Начало
 
 

В София започва курс по „Изкуство с мастило и вода”

06.06.2018 /18:31 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Още за живописния курс вижте на: cccsofia.org

Известен в китайските и европейски медии художник ще води летен курс по живопис и китайски йероглифи в София. „Изкуство с мастило и вода”, така наричат още китайската живопис, която е традиционна форма на изобразителното изкуство в Поднебесната република.

Нужни са само калиграфска четка, боя и мастило – и, разбира се, някои други специфични за китайската живопис умения – и започвате да рисувате върху фина хартия или върху коприна…

Калиграфията, от своя страна, представлява традиционно китайско изкуство, което разкрива уникалната красота на китайските йероглифи.

Това съобщават от Китайския културен център в София, открит преди около половин година и единствен за страните от Централна и Източна Европа. Те се обръщат към деца и възрастни, към малки и големи да се запишат в организирания от тях летен специализиран курс по китайска калиграфия и живопис.

Участниците ще се научат да рисуват с калиграфска четка различни предмети, да изписват калиграфски йероглифи. „Не е необходимо да се знае китайски език, за да рисувате. Китайски педагози ще ви научат само за 2 часа да рисувате… божури!”, информират още организаторите.

Курсът ще се проведе от 25 юни до 15 юли, записванията са до 22 юни, тъй като местата са само 14, подчертават организаторите. Могат да се записват и деца, и възрастни, като обучението е в различни дни и часове. 

Преподавател ще бъде известният художник Дзян Хоншън (на сниката), който ще се концентрира върху синтеза на традиционната китайска култура с традициите на западната култура. Като използва международен модел на обучение, чрез изобразяването на едно цвете Дзян ще въведе курсистите в свят на традиционното художествено изкуство, разкриващо душевните емоции и чувства на 5000-годишната китайска култура.

Уникалният чар и изградената популярност на неговите творби се отразени в популярните медии като Китайската централна -елевизия, ”Китайски ежедневник”, в английския канал BBC и в още няколко европейски, съобщават организаторите от културния център.

Повече информация може да се получи от сайта на Китайския културен център. Записванията ще се извършват в сградата на Центъра, София, ул. Раковски 77, поясняват организаторите.


 

Сподели в
 

За поредна година Институт „Сервантес” заля улица „Света София”, на която е разположен, с танци, песни, детски игри, книги и вкуснотии от Испания и Латинска Америка. Уникалното този път бе и оживялото изкуство на Жоан Миро

24.06.2018/12:06

От 15 до 27 юни 2018 г. в алпийския град Давос, Швейцария се провежда конференцията „Полар 2018“, в която участват над 2500 учени от цял свят, работещи в полярните райони - Антарктика и Арктика. За пръв път тази година на едно място заседават организациите Научният комитет за антарктически изследвания (SCAR) и Международният комитет за арктически изследвания (IASC), които обединяват учените, работещи на Южния и Северния полюс.

23.06.2018/09:53

В град Тюмен отбелязаха 77-годишнината от началото на Великата отечествена война, като целият град изпълни песента „Альоша“. Стотици се събраха на Цветния булевард в града, хор даде началото, а след него запяха песента на Константин Ваншенкин и Едуард Колмановски, посветена на съветския войник, чийто монумент се издига в Пловдив.

22.06.2018/22:16

Документалната книга „Забравени страници за незабравени българи“ на Григор Николов и Антонио Станоев (изд. "Книгомания") включва откъси за 30 личности, оставили трайна диря в българската история, политика и култура в годините до политикоразделната 1944-та.

21.06.2018/14:33

За трета поредна година Столична библиотека се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Национален комитет „Петър Димков” и Дирекция „ПП Витоша”.

20.06.2018/19:15
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки