Защо трябва да се пипа логото на БНТ от 1959 г.

10.06.2018 /17:15 | Автор : Емил Л. Георгиев | Източник: ploshtadslaveikov.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Логото на БНТ на Стефан Кънчев и „поправеният“ по-късно вариант

Скандалът с обявения от БНТ „конкурс“ за ново лого бе потушен още преди да е избухнал. Засега. По-конкретно казано – още преди БНТ да се сдобие с нови запазени знаци.

Дължим го на инициативата на ръководството на Съюза на българските художници (плюс преподаватели от Академията и други дизайнери) и реакцията на ръководството на БНТ. 

Историята започна на 5 юни, когато от БНТ обявиха „конкурс за създаването на основен графичен знак на обществената медия, както и на нови графични знаци на 4- ѝ програми“, което „подпали“ социалните мрежи заради неадекватното си съдържание. 

Художници, графични дизайнери, журналисти и просто хора, загрижени за визуалната среда, се чудеха какво налага смяната на основното лого, направено от Стефан Кънчев от 1959 г., каква е целта на „заданието“, защо няма обявено жури, награди… Много въпроси, които поставяха под съмнение цялото мероприятие и особено крайния му резултат.

Още на следващия ден от СБХ организираха среща-дискусия по повод така обявеното задание – с участието на изтъкнати графични дизайнери, преподаватели в Художествената академия, журналисти, като бе отправена покана и към БНТ. 

Стефан Кънчев създаде шедьовър  

Последва половин час обсъждания, в които художници и графични дизайнери от различни поколения като Филип Попов, Филип Бояджиев, Милена Вълнарова, проф. Пламен Вълчев, Стоян Дечев изясниха, че запазеният знак на БНТ на Стефан Кънчев не бива да бъде сменян, че заданието трябва да е поне 15 страници, че тази задача иска поне 6 месеца и че поради липсата на генерална стратегия в заданието обявеният от БНТ „конкурс“ е само за парлама…

И пристигна генералният директор на обществената медия Константин Каменаров.

След доста спорове и забележки Каменаров обясни, че заданието е направено така, защото телевизията много бърза да разполага с нови знаци за новия сезон. Но директорът на БНТ прие да работи съвместно със СБХ и дизайнерската общност за постигането на най-добър резултат.

Най-важното, което научихме от Каменаров, е, че запазеният знак на телевизията от 1959 г. на Стефан Кънчев все пак няма да се пипа. Ще се търси нов дизайн само за останалите 4 програми. 

Свързани:   БНТ обсъжда как да промени досегашното си лого

Българската национална телевизия участва в дискусия на Съюза на българските художници за новото лого на обществената медия.
Дата: 08.06.2018


 

Сподели в
 

Появата на всяка негова статия имаше гръмотевично въздействие. Гласът на читателите, разтворили вестника сутрин, ечеше като парола: "Има статия от Велко Вълканов!" И невидими вълни разнасяха ехото.

20.11.2018/12:00

Колегата Петър Волгин няма нужда от пространно представяне. Известен е като журналист суперпрофесионалист. Води предаването "12+3" на БНР. Освен с гласа си омайва и с книгите, които пише.

19.11.2018/15:26

Представители на ЦРУ са разкрили, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста Джамал Хашоги, заяви американски официален представител, цитиран от АП.

18.11.2018/14:57

Анкара разполага с още доказателства, които противоречат на версията на Саудитска Арабия за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, включително втори аудиозапис, съобщава АФП.

17.11.2018/14:35

Австриецът Рене Бенко стана милиардер в бизнеса с недвижими имоти. Сега той купува дялове от австрийските вестници „Курир” и „Кронен цайтунг” и навлиза в издателското поприще.

16.11.2018/15:26

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки