Данъкоплатците хвърляме пари на вятъра за СЕМ

10.06.2018 /15:45 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Някой да не се е заплесвал по тази реклама на екрана?

Абсурдни и дори нагли доводи в защита на хазартния бизнес се чуха през последния месец, откакто в парламента e внесен законопроектът на НФСБ и ВМРО за промени в Закона за хазарта.

Приемането им би забранило всякаква реклама на игри на щастието и обявяването на резултатите от тиражите в ефир, както и продажбата на билети извън лицензираните обекти за хазартна дейност.

Най-абсурдният аргумент в полза на облъчването на зрителите дойде не от футболните клубове и бизнес организациите, а от държавен орган, издържан от данъкоплатците, за да защитава интересите им.

Съветът за електронните медии (СЕМ) даде да се разбере, че не намира нищо нередно в доклада на правния си отдел, според който забраната на рекламата на хазарт по телевизията ще ограничи "конституционно установеното право да се доставя и получава информация". Затова тя трябвало само да се премести след 22 ч.

Какво точно регулира регулаторът? 

Оказва се, че на СЕМ данъкоплатците и техните деца може и да са му мили, но хазартният бизнес му е много по-мил. Забележете - идеята била да се запази част от приходите на електронните медии, които те получават от организатори на томболи и игри. А това, че още хиляди хора ще захапят въдицата да търкат талончета, не е толкова важно.

Наистина, СЕМ не взе окончателно решение дали приема доклада на юристите си, но от изказванията стана ясно, че повечето са склонни да го направят. Регулаторът явно не желае да тръгне срещу илюзията, която се продава на зрителите.

Тогава изниква въпросът защо им е на данъкоплатците изобщо такъв орган, след като не могат да разчитат на него за защита. Какво точно регулира и защитава СЕМ - корпоративни интереси или интереса на обществото?

Отчита огромна дейност  

СЕМ мълча дълго и когато трябваше да решава дали програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков нарушава етиката, като забранява на журналисти в БНТ да канят гости и им определя теми. По същия начин СЕМ не обявява решение по казуса с отразяването от bTV и Нова тв на катастрофата с автобус на магистрала "Тракия" в средата на април, при която загинаха шестима души. От два месеца чакаме да чуем коя медия ще бъде наказана и за какво.

Членовете на СЕМ често се оплакват, че законът им дава малко права, че административните процедури са тромави, че наказаните бавят получаването на актовете, че ги обжалват и че те трудно влизат в сила. Затова регулаторът несправедливо търпял обвинения, че не работи. В същото време в отчетите му се описва огромна дейност и добре свършена работа, като по правило липсват каквито и да е предложения за промени.

При тази конюнктурност и нагаждане към силните на деня данъкоплатците очевидно хвърлят парите си на вятъра за тази институция - от нея няма никаква полза, а единствено разходи. (Със съкращения) 

Свързани:   Рекламата на хазарт помагала на свободното слово

Хазартът помагал и на медиите, и на спорта. Това са двата основни аргумента, с които хазартното лоби се опитва да настрои българите срещу предложените промени в Закона за хазарта. Но и двете твърдения са нахално неверни.
Дата: 27.05.2018


 

Сподели в
 

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

БНР - Бургас стартира трети пореден конкурс за млади писатели от 6 до 16 години. Искрено се надяваме да превърнем идеята в традиция и постепенно да разширим възрастовия диапазон на участниците, посочват колегите.

18.09.2018/18:52

Цветанка Ризова ще среща ученици с бизнеса, преди да са направили своя избор за висше образование. Това ще се случва в информационна кампания и нова поредица в предаването, което води - “Лице в лице”, по Би Ти Ви.

17.09.2018/16:51

Националният център за безопасен интернет кани ученици от София на възраст от 14 до 18 години да се присъединят към Младежкия панел на Центъра и да допринесат със своите идеи, въображение и креативност интернет да стане по-сигурно място за децата и младите хора.

16.09.2018/18:55

Международният песенен конкурс "Евровизия 2019" ще се състои от 14 до 18 май в Тел Авив, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на организаторите на конкурса.

15.09.2018/15:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки