Защо трябва да се пипа логото на БНТ от 1959 г.

10.06.2018 /17:15 | Автор : Емил Л. Георгиев | Източник: ploshtadslaveikov.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Логото на БНТ на Стефан Кънчев и „поправеният“ по-късно вариант

Скандалът с обявения от БНТ „конкурс“ за ново лого бе потушен още преди да е избухнал. Засега. По-конкретно казано – още преди БНТ да се сдобие с нови запазени знаци.

Дължим го на инициативата на ръководството на Съюза на българските художници (плюс преподаватели от Академията и други дизайнери) и реакцията на ръководството на БНТ. 

Историята започна на 5 юни, когато от БНТ обявиха „конкурс за създаването на основен графичен знак на обществената медия, както и на нови графични знаци на 4- ѝ програми“, което „подпали“ социалните мрежи заради неадекватното си съдържание. 

Художници, графични дизайнери, журналисти и просто хора, загрижени за визуалната среда, се чудеха какво налага смяната на основното лого, направено от Стефан Кънчев от 1959 г., каква е целта на „заданието“, защо няма обявено жури, награди… Много въпроси, които поставяха под съмнение цялото мероприятие и особено крайния му резултат.

Още на следващия ден от СБХ организираха среща-дискусия по повод така обявеното задание – с участието на изтъкнати графични дизайнери, преподаватели в Художествената академия, журналисти, като бе отправена покана и към БНТ. 

Стефан Кънчев създаде шедьовър  

Последва половин час обсъждания, в които художници и графични дизайнери от различни поколения като Филип Попов, Филип Бояджиев, Милена Вълнарова, проф. Пламен Вълчев, Стоян Дечев изясниха, че запазеният знак на БНТ на Стефан Кънчев не бива да бъде сменян, че заданието трябва да е поне 15 страници, че тази задача иска поне 6 месеца и че поради липсата на генерална стратегия в заданието обявеният от БНТ „конкурс“ е само за парлама…

И пристигна генералният директор на обществената медия Константин Каменаров.

След доста спорове и забележки Каменаров обясни, че заданието е направено така, защото телевизията много бърза да разполага с нови знаци за новия сезон. Но директорът на БНТ прие да работи съвместно със СБХ и дизайнерската общност за постигането на най-добър резултат.

Най-важното, което научихме от Каменаров, е, че запазеният знак на телевизията от 1959 г. на Стефан Кънчев все пак няма да се пипа. Ще се търси нов дизайн само за останалите 4 програми. 

Свързани:   БНТ обсъжда как да промени досегашното си лого

Българската национална телевизия участва в дискусия на Съюза на българските художници за новото лого на обществената медия.
Дата: 08.06.2018


 

Сподели в
 

Неумолимите природни закони един по един прибират в грешната ни земя ветераните, които години наред отдадоха сили и младост, за да материализират идеята на Александър Стамболийски за Трудовата повинност.

25.06.2018/12:00

Посолството на Кралство Мароко, начело с Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, бе почетен гост на Годишните журналистически награди във Военния клуб, съобщиха организаторите от VIP Communication PR, пише сайтът, насочен към третата възраст.

24.06.2018/17:15

Ива Дойчинова се присъединява към ръководния екип на БНР. От 1 юли известната журналистка ще бъде зам.-главен редактор на сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“.

23.06.2018/14:15

Излезе стотното издание на рубриката "Черно на бяло" в „Дума”. От 23 юни 2016 г. досега Христо Георгиев, който е неин водещ, е публикувал стотици автентични документи, издирвани добросъвестно ден след ден в архивите на различни институции - у нас и в чужбина.

22.06.2018/12:00

Флорина Иванова е новото лице в спортната редакция на bTV Media Group. Зрителите ще я видят в ролята на репортер и водещ на емисиите на bTV Спорт от 20 юни.

20.06.2018/12:00
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки