Начало
 
 

Почина медийният магнат Ердоган Демирьорен

09.06.2018 /15:35 | Източник: БТА/ 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ердоган Демирьорен почина на 80 г. (снимка: hurriyetdailynews.com)

Турският медиен магнат Ердоган Демирьорен почина няколко месеца, след като пое контрола над най-голямата медийна група в страната, съобщи АФП, като се позовава на медицински източници.

Ердоган Демирьорен е починал в болница „Флорънс Найтингейл” в Истанбул, където бе приет в края на май, обяви на пресконференция медицинският координатор на болницата Йозгюр Шамилгил.

Научих с мъка за смъртта му, посочи в съобщение турският президент Реджеп Ердоган, като подчерта, че Демирьорен е "имал сериозни успехи в професионалния си живот" и е индустриалец, "който е дал ценен принос за страната".

Бизнесменът, който бе близък до президента Ердоган, оглавяваше "Демирьорен холдинг", който самият той бе създал. Холдингът, действащ в секторите на енергетиката, строителството и туризма, купи през март основната медийна група в Турция - "Доган холдинг", към която принадлежат в."Хюриет" и турският телевизионен канал СиЕнЕн-тюрк.

Покупката предизвика опасения за независимостта на медиите заради близостта на "Демирьорен холдинг" с властта, в една обстановка на накърняване на свободата на печата.

В запис, разпространен от медиите през 2014 г., мъж, представен като Демирьорен, поднасяше извинения на Ердоган, тогава премиер, след публикуването от в."Миллиет" - вестник от неговата медийна група, на сензационни разкрития за мирния процес с кюрдите, отбелязва АФП. 

Свързани:   Ясен е купувачът на медийната империя „Доган холдинг

Собственикът на основната независима турска медийна група „Доган холдинг” очаква неговите издания да запазят независимостта си, докато той се подготвя да продаде групата на конкурент, смятан за приятелски настроен към Реджеп Ердоган, съобщава ДПА.
Дата: 10.04.2018


 

Сподели в
 

Управляващата в Италия коалиция на Движение "5 звезди" и партия "Лигата" няма да се съобразява с медийната империя на бившия премиер Силвио Берлускони, заяви Барбара Леци, министър от квотата на "5 звезди", цитирана от Ройтерс.

20.09.2018/12:00

Знае се. В началото бе словото. Та и затова реших да проверя този стих от глава първа от Евангелието на Йоана, да поразмишлявам за разумния свят, за контрастите и противоположностите в нашата Вселена на Прехода.

19.09.2018/14:35

"Вестниците вече всеки ден замърсяват обществената дискусия и което е по-лошо: правят го с обществени пари", заяви във Фейсбук лидерът на антисистемното италианско Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо:

18.09.2018/12:00

Със специално събитие се отбелязва днес 10-годишният юбилей на специализираното предаване за театър “Без маски” на университетското радио “Алма матер”.

16.09.2018/12:17

„Дума“ в момента изглежда като вестник, който малко се движи по течението и моята първостепенна задача е да го променя изцяло", каза новият (и.д.) главен редактор на вестника Йордан Мичев пред БНР

14.09.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки