Защо трябва да се пипа логото на БНТ от 1959 г.

10.06.2018 /17:15 | Автор : Емил Л. Георгиев | Източник: ploshtadslaveikov.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Логото на БНТ на Стефан Кънчев и „поправеният“ по-късно вариант

Скандалът с обявения от БНТ „конкурс“ за ново лого бе потушен още преди да е избухнал. Засега. По-конкретно казано – още преди БНТ да се сдобие с нови запазени знаци.

Дължим го на инициативата на ръководството на Съюза на българските художници (плюс преподаватели от Академията и други дизайнери) и реакцията на ръководството на БНТ. 

Историята започна на 5 юни, когато от БНТ обявиха „конкурс за създаването на основен графичен знак на обществената медия, както и на нови графични знаци на 4- ѝ програми“, което „подпали“ социалните мрежи заради неадекватното си съдържание. 

Художници, графични дизайнери, журналисти и просто хора, загрижени за визуалната среда, се чудеха какво налага смяната на основното лого, направено от Стефан Кънчев от 1959 г., каква е целта на „заданието“, защо няма обявено жури, награди… Много въпроси, които поставяха под съмнение цялото мероприятие и особено крайния му резултат.

Още на следващия ден от СБХ организираха среща-дискусия по повод така обявеното задание – с участието на изтъкнати графични дизайнери, преподаватели в Художествената академия, журналисти, като бе отправена покана и към БНТ. 

Стефан Кънчев създаде шедьовър  

Последва половин час обсъждания, в които художници и графични дизайнери от различни поколения като Филип Попов, Филип Бояджиев, Милена Вълнарова, проф. Пламен Вълчев, Стоян Дечев изясниха, че запазеният знак на БНТ на Стефан Кънчев не бива да бъде сменян, че заданието трябва да е поне 15 страници, че тази задача иска поне 6 месеца и че поради липсата на генерална стратегия в заданието обявеният от БНТ „конкурс“ е само за парлама…

И пристигна генералният директор на обществената медия Константин Каменаров.

След доста спорове и забележки Каменаров обясни, че заданието е направено така, защото телевизията много бърза да разполага с нови знаци за новия сезон. Но директорът на БНТ прие да работи съвместно със СБХ и дизайнерската общност за постигането на най-добър резултат.

Най-важното, което научихме от Каменаров, е, че запазеният знак на телевизията от 1959 г. на Стефан Кънчев все пак няма да се пипа. Ще се търси нов дизайн само за останалите 4 програми. 

Свързани:   БНТ обсъжда как да промени досегашното си лого

Българската национална телевизия участва в дискусия на Съюза на българските художници за новото лого на обществената медия.
Дата: 08.06.2018


 

Сподели в
 

Германският журналист от турски произход Дениз Юджел критикува предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Германия, предаде от Потсдам ДПА.

20.09.2018/16:52

За трета поредна година град Солун е домакин на Mediamixx и неговото 24-то издание, но за първи път събитието се състои през септември. Официалното откриване на фестивала е на 20 септември.

20.09.2018/13:49

Юлия Кошаревска живее в Бристол, Великобритания, от 6 години. Там е завършила “Журналистика”, в момента следва магистър “Публични политики”.

19.09.2018/12:00

През лятото Елеонора Гигова отива на среща с генералния директор на БНТ Константин Каменаров и с Уляна Пръмова - шефа на дирекция “Информация” в телевизията.

16.09.2018/17:15

В БТА беше дошъл Стефан Продев, който настояваше когато има българска дума, тя да не се заменя с чуждица (примерно: недостачност с дефициенция).

15.09.2018/17:15

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки