Начало
 
 

Стачката на журналистите в Норвегия приключи с пълна победа

30.05.2018 /18:39 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистите протестират пред сградата на NRK в Осло (18 май)

На 23 май журналисти от Норвежкото общественото радиоразпръскване (NRK) успяха да получат всички свои искания, съобщават от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) в тиражирана информация до членовете си.

След поредица от преговори за сключването на колективен  трудов договор с NRK Съюзът на журналистите в страната  успя да спечели всички основни искания на колегите. 

1700 журналисти от Националната телевизия - членове на Съюза, се вдигнаха на стачка на 15 май, след като първоначалните преговори не доведоха до  сключването на нов колективен трудов договор.

Общественото радиоразпръскване  е най-голямата медийна  група в Норвегия, която има 3400 служители, включително 1800 журналисти. След 8 дни на подновени преговори, бе договорено следното:

- повишаване квалификацията и обучението на всички журналисти

- равно заплащане на журналистите, независимо дали са назначени временно или постоянно

- намаляване на разликата в заплащането между служителите на Медийната група и техните колеги от други големи норвежки медийни компании

- коригиране на несправедливи неравенства, като например разлика в заплащането на жените и мъжете и др.

Стачката беше предизвикана от обявеното желание на ръководството на компанията ежегодно да уволняват и – съответно да назначават - около 100  журналисти, поради „липса на необходимата компетентност”. Това би засегнало всички колеги с по-дълъг стаж в професията, които ще бъдат заплашени от уволнение, защото вече са "остарели".

В новото споразумение  се гарантира, че  всички журналисти ще имат възможност да повишат квалификацията и компетенциите си чрез  подходящо обучение. Ще се изготвят планове за повишаване на компетентността, които ще се обсъждат жегодно с представители на синдикатите.

Друго важно искане на протестиращите бе да се сложи край на несправедливите условия на труд при журналистите с временни договори и тези на свободна практика. Според новото споразумение всички временни договори ще бъдат изплащани еднакво със стойността на заплащането на постоянния персонал.

В старо споразумение от 1990 г. се казваше, че разликата в заплащането на журналистите от Националното радиоразпръскване и техни колеги от другите големи медийни групи ще бъде намалена и изравнена. Вместо това обаче  разликата се увеличаваше година след година, обясняват от федерацията.

По този повод, председателят на Норвежкия съюз на журналистите заявява: „Исканията за повишаване квалификацията и компетентността, както и за справедливо отношение към назначените с временни договори, са от решаващо значение за нас. Затова съм много доволен, че постигнахме съгласие. Тази стачка показа огромното единство и отдаденост на нашите членове. Горд съм с това, което успяхме да постигнем заедно”.

Европейската федерация на журналистите от своя страна изказва поздравления към норвежкия журналистически съюз за тази огромна победа, се посочва в края на тиражираното съобщение.


 

Сподели в
 

От десетилетия събирам стари илюстровани пощенски картички. И стари снимки. Най-вече от София и Велико Търново. И през ръцете и пред очите ми са минали хиляди...

22.06.2018/18:19

Преваля седмица, откакто почна поредното Световно първенство по футбол. Този път – в Русия. И за пореден път БНТ предава мачовете. Което радва милиони българи.

21.06.2018/21:18

На 19 юни т.г. сайтът ни публикува информация на друг сайт: sofiа.utre.bg, озаглавена „София връчва Награди за ярки постижения в културата за 2018 г.”

20.06.2018/23:46

Красноречив жест към българските журналисти бе включването в програмата на 28-ата национална конференция на Българската библиотечна информационна асоциация на един впечатляващ със задълбочеността си актуален научен доклад - изследване за периодичния печат и краезнанието, изнесен от д-р Анета Донева от Регионалната народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив.

20.06.2018/20:13

„Комуникационното пространство – политическо пространство” бе темата на CEECOM 2018, поредната конференция на мрежата на медийните и комуникационните специалисти от Централна и Източна Европа. Тя установи липса на сериозни сравнителни изследвания в областта на медиите и журналистиката

20.06.2018/06:32
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки