Едва ли ще види бял свят цялата история с Бабченко

12.06.2018 /16:52 | Автор : Русалин Венев | Източник: btvnovinite.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Покушението срещу Бабченко се оказа постановка

Аркадий Бабченко е журналист, писател, бакалавър по международно право и бивш военен, той е яростен критик на Кремъл. Работил е като военен кореспондент и е отразявал конфликта в Южна Осетия през 2008 г.

„На 18 години бях войник и участвах в Чеченската война. После, когато бях на 23, отидох в Чечня като доброволец. Именно тогава започнах да се замислям и постепенно осъзнах, че тази война е престъпление. Но, по дяволите, ставаше въпрос за моята родина”, споделя журналистът:  

„После започна войната в Грузия. Може да направиш грешка веднъж, 2 пъти, но не и 3 пъти. В този момент осъзнах, че става въпрос за система, а не за грешки. Дори и преди войната в Грузия подкрепях опозицията и не бях съгласен с властта, но след като се завърнах, вече бях твърдо на страната на опозицията”, казва за себе си журналистът.

През 2012 г. срещу него е повдигнато обвинение в подстрекаване към безредици. Това обаче не го спира. Бабченко продължава да демонстрира публично своето недоволство. И така – до началото на 2017 г., когато решава да напусне Русия. Първо отива в Прага, а след това заминава за Израел. През август миналата година се настанява в Киев. 

„Защо напуснах Русия? Получих обаждане и ми казаха, че ще бъда арестуван. Имах 2 възможности – да вляза в затвора или да избягам. Нямах никакво желание да влизам в затвора. Бил съм там за кратко и никак не ми хареса”, казва Бабченко.

Иска поне 50 000 долара за интервю 

Негативното отношение на Бабченко към Русия се проявява по стряскащ начин в негово съобщение, публикувано във "Фейсбук" часове след самолетната катастрофа над Черно море, станала на 25 декември 2016 г. Тогава загинаха 92-ма души, повечето от които представители на прочутия хор на Червената армия.  

„Изпитвам ли съчувствие за смъртта на 80 служители на Министерството на отбраната… Както и на 9 служители на медии, които всъщност са агенции за масова пропаганда?... Риторичен въпрос. Не. Не изпитвам нито съчувствие, нито съжаление. Няма да изкажа своите съболезнования”, написа Бабченко след инцидента.

По-късно пред „Дойче веле” той сподели, че не съжалява за думите си.

Повече от седмица след сензационната пресконференция в Киев големият въпрос остава – наистина ли е бил спасен животът на Бабченко или всичко е било постановка? Самият журналист обеща, че ще даде ексклузивно интервю, в което да разкрие цялата истина. Но постави и цена за своето участие – поне 50 000 долара. Все още не е ясно дали някоя медия ще плати тази сума.

Цялата истина по случая Бабченко едва ли някога ще излезе на бял свят. Операцията, извършена от украинските власти, обаче нагледно показа какви измерения придобива конфликтът между Украйна и Русия. Пропагандната война между двете страни не признава граници. В нея, всички средства са позволени. Дори и инсценирането на смъртта на журналист пред погледа на целия свят. (Със съкращения) 

Свързани:   Столтенберг: Гафът „Бабченко” си бе чиста пропаганда

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е възможно операцията "Бабченко" да подкопае доверието в свободната преса:
Дата: 10.06.2018


 

Сподели в
 

Месец преди тържественото честване официалния празник на град Лясковец – Петровден, за лясковските ученици беше обявен фотоконкурс под наслов „Обичам те мой, роден край”.

24.06.2018/14:35

Днес можем да говорим за епидемия по отношение на езика на омразата и за използването на един нов и много по-могъщ инструментариум, какъвто е интернет.

23.06.2018/17:13

Община Русе обявява статута на XI националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“:

22.06.2018/18:51

Управителният съвет на Българска стопанска камара (БСК) избра за свой изпълнителен председател Радосвет Радев – досега изпълнителен директор на "Дарик радио" АД.

21.06.2018/18:50

"В момента работим на ръба", каза в интервю за БНР Иван Бунков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ).

19.06.2018/16:51
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки