Начало
 
 

Заради смяната на властта в Мадрид в. „Ел Паис” също си сменя директора

07.06.2018 /11:29 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Соледад Гайего-Диас ще поеме ръководството на в. "Ел Паис"

Досегашният шеф на най-големия испански вестник Антонио Каньо беше наложил в медията линия на остра критика спрямо лидера на социалистите Педро Санчес, който сега вече стана министър-председател. Затова „Ел Паис” ще бъде поет от авторитетната журналистка Соледад Гайего-Диас. Официалното й утвърждаване ще е днес, след гласуване в редакционния екип

Председателят на Административния съвет на най-големия испански вестник „Ел Паис” Мануел Мирар, който е и представител в редакцята на издателската група PRISA, издаваща всекидневника, вчера официално номинира известната журналистка Соледад Гайего-Диас за нов директор на „Ел Паис”. Тя ще замести на поста досегашния директор Антонио Каньо.

Съгласно Резакционния статут на „Ел Паис” тази номинация трябва да бъде утвърдена и с гласуване на целия редакционен екип, което ще се проведе днес. Общо е мнението, че Соледад Гайего-Диас ще получи убедителна подкрепа сред колегите си.

Смяната на ръководството е пряко свързана и със смяната на властта в Мадрид. Както е известно, за нов испански министър-председател миналата седмца бе определен лидерът на социалистите Педро Санчес.

Трябва да се знае, че досегашният шеф на „Ел Паис” Антонио Каньо, който пое вестника през 2014 г., в периода на управлението си наложи една ралична от традиционната му линия, отклонявайки го от дотогавашния му по-скоро ляв профил, клонящ към Испанската социалистическа работническа партия.

Каньо продължи да поддържа връзки с определени сектори на тази партия, но се ориентира към клана на т.нар „барони” - силните в местната власт соцфактори, които пък бяха против по-лявата линия на Санчес. Те дори го бламираха и отстраниха от партийното ръководство през 2016-та. Санчес обаче се върна на бял кон, спечелвайки убедително вътрешнопартийните избори за нов лидер през миналата година.

Въпреки това Каньо продължи да поддържа в „Ел Паис” критичен тон персонално срещу Санчес и съмишлениците му, в много случаи дори подкрепяйки управляващите консерватори на Мариано Рахой. Някои свързват този курс на Каньо със сериозните финансови затруднения на вестника и смятат, че с тези лавирания директорът се е опитвал да осигури необходимия за изданието бюджет от политически играчи, способни да го осигурят.

Подобно поведение, поставящо журналистиката в пряка зависимост от финансови и политически кръгове обаче, предизвика силно възмущение и сред читателите на „Ел Паис”, и сред журналистите, работещи там, и общо в испанското общество. Ето защо издателите от PRISA, които очевидно освен това не желаят да си създават и напрежения с новото правителство, сега предпочитат да изтеглят Кано от ръководството на вестника.

Що се отнася до новата директорка на изданието Соледад Гайего-Диас (р. 1951 г.), тя работи в „Ел Паис” практически от самото му създаване преди 40 години. Нашумява още като парламентарна репортерка в турбулентните години на испанския преход към демокрация. Днес е много авторитетна в гилдията със своето остро и критично перо, не прощаващо социални неправди и политически афери.

 

Сподели в
 

От десетилетия събирам стари илюстровани пощенски картички. И стари снимки. Най-вече от София и Велико Търново. И през ръцете и пред очите ми са минали хиляди...

22.06.2018/18:19

Преваля седмица, откакто почна поредното Световно първенство по футбол. Този път – в Русия. И за пореден път БНТ предава мачовете. Което радва милиони българи.

21.06.2018/21:18

На 19 юни т.г. сайтът ни публикува информация на друг сайт: sofiа.utre.bg, озаглавена „София връчва Награди за ярки постижения в културата за 2018 г.”

20.06.2018/23:46

Красноречив жест към българските журналисти бе включването в програмата на 28-ата национална конференция на Българската библиотечна информационна асоциация на един впечатляващ със задълбочеността си актуален научен доклад - изследване за периодичния печат и краезнанието, изнесен от д-р Анета Донева от Регионалната народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив.

20.06.2018/20:13

„Комуникационното пространство – политическо пространство” бе темата на CEECOM 2018, поредната конференция на мрежата на медийните и комуникационните специалисти от Централна и Източна Европа. Тя установи липса на сериозни сравнителни изследвания в областта на медиите и журналистиката

20.06.2018/06:32
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки