Пациентската организация застава зад Мария Чернева

30.06.2018 /15:45 | Източник: npo.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Чернева бе от лицата на Националната телевизия

Национална пациентска организация (npo.bg) изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

Познаваме г-жа Чернева като уважаван журналист, доказал в своята дългогодишна практика висок професионализъм, безпристрастност и защита на интересите на пациентите.

Това посочват от организацията в писмо до:

директора на БНТ Константин Каменаров, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателката на СЕМ София Владимирова,  директорката на ЦФЛД д-р Мариета Райкова, председателката на Комисията по здравеопазването в НС д-р Даниела Дариткова-Проданова и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов.

По този повод се обръщаме към:

1. Ръководството на БНТ, като обществена медия, издържаща се от данъците на българското общество, публично да обясни и представи мотивите и основанията за отстраняването на г-жа Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина, като се предостави възможност на г-жа Чернева публично да се защити;

2. Министърът на здравеопазването и ръководството на Фонда за лечение на деца публично да вземат отношение към тиражираните в общественото пространство основания за отстраняването на г-жа Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца;

3. Председателите на Комисия по културата и медиите и Комисия по здравеопазването към 44-ото Народно събрание да направят по създалия се казус изслушване на ръководството на БНТ, респ. министъра на здравеопазването, в съответствие с ресора, в който работят; 

4. СЕМ да се произнесе по етичната и професионалната страна на казуса.

Със съжаление констатираме, че казусът с Мария Чернева не е просто трудово-правен спор, не е и толкова намеса в свободата на словото, а създава впечатление, че нечии твърдения могат да костват репутацията, кариерата и приноса на изявени общественици, посочват от организацията.

Писмото е подписано от Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

Свързани:   БНТ предизвика скандал с Фонда за лечение на деца

Фондът за лечение на деца попадна в пореден скандал - здравният репортер на БНТ Мария Чернева е с отнет ресор, а до министъра на здравеопазването е изпратено писмо да бъде сменена като член на Обществения съвет.
Дата: 28.06.2018


 

Сподели в
 

Европейският парламент (ЕП), Съветът на ЕС и Европейската комисия постигнаха споразумение за осъвременяване правилата за авторското право във времената на цифровите технологии, съобщава за СБЖ мисията на ЕК в София.

15.02.2019/14:02

Излезе от печат монографията „Студентска искра. 60 години приемственост" с автори Анелия Манукова, Мира Душкова, Цветелина Харакчийска и Живодар Душков.

06.02.2019/13:55

Снимки на Дяволския мост, Орловите скали край Ардино и отдалечено рушащо се село близо до Кърджали влязоха в колекция от фотоси, направени от новозеландския фотограф Амос Чапъл.

05.02.2019/14:05

Фотографска агенция „Булфото” в партньорство с OFFNews организират популярния вече курс-семинар за фоторепортери. Целта е да се помогне на желаещите да се занимават с репортерска фотография, съобщават организаторите:

04.02.2019/16:52

И днес, и утре, Европа ‒ това сме всички ние. Затова Ви каним да споделите с нас как изглежда Европа чрез лицата на хората около Вас. Победителите в това фотосъстезание ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент в Брюксел на 4 май.

03.02.2019/18:54

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки