Начало
 
 

Проф. Анна Бояджиева: Уча студентите на вкус, култура, съпреживяване, естетика

08.06.2018 /06:01 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Анна Бояджиева дарява портрет на генерал Скобелев от баща си Христо Бояджиев (1912-2001) по повод честването на 40-годишнината на Плевенската панорама

Преподавателката по текстил в Националната художествена академия е убедена, че културата е най-важната за всяка нация, но тя не може да се гради с обидно ниското финансиране, отпускано от нашите управляващи

Проф. Анна Бояджиева е родена е на 21 юли 1950 г. в Плевен. Дъщеря е на известния български живописец Христо Бояджиев, ученик на проф. Борис Митов. Ученик на баща й пък е бил академик Светлин Русев, пред когото Анна се прекланя и чиято недотдавнашна загуба все още дълбоко преживява.

Изобразителното изкуство й е закодирано още от детството. Средата, в която живее, я формира отрано като творец. Баща й обаче не бил съгласен тя да върви по неговите стъпки. Смятал, че е усетил и меда, и жилото на тази професия, затова бил сигурен, че тя  не е за жена.

И все пак дъщеря му става художничка. Ученичка е на проф. Димо Балев.

Преподава в Националната художествена академия от 1986 г . Професор е в Катедра „Текстил - изкуство и дизайн”. Изкарва един мандат и като заместник-ректор на Академията. От години е начело и на галерия „Академия“ към НХА.

Член е на Съюза на българските художници, на Европейската текстилна мрежа (ETN), както и на неправителствената организация Международна асоциация на изкуството (AIAP), партнираща си с ЮНЕСКО.

Анна Бояджиева е автор, който работи в областта на съвременното текстилно изкуство, пространствени обекти и инсталации, хартия, сериграфия и фотография. Нейни творби са притежание на музеи и частни колекции у нас и в чужбина.

Специализира в парижкия институт по изкуствата Cité internationale des arts. Обича и студентите си, и работата си. Всеотдайна е във всичко. Според нея учителството, преподавателската работа е мисия и призвание. Въпреки че й отнема много време и енергия, тя не би я заменила  с нищо друго.

Омъжена е и има син Димитър, също художник, живописец, който от няколко години живее и твори в Германия.

- Професор Бояджиева, вие сте и преподавател, и действащ художник. Кое ви носи повече удовлетворение ?

- Да си преподавател е изключително отговорно. За мен това е мисия, призвание. Носи ми голямо удовлетворение, независимо, че ми отнема много време и енергия, емоции и чувства. Аз живея с работите на студентите си. Работя с всекиго индивидуално.

Това е творчески акт и взаимен процес, обмен на идеи и емоции. В него не винаги резултатът е най-важен, а пътят, който извървяват и преподавателят, и ученикът му. Такъв пример съм попила от баща ми и се старая да се раздавам на студентите си изцяло.

В същото време творческата дейност и преподаването вървят неразделно. Да съм педагог за мен е чест, но достигането до ателието ми е по-трудно, когато имам своите ангажименти като професор. Все пак се опитвам да поддържам формата си на действащ артист.

Но определено мога да кажа, че преподаването ми носи по-голямо удовлетворение. В изкуството и в преподавателската професия трябва непрестанно да се доказваш. Нашата специалност - текстилът, е много интересна, многопосочна. Изразяваш се с материал, посягаш и към дизайна, и към арт-а, борави се с много материали и техники.

Това е динамично и богато съвременно изобразително изкуство, което има своите корени в древността. Моите студенти изразяват идеите си чрез владеене на материала и техниката.

Иначе в тази държава всичко е много трудно. Заделят се обидно  малко средства за култура и образование. Младите напускат и аз ги разбирам. Всеки определя и върви сам по пътя си.

- На какво учите студентите си?

- Уча ги на вкус, на култура и съвременно отношение към изкуството, на мислене, на идеи. На съпреживяване. На естетика. Занаятът е задължителен, но и другото е еднакво важно.

Държа също да усещат, да осъзнават, че културата е най-важната за един народ, за една нация. Съгражда се с векове, столетия. И после лесно се срива. Не може да се гради култура и духовност с възмутително и обидно ниския бюджет, който управляващите отпускат за нея.

- Вие познавахте отблизо Маестро Светлин Русев. Кончината му разтърси нашия духовен свят...

- Голяма загуба... Празнотата, която оставя, тепърва ще се усеща. Той беше голям художник, работохолик, маратонецът в трудния и трънлив път на изобразителното, пластичното изкуство. Работеше денонощно. Като художник беше изградил своя образна система, които едни харесваха, други – не. Беше различен от всички. И обругаван, и хвален. Велик артист, творец, меценат, колекционер и дарител. Знаем за големите му колекции, които щедро даряваше на страната ни. Незаменим човек!

Творчеството му остави голяма и светла диря в българското пластично изкуство.

- Какво мислите за медиите и мястото на журналистиката у нас ?

- Без журналистика не може, но както и изкуството, тя също трябва тя да е по-отворена, по-честна, по-коректна и отговорна. Да отразява реалистично и свободно действителността.

Крайно съм възмутена от кощунството на онази фолк-изпълнителка с поезията на Вапцаров! Но за култивирането на подобно безочие са виновни и медиите, или поне част от тях. За съжаление, тъкмо медиите репродуцират простотията и разни ниски модели на подражание. Нека журналистите да помнят, че освен творци, са и възпитатели на обществените нагласи и на децата ни.

- Какво ви предстои в най-близко време?

Ще участвам в Международното биенале по текстил „От Лозана до Пекин”. Това е най-близката ми работа. Не спирам да работя и да творя.

Сподели в
 

За поредна година Институт „Сервантес” заля улица „Света София”, на която е разположен, с танци, песни, детски игри, книги и вкуснотии от Испания и Латинска Америка. Уникалното този път бе и оживялото изкуство на Жоан Миро

24.06.2018/12:06

От 15 до 27 юни 2018 г. в алпийския град Давос, Швейцария се провежда конференцията „Полар 2018“, в която участват над 2500 учени от цял свят, работещи в полярните райони - Антарктика и Арктика. За пръв път тази година на едно място заседават организациите Научният комитет за антарктически изследвания (SCAR) и Международният комитет за арктически изследвания (IASC), които обединяват учените, работещи на Южния и Северния полюс.

23.06.2018/09:53

В град Тюмен отбелязаха 77-годишнината от началото на Великата отечествена война, като целият град изпълни песента „Альоша“. Стотици се събраха на Цветния булевард в града, хор даде началото, а след него запяха песента на Константин Ваншенкин и Едуард Колмановски, посветена на съветския войник, чийто монумент се издига в Пловдив.

22.06.2018/22:16

Документалната книга „Забравени страници за незабравени българи“ на Григор Николов и Антонио Станоев (изд. "Книгомания") включва откъси за 30 личности, оставили трайна диря в българската история, политика и култура в годините до политикоразделната 1944-та.

21.06.2018/14:33

За трета поредна година Столична библиотека се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Национален комитет „Петър Димков” и Дирекция „ПП Витоша”.

20.06.2018/19:15
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки