Георги Лозанов: Копринка Червенкова е трениран боец

12.06.2018 /14:04 | Автор : Теодора Георгиева | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Копринка Червенкова и Георги Лозанов са утвърдени имена

„Вестникът от другия ден” – така бе наречен разговорът на приятели и съмишленици на „Култура“ по повод закриването на вестника и намерението на екипа да го продължи в ново издание.

В самото начало Кирил Василев – редактор „Визуални изкуства” във вестника, изброи трите важни въпроса, на които следваше да се намери отговор:

1. Имаме ли нужда от медия, подобна на в. „Култура“?

2. Ако първият отговор е положителен, дали медията трябва да бъде в този вид, в който досега е съществувал в. „Култура“, или се нуждае от известни промени и какви да бъдат те?

3. Как вестникът да се финансира, че да запази независимостта си?

Копринка Червенкова – главен редактор на вестника – уточни, че сегашният собственик на вестника Светослав Божилов настойчиво е призовал раздялата да бъде културна, но при положение, че вестникът е екзекутиран по брутален начин, а главата му е „чучната” върху друго издание, „културата на раздялата” става проблематична.

Червенкова припомни, че вестникът „не е роден с риза”, преминал е през всякакви турбуленции, и сега, въпреки огорчението на целия екип, ще опита да се справи и с новия проблем. Защото – продължи Червенкова – зад вестника има и общност, за която, по всичко изглежда, той е нужен.

Христо Буцев, зам.-главен редактор на вестника, зададе посока на разговора – да се помисли за съдържанието на обществената медия, подчертавайки, че основният й белег, а и най-важна задача на вестника досега, е разширяването на съзнанието на читателя, изграждането и поддържането на критично отношение към действителността.

„За мен задачата на „Култура“ при оценката на процесите в обществото винаги е била да оценява възможно най-цялостно предлаганите решения и последиците от тях.” – подчерта Христо Буцев.

Георги Лозанов, отговорен редактор на вестника, очерта характеристиките на обществената медия през отличителните белези на в. „Култура”. Той говори за трите му основни качества - независимост, истина, компетентност, които са и изключително важни за медийната среда в момента.

По отношение на независимостта Лозанов каза: „Копринка е трениран боец и знае, че независимата политика крие риска този, който те финансира, във всеки момент да ти отреже главата”. След това Лозанов говори и за плурализма, който екипът на вестника спазва и в чисто персонален план, давайки пример със себе си като либерал, докато Христо Буцев е консерватор.

Парадокс е - продължи Лозанов - че обществените медии в България се свързват основно с електронните медии БНТ и БНР, след като, според стандартите „Култура“ е типична обществена медия, която произвежда съдържание на принципа на потребностите на по-малки специализирани аудитории. В този смисъл тя би могла да се нарече и идентификационна медия.

Ето защо, според Лозанов, големият въпрос в сегашната криза е дали вестник „Култура“ e произвел общност, която има гражданската енергия, а и дали са налице финансови възможности да продължи изданието с дата 2018 година. (Със съкращения)  

Свързани:    Обещават да пуснат сп. „Култура“ от септември 2018 г.

От септември 2018 г. в. „Култура“ става месечно издание с нов облик и нов екип. Списание „Култура“ ще излиза 10 пъти годишно, посочват в редакционна бележка новите издатели от фондация „Комунитас“ и допълват:
Дата: 05.06.2018


 

Сподели в
 

Най-голямата опозиционна партия в южната ни съседка - „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис, инструктира членовете си да не дават изявления за Гръцкото държавното радио и телевизия ERT.

20.09.2018/15:22

Две години преди да закръгли 100-годишнината си, турският „Държавен вестник” спря да излиза, съобщават местните медии.

19.09.2018/16:45

Медийните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ продължават да очакват лауреати за 7-и път. В надпреварата, носеща името на покойната знакова журналистка от БНТ, могат да кандидатстват колеги от всички родни медии – те могат да се самономинират или да бъдат предложени от друг.

18.09.2018/15:25

Десетки мианмарци протестираха в столицата Янгон срещу осъждането на двама журналисти и против нарастващите ограничения срещу свободата на словото в страната въпреки идването на власт на правителство, съставено от цивилни, предаде АФП.

17.09.2018/12:00

Настоящият текст не е критика, не е провокация, не е противопоставяне, заяждане или обичайното отрицание на всяко ново явление, той е, както казва в своята легендарна телевизионна поредица Кенет Кларк, едно лично гледище. Става дума за новата визия на БНТ.

17.09.2018/10:23

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки