Начало
 
 

Журналистката Гергана Михайлова сътвори нова дума - роболет

07.06.2018 /10:28 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гергана Михайлова се смее с том I от речника в ръка

Хасковлийката Гергана Михайлова взе голямата награда в играта „Предложи нова дума!“, организирана по случай 24 май от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

В рамките на 8 дни участниците трабвяше да направят предложения за „превод“ на 9 чужди думи (дрон, имиджмейкър, слоган, тренди, флашмоб, тунинговам, емоджи, бранд, тъчскрийн), така, че да са разбираеми за всички.

Гергана Михайлова получи наградата - 8 тома от многотомния „Български етимологичен речник“ - за  предложението си роболет вместо дрон. Новата дума бе отличена сред 1082 предложения на съвременни словотворци.

Гергана Михайлова е позната като един от дългогодишните журналисти в  Дарик радио - Хасково, а сега работи в София.

Журналистите, преводачите, учените и писателите са основните посредници, чрез които новите думи достигат до нас и навлизат в езика ни. Заедно показахме колко сложна и отговорна е задачата да се намери подходяща нова дума. Също така показахме огромния творчески потенциал, който носим, казват учените от Института за български език  по повод играта „Предложи нова дума!“, която е преобразувана в постоянна, но без състезателен характер.


 

Сподели в
 

От десетилетия събирам стари илюстровани пощенски картички. И стари снимки. Най-вече от София и Велико Търново. И през ръцете и пред очите ми са минали хиляди...

22.06.2018/18:19

Преваля седмица, откакто почна поредното Световно първенство по футбол. Този път – в Русия. И за пореден път БНТ предава мачовете. Което радва милиони българи.

21.06.2018/21:18

На 19 юни т.г. сайтът ни публикува информация на друг сайт: sofiа.utre.bg, озаглавена „София връчва Награди за ярки постижения в културата за 2018 г.”

20.06.2018/23:46

Красноречив жест към българските журналисти бе включването в програмата на 28-ата национална конференция на Българската библиотечна информационна асоциация на един впечатляващ със задълбочеността си актуален научен доклад - изследване за периодичния печат и краезнанието, изнесен от д-р Анета Донева от Регионалната народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив.

20.06.2018/20:13

„Комуникационното пространство – политическо пространство” бе темата на CEECOM 2018, поредната конференция на мрежата на медийните и комуникационните специалисти от Централна и Източна Европа. Тя установи липса на сериозни сравнителни изследвания в областта на медиите и журналистиката

20.06.2018/06:32
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки