Пациентската организация застава зад Мария Чернева

30.06.2018 /15:45 | Източник: npo.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Чернева бе от лицата на Националната телевизия

Национална пациентска организация (npo.bg) изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

Познаваме г-жа Чернева като уважаван журналист, доказал в своята дългогодишна практика висок професионализъм, безпристрастност и защита на интересите на пациентите.

Това посочват от организацията в писмо до:

директора на БНТ Константин Каменаров, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателката на СЕМ София Владимирова,  директорката на ЦФЛД д-р Мариета Райкова, председателката на Комисията по здравеопазването в НС д-р Даниела Дариткова-Проданова и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов.

По този повод се обръщаме към:

1. Ръководството на БНТ, като обществена медия, издържаща се от данъците на българското общество, публично да обясни и представи мотивите и основанията за отстраняването на г-жа Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина, като се предостави възможност на г-жа Чернева публично да се защити;

2. Министърът на здравеопазването и ръководството на Фонда за лечение на деца публично да вземат отношение към тиражираните в общественото пространство основания за отстраняването на г-жа Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца;

3. Председателите на Комисия по културата и медиите и Комисия по здравеопазването към 44-ото Народно събрание да направят по създалия се казус изслушване на ръководството на БНТ, респ. министъра на здравеопазването, в съответствие с ресора, в който работят; 

4. СЕМ да се произнесе по етичната и професионалната страна на казуса.

Със съжаление констатираме, че казусът с Мария Чернева не е просто трудово-правен спор, не е и толкова намеса в свободата на словото, а създава впечатление, че нечии твърдения могат да костват репутацията, кариерата и приноса на изявени общественици, посочват от организацията.

Писмото е подписано от Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

Свързани:   БНТ предизвика скандал с Фонда за лечение на деца

Фондът за лечение на деца попадна в пореден скандал - здравният репортер на БНТ Мария Чернева е с отнет ресор, а до министъра на здравеопазването е изпратено писмо да бъде сменена като член на Обществения съвет.
Дата: 28.06.2018


 

Сподели в
 

Българската платформа за международно развитие (БПМР) обявява конкурс „Журналистика за развитие" за журналисти с принос в обективното и компетентно отразяване на проблемите на развитието, с фокус върху Целите за устойчиво развитие (ЦУР) и Официалната политика за развитие (ОПР), както и ангажиментите на България.

12.07.2018/18:53

Национална пациентска организация (npo.bg) изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

30.06.2018/15:45

Ще бъде подготвен законопроект за местния печат, позволяващ на българската регионална преса да оцелее. Това стана ясно преди дни на заседание на Комисията по култура и медии към Народното събрание.

20.06.2018/14:01

Редакторката в седмичния вестник „Аз-буки“ д-р Зина Соколова спечели журналистически конкурс, обявен от Българската академия на науките, съобщават от редакцията на изданието.

20.06.2018/11:38

Изложбата черно-бели фотографии "21 август 1968: краят на Пражката пролет" е представена от днес в Пловдив. Куратор на уникалните снимки е чешката фотографка Дана Киндрова.

18.06.2018/14:03
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки