Начало
 
 

Проф. Анна Бояджиева: Уча студентите на вкус, култура, съпреживяване, естетика

08.06.2018 /06:01 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Анна Бояджиева дарява портрет на генерал Скобелев от баща си Христо Бояджиев (1912-2001) по повод честването на 40-годишнината на Плевенската панорама

Преподавателката по текстил в Националната художествена академия е убедена, че културата е най-важната за всяка нация, но тя не може да се гради с обидно ниското финансиране, отпускано от нашите управляващи

Проф. Анна Бояджиева е родена е на 21 юли 1950 г. в Плевен. Дъщеря е на известния български живописец Христо Бояджиев, ученик на проф. Борис Митов. Ученик на баща й пък е бил академик Светлин Русев, пред когото Анна се прекланя и чиято недотдавнашна загуба все още дълбоко преживява.

Изобразителното изкуство й е закодирано още от детството. Средата, в която живее, я формира отрано като творец. Баща й обаче не бил съгласен тя да върви по неговите стъпки. Смятал, че е усетил и меда, и жилото на тази професия, затова бил сигурен, че тя  не е за жена.

И все пак дъщеря му става художничка. Ученичка е на проф. Димо Балев.

Преподава в Националната художествена академия от 1986 г . Професор е в Катедра „Текстил - изкуство и дизайн”. Изкарва един мандат и като заместник-ректор на Академията. От години е начело и на галерия „Академия“ към НХА.

Член е на Съюза на българските художници, на Европейската текстилна мрежа (ETN), както и на неправителствената организация Международна асоциация на изкуството (AIAP), партнираща си с ЮНЕСКО.

Анна Бояджиева е автор, който работи в областта на съвременното текстилно изкуство, пространствени обекти и инсталации, хартия, сериграфия и фотография. Нейни творби са притежание на музеи и частни колекции у нас и в чужбина.

Специализира в парижкия институт по изкуствата Cité internationale des arts. Обича и студентите си, и работата си. Всеотдайна е във всичко. Според нея учителството, преподавателската работа е мисия и призвание. Въпреки че й отнема много време и енергия, тя не би я заменила  с нищо друго.

Омъжена е и има син Димитър, също художник, живописец, който от няколко години живее и твори в Германия.

- Професор Бояджиева, вие сте и преподавател, и действащ художник. Кое ви носи повече удовлетворение ?

- Да си преподавател е изключително отговорно. За мен това е мисия, призвание. Носи ми голямо удовлетворение, независимо, че ми отнема много време и енергия, емоции и чувства. Аз живея с работите на студентите си. Работя с всекиго индивидуално.

Това е творчески акт и взаимен процес, обмен на идеи и емоции. В него не винаги резултатът е най-важен, а пътят, който извървяват и преподавателят, и ученикът му. Такъв пример съм попила от баща ми и се старая да се раздавам на студентите си изцяло.

В същото време творческата дейност и преподаването вървят неразделно. Да съм педагог за мен е чест, но достигането до ателието ми е по-трудно, когато имам своите ангажименти като професор. Все пак се опитвам да поддържам формата си на действащ артист.

Но определено мога да кажа, че преподаването ми носи по-голямо удовлетворение. В изкуството и в преподавателската професия трябва непрестанно да се доказваш. Нашата специалност - текстилът, е много интересна, многопосочна. Изразяваш се с материал, посягаш и към дизайна, и към арт-а, борави се с много материали и техники.

Това е динамично и богато съвременно изобразително изкуство, което има своите корени в древността. Моите студенти изразяват идеите си чрез владеене на материала и техниката.

Иначе в тази държава всичко е много трудно. Заделят се обидно  малко средства за култура и образование. Младите напускат и аз ги разбирам. Всеки определя и върви сам по пътя си.

- На какво учите студентите си?

- Уча ги на вкус, на култура и съвременно отношение към изкуството, на мислене, на идеи. На съпреживяване. На естетика. Занаятът е задължителен, но и другото е еднакво важно.

Държа също да усещат, да осъзнават, че културата е най-важната за един народ, за една нация. Съгражда се с векове, столетия. И после лесно се срива. Не може да се гради култура и духовност с възмутително и обидно ниския бюджет, който управляващите отпускат за нея.

- Вие познавахте отблизо Маестро Светлин Русев. Кончината му разтърси нашия духовен свят...

- Голяма загуба... Празнотата, която оставя, тепърва ще се усеща. Той беше голям художник, работохолик, маратонецът в трудния и трънлив път на изобразителното, пластичното изкуство. Работеше денонощно. Като художник беше изградил своя образна система, които едни харесваха, други – не. Беше различен от всички. И обругаван, и хвален. Велик артист, творец, меценат, колекционер и дарител. Знаем за големите му колекции, които щедро даряваше на страната ни. Незаменим човек!

Творчеството му остави голяма и светла диря в българското пластично изкуство.

- Какво мислите за медиите и мястото на журналистиката у нас ?

- Без журналистика не може, но както и изкуството, тя също трябва тя да е по-отворена, по-честна, по-коректна и отговорна. Да отразява реалистично и свободно действителността.

Крайно съм възмутена от кощунството на онази фолк-изпълнителка с поезията на Вапцаров! Но за култивирането на подобно безочие са виновни и медиите, или поне част от тях. За съжаление, тъкмо медиите репродуцират простотията и разни ниски модели на подражание. Нека журналистите да помнят, че освен творци, са и възпитатели на обществените нагласи и на децата ни.

- Какво ви предстои в най-близко време?

Ще участвам в Международното биенале по текстил „От Лозана до Пекин”. Това е най-близката ми работа. Не спирам да работя и да творя.

Сподели в
 

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

Български ученици – победители в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, гостуваха в руската столица, където бяха на шестдневна екскурзия като награда за своите първи места в различните раздели.

19.09.2018/09:18

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки