Георги Лозанов: Копринка Червенкова е трениран боец

12.06.2018 /14:04 | Автор : Теодора Георгиева | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Копринка Червенкова и Георги Лозанов са утвърдени имена

„Вестникът от другия ден” – така бе наречен разговорът на приятели и съмишленици на „Култура“ по повод закриването на вестника и намерението на екипа да го продължи в ново издание.

В самото начало Кирил Василев – редактор „Визуални изкуства” във вестника, изброи трите важни въпроса, на които следваше да се намери отговор:

1. Имаме ли нужда от медия, подобна на в. „Култура“?

2. Ако първият отговор е положителен, дали медията трябва да бъде в този вид, в който досега е съществувал в. „Култура“, или се нуждае от известни промени и какви да бъдат те?

3. Как вестникът да се финансира, че да запази независимостта си?

Копринка Червенкова – главен редактор на вестника – уточни, че сегашният собственик на вестника Светослав Божилов настойчиво е призовал раздялата да бъде културна, но при положение, че вестникът е екзекутиран по брутален начин, а главата му е „чучната” върху друго издание, „културата на раздялата” става проблематична.

Червенкова припомни, че вестникът „не е роден с риза”, преминал е през всякакви турбуленции, и сега, въпреки огорчението на целия екип, ще опита да се справи и с новия проблем. Защото – продължи Червенкова – зад вестника има и общност, за която, по всичко изглежда, той е нужен.

Христо Буцев, зам.-главен редактор на вестника, зададе посока на разговора – да се помисли за съдържанието на обществената медия, подчертавайки, че основният й белег, а и най-важна задача на вестника досега, е разширяването на съзнанието на читателя, изграждането и поддържането на критично отношение към действителността.

„За мен задачата на „Култура“ при оценката на процесите в обществото винаги е била да оценява възможно най-цялостно предлаганите решения и последиците от тях.” – подчерта Христо Буцев.

Георги Лозанов, отговорен редактор на вестника, очерта характеристиките на обществената медия през отличителните белези на в. „Култура”. Той говори за трите му основни качества - независимост, истина, компетентност, които са и изключително важни за медийната среда в момента.

По отношение на независимостта Лозанов каза: „Копринка е трениран боец и знае, че независимата политика крие риска този, който те финансира, във всеки момент да ти отреже главата”. След това Лозанов говори и за плурализма, който екипът на вестника спазва и в чисто персонален план, давайки пример със себе си като либерал, докато Христо Буцев е консерватор.

Парадокс е - продължи Лозанов - че обществените медии в България се свързват основно с електронните медии БНТ и БНР, след като, според стандартите „Култура“ е типична обществена медия, която произвежда съдържание на принципа на потребностите на по-малки специализирани аудитории. В този смисъл тя би могла да се нарече и идентификационна медия.

Ето защо, според Лозанов, големият въпрос в сегашната криза е дали вестник „Култура“ e произвел общност, която има гражданската енергия, а и дали са налице финансови възможности да продължи изданието с дата 2018 година. (Със съкращения)  

Свързани:    Обещават да пуснат сп. „Култура“ от септември 2018 г.

От септември 2018 г. в. „Култура“ става месечно издание с нов облик и нов екип. Списание „Култура“ ще излиза 10 пъти годишно, посочват в редакционна бележка новите издатели от фондация „Комунитас“ и допълват:
Дата: 05.06.2018


 

Сподели в
 

В първата си голяма реч след убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти саудитският крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд изрази подкрепа за сина си, престолонаследника Мохамед бин Салман, и изобщо не спомена обвиненията, че принцът е наредил убийството, предаде АП от Рияд.

20.11.2018/14:25

Американският президент Доналд Тръмп обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги всеки момент, предаде ДПА.

19.11.2018/16:51

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде АФП.

18.11.2018/21:17

Британската информационна агенция Reuters обяви, че започва вътрешна реорганизация на европейските си редакции, която ще се изрази в съкращаване на десетки работни места.

18.11.2018/12:27

Откриването на начин за оценка на комуникациите от известно време провокира, събира и разделя позициите на журналисти, PR и маркетинг експерти, представители на бизнеса и изследователи на комуникационните науки.

17.11.2018/15:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки