Депутати подготвят закон за оцеляване на местния печат

20.06.2018 /14:01 | Източник: novjivot.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Годишната среща на БАРМ в Горна Оряховица набеляза исканията на медиите

Ще бъде подготвен законопроект за местния печат, позволяващ на българската регионална преса да оцелее. Това стана ясно преди дни на заседание на Комисията по култура и медии към Народното събрание.

Тогава на среща с депутатите бяха представителите на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ) – председателят на УС Иван Бунков и изпълнителният директор на Асоциацията – Весела Вацева.

Повод за разискванията около проблемите на местните медии е отворено писмо до Комисията, в което бе описана сложната ситуацията около регионалната преса и проблемите, свързани с оцеляването й.

В отвореното писмо бяха отразени исканията на издателите към законотворците, изработени по време на годишната среща на регионалните медии в Горна Оряховица в началото на юни.

Кои медии да получават публични средства  

Исканията включват създаване на такава нормативна и законова уредба, която да води до справедливо разпределяне на публичните средства, в това число институционална реклама, която се подава към медиите от страна на министерства, агенции, общини и държавни институции, средства за комуникация по всички оперативни програми на ЕС, политическа реклама, като разпределението на средствата да се извършва в пропорция 60/40 между национални и регионални медии.

Да бъде създаден регистър на всички медии в България, в който публично да се обявява собствеността на медията и свързаните с нея юридически и физически лица. Сред исканията са също всяка медия, която получава обществени средства, да отговаря на определени критерии:

Да е регистрирана съгласно действащите закони в България, да има минимум 2 години присъствие на пазара и минимум 5 души, назначени на трудов договор, да няма финансови задължения към държавата, осигурителни институции, персонал, да е член на припозната от гилдията браншова организация. При обсъждане на законовите и нормативни промени, както и в разпределянето на обществените средства, да участват официално излъчени представители на действащи медийни организации, настояват още от БАРМ.

Иван Бунков: Ножът е опрял в кокала  

„Ако всеки един голям град загуби медията си, ще загуби пластове с история, култура, минало, много голяма отговорност стои на гърбовете ни“, убеден е председателят на УС на БАРМ – Иван Бунков. В края на срещата с депутатите от Комисията по култура и медии стана ясно, че те застанаха зад предложенията от него и те ще бъдат оформени в законопроект.

С проблема се е ангажирала и Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, след като до нея председателят на УС на БАРМ Иван Бунков е входирал официално откритото писмо на Асоциацията. Отворено писмо е връчено и на вицепрезидента Илияна Йотова, която също е изразила готовност да подпомогне диалога между представителите на БАРМ и депутатите.

„За БНР дадох интервю пред Савелина Савова по темата. Последният й въпрос към мен като председател на БАРМ бе: все пак на кого се надявате? На никого, освен на самите себе си – отвърнах й аз – така сме притиснати до стената, толкова е опрял ножът в кокала, че нямаме право на неуспех. Неуспех значи смърт за регионалните медии. Ние няма да се дадем и бавно, настъпателно, тихо или гръмко, диалогично или не чак толкова, ще действаме. Друг изход нямаме“, сподели за в. „Нов живот“ главният редактор Иван Бунков.

Свързани:    Иван Бунков: Регионалните издания не трябва да изчезват

"В момента работим на ръба", каза в интервю за БНР Иван Бунков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ).
Дата: 19.06.2018


 

Сподели в
 

Българската платформа за международно развитие (БПМР) обявява конкурс „Журналистика за развитие" за журналисти с принос в обективното и компетентно отразяване на проблемите на развитието, с фокус върху Целите за устойчиво развитие (ЦУР) и Официалната политика за развитие (ОПР), както и ангажиментите на България.

12.07.2018/18:53

Национална пациентска организация (npo.bg) изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

30.06.2018/15:45

Ще бъде подготвен законопроект за местния печат, позволяващ на българската регионална преса да оцелее. Това стана ясно преди дни на заседание на Комисията по култура и медии към Народното събрание.

20.06.2018/14:01

Редакторката в седмичния вестник „Аз-буки“ д-р Зина Соколова спечели журналистически конкурс, обявен от Българската академия на науките, съобщават от редакцията на изданието.

20.06.2018/11:38

Изложбата черно-бели фотографии "21 август 1968: краят на Пражката пролет" е представена от днес в Пловдив. Куратор на уникалните снимки е чешката фотографка Дана Киндрова.

18.06.2018/14:03
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки