Българи редовно се събират пред паметника на Макгахан

12.06.2018 /15:25 | Автор : Елена Цанева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът Макгахан е дело на скулптура Любомир Далчев

В Ню Лексингтън, в щата Охайо, на пътната табела с името на града ще прочетете: "Ню Лексингтън, родното място на Джанюариъс Макгахан, защитник на българската свобода".

За хората, които живеят там, журналистът Макгахан днес е герой, който те обичат и почитат.

Когато през 1978 г. българският емигрант д-р Георги Табаков идва в Ню Лексингтън и води българи за първия фестивал, посветен на Макгахан, американците не знаят почти нищо за него, а и за България, но са очаровани от народните ни носии, танците, програмата и хората и от почитта към техния съгражданин Макгахън.

Телевизионният канал CBS прави тогава специален репортаж за българите, а Чарл Тюрал дори намира отговора на въпроса с какво Макгахън е заслужил тази почит и уважение. Ето какво пише той:

Фестивалът се случва преди 40 години 

“През 1876 г. Макгахан отива в България. Неговите статии за “Лондон дейли нюз” за турските зверства срещу невинните българи разгневяват кралица Виктория, наелектризират Европа и предизвикват руския цар да изпрати армия отвъд Дунава, за да освободи българите от турците”.

Така, във връзка със 100-годишнината от смъртта на Макгахан, стартира фестивалът, който продължава вече 40 години. Д-р Георги Табаков основава и спонсорира и Фондация в памет на американския журналист, а по-късно поръчва паметника.

След това фестивалът става българо-американски, какъвто остава и до днес. Една от най-дългогодишните деятелки на фондацията и фестивала Барбара Мууни си спомня:

"Първата година Карма Джийн и аз отидохме на 100-годишнината. Бяхме малко смутени, защото да живееш тук и да не познаваш най-важния герой на селището не е добре. Така отидохме на програмата тогава и Карма Джийн и се заинтересовахме да направим нещо повече и да се включим. След като по-възрастните хора, които бяха организатори на програмата, започнаха да си отиват, ние си казахме, че ако искаме да го правим всяка година, трябва да работим заедно”.

В Ню Лексингтън не живеят българи, но всяка година в началото на юни има американско-български фестивал. Тази година традицията беше продължена. Хората, които се събраха пред гроба и паметника на Макгахан да отдадат почит по повод 140-годишнината от неговата смърт и 40-годишнината на Фондацията, основана в негова чест, бяха повече от всякога и имаше българи от Атланта, Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон, Синсинати.

Местните жители знаят за българите и България повече от всички други в САЩ. В библиотеката има кътче с български книги, а някои почти успешно правят българска баница.

Свързани:   МВнР удостоява посмъртно със „Златна клонка” Макгахан

За 40-а поредна година в градчето Ню Лексингтън в щата Охайо се проведе фестивал в памет на яркия застъпник на българската национална кауза от 19-и век Джанюариъс Макгахан, съобщава БТА. Той е отличен сега със "Златна лаврова клонка" на МВнР.
Дата: 11.06.2018

Макгахан, свидетелят на Историята

Дата: 10.05.2016
 

Сподели в
 

Неумолимите природни закони един по един прибират в грешната ни земя ветераните, които години наред отдадоха сили и младост, за да материализират идеята на Александър Стамболийски за Трудовата повинност.

25.06.2018/12:00

Посолството на Кралство Мароко, начело с Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, бе почетен гост на Годишните журналистически награди във Военния клуб, съобщиха организаторите от VIP Communication PR, пише сайтът, насочен към третата възраст.

24.06.2018/17:15

Ива Дойчинова се присъединява към ръководния екип на БНР. От 1 юли известната журналистка ще бъде зам.-главен редактор на сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“.

23.06.2018/14:15

Излезе стотното издание на рубриката "Черно на бяло" в „Дума”. От 23 юни 2016 г. досега Христо Георгиев, който е неин водещ, е публикувал стотици автентични документи, издирвани добросъвестно ден след ден в архивите на различни институции - у нас и в чужбина.

22.06.2018/12:00

Флорина Иванова е новото лице в спортната редакция на bTV Media Group. Зрителите ще я видят в ролята на репортер и водещ на емисиите на bTV Спорт от 20 юни.

20.06.2018/12:00
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки