Начало
 
 

Неизвестен фотограф ни връща към чара на стара София

22.06.2018 /18:19 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пл. „Славейков” през 30-те години на ХХ век

От десетилетия събирам стари илюстровани пощенски картички. И стари снимки. Най-вече от София и Велико Търново. И през ръцете и пред очите ми са минали хиляди...

Преди няколко години се появиха и специализирани сайтове – „Изгубена България”, „Стара София”, „Старо Търново”. И там „изскачат” удивителни изгледи.

Неотдавна във Фейсбук видях дивна снимка от столицата.

Открита е от журналиста Захари Миленков  

Той много, много лета е работил в Радиото, а след пенсионирането си обогатява и популяризира Музея на радиото.

За разпространяването на откритието му много стори и внучката на фоторепортера Тодор Славчев – Яна Узунова, човек с чутие към документа, снимането, паметта за селища и хора.

Каня ви да разгледаме внимателно снимката  

Тя е от 30-те години на миналия век. Черно-бяла. И ни представя югозападния ъгъл на площад „Славейков”. 

Настанили са се там неколцина ваксаджии – изчезнала професия. Един до друг, със сандъчетата с пиринчените им украшения: със стойките за кутиите с бои, за четките-размазвачки, за другите потреби, за меките кадифени парцалчета, с които майсторите накарваха обущата на клиентите да грейват.

Пред всеки – по една правоъгълна дървена стъпенка. За решилия да използва услугата. Заедно с клиентите, наброявам на кадъра общо 13 човека – дяволска дузина.

...А трябва да е било ранна пролет, защото хората са облечени все още с топли връхни дрехи, а и дърветата са раззеленени, но не и с бухлати корони.

В дъното се виждат долните етажи на построената по проекти на архитектите Йорданов и Овчаров т. нар. Учителска каса. Тя е издигната върху парцела и на прежна двуетажна къща.

Тая Учителска каса има и „вестникарска връзка”  

В нея – през 80-те, бе редакцията на великолепния вестник „АБВ”, мъдро управляван от енциклопедичния сладкодумен професор Филип Панайотов. Разказал и научил на историята на българската журналистика десетки, стотици студенти.

Пак там – в началото на 90-те, от улица „11 август” № 6 се премести и „Поглед”. За да склопят очите му през юни 1996-а. По-късното му възстановяване е друга история...

Да не пропусна и таксиметровата пиаца на снимката. Тя била в локалното, в страничното платно – там, където сега има книжарница на ъгъла на „Солунска” и площада, а до нея – закусвалня. Ако нещата междувременно не са се променили. В днешна София не е като в едновремешната, всичко става  бързо.

Такситата приличат на лондонските, може би са марка „Форд”, но това си е само мое предположение. С високи купета – така, че можело да седнете в тях спокойно и с бомбе, че и с цилиндър на глава, а дамите – с пищна шапка; с 4-цифрени номера на регистрационните табелки; с големи фарове, отделени от торпедото на мотора; със странични стъпенки – за удобство при качване. А – при необходимост – двигателите им сигурно можело да се запалват и с манивела...

х х х

... 13 души, една изчезнала професия, няколко таксита, пролет в София преди 8 десетилетия. Градът – такъв, какъвто никога вече няма да бъде. Площад „Славейков” – също. Но е хубаво да се помни кое кога как е било.

Да благодарим на светлописеца, на хрониста. Без труда му щяхме да сме по-бедни духом...


 

Сподели в
 

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021/13:02

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021/11:05

През януари т. г. се навършват 55 години от отпечатването на първия брой на списание „Родопи“. Това съобщиха от Държавния архив – Смолян, известява Агенция „Фокус”.

27.01.2021/17:53

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021/12:17

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021/16:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки