Депутати подготвят закон за оцеляване на местния печат

20.06.2018 /14:01 | Източник: novjivot.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Годишната среща на БАРМ в Горна Оряховица набеляза исканията на медиите

Ще бъде подготвен законопроект за местния печат, позволяващ на българската регионална преса да оцелее. Това стана ясно преди дни на заседание на Комисията по култура и медии към Народното събрание.

Тогава на среща с депутатите бяха представителите на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ) – председателят на УС Иван Бунков и изпълнителният директор на Асоциацията – Весела Вацева.

Повод за разискванията около проблемите на местните медии е отворено писмо до Комисията, в което бе описана сложната ситуацията около регионалната преса и проблемите, свързани с оцеляването й.

В отвореното писмо бяха отразени исканията на издателите към законотворците, изработени по време на годишната среща на регионалните медии в Горна Оряховица в началото на юни.

Кои медии да получават публични средства  

Исканията включват създаване на такава нормативна и законова уредба, която да води до справедливо разпределяне на публичните средства, в това число институционална реклама, която се подава към медиите от страна на министерства, агенции, общини и държавни институции, средства за комуникация по всички оперативни програми на ЕС, политическа реклама, като разпределението на средствата да се извършва в пропорция 60/40 между национални и регионални медии.

Да бъде създаден регистър на всички медии в България, в който публично да се обявява собствеността на медията и свързаните с нея юридически и физически лица. Сред исканията са също всяка медия, която получава обществени средства, да отговаря на определени критерии:

Да е регистрирана съгласно действащите закони в България, да има минимум 2 години присъствие на пазара и минимум 5 души, назначени на трудов договор, да няма финансови задължения към държавата, осигурителни институции, персонал, да е член на припозната от гилдията браншова организация. При обсъждане на законовите и нормативни промени, както и в разпределянето на обществените средства, да участват официално излъчени представители на действащи медийни организации, настояват още от БАРМ.

Иван Бунков: Ножът е опрял в кокала  

„Ако всеки един голям град загуби медията си, ще загуби пластове с история, култура, минало, много голяма отговорност стои на гърбовете ни“, убеден е председателят на УС на БАРМ – Иван Бунков. В края на срещата с депутатите от Комисията по култура и медии стана ясно, че те застанаха зад предложенията от него и те ще бъдат оформени в законопроект.

С проблема се е ангажирала и Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, след като до нея председателят на УС на БАРМ Иван Бунков е входирал официално откритото писмо на Асоциацията. Отворено писмо е връчено и на вицепрезидента Илияна Йотова, която също е изразила готовност да подпомогне диалога между представителите на БАРМ и депутатите.

„За БНР дадох интервю пред Савелина Савова по темата. Последният й въпрос към мен като председател на БАРМ бе: все пак на кого се надявате? На никого, освен на самите себе си – отвърнах й аз – така сме притиснати до стената, толкова е опрял ножът в кокала, че нямаме право на неуспех. Неуспех значи смърт за регионалните медии. Ние няма да се дадем и бавно, настъпателно, тихо или гръмко, диалогично или не чак толкова, ще действаме. Друг изход нямаме“, сподели за в. „Нов живот“ главният редактор Иван Бунков.

Свързани:    Иван Бунков: Регионалните издания не трябва да изчезват

"В момента работим на ръба", каза в интервю за БНР Иван Бунков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ).
Дата: 19.06.2018


 

Сподели в
 

На 14 ноември в Чешкия център в София ще излъчат филм на режисьора Господин Неделчев за големия и малко познат приятел на България – журналиста и писателя, чеха Владимир Сис.

14.11.2018/14:03

Ръководствата на Народно читалище „Юмер Лютви”, Книжарници „Хеликон” и Сдружение „Балкански форум за мир Кърджали” организират представяне на книгата „Мостът” на журналиста Георги Кулов в превод на турски език.

13.11.2018/14:04

„Чехопис” се списва на чешки език от студентите бохемисти в Софийския университет вече повече от 10 години. Премиерата на деветия брой на списанието ще се състои в Чешкия център в София на 15 ноември от 18.30 часа.

10.11.2018/17:15

Номинирани са 61 журналисти със 132 материала в 7-ото поредно издание на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

09.11.2018/12:00

"Пристрастно. Театърът на Варна" е книгата на Виолета Тончева, която събра варненски журналисти и артисти на премиера. Книгата беше представена от доц. д-р Георги Калагларски.

07.11.2018/19:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки