Георги Лозанов: Копринка Червенкова е трениран боец

12.06.2018 /14:04 | Автор : Теодора Георгиева | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Копринка Червенкова и Георги Лозанов са утвърдени имена

„Вестникът от другия ден” – така бе наречен разговорът на приятели и съмишленици на „Култура“ по повод закриването на вестника и намерението на екипа да го продължи в ново издание.

В самото начало Кирил Василев – редактор „Визуални изкуства” във вестника, изброи трите важни въпроса, на които следваше да се намери отговор:

1. Имаме ли нужда от медия, подобна на в. „Култура“?

2. Ако първият отговор е положителен, дали медията трябва да бъде в този вид, в който досега е съществувал в. „Култура“, или се нуждае от известни промени и какви да бъдат те?

3. Как вестникът да се финансира, че да запази независимостта си?

Копринка Червенкова – главен редактор на вестника – уточни, че сегашният собственик на вестника Светослав Божилов настойчиво е призовал раздялата да бъде културна, но при положение, че вестникът е екзекутиран по брутален начин, а главата му е „чучната” върху друго издание, „културата на раздялата” става проблематична.

Червенкова припомни, че вестникът „не е роден с риза”, преминал е през всякакви турбуленции, и сега, въпреки огорчението на целия екип, ще опита да се справи и с новия проблем. Защото – продължи Червенкова – зад вестника има и общност, за която, по всичко изглежда, той е нужен.

Христо Буцев, зам.-главен редактор на вестника, зададе посока на разговора – да се помисли за съдържанието на обществената медия, подчертавайки, че основният й белег, а и най-важна задача на вестника досега, е разширяването на съзнанието на читателя, изграждането и поддържането на критично отношение към действителността.

„За мен задачата на „Култура“ при оценката на процесите в обществото винаги е била да оценява възможно най-цялостно предлаганите решения и последиците от тях.” – подчерта Христо Буцев.

Георги Лозанов, отговорен редактор на вестника, очерта характеристиките на обществената медия през отличителните белези на в. „Култура”. Той говори за трите му основни качества - независимост, истина, компетентност, които са и изключително важни за медийната среда в момента.

По отношение на независимостта Лозанов каза: „Копринка е трениран боец и знае, че независимата политика крие риска този, който те финансира, във всеки момент да ти отреже главата”. След това Лозанов говори и за плурализма, който екипът на вестника спазва и в чисто персонален план, давайки пример със себе си като либерал, докато Христо Буцев е консерватор.

Парадокс е - продължи Лозанов - че обществените медии в България се свързват основно с електронните медии БНТ и БНР, след като, според стандартите „Култура“ е типична обществена медия, която произвежда съдържание на принципа на потребностите на по-малки специализирани аудитории. В този смисъл тя би могла да се нарече и идентификационна медия.

Ето защо, според Лозанов, големият въпрос в сегашната криза е дали вестник „Култура“ e произвел общност, която има гражданската енергия, а и дали са налице финансови възможности да продължи изданието с дата 2018 година. (Със съкращения)  

Свързани:    Обещават да пуснат сп. „Култура“ от септември 2018 г.

От септември 2018 г. в. „Култура“ става месечно издание с нов облик и нов екип. Списание „Култура“ ще излиза 10 пъти годишно, посочват в редакционна бележка новите издатели от фондация „Комунитас“ и допълват:
Дата: 05.06.2018


 

Сподели в
 

През дългия си творчески живот съм попадал в редакционните карета на различни вестници и списания, пише авторът на в. "Стършел" в послание до редакцията:

25.06.2018/13:53

Част от детството на Петър Пунчев минава в Сирия, където учи във френски лицей в Дамаск. После е във френската гимназия в София. Завършва с отличие Московския държавен университет “Ломоносов”.

24.06.2018/18:50

Българските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро годишна субсидия. Това потвърдиха след срещата с представители на българското малцинство в сръбския Димитровград президентите Румен Радев и Александър Вучич, съобщава БНР.

23.06.2018/12:12

Сръбският министър за иновациите и технологическото развитие Ненад Попович смята, че поради опасността от фалшиви новини трябва да се създаде правителствена работна група, която да се бори с тази напаст.

22.06.2018/14:33

Журналистът и д-р по история Атанас Панайотов и Марияна Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна, събират в книга на едно място завладяващите истории на българските черноморски фарове.

21.06.2018/16:51
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки