Начало
 
 

Проф. Анна Бояджиева: Уча студентите на вкус, култура, съпреживяване, естетика

08.06.2018 /06:01 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Анна Бояджиева дарява портрет на генерал Скобелев от баща си Христо Бояджиев (1912-2001) по повод честването на 40-годишнината на Плевенската панорама

Преподавателката по текстил в Националната художествена академия е убедена, че културата е най-важната за всяка нация, но тя не може да се гради с обидно ниското финансиране, отпускано от нашите управляващи

Проф. Анна Бояджиева е родена е на 21 юли 1950 г. в Плевен. Дъщеря е на известния български живописец Христо Бояджиев, ученик на проф. Борис Митов. Ученик на баща й пък е бил академик Светлин Русев, пред когото Анна се прекланя и чиято недотдавнашна загуба все още дълбоко преживява.

Изобразителното изкуство й е закодирано още от детството. Средата, в която живее, я формира отрано като творец. Баща й обаче не бил съгласен тя да върви по неговите стъпки. Смятал, че е усетил и меда, и жилото на тази професия, затова бил сигурен, че тя  не е за жена.

И все пак дъщеря му става художничка. Ученичка е на проф. Димо Балев.

Преподава в Националната художествена академия от 1986 г . Професор е в Катедра „Текстил - изкуство и дизайн”. Изкарва един мандат и като заместник-ректор на Академията. От години е начело и на галерия „Академия“ към НХА.

Член е на Съюза на българските художници, на Европейската текстилна мрежа (ETN), както и на неправителствената организация Международна асоциация на изкуството (AIAP), партнираща си с ЮНЕСКО.

Анна Бояджиева е автор, който работи в областта на съвременното текстилно изкуство, пространствени обекти и инсталации, хартия, сериграфия и фотография. Нейни творби са притежание на музеи и частни колекции у нас и в чужбина.

Специализира в парижкия институт по изкуствата Cité internationale des arts. Обича и студентите си, и работата си. Всеотдайна е във всичко. Според нея учителството, преподавателската работа е мисия и призвание. Въпреки че й отнема много време и енергия, тя не би я заменила  с нищо друго.

Омъжена е и има син Димитър, също художник, живописец, който от няколко години живее и твори в Германия.

- Професор Бояджиева, вие сте и преподавател, и действащ художник. Кое ви носи повече удовлетворение ?

- Да си преподавател е изключително отговорно. За мен това е мисия, призвание. Носи ми голямо удовлетворение, независимо, че ми отнема много време и енергия, емоции и чувства. Аз живея с работите на студентите си. Работя с всекиго индивидуално.

Това е творчески акт и взаимен процес, обмен на идеи и емоции. В него не винаги резултатът е най-важен, а пътят, който извървяват и преподавателят, и ученикът му. Такъв пример съм попила от баща ми и се старая да се раздавам на студентите си изцяло.

В същото време творческата дейност и преподаването вървят неразделно. Да съм педагог за мен е чест, но достигането до ателието ми е по-трудно, когато имам своите ангажименти като професор. Все пак се опитвам да поддържам формата си на действащ артист.

Но определено мога да кажа, че преподаването ми носи по-голямо удовлетворение. В изкуството и в преподавателската професия трябва непрестанно да се доказваш. Нашата специалност - текстилът, е много интересна, многопосочна. Изразяваш се с материал, посягаш и към дизайна, и към арт-а, борави се с много материали и техники.

Това е динамично и богато съвременно изобразително изкуство, което има своите корени в древността. Моите студенти изразяват идеите си чрез владеене на материала и техниката.

Иначе в тази държава всичко е много трудно. Заделят се обидно  малко средства за култура и образование. Младите напускат и аз ги разбирам. Всеки определя и върви сам по пътя си.

- На какво учите студентите си?

- Уча ги на вкус, на култура и съвременно отношение към изкуството, на мислене, на идеи. На съпреживяване. На естетика. Занаятът е задължителен, но и другото е еднакво важно.

Държа също да усещат, да осъзнават, че културата е най-важната за един народ, за една нация. Съгражда се с векове, столетия. И после лесно се срива. Не може да се гради култура и духовност с възмутително и обидно ниския бюджет, който управляващите отпускат за нея.

- Вие познавахте отблизо Маестро Светлин Русев. Кончината му разтърси нашия духовен свят...

- Голяма загуба... Празнотата, която оставя, тепърва ще се усеща. Той беше голям художник, работохолик, маратонецът в трудния и трънлив път на изобразителното, пластичното изкуство. Работеше денонощно. Като художник беше изградил своя образна система, които едни харесваха, други – не. Беше различен от всички. И обругаван, и хвален. Велик артист, творец, меценат, колекционер и дарител. Знаем за големите му колекции, които щедро даряваше на страната ни. Незаменим човек!

Творчеството му остави голяма и светла диря в българското пластично изкуство.

- Какво мислите за медиите и мястото на журналистиката у нас ?

- Без журналистика не може, но както и изкуството, тя също трябва тя да е по-отворена, по-честна, по-коректна и отговорна. Да отразява реалистично и свободно действителността.

Крайно съм възмутена от кощунството на онази фолк-изпълнителка с поезията на Вапцаров! Но за култивирането на подобно безочие са виновни и медиите, или поне част от тях. За съжаление, тъкмо медиите репродуцират простотията и разни ниски модели на подражание. Нека журналистите да помнят, че освен творци, са и възпитатели на обществените нагласи и на децата ни.

- Какво ви предстои в най-близко време?

Ще участвам в Международното биенале по текстил „От Лозана до Пекин”. Това е най-близката ми работа. Не спирам да работя и да творя.

Сподели в
 

Премиерата на книгата ще е на 20 ноември, вторник, от 18:00 часа в Националната библотека „Св. Св.. Кирил и Методий”. Почетното консулство на южноамериканската страна ще дари и това издание на български образователни и културни институции

19.11.2018/13:19

Във Военния клуб в Плевен представиха документалния филм „Песента на генерала“, посветен на генерал Радой Сираков, началник на 9-а плевенска пехотна дивизия.

18.11.2018/16:11

„Политически НЕкоректно” на известния журналист ще бъде представена на 19 ноември, понеделник, от 18.30 ч. в книжен център „Гринуич” на бул. „Витоша” 37

15.11.2018/18:43

В рамките на кинофеста единствената прожекция пред софийска публика на хитовия нов филм на нашумелия ирански режисьор Асгар Фархади ще е на 17 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК

15.11.2018/18:06

На 20 ноември от 18.00 часа ще звучат стихове от марокански поети в превод на Хайри Хамдан и на Гергина Дворецка

15.11.2018/16:47

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки