Начало
 
 

Светлин Русев направи в „Поглед” изложба с една картина

27.05.2018 /16:57 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светлин Русев беше човек с поглед в бъдещето

Връщам се почти 4 десетилетия във времето – в 80-те години. Тогава редакцията на седмичника на Съюза на българските журналисти бе на улица „11 август” № 6 – там, където сега е папската сграда...

Тогава вестникът бе в поредните си много силни години. „Въртяха” се тиражи от около 400 000 броя.

А съсед ни бе художникът 

Ателието му се намираше точно срещу редакцията – до другия, западния тротоар на улицата, на ъгъла на „11 август” и „Янко Забунов” (сега – „Врабча”). И честичко можеше да бъдe видяна чакащата го – като председател на Съюза на българските художници (СБХ) -- служебна кола пред сградата. Сигурен знак, че е вътре в нея...

Художникът много рядко даваше интервюта, ала имахме пробивна сътрудничка – Юлиана Недева, която неведнъж успяваше да го придума да сподели мнението си за някоя голяма изложба, за конгрес на СБХ, за конгрес на културата.

Помагаше ни в тия усилия и отколешният приятел на редакцията Георги Шапкаров, който се трудеше в художническата организация и всяка седмица ни осигуряваше информация за най-интересните изложби, които предстоеше да видят бял свят.

Светлин Русев винаги е писал сам словата си, така ставаше и с отговорите на въпросите, с които се обръщахме към него. А стилът му – както и творенията му с четката – си бяха с неговата, запазената марка. Нерядко с по-длъжки изречения, с по-малко нови редове – навик, на който си държеше и бе упорит в нагласата си. Ала винаги намирахме съгласие и бе чест за вестника да е сред сред авторите ни. Пък и „Поглед” бе знак за качествена журналистика и фирмата ни „отваряше” почти всички врати...

И тъй – година след година 

През 1990-а Светлин Русев направи огромен портрет на пророчицата Ванга. И се договорихме да го изложи при нас. Изложба с една картина. Той обичаше такива необичайни хрумвания. 

И един предиобед картината „пресече” – грижливо носена – уличката и бе поставена на източната стена на най-голямото редакционно помещение – секретариата. Вдясно от вратата му. И в дъното на високата към 3 и половина метра стая.

Творецът бе избрал тъкмо това място.   

Познавачите, посветените знаят, че той бе и ненадминат „аранжьор” на десетки, може би на стотици изложби. 

На отриването доведе лично и достолепния Иван Ненов – по онова време вече на патриаршеските 88 години. Аристократ на духа, дивен художник с щедра душа и рядко срещана доброта. Имаше и гости, там бе и цялата редакция, разбира се.

Картината ни погостува около седмица, а – дойдеше ли желаещ да я види – редакторите от отдел „Култура и изкуство”: Желяз Сагаев, Мариана Шипковенска (нейният баща – прочутият психиатър проф. Никола Шипковенски, бе правил документален филм за Ванга), Христо Спиров и аз – имахме грижата да посрещаме и да съпровождаме почитателя на художника.

Един ден ни навести – облечена по най-изискан начин и с френска шапка – друга наша именита съседка: Вера Недкова. Родената в Скопие художничка и Иван Ненов са били приятели от младини. Тя живееше малко по-нагоре по улица ”11 август”, на номер 2. В посока към храм-паметника „Александър Невски”... Разгледа внимателно творбата, огледа я от различни ъгли, разменихме няколко думи, благодарих й за вниманието към стореното от нас, а тя – за любезното посрещане, и я изпратих.

Малко по-късно редакцията се премести на площад „Славейков”. 

28 лета подир всичко описано вече го няма „Поглед”. Отидоха си един подир друг и Вера Недкова, и Иван Ненов. Отиде си и Светлин Русев.

Хубавото на вестникарството е, че среща и запознава журналистите с интересни, умни, талантливи хора, които виждат далеч напред във времето.

Тъжното е, че те сякаш – дано да греша – стават и остават като че ли все по-малко...

Свързани:   Сбогом, учителю Светлин Русев

Никога не съм учил сериозно живопис, но винаги съм мислил за Светлин Русев като за учител. С гъстата си вчесана назад коса той излъчваше достолепието на библейски пророк и авторитета на университетски преподвател.
Дата: 26.05.2018


 

Сподели в
 

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021/13:02

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021/11:05

През януари т. г. се навършват 55 години от отпечатването на първия брой на списание „Родопи“. Това съобщиха от Държавния архив – Смолян, известява Агенция „Фокус”.

27.01.2021/17:53

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021/12:17

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021/16:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки