Едва ли ще види бял свят цялата история с Бабченко

12.06.2018 /16:52 | Автор : Русалин Венев | Източник: btvnovinite.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Покушението срещу Бабченко се оказа постановка

Аркадий Бабченко е журналист, писател, бакалавър по международно право и бивш военен, той е яростен критик на Кремъл. Работил е като военен кореспондент и е отразявал конфликта в Южна Осетия през 2008 г.

„На 18 години бях войник и участвах в Чеченската война. После, когато бях на 23, отидох в Чечня като доброволец. Именно тогава започнах да се замислям и постепенно осъзнах, че тази война е престъпление. Но, по дяволите, ставаше въпрос за моята родина”, споделя журналистът:  

„После започна войната в Грузия. Може да направиш грешка веднъж, 2 пъти, но не и 3 пъти. В този момент осъзнах, че става въпрос за система, а не за грешки. Дори и преди войната в Грузия подкрепях опозицията и не бях съгласен с властта, но след като се завърнах, вече бях твърдо на страната на опозицията”, казва за себе си журналистът.

През 2012 г. срещу него е повдигнато обвинение в подстрекаване към безредици. Това обаче не го спира. Бабченко продължава да демонстрира публично своето недоволство. И така – до началото на 2017 г., когато решава да напусне Русия. Първо отива в Прага, а след това заминава за Израел. През август миналата година се настанява в Киев. 

„Защо напуснах Русия? Получих обаждане и ми казаха, че ще бъда арестуван. Имах 2 възможности – да вляза в затвора или да избягам. Нямах никакво желание да влизам в затвора. Бил съм там за кратко и никак не ми хареса”, казва Бабченко.

Иска поне 50 000 долара за интервю 

Негативното отношение на Бабченко към Русия се проявява по стряскащ начин в негово съобщение, публикувано във "Фейсбук" часове след самолетната катастрофа над Черно море, станала на 25 декември 2016 г. Тогава загинаха 92-ма души, повечето от които представители на прочутия хор на Червената армия.  

„Изпитвам ли съчувствие за смъртта на 80 служители на Министерството на отбраната… Както и на 9 служители на медии, които всъщност са агенции за масова пропаганда?... Риторичен въпрос. Не. Не изпитвам нито съчувствие, нито съжаление. Няма да изкажа своите съболезнования”, написа Бабченко след инцидента.

По-късно пред „Дойче веле” той сподели, че не съжалява за думите си.

Повече от седмица след сензационната пресконференция в Киев големият въпрос остава – наистина ли е бил спасен животът на Бабченко или всичко е било постановка? Самият журналист обеща, че ще даде ексклузивно интервю, в което да разкрие цялата истина. Но постави и цена за своето участие – поне 50 000 долара. Все още не е ясно дали някоя медия ще плати тази сума.

Цялата истина по случая Бабченко едва ли някога ще излезе на бял свят. Операцията, извършена от украинските власти, обаче нагледно показа какви измерения придобива конфликтът между Украйна и Русия. Пропагандната война между двете страни не признава граници. В нея, всички средства са позволени. Дори и инсценирането на смъртта на журналист пред погледа на целия свят. (Със съкращения) 

Свързани:   Столтенберг: Гафът „Бабченко” си бе чиста пропаганда

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е възможно операцията "Бабченко" да подкопае доверието в свободната преса:
Дата: 10.06.2018


 

Сподели в
 

Северин Красимиров, обвинен за изнасилване и за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост на 30-годишната Виктория Маринова - административен директор на TVN и водеща на предаване, ще бъде настанен за 30 дни в психиатричното отделение на болницата за лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч.

21.11.2018/12:00

Турски следователи разполагат с 11-минутен аудиозапис от генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, който е свързан с убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщи журналистът от телевизия Хабертюрк Четинер Четин, цитиран от ТАСС.

20.11.2018/18:52

45 италиански художници представят в Радио Благоевград днес изложба с различни жанрове: живопис, графика, дигитално изкуство, скулптура.

19.11.2018/14:01

За четвърта поред година катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ към Филологическия факултет на ВТУ бе организатор на международната конференция „Медии и комуникации на 21 век“.

18.11.2018/17:15

Американски федерален съдия разпореди Белият дом незабавно да възстанови журналистическата акредитация на кореспондента на телевизия Си Ен Ен Джим Акоста, предаде АП.

17.11.2018/17:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки