Данъкоплатците хвърляме пари на вятъра за СЕМ

10.06.2018 /15:45 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Някой да не се е заплесвал по тази реклама на екрана?

Абсурдни и дори нагли доводи в защита на хазартния бизнес се чуха през последния месец, откакто в парламента e внесен законопроектът на НФСБ и ВМРО за промени в Закона за хазарта.

Приемането им би забранило всякаква реклама на игри на щастието и обявяването на резултатите от тиражите в ефир, както и продажбата на билети извън лицензираните обекти за хазартна дейност.

Най-абсурдният аргумент в полза на облъчването на зрителите дойде не от футболните клубове и бизнес организациите, а от държавен орган, издържан от данъкоплатците, за да защитава интересите им.

Съветът за електронните медии (СЕМ) даде да се разбере, че не намира нищо нередно в доклада на правния си отдел, според който забраната на рекламата на хазарт по телевизията ще ограничи "конституционно установеното право да се доставя и получава информация". Затова тя трябвало само да се премести след 22 ч.

Какво точно регулира регулаторът? 

Оказва се, че на СЕМ данъкоплатците и техните деца може и да са му мили, но хазартният бизнес му е много по-мил. Забележете - идеята била да се запази част от приходите на електронните медии, които те получават от организатори на томболи и игри. А това, че още хиляди хора ще захапят въдицата да търкат талончета, не е толкова важно.

Наистина, СЕМ не взе окончателно решение дали приема доклада на юристите си, но от изказванията стана ясно, че повечето са склонни да го направят. Регулаторът явно не желае да тръгне срещу илюзията, която се продава на зрителите.

Тогава изниква въпросът защо им е на данъкоплатците изобщо такъв орган, след като не могат да разчитат на него за защита. Какво точно регулира и защитава СЕМ - корпоративни интереси или интереса на обществото?

Отчита огромна дейност  

СЕМ мълча дълго и когато трябваше да решава дали програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков нарушава етиката, като забранява на журналисти в БНТ да канят гости и им определя теми. По същия начин СЕМ не обявява решение по казуса с отразяването от bTV и Нова тв на катастрофата с автобус на магистрала "Тракия" в средата на април, при която загинаха шестима души. От два месеца чакаме да чуем коя медия ще бъде наказана и за какво.

Членовете на СЕМ често се оплакват, че законът им дава малко права, че административните процедури са тромави, че наказаните бавят получаването на актовете, че ги обжалват и че те трудно влизат в сила. Затова регулаторът несправедливо търпял обвинения, че не работи. В същото време в отчетите му се описва огромна дейност и добре свършена работа, като по правило липсват каквито и да е предложения за промени.

При тази конюнктурност и нагаждане към силните на деня данъкоплатците очевидно хвърлят парите си на вятъра за тази институция - от нея няма никаква полза, а единствено разходи. (Със съкращения) 

Свързани:   Рекламата на хазарт помагала на свободното слово

Хазартът помагал и на медиите, и на спорта. Това са двата основни аргумента, с които хазартното лоби се опитва да настрои българите срещу предложените промени в Закона за хазарта. Но и двете твърдения са нахално неверни.
Дата: 27.05.2018


 

Сподели в
 

Северин Красимиров, обвинен за изнасилване и за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост на 30-годишната Виктория Маринова - административен директор на TVN и водеща на предаване, ще бъде настанен за 30 дни в психиатричното отделение на болницата за лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч.

21.11.2018/12:00

Турски следователи разполагат с 11-минутен аудиозапис от генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, който е свързан с убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщи журналистът от телевизия Хабертюрк Четинер Четин, цитиран от ТАСС.

20.11.2018/18:52

45 италиански художници представят в Радио Благоевград днес изложба с различни жанрове: живопис, графика, дигитално изкуство, скулптура.

19.11.2018/14:01

За четвърта поред година катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ към Филологическия факултет на ВТУ бе организатор на международната конференция „Медии и комуникации на 21 век“.

18.11.2018/17:15

Американски федерален съдия разпореди Белият дом незабавно да възстанови журналистическата акредитация на кореспондента на телевизия Си Ен Ен Джим Акоста, предаде АП.

17.11.2018/17:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки