Начало
 
 

Стачката на журналистите в Норвегия приключи с пълна победа

30.05.2018 /18:39 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистите протестират пред сградата на NRK в Осло (18 май)

На 23 май журналисти от Норвежкото общественото радиоразпръскване (NRK) успяха да получат всички свои искания, съобщават от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) в тиражирана информация до членовете си.

След поредица от преговори за сключването на колективен  трудов договор с NRK Съюзът на журналистите в страната  успя да спечели всички основни искания на колегите. 

1700 журналисти от Националната телевизия - членове на Съюза, се вдигнаха на стачка на 15 май, след като първоначалните преговори не доведоха до  сключването на нов колективен трудов договор.

Общественото радиоразпръскване  е най-голямата медийна  група в Норвегия, която има 3400 служители, включително 1800 журналисти. След 8 дни на подновени преговори, бе договорено следното:

- повишаване квалификацията и обучението на всички журналисти

- равно заплащане на журналистите, независимо дали са назначени временно или постоянно

- намаляване на разликата в заплащането между служителите на Медийната група и техните колеги от други големи норвежки медийни компании

- коригиране на несправедливи неравенства, като например разлика в заплащането на жените и мъжете и др.

Стачката беше предизвикана от обявеното желание на ръководството на компанията ежегодно да уволняват и – съответно да назначават - около 100  журналисти, поради „липса на необходимата компетентност”. Това би засегнало всички колеги с по-дълъг стаж в професията, които ще бъдат заплашени от уволнение, защото вече са "остарели".

В новото споразумение  се гарантира, че  всички журналисти ще имат възможност да повишат квалификацията и компетенциите си чрез  подходящо обучение. Ще се изготвят планове за повишаване на компетентността, които ще се обсъждат жегодно с представители на синдикатите.

Друго важно искане на протестиращите бе да се сложи край на несправедливите условия на труд при журналистите с временни договори и тези на свободна практика. Според новото споразумение всички временни договори ще бъдат изплащани еднакво със стойността на заплащането на постоянния персонал.

В старо споразумение от 1990 г. се казваше, че разликата в заплащането на журналистите от Националното радиоразпръскване и техни колеги от другите големи медийни групи ще бъде намалена и изравнена. Вместо това обаче  разликата се увеличаваше година след година, обясняват от федерацията.

По този повод, председателят на Норвежкия съюз на журналистите заявява: „Исканията за повишаване квалификацията и компетентността, както и за справедливо отношение към назначените с временни договори, са от решаващо значение за нас. Затова съм много доволен, че постигнахме съгласие. Тази стачка показа огромното единство и отдаденост на нашите членове. Горд съм с това, което успяхме да постигнем заедно”.

Европейската федерация на журналистите от своя страна изказва поздравления към норвежкия журналистически съюз за тази огромна победа, се посочва в края на тиражираното съобщение.


 

Сподели в
 

Представянето на новата книга „Политически НЕкоректно” на известния журналист събра много колеги, учени, политолози

20.11.2018/20:43

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки