Българи редовно се събират пред паметника на Макгахан

12.06.2018 /15:25 | Автор : Елена Цанева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът Макгахан е дело на скулптура Любомир Далчев

В Ню Лексингтън, в щата Охайо, на пътната табела с името на града ще прочетете: "Ню Лексингтън, родното място на Джанюариъс Макгахан, защитник на българската свобода".

За хората, които живеят там, журналистът Макгахан днес е герой, който те обичат и почитат.

Когато през 1978 г. българският емигрант д-р Георги Табаков идва в Ню Лексингтън и води българи за първия фестивал, посветен на Макгахан, американците не знаят почти нищо за него, а и за България, но са очаровани от народните ни носии, танците, програмата и хората и от почитта към техния съгражданин Макгахън.

Телевизионният канал CBS прави тогава специален репортаж за българите, а Чарл Тюрал дори намира отговора на въпроса с какво Макгахън е заслужил тази почит и уважение. Ето какво пише той:

Фестивалът се случва преди 40 години 

“През 1876 г. Макгахан отива в България. Неговите статии за “Лондон дейли нюз” за турските зверства срещу невинните българи разгневяват кралица Виктория, наелектризират Европа и предизвикват руския цар да изпрати армия отвъд Дунава, за да освободи българите от турците”.

Така, във връзка със 100-годишнината от смъртта на Макгахан, стартира фестивалът, който продължава вече 40 години. Д-р Георги Табаков основава и спонсорира и Фондация в памет на американския журналист, а по-късно поръчва паметника.

След това фестивалът става българо-американски, какъвто остава и до днес. Една от най-дългогодишните деятелки на фондацията и фестивала Барбара Мууни си спомня:

"Първата година Карма Джийн и аз отидохме на 100-годишнината. Бяхме малко смутени, защото да живееш тук и да не познаваш най-важния герой на селището не е добре. Така отидохме на програмата тогава и Карма Джийн и се заинтересовахме да направим нещо повече и да се включим. След като по-възрастните хора, които бяха организатори на програмата, започнаха да си отиват, ние си казахме, че ако искаме да го правим всяка година, трябва да работим заедно”.

В Ню Лексингтън не живеят българи, но всяка година в началото на юни има американско-български фестивал. Тази година традицията беше продължена. Хората, които се събраха пред гроба и паметника на Макгахан да отдадат почит по повод 140-годишнината от неговата смърт и 40-годишнината на Фондацията, основана в негова чест, бяха повече от всякога и имаше българи от Атланта, Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон, Синсинати.

Местните жители знаят за българите и България повече от всички други в САЩ. В библиотеката има кътче с български книги, а някои почти успешно правят българска баница.

Свързани:   МВнР удостоява посмъртно със „Златна клонка” Макгахан

За 40-а поредна година в градчето Ню Лексингтън в щата Охайо се проведе фестивал в памет на яркия застъпник на българската национална кауза от 19-и век Джанюариъс Макгахан, съобщава БТА. Той е отличен сега със "Златна лаврова клонка" на МВнР.
Дата: 11.06.2018

Макгахан, свидетелят на Историята

Дата: 10.05.2016
 

Сподели в
 

Германският журналист от турски произход Дениз Юджел критикува предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Германия, предаде от Потсдам ДПА.

20.09.2018/16:52

За трета поредна година град Солун е домакин на Mediamixx и неговото 24-то издание, но за първи път събитието се състои през септември. Официалното откриване на фестивала е на 20 септември.

20.09.2018/13:49

Юлия Кошаревска живее в Бристол, Великобритания, от 6 години. Там е завършила “Журналистика”, в момента следва магистър “Публични политики”.

19.09.2018/12:00

През лятото Елеонора Гигова отива на среща с генералния директор на БНТ Константин Каменаров и с Уляна Пръмова - шефа на дирекция “Информация” в телевизията.

16.09.2018/17:15

В БТА беше дошъл Стефан Продев, който настояваше когато има българска дума, тя да не се заменя с чуждица (примерно: недостачност с дефициенция).

15.09.2018/17:15

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки