Начало
 
 

Заради смяната на властта в Мадрид в. „Ел Паис” също си сменя директора

07.06.2018 /11:29 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Соледад Гайего-Диас ще поеме ръководството на в. "Ел Паис"

Досегашният шеф на най-големия испански вестник Антонио Каньо беше наложил в медията линия на остра критика спрямо лидера на социалистите Педро Санчес, който сега вече стана министър-председател. Затова „Ел Паис” ще бъде поет от авторитетната журналистка Соледад Гайего-Диас. Официалното й утвърждаване ще е днес, след гласуване в редакционния екип

Председателят на Административния съвет на най-големия испански вестник „Ел Паис” Мануел Мирар, който е и представител в редакцята на издателската група PRISA, издаваща всекидневника, вчера официално номинира известната журналистка Соледад Гайего-Диас за нов директор на „Ел Паис”. Тя ще замести на поста досегашния директор Антонио Каньо.

Съгласно Резакционния статут на „Ел Паис” тази номинация трябва да бъде утвърдена и с гласуване на целия редакционен екип, което ще се проведе днес. Общо е мнението, че Соледад Гайего-Диас ще получи убедителна подкрепа сред колегите си.

Смяната на ръководството е пряко свързана и със смяната на властта в Мадрид. Както е известно, за нов испански министър-председател миналата седмца бе определен лидерът на социалистите Педро Санчес.

Трябва да се знае, че досегашният шеф на „Ел Паис” Антонио Каньо, който пое вестника през 2014 г., в периода на управлението си наложи една ралична от традиционната му линия, отклонявайки го от дотогавашния му по-скоро ляв профил, клонящ към Испанската социалистическа работническа партия.

Каньо продължи да поддържа връзки с определени сектори на тази партия, но се ориентира към клана на т.нар „барони” - силните в местната власт соцфактори, които пък бяха против по-лявата линия на Санчес. Те дори го бламираха и отстраниха от партийното ръководство през 2016-та. Санчес обаче се върна на бял кон, спечелвайки убедително вътрешнопартийните избори за нов лидер през миналата година.

Въпреки това Каньо продължи да поддържа в „Ел Паис” критичен тон персонално срещу Санчес и съмишлениците му, в много случаи дори подкрепяйки управляващите консерватори на Мариано Рахой. Някои свързват този курс на Каньо със сериозните финансови затруднения на вестника и смятат, че с тези лавирания директорът се е опитвал да осигури необходимия за изданието бюджет от политически играчи, способни да го осигурят.

Подобно поведение, поставящо журналистиката в пряка зависимост от финансови и политически кръгове обаче, предизвика силно възмущение и сред читателите на „Ел Паис”, и сред журналистите, работещи там, и общо в испанското общество. Ето защо издателите от PRISA, които очевидно освен това не желаят да си създават и напрежения с новото правителство, сега предпочитат да изтеглят Кано от ръководството на вестника.

Що се отнася до новата директорка на изданието Соледад Гайего-Диас (р. 1951 г.), тя работи в „Ел Паис” практически от самото му създаване преди 40 години. Нашумява още като парламентарна репортерка в турбулентните години на испанския преход към демокрация. Днес е много авторитетна в гилдията със своето остро и критично перо, не прощаващо социални неправди и политически афери.

 

Сподели в
 

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки