Данъкоплатците хвърляме пари на вятъра за СЕМ

10.06.2018 /15:45 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Някой да не се е заплесвал по тази реклама на екрана?

Абсурдни и дори нагли доводи в защита на хазартния бизнес се чуха през последния месец, откакто в парламента e внесен законопроектът на НФСБ и ВМРО за промени в Закона за хазарта.

Приемането им би забранило всякаква реклама на игри на щастието и обявяването на резултатите от тиражите в ефир, както и продажбата на билети извън лицензираните обекти за хазартна дейност.

Най-абсурдният аргумент в полза на облъчването на зрителите дойде не от футболните клубове и бизнес организациите, а от държавен орган, издържан от данъкоплатците, за да защитава интересите им.

Съветът за електронните медии (СЕМ) даде да се разбере, че не намира нищо нередно в доклада на правния си отдел, според който забраната на рекламата на хазарт по телевизията ще ограничи "конституционно установеното право да се доставя и получава информация". Затова тя трябвало само да се премести след 22 ч.

Какво точно регулира регулаторът? 

Оказва се, че на СЕМ данъкоплатците и техните деца може и да са му мили, но хазартният бизнес му е много по-мил. Забележете - идеята била да се запази част от приходите на електронните медии, които те получават от организатори на томболи и игри. А това, че още хиляди хора ще захапят въдицата да търкат талончета, не е толкова важно.

Наистина, СЕМ не взе окончателно решение дали приема доклада на юристите си, но от изказванията стана ясно, че повечето са склонни да го направят. Регулаторът явно не желае да тръгне срещу илюзията, която се продава на зрителите.

Тогава изниква въпросът защо им е на данъкоплатците изобщо такъв орган, след като не могат да разчитат на него за защита. Какво точно регулира и защитава СЕМ - корпоративни интереси или интереса на обществото?

Отчита огромна дейност  

СЕМ мълча дълго и когато трябваше да решава дали програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков нарушава етиката, като забранява на журналисти в БНТ да канят гости и им определя теми. По същия начин СЕМ не обявява решение по казуса с отразяването от bTV и Нова тв на катастрофата с автобус на магистрала "Тракия" в средата на април, при която загинаха шестима души. От два месеца чакаме да чуем коя медия ще бъде наказана и за какво.

Членовете на СЕМ често се оплакват, че законът им дава малко права, че административните процедури са тромави, че наказаните бавят получаването на актовете, че ги обжалват и че те трудно влизат в сила. Затова регулаторът несправедливо търпял обвинения, че не работи. В същото време в отчетите му се описва огромна дейност и добре свършена работа, като по правило липсват каквито и да е предложения за промени.

При тази конюнктурност и нагаждане към силните на деня данъкоплатците очевидно хвърлят парите си на вятъра за тази институция - от нея няма никаква полза, а единствено разходи. (Със съкращения) 

Свързани:   Рекламата на хазарт помагала на свободното слово

Хазартът помагал и на медиите, и на спорта. Това са двата основни аргумента, с които хазартното лоби се опитва да настрои българите срещу предложените промени в Закона за хазарта. Но и двете твърдения са нахално неверни.
Дата: 27.05.2018


 

Сподели в
 

Месец преди тържественото честване официалния празник на град Лясковец – Петровден, за лясковските ученици беше обявен фотоконкурс под наслов „Обичам те мой, роден край”.

24.06.2018/14:35

Днес можем да говорим за епидемия по отношение на езика на омразата и за използването на един нов и много по-могъщ инструментариум, какъвто е интернет.

23.06.2018/17:13

Община Русе обявява статута на XI националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“:

22.06.2018/18:51

Управителният съвет на Българска стопанска камара (БСК) избра за свой изпълнителен председател Радосвет Радев – досега изпълнителен директор на "Дарик радио" АД.

21.06.2018/18:50

"В момента работим на ръба", каза в интервю за БНР Иван Бунков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ).

19.06.2018/16:51
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки