Депутати подготвят закон за оцеляване на местния печат

20.06.2018 /14:01 | Източник: novjivot.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Годишната среща на БАРМ в Горна Оряховица набеляза исканията на медиите

Ще бъде подготвен законопроект за местния печат, позволяващ на българската регионална преса да оцелее. Това стана ясно преди дни на заседание на Комисията по култура и медии към Народното събрание.

Тогава на среща с депутатите бяха представителите на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ) – председателят на УС Иван Бунков и изпълнителният директор на Асоциацията – Весела Вацева.

Повод за разискванията около проблемите на местните медии е отворено писмо до Комисията, в което бе описана сложната ситуацията около регионалната преса и проблемите, свързани с оцеляването й.

В отвореното писмо бяха отразени исканията на издателите към законотворците, изработени по време на годишната среща на регионалните медии в Горна Оряховица в началото на юни.

Кои медии да получават публични средства  

Исканията включват създаване на такава нормативна и законова уредба, която да води до справедливо разпределяне на публичните средства, в това число институционална реклама, която се подава към медиите от страна на министерства, агенции, общини и държавни институции, средства за комуникация по всички оперативни програми на ЕС, политическа реклама, като разпределението на средствата да се извършва в пропорция 60/40 между национални и регионални медии.

Да бъде създаден регистър на всички медии в България, в който публично да се обявява собствеността на медията и свързаните с нея юридически и физически лица. Сред исканията са също всяка медия, която получава обществени средства, да отговаря на определени критерии:

Да е регистрирана съгласно действащите закони в България, да има минимум 2 години присъствие на пазара и минимум 5 души, назначени на трудов договор, да няма финансови задължения към държавата, осигурителни институции, персонал, да е член на припозната от гилдията браншова организация. При обсъждане на законовите и нормативни промени, както и в разпределянето на обществените средства, да участват официално излъчени представители на действащи медийни организации, настояват още от БАРМ.

Иван Бунков: Ножът е опрял в кокала  

„Ако всеки един голям град загуби медията си, ще загуби пластове с история, култура, минало, много голяма отговорност стои на гърбовете ни“, убеден е председателят на УС на БАРМ – Иван Бунков. В края на срещата с депутатите от Комисията по култура и медии стана ясно, че те застанаха зад предложенията от него и те ще бъдат оформени в законопроект.

С проблема се е ангажирала и Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, след като до нея председателят на УС на БАРМ Иван Бунков е входирал официално откритото писмо на Асоциацията. Отворено писмо е връчено и на вицепрезидента Илияна Йотова, която също е изразила готовност да подпомогне диалога между представителите на БАРМ и депутатите.

„За БНР дадох интервю пред Савелина Савова по темата. Последният й въпрос към мен като председател на БАРМ бе: все пак на кого се надявате? На никого, освен на самите себе си – отвърнах й аз – така сме притиснати до стената, толкова е опрял ножът в кокала, че нямаме право на неуспех. Неуспех значи смърт за регионалните медии. Ние няма да се дадем и бавно, настъпателно, тихо или гръмко, диалогично или не чак толкова, ще действаме. Друг изход нямаме“, сподели за в. „Нов живот“ главният редактор Иван Бунков.

Свързани:    Иван Бунков: Регионалните издания не трябва да изчезват

"В момента работим на ръба", каза в интервю за БНР Иван Бунков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ).
Дата: 19.06.2018


 

Сподели в
 

Европейският парламент (ЕП), Съветът на ЕС и Европейската комисия постигнаха споразумение за осъвременяване правилата за авторското право във времената на цифровите технологии, съобщава за СБЖ мисията на ЕК в София.

15.02.2019/14:02

Излезе от печат монографията „Студентска искра. 60 години приемственост" с автори Анелия Манукова, Мира Душкова, Цветелина Харакчийска и Живодар Душков.

06.02.2019/13:55

Снимки на Дяволския мост, Орловите скали край Ардино и отдалечено рушащо се село близо до Кърджали влязоха в колекция от фотоси, направени от новозеландския фотограф Амос Чапъл.

05.02.2019/14:05

Фотографска агенция „Булфото” в партньорство с OFFNews организират популярния вече курс-семинар за фоторепортери. Целта е да се помогне на желаещите да се занимават с репортерска фотография, съобщават организаторите:

04.02.2019/16:52

И днес, и утре, Европа ‒ това сме всички ние. Затова Ви каним да споделите с нас как изглежда Европа чрез лицата на хората около Вас. Победителите в това фотосъстезание ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент в Брюксел на 4 май.

03.02.2019/18:54

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки