Начало
 
 

Одрински журналист гостува с фотоизложба в Хасково

06.06.2018 /16:28 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хасковлии често пътуват до Одрин и част от изгледите са им познати.(сн.: Янко Найденов)

Фотоизложбата „Пътешествие в Одрин” обогати юнския културен афиш в Хасково. Неин автор е Бурхан Айтекин, журналист в Одрин. Домакин на проявата е читалище „Тракия 2008” и Тракийското дружество „Георги Сапунаров” в града.

В експозицията са подредени 14 снимки от богатия фотоархив Бурхан Айтекин.

Обективът е запечатал образци на архитектурни паметници от времето на Османската империя, сред които символът на Одрин – джамията “Селимие”, сводести мостове над Марица и Тунджа, каквито има и по нашите земи, старинният Деведжи хан, превърнат в модерен културен център, отворен и за български творци.

Снимки на българската църква „ Св.Георги“, на Голямата синагога преди нейната реставрация свидетелстват за активното присъствие на различни етноси и религии някога в съседния турски град. Одрин напомня и за родения там бележит български журналист и общественик Йосиф Хербст.

Посланието на изложбата е да опознаваме взаимно културно-историческите забележителности от двете страни на границата, да продължаваме добрите междусъседски връзки в региона Хасково - Одрин, каза секретарят на читалището Анета Георгиева. 

Благодарим на Бурхан Айтекин за неговите майсторски фотографии и за това, че в знак на приятелство ни подари тази изложба, която ще покажем и на други места, допълниха организаторите.


 

Сподели в
 

От десетилетия събирам стари илюстровани пощенски картички. И стари снимки. Най-вече от София и Велико Търново. И през ръцете и пред очите ми са минали хиляди...

22.06.2018/18:19

Преваля седмица, откакто почна поредното Световно първенство по футбол. Този път – в Русия. И за пореден път БНТ предава мачовете. Което радва милиони българи.

21.06.2018/21:18

На 19 юни т.г. сайтът ни публикува информация на друг сайт: sofiа.utre.bg, озаглавена „София връчва Награди за ярки постижения в културата за 2018 г.”

20.06.2018/23:46

Красноречив жест към българските журналисти бе включването в програмата на 28-ата национална конференция на Българската библиотечна информационна асоциация на един впечатляващ със задълбочеността си актуален научен доклад - изследване за периодичния печат и краезнанието, изнесен от д-р Анета Донева от Регионалната народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив.

20.06.2018/20:13

„Комуникационното пространство – политическо пространство” бе темата на CEECOM 2018, поредната конференция на мрежата на медийните и комуникационните специалисти от Централна и Източна Европа. Тя установи липса на сериозни сравнителни изследвания в областта на медиите и журналистиката

20.06.2018/06:32
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки