Пациентската организация застава зад Мария Чернева

30.06.2018 /15:45 | Източник: npo.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Чернева бе от лицата на Националната телевизия

Национална пациентска организация (npo.bg) изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

Познаваме г-жа Чернева като уважаван журналист, доказал в своята дългогодишна практика висок професионализъм, безпристрастност и защита на интересите на пациентите.

Това посочват от организацията в писмо до:

директора на БНТ Константин Каменаров, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателката на СЕМ София Владимирова,  директорката на ЦФЛД д-р Мариета Райкова, председателката на Комисията по здравеопазването в НС д-р Даниела Дариткова-Проданова и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов.

По този повод се обръщаме към:

1. Ръководството на БНТ, като обществена медия, издържаща се от данъците на българското общество, публично да обясни и представи мотивите и основанията за отстраняването на г-жа Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина, като се предостави възможност на г-жа Чернева публично да се защити;

2. Министърът на здравеопазването и ръководството на Фонда за лечение на деца публично да вземат отношение към тиражираните в общественото пространство основания за отстраняването на г-жа Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца;

3. Председателите на Комисия по културата и медиите и Комисия по здравеопазването към 44-ото Народно събрание да направят по създалия се казус изслушване на ръководството на БНТ, респ. министъра на здравеопазването, в съответствие с ресора, в който работят; 

4. СЕМ да се произнесе по етичната и професионалната страна на казуса.

Със съжаление констатираме, че казусът с Мария Чернева не е просто трудово-правен спор, не е и толкова намеса в свободата на словото, а създава впечатление, че нечии твърдения могат да костват репутацията, кариерата и приноса на изявени общественици, посочват от организацията.

Писмото е подписано от Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

Свързани:   БНТ предизвика скандал с Фонда за лечение на деца

Фондът за лечение на деца попадна в пореден скандал - здравният репортер на БНТ Мария Чернева е с отнет ресор, а до министъра на здравеопазването е изпратено писмо да бъде сменена като член на Обществения съвет.
Дата: 28.06.2018


 

Сподели в
 

Журналисти от местни и национални медии запалиха пред Общината в Казанлък свещичка в памет на загиващата журналистика в България.

20.09.2018/10:47

Българското национално радио (БНР) набира още 2 дни - до 17 септември - кандидати за участие в предварителен подбор за заемане на длъжността редактор в програма „Хоризонт“, редакция „Спорт“, съобщават от медията:

15.09.2018/18:52

Захари Миленков е създател и уредник на Музея за история на радиото в България „Професор доктор Веселин Димитров“ към Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖКМ) на СУ „Св. Климент Охридски“.

08.09.2018/12:26

В началото на август младежка кинолаборатория отваря врати в Дъждовница в партньорство между Арт движение КРЪГ и Студио „МедиуМ” от 134. столично СУ „Димчо Дебелянов” с изучаване на иврит.

01.08.2018/16:48

Програмата Media4Regions 2018 прави конкурс за кратка статия или видеоклип за млади журналисти, съобщават организаторите, които канят на посещение в Брюксел.

24.07.2018/18:52

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки