Начало
 
 

В София започва курс по „Изкуство с мастило и вода”

06.06.2018 /18:31 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Още за живописния курс вижте на: cccsofia.org

Известен в китайските и европейски медии художник ще води летен курс по живопис и китайски йероглифи в София. „Изкуство с мастило и вода”, така наричат още китайската живопис, която е традиционна форма на изобразителното изкуство в Поднебесната република.

Нужни са само калиграфска четка, боя и мастило – и, разбира се, някои други специфични за китайската живопис умения – и започвате да рисувате върху фина хартия или върху коприна…

Калиграфията, от своя страна, представлява традиционно китайско изкуство, което разкрива уникалната красота на китайските йероглифи.

Това съобщават от Китайския културен център в София, открит преди около половин година и единствен за страните от Централна и Източна Европа. Те се обръщат към деца и възрастни, към малки и големи да се запишат в организирания от тях летен специализиран курс по китайска калиграфия и живопис.

Участниците ще се научат да рисуват с калиграфска четка различни предмети, да изписват калиграфски йероглифи. „Не е необходимо да се знае китайски език, за да рисувате. Китайски педагози ще ви научат само за 2 часа да рисувате… божури!”, информират още организаторите.

Курсът ще се проведе от 25 юни до 15 юли, записванията са до 22 юни, тъй като местата са само 14, подчертават организаторите. Могат да се записват и деца, и възрастни, като обучението е в различни дни и часове. 

Преподавател ще бъде известният художник Дзян Хоншън (на сниката), който ще се концентрира върху синтеза на традиционната китайска култура с традициите на западната култура. Като използва международен модел на обучение, чрез изобразяването на едно цвете Дзян ще въведе курсистите в свят на традиционното художествено изкуство, разкриващо душевните емоции и чувства на 5000-годишната китайска култура.

Уникалният чар и изградената популярност на неговите творби се отразени в популярните медии като Китайската централна -елевизия, ”Китайски ежедневник”, в английския канал BBC и в още няколко европейски, съобщават организаторите от културния център.

Повече информация може да се получи от сайта на Китайския културен център. Записванията ще се извършват в сградата на Центъра, София, ул. Раковски 77, поясняват организаторите.


 

Сподели в
 

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

Български ученици – победители в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, гостуваха в руската столица, където бяха на шестдневна екскурзия като награда за своите първи места в различните раздели.

19.09.2018/09:18

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки