Начало
 
 

PR Daily: Как да заинтересоваме журналистите

07.06.2018 /16:49 | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


PR Daily има и актуален сайт

Много е полезно за пиарите да познават журналистите лично, изтъква в материал със съвети до към професионалистите във връзките с обществеността американското издание PR Daily.

Изданието посочва, че е много полезно при всяка възможност пиарът да опознава колкото може повече представители на медиите. Случващото се в производствения процес на информационните източници трябва да му бъде известно, за да може да спечели внимание в полза на клиента си (марка, фирма, частно лице).

В тази връзка опитните и добри пиари винаги имат предвид следните обствоятелства:

Журналистите ненавиждат жаргона и чуждиците 

Не понасят посредственото говорене, бедността на езика, неграмотността. По дефиниция те са експерти по думите. Дори източникът да им бъде ценен, те винаги обръщат внимание на лошия език, с който им е поднесена информацията.

Особено чувствителни са към него в моменти на хиперинтензивна работа – когато нямат време и трябва да „произведат“ незабавно качествено информационно съдържание. Затова се обръщайте към журналистите конкретно, с директни слова и с тон на източник, на който може да се вярва.

Журналистите се борят с негативно отношение към професията  

Вечно ги критикуват. За всичко. Безспорно, всяка професия има своите „звезди“ и „мързеливци“, които не заслужават признание. Всъщност повечето хора от професиите попадат някъде по средата между тези два образа.

В журналистиката обаче всички страдат от репутация на неефективност. Обвинявани са, че не са достатъчно добри. Сами се обвиняват. Преди време американската агенция „Блумбърг“ дори проведе проучване по темата „Дали лошите журналисти не са виновни за смъртта на печата?“.

Това, което е сигурно, е че в последните десетилетия качествената журналистика по целия свят намалява успоредно с рекламните приходи на изданията, където тя се проявява. С идването на дигиталните медии журналистите живеят в работен свят, който се измерва в минути и секунди (когато е публикувана новината). 

Често са отегчени от една определена история    

Твърде много информация получават за нея. Твърде дълго. Така темата им омръзва. Усетите ли такова съсътояние, предложете им нещо различно и интересно, подходящо за тематиката на медията им. Шансът да успеете със своята информация тогава ще бъде много голям.

А има и друг вариант: приспособете своята информация към основната новинарска линия на деня. Направете я максимално достоверна – с източници, цитати, коментар на тенденции и други данни. 


 

Сподели в
 

Управляващата в Италия коалиция на Движение "5 звезди" и партия "Лигата" няма да се съобразява с медийната империя на бившия премиер Силвио Берлускони, заяви Барбара Леци, министър от квотата на "5 звезди", цитирана от Ройтерс.

20.09.2018/12:00

Знае се. В началото бе словото. Та и затова реших да проверя този стих от глава първа от Евангелието на Йоана, да поразмишлявам за разумния свят, за контрастите и противоположностите в нашата Вселена на Прехода.

19.09.2018/14:35

"Вестниците вече всеки ден замърсяват обществената дискусия и което е по-лошо: правят го с обществени пари", заяви във Фейсбук лидерът на антисистемното италианско Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо:

18.09.2018/12:00

Със специално събитие се отбелязва днес 10-годишният юбилей на специализираното предаване за театър “Без маски” на университетското радио “Алма матер”.

16.09.2018/12:17

„Дума“ в момента изглежда като вестник, който малко се движи по течението и моята първостепенна задача е да го променя изцяло", каза новият (и.д.) главен редактор на вестника Йордан Мичев пред БНР

14.09.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки