Начало
 
 

Стачката на журналистите в Норвегия приключи с пълна победа

30.05.2018 /18:39 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистите протестират пред сградата на NRK в Осло (18 май)

На 23 май журналисти от Норвежкото общественото радиоразпръскване (NRK) успяха да получат всички свои искания, съобщават от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) в тиражирана информация до членовете си.

След поредица от преговори за сключването на колективен  трудов договор с NRK Съюзът на журналистите в страната  успя да спечели всички основни искания на колегите. 

1700 журналисти от Националната телевизия - членове на Съюза, се вдигнаха на стачка на 15 май, след като първоначалните преговори не доведоха до  сключването на нов колективен трудов договор.

Общественото радиоразпръскване  е най-голямата медийна  група в Норвегия, която има 3400 служители, включително 1800 журналисти. След 8 дни на подновени преговори, бе договорено следното:

- повишаване квалификацията и обучението на всички журналисти

- равно заплащане на журналистите, независимо дали са назначени временно или постоянно

- намаляване на разликата в заплащането между служителите на Медийната група и техните колеги от други големи норвежки медийни компании

- коригиране на несправедливи неравенства, като например разлика в заплащането на жените и мъжете и др.

Стачката беше предизвикана от обявеното желание на ръководството на компанията ежегодно да уволняват и – съответно да назначават - около 100  журналисти, поради „липса на необходимата компетентност”. Това би засегнало всички колеги с по-дълъг стаж в професията, които ще бъдат заплашени от уволнение, защото вече са "остарели".

В новото споразумение  се гарантира, че  всички журналисти ще имат възможност да повишат квалификацията и компетенциите си чрез  подходящо обучение. Ще се изготвят планове за повишаване на компетентността, които ще се обсъждат жегодно с представители на синдикатите.

Друго важно искане на протестиращите бе да се сложи край на несправедливите условия на труд при журналистите с временни договори и тези на свободна практика. Според новото споразумение всички временни договори ще бъдат изплащани еднакво със стойността на заплащането на постоянния персонал.

В старо споразумение от 1990 г. се казваше, че разликата в заплащането на журналистите от Националното радиоразпръскване и техни колеги от другите големи медийни групи ще бъде намалена и изравнена. Вместо това обаче  разликата се увеличаваше година след година, обясняват от федерацията.

По този повод, председателят на Норвежкия съюз на журналистите заявява: „Исканията за повишаване квалификацията и компетентността, както и за справедливо отношение към назначените с временни договори, са от решаващо значение за нас. Затова съм много доволен, че постигнахме съгласие. Тази стачка показа огромното единство и отдаденост на нашите членове. Горд съм с това, което успяхме да постигнем заедно”.

Европейската федерация на журналистите от своя страна изказва поздравления към норвежкия журналистически съюз за тази огромна победа, се посочва в края на тиражираното съобщение.


 

Сподели в
 

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

Няколко живи щриха към портрета на отишлия си доайен на спортната журналистика у нас

06.09.2018/15:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки