Начало
 
 

Заради смяната на властта в Мадрид в. „Ел Паис” също си сменя директора

07.06.2018 /11:29 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Соледад Гайего-Диас ще поеме ръководството на в. "Ел Паис"

Досегашният шеф на най-големия испански вестник Антонио Каньо беше наложил в медията линия на остра критика спрямо лидера на социалистите Педро Санчес, който сега вече стана министър-председател. Затова „Ел Паис” ще бъде поет от авторитетната журналистка Соледад Гайего-Диас. Официалното й утвърждаване ще е днес, след гласуване в редакционния екип

Председателят на Административния съвет на най-големия испански вестник „Ел Паис” Мануел Мирар, който е и представител в редакцята на издателската група PRISA, издаваща всекидневника, вчера официално номинира известната журналистка Соледад Гайего-Диас за нов директор на „Ел Паис”. Тя ще замести на поста досегашния директор Антонио Каньо.

Съгласно Резакционния статут на „Ел Паис” тази номинация трябва да бъде утвърдена и с гласуване на целия редакционен екип, което ще се проведе днес. Общо е мнението, че Соледад Гайего-Диас ще получи убедителна подкрепа сред колегите си.

Смяната на ръководството е пряко свързана и със смяната на властта в Мадрид. Както е известно, за нов испански министър-председател миналата седмца бе определен лидерът на социалистите Педро Санчес.

Трябва да се знае, че досегашният шеф на „Ел Паис” Антонио Каньо, който пое вестника през 2014 г., в периода на управлението си наложи една ралична от традиционната му линия, отклонявайки го от дотогавашния му по-скоро ляв профил, клонящ към Испанската социалистическа работническа партия.

Каньо продължи да поддържа връзки с определени сектори на тази партия, но се ориентира към клана на т.нар „барони” - силните в местната власт соцфактори, които пък бяха против по-лявата линия на Санчес. Те дори го бламираха и отстраниха от партийното ръководство през 2016-та. Санчес обаче се върна на бял кон, спечелвайки убедително вътрешнопартийните избори за нов лидер през миналата година.

Въпреки това Каньо продължи да поддържа в „Ел Паис” критичен тон персонално срещу Санчес и съмишлениците му, в много случаи дори подкрепяйки управляващите консерватори на Мариано Рахой. Някои свързват този курс на Каньо със сериозните финансови затруднения на вестника и смятат, че с тези лавирания директорът се е опитвал да осигури необходимия за изданието бюджет от политически играчи, способни да го осигурят.

Подобно поведение, поставящо журналистиката в пряка зависимост от финансови и политически кръгове обаче, предизвика силно възмущение и сред читателите на „Ел Паис”, и сред журналистите, работещи там, и общо в испанското общество. Ето защо издателите от PRISA, които очевидно освен това не желаят да си създават и напрежения с новото правителство, сега предпочитат да изтеглят Кано от ръководството на вестника.

Що се отнася до новата директорка на изданието Соледад Гайего-Диас (р. 1951 г.), тя работи в „Ел Паис” практически от самото му създаване преди 40 години. Нашумява още като парламентарна репортерка в турбулентните години на испанския преход към демокрация. Днес е много авторитетна в гилдията със своето остро и критично перо, не прощаващо социални неправди и политически афери.

 

Сподели в
 

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

Няколко живи щриха към портрета на отишлия си доайен на спортната журналистика у нас

06.09.2018/15:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки