Пациентската организация застава зад Мария Чернева

30.06.2018 /15:45 | Източник: npo.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Чернева бе от лицата на Националната телевизия

Национална пациентска организация (npo.bg) изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

Познаваме г-жа Чернева като уважаван журналист, доказал в своята дългогодишна практика висок професионализъм, безпристрастност и защита на интересите на пациентите.

Това посочват от организацията в писмо до:

директора на БНТ Константин Каменаров, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателката на СЕМ София Владимирова,  директорката на ЦФЛД д-р Мариета Райкова, председателката на Комисията по здравеопазването в НС д-р Даниела Дариткова-Проданова и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов.

По този повод се обръщаме към:

1. Ръководството на БНТ, като обществена медия, издържаща се от данъците на българското общество, публично да обясни и представи мотивите и основанията за отстраняването на г-жа Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина, като се предостави възможност на г-жа Чернева публично да се защити;

2. Министърът на здравеопазването и ръководството на Фонда за лечение на деца публично да вземат отношение към тиражираните в общественото пространство основания за отстраняването на г-жа Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца;

3. Председателите на Комисия по културата и медиите и Комисия по здравеопазването към 44-ото Народно събрание да направят по създалия се казус изслушване на ръководството на БНТ, респ. министъра на здравеопазването, в съответствие с ресора, в който работят; 

4. СЕМ да се произнесе по етичната и професионалната страна на казуса.

Със съжаление констатираме, че казусът с Мария Чернева не е просто трудово-правен спор, не е и толкова намеса в свободата на словото, а създава впечатление, че нечии твърдения могат да костват репутацията, кариерата и приноса на изявени общественици, посочват от организацията.

Писмото е подписано от Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

Свързани:   БНТ предизвика скандал с Фонда за лечение на деца

Фондът за лечение на деца попадна в пореден скандал - здравният репортер на БНТ Мария Чернева е с отнет ресор, а до министъра на здравеопазването е изпратено писмо да бъде сменена като член на Обществения съвет.
Дата: 28.06.2018


 

Сподели в
 

На 14 ноември в Чешкия център в София ще излъчат филм на режисьора Господин Неделчев за големия и малко познат приятел на България – журналиста и писателя, чеха Владимир Сис.

14.11.2018/14:03

Ръководствата на Народно читалище „Юмер Лютви”, Книжарници „Хеликон” и Сдружение „Балкански форум за мир Кърджали” организират представяне на книгата „Мостът” на журналиста Георги Кулов в превод на турски език.

13.11.2018/14:04

„Чехопис” се списва на чешки език от студентите бохемисти в Софийския университет вече повече от 10 години. Премиерата на деветия брой на списанието ще се състои в Чешкия център в София на 15 ноември от 18.30 часа.

10.11.2018/17:15

Номинирани са 61 журналисти със 132 материала в 7-ото поредно издание на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

09.11.2018/12:00

"Пристрастно. Театърът на Варна" е книгата на Виолета Тончева, която събра варненски журналисти и артисти на премиера. Книгата беше представена от доц. д-р Георги Калагларски.

07.11.2018/19:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки