Депутати подготвят закон за оцеляване на местния печат

20.06.2018 /14:01 | Източник: novjivot.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Годишната среща на БАРМ в Горна Оряховица набеляза исканията на медиите

Ще бъде подготвен законопроект за местния печат, позволяващ на българската регионална преса да оцелее. Това стана ясно преди дни на заседание на Комисията по култура и медии към Народното събрание.

Тогава на среща с депутатите бяха представителите на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ) – председателят на УС Иван Бунков и изпълнителният директор на Асоциацията – Весела Вацева.

Повод за разискванията около проблемите на местните медии е отворено писмо до Комисията, в което бе описана сложната ситуацията около регионалната преса и проблемите, свързани с оцеляването й.

В отвореното писмо бяха отразени исканията на издателите към законотворците, изработени по време на годишната среща на регионалните медии в Горна Оряховица в началото на юни.

Кои медии да получават публични средства  

Исканията включват създаване на такава нормативна и законова уредба, която да води до справедливо разпределяне на публичните средства, в това число институционална реклама, която се подава към медиите от страна на министерства, агенции, общини и държавни институции, средства за комуникация по всички оперативни програми на ЕС, политическа реклама, като разпределението на средствата да се извършва в пропорция 60/40 между национални и регионални медии.

Да бъде създаден регистър на всички медии в България, в който публично да се обявява собствеността на медията и свързаните с нея юридически и физически лица. Сред исканията са също всяка медия, която получава обществени средства, да отговаря на определени критерии:

Да е регистрирана съгласно действащите закони в България, да има минимум 2 години присъствие на пазара и минимум 5 души, назначени на трудов договор, да няма финансови задължения към държавата, осигурителни институции, персонал, да е член на припозната от гилдията браншова организация. При обсъждане на законовите и нормативни промени, както и в разпределянето на обществените средства, да участват официално излъчени представители на действащи медийни организации, настояват още от БАРМ.

Иван Бунков: Ножът е опрял в кокала  

„Ако всеки един голям град загуби медията си, ще загуби пластове с история, култура, минало, много голяма отговорност стои на гърбовете ни“, убеден е председателят на УС на БАРМ – Иван Бунков. В края на срещата с депутатите от Комисията по култура и медии стана ясно, че те застанаха зад предложенията от него и те ще бъдат оформени в законопроект.

С проблема се е ангажирала и Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, след като до нея председателят на УС на БАРМ Иван Бунков е входирал официално откритото писмо на Асоциацията. Отворено писмо е връчено и на вицепрезидента Илияна Йотова, която също е изразила готовност да подпомогне диалога между представителите на БАРМ и депутатите.

„За БНР дадох интервю пред Савелина Савова по темата. Последният й въпрос към мен като председател на БАРМ бе: все пак на кого се надявате? На никого, освен на самите себе си – отвърнах й аз – така сме притиснати до стената, толкова е опрял ножът в кокала, че нямаме право на неуспех. Неуспех значи смърт за регионалните медии. Ние няма да се дадем и бавно, настъпателно, тихо или гръмко, диалогично или не чак толкова, ще действаме. Друг изход нямаме“, сподели за в. „Нов живот“ главният редактор Иван Бунков.

Свързани:    Иван Бунков: Регионалните издания не трябва да изчезват

"В момента работим на ръба", каза в интервю за БНР Иван Бунков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ).
Дата: 19.06.2018


 

Сподели в
 

Журналисти от местни и национални медии запалиха пред Общината в Казанлък свещичка в памет на загиващата журналистика в България.

20.09.2018/10:47

Българското национално радио (БНР) набира още 2 дни - до 17 септември - кандидати за участие в предварителен подбор за заемане на длъжността редактор в програма „Хоризонт“, редакция „Спорт“, съобщават от медията:

15.09.2018/18:52

Захари Миленков е създател и уредник на Музея за история на радиото в България „Професор доктор Веселин Димитров“ към Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖКМ) на СУ „Св. Климент Охридски“.

08.09.2018/12:26

В началото на август младежка кинолаборатория отваря врати в Дъждовница в партньорство между Арт движение КРЪГ и Студио „МедиуМ” от 134. столично СУ „Димчо Дебелянов” с изучаване на иврит.

01.08.2018/16:48

Програмата Media4Regions 2018 прави конкурс за кратка статия или видеоклип за млади журналисти, съобщават организаторите, които канят на посещение в Брюксел.

24.07.2018/18:52

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки