Начало
 
 

PR Daily: Как да заинтересоваме журналистите

07.06.2018 /16:49 | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


PR Daily има и актуален сайт

Много е полезно за пиарите да познават журналистите лично, изтъква в материал със съвети до към професионалистите във връзките с обществеността американското издание PR Daily.

Изданието посочва, че е много полезно при всяка възможност пиарът да опознава колкото може повече представители на медиите. Случващото се в производствения процес на информационните източници трябва да му бъде известно, за да може да спечели внимание в полза на клиента си (марка, фирма, частно лице).

В тази връзка опитните и добри пиари винаги имат предвид следните обствоятелства:

Журналистите ненавиждат жаргона и чуждиците 

Не понасят посредственото говорене, бедността на езика, неграмотността. По дефиниция те са експерти по думите. Дори източникът да им бъде ценен, те винаги обръщат внимание на лошия език, с който им е поднесена информацията.

Особено чувствителни са към него в моменти на хиперинтензивна работа – когато нямат време и трябва да „произведат“ незабавно качествено информационно съдържание. Затова се обръщайте към журналистите конкретно, с директни слова и с тон на източник, на който може да се вярва.

Журналистите се борят с негативно отношение към професията  

Вечно ги критикуват. За всичко. Безспорно, всяка професия има своите „звезди“ и „мързеливци“, които не заслужават признание. Всъщност повечето хора от професиите попадат някъде по средата между тези два образа.

В журналистиката обаче всички страдат от репутация на неефективност. Обвинявани са, че не са достатъчно добри. Сами се обвиняват. Преди време американската агенция „Блумбърг“ дори проведе проучване по темата „Дали лошите журналисти не са виновни за смъртта на печата?“.

Това, което е сигурно, е че в последните десетилетия качествената журналистика по целия свят намалява успоредно с рекламните приходи на изданията, където тя се проявява. С идването на дигиталните медии журналистите живеят в работен свят, който се измерва в минути и секунди (когато е публикувана новината). 

Често са отегчени от една определена история    

Твърде много информация получават за нея. Твърде дълго. Така темата им омръзва. Усетите ли такова съсътояние, предложете им нещо различно и интересно, подходящо за тематиката на медията им. Шансът да успеете със своята информация тогава ще бъде много голям.

А има и друг вариант: приспособете своята информация към основната новинарска линия на деня. Направете я максимално достоверна – с източници, цитати, коментар на тенденции и други данни. 


 

Сподели в
 

За разлика от периода 2005 - 2007 г., когато българският радиопазар изживяваше минибум и това привлече чуждестранни инвеститори, днес тези инвестиции изглеждат като провал от нереализирани очаквания, пише в. "Капитал".

24.06.2018/12:13

Любомир Коларов по линия на майка си Люба Сарачева е свързан с рода на Добри Желязков - Фабрикаджията, първия български индустриалец. А по родословието на баща си е потомък на Хаджи Димитър.

23.06.2018/18:51

Главният редактор на френското сатирично сп. „Шарли ебдо” Лоран Сурисо написа в редакционен коментар в последния брой, че румънците (подобно на всички европейци) нямат чувство за хумор, съобщава румънският сайт Зиаре.

22.06.2018/16:49

Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в интернет, заяви пред БНР евродепутатката Моника Маковей.

21.06.2018/12:00

Когато местният вестник фалира и хлопне кепенците, това веднага рефлектира върху финансите на всеки отделен жител на съответния град, тъй като разходите на местната администрация за издръжката на публичните дейности се увеличават.

20.06.2018/15:36
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки