Българи редовно се събират пред паметника на Макгахан

12.06.2018 /15:25 | Автор : Елена Цанева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът Макгахан е дело на скулптура Любомир Далчев

В Ню Лексингтън, в щата Охайо, на пътната табела с името на града ще прочетете: "Ню Лексингтън, родното място на Джанюариъс Макгахан, защитник на българската свобода".

За хората, които живеят там, журналистът Макгахан днес е герой, който те обичат и почитат.

Когато през 1978 г. българският емигрант д-р Георги Табаков идва в Ню Лексингтън и води българи за първия фестивал, посветен на Макгахан, американците не знаят почти нищо за него, а и за България, но са очаровани от народните ни носии, танците, програмата и хората и от почитта към техния съгражданин Макгахън.

Телевизионният канал CBS прави тогава специален репортаж за българите, а Чарл Тюрал дори намира отговора на въпроса с какво Макгахън е заслужил тази почит и уважение. Ето какво пише той:

Фестивалът се случва преди 40 години 

“През 1876 г. Макгахан отива в България. Неговите статии за “Лондон дейли нюз” за турските зверства срещу невинните българи разгневяват кралица Виктория, наелектризират Европа и предизвикват руския цар да изпрати армия отвъд Дунава, за да освободи българите от турците”.

Така, във връзка със 100-годишнината от смъртта на Макгахан, стартира фестивалът, който продължава вече 40 години. Д-р Георги Табаков основава и спонсорира и Фондация в памет на американския журналист, а по-късно поръчва паметника.

След това фестивалът става българо-американски, какъвто остава и до днес. Една от най-дългогодишните деятелки на фондацията и фестивала Барбара Мууни си спомня:

"Първата година Карма Джийн и аз отидохме на 100-годишнината. Бяхме малко смутени, защото да живееш тук и да не познаваш най-важния герой на селището не е добре. Така отидохме на програмата тогава и Карма Джийн и се заинтересовахме да направим нещо повече и да се включим. След като по-възрастните хора, които бяха организатори на програмата, започнаха да си отиват, ние си казахме, че ако искаме да го правим всяка година, трябва да работим заедно”.

В Ню Лексингтън не живеят българи, но всяка година в началото на юни има американско-български фестивал. Тази година традицията беше продължена. Хората, които се събраха пред гроба и паметника на Макгахан да отдадат почит по повод 140-годишнината от неговата смърт и 40-годишнината на Фондацията, основана в негова чест, бяха повече от всякога и имаше българи от Атланта, Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон, Синсинати.

Местните жители знаят за българите и България повече от всички други в САЩ. В библиотеката има кътче с български книги, а някои почти успешно правят българска баница.

Свързани:   МВнР удостоява посмъртно със „Златна клонка” Макгахан

За 40-а поредна година в градчето Ню Лексингтън в щата Охайо се проведе фестивал в памет на яркия застъпник на българската национална кауза от 19-и век Джанюариъс Макгахан, съобщава БТА. Той е отличен сега със "Златна лаврова клонка" на МВнР.
Дата: 11.06.2018

Макгахан, свидетелят на Историята

Дата: 10.05.2016
 

Сподели в
 

Появата на всяка негова статия имаше гръмотевично въздействие. Гласът на читателите, разтворили вестника сутрин, ечеше като парола: "Има статия от Велко Вълканов!" И невидими вълни разнасяха ехото.

20.11.2018/12:00

Колегата Петър Волгин няма нужда от пространно представяне. Известен е като журналист суперпрофесионалист. Води предаването "12+3" на БНР. Освен с гласа си омайва и с книгите, които пише.

19.11.2018/15:26

Представители на ЦРУ са разкрили, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста Джамал Хашоги, заяви американски официален представител, цитиран от АП.

18.11.2018/14:57

Анкара разполага с още доказателства, които противоречат на версията на Саудитска Арабия за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, включително втори аудиозапис, съобщава АФП.

17.11.2018/14:35

Австриецът Рене Бенко стана милиардер в бизнеса с недвижими имоти. Сега той купува дялове от австрийските вестници „Курир” и „Кронен цайтунг” и навлиза в издателското поприще.

16.11.2018/15:26

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки