Начало
 
 

PR Daily: Как да заинтересоваме журналистите

07.06.2018 /16:49 | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


PR Daily има и актуален сайт

Много е полезно за пиарите да познават журналистите лично, изтъква в материал със съвети до към професионалистите във връзките с обществеността американското издание PR Daily.

Изданието посочва, че е много полезно при всяка възможност пиарът да опознава колкото може повече представители на медиите. Случващото се в производствения процес на информационните източници трябва да му бъде известно, за да може да спечели внимание в полза на клиента си (марка, фирма, частно лице).

В тази връзка опитните и добри пиари винаги имат предвид следните обствоятелства:

Журналистите ненавиждат жаргона и чуждиците 

Не понасят посредственото говорене, бедността на езика, неграмотността. По дефиниция те са експерти по думите. Дори източникът да им бъде ценен, те винаги обръщат внимание на лошия език, с който им е поднесена информацията.

Особено чувствителни са към него в моменти на хиперинтензивна работа – когато нямат време и трябва да „произведат“ незабавно качествено информационно съдържание. Затова се обръщайте към журналистите конкретно, с директни слова и с тон на източник, на който може да се вярва.

Журналистите се борят с негативно отношение към професията  

Вечно ги критикуват. За всичко. Безспорно, всяка професия има своите „звезди“ и „мързеливци“, които не заслужават признание. Всъщност повечето хора от професиите попадат някъде по средата между тези два образа.

В журналистиката обаче всички страдат от репутация на неефективност. Обвинявани са, че не са достатъчно добри. Сами се обвиняват. Преди време американската агенция „Блумбърг“ дори проведе проучване по темата „Дали лошите журналисти не са виновни за смъртта на печата?“.

Това, което е сигурно, е че в последните десетилетия качествената журналистика по целия свят намалява успоредно с рекламните приходи на изданията, където тя се проявява. С идването на дигиталните медии журналистите живеят в работен свят, който се измерва в минути и секунди (когато е публикувана новината). 

Често са отегчени от една определена история    

Твърде много информация получават за нея. Твърде дълго. Така темата им омръзва. Усетите ли такова съсътояние, предложете им нещо различно и интересно, подходящо за тематиката на медията им. Шансът да успеете със своята информация тогава ще бъде много голям.

А има и друг вариант: приспособете своята информация към основната новинарска линия на деня. Направете я максимално достоверна – с източници, цитати, коментар на тенденции и други данни. 


 

Сподели в
 

Медийния пейзаж в България е „катастрофален“ и неслучайно тази тема се появи в мониторинговия доклад на Еврокомисията (ЕК) в този си вид, коментира пред БНР журналистката Светла Петрова.

20.11.2018/16:50

Следователи са установили самоличността на "повече от двама" малтийски граждани, които са смятани за организатори на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, извършено преди 13 месеца, разкрива в. "Таймс ъв Малта", цитиран от Ройтерс.

19.11.2018/18:52

В интервю за телевизията на Дойче веле (ДВ) сръбската премиерка Ана Бърнабич беше бомбардирана с неудобни въпроси. Острата реакция в Сърбия се очакваше: в овладените от държавата медии просто няма критична журналистика.

19.11.2018/12:00

Изненадващо или не поредният мониторингов доклад от Европа този път обръща внимание не само на съдебната ни система и борбата с корупцията, но и на медийната среда.

18.11.2018/18:50

Политологът от изследователския център "Тренд" Димитър Ганев коментира за БТА, че фалшивите новини привличат внимание най-често със скандално заглавие, описващо събитие, което не всеки ден се случва:

17.11.2018/18:53

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки