Начало
 
 

Музикантите на БНР огласиха протеста си и на заключителния концерт на европредседателството

30.06.2018 /18:14 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 € на месец” - такъв лозунг разпънаха във фоайето на НДК музикалните състави на БНР, които от месеци протестират срещу унизителното си заплащане.

БНТ снощи излъчи запис на грандиозния симфоничен концерт в НДК, с който България предаде щафетата на своето европредседателство на следваща страна, която поема тази ротационна позиция в ЕС - Австрия.

Под диригентството на маестро Емил Табаков над 400 музиканти от България, както и изпълнители от Австрия, се събраха на сцената на Зала 1 на НДК, за да изпълнят Симфония номер 8 на австрийския композитор Густав Малер, известна още като „Симфония на хилядата”.

От българска страна в концерта участваха Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на БНР, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Австрийското участие бе с 8 солисти.

Тържествени слова бяха изречени от бългапските министри Лиляна Павлова и Боил Банов, както и от австрийския културен министър Каролине Едщадлер.

Празничната атмосфера обаче носеше и сериозна доза горчилка за музикалните състави на БНР, които имаха своето внушително участие в концерта. Както е известно, те от месеци протестират и настояват да бъде коригирано унизително ниското им заплащане, което по никакъв начин не отговаря на техния висок професионализъм. Професионализъм, очевидно доказан за пореден път и с избора им те да са гръбнакът на грандиозния концерт в НДК.

По инициатива на Радиосдружение „Подкрепа” музикантите от БНР бяха замислили по време на изпълнението си да разгърнат от сцената следния плакат на английски и на български: „Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва300 €  на месец”.

След като научил за плановете им, генералният директор на БНР Александър Велев се опитал да осуети протеста. Имало е и натиск от организаторите на концерта с внушение към музикантите, че по техния проблем вече се преговаряло активно. В крайна сметка им било директно забранено да разпъват лозунга си от сцената.

Те обаче го го разпъват във фоайето на НДК. Така присъствалите на разтъсващия концерт можеха да видят този вопъл на внушителна част от изпълнителите, сътворили тази музикална магия - музикалните състави на БНР:

„Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 € на месец”.

Александър Велев бил много ядосан, твърдят свидетели. Ако той пристъпи към наказания, музикантите и журналистите, които ги подкрепят, са готови да отстояват правото си на протест.

Сподели в
 

Обсъждането, в което ще вземат участие експерти, дипломати и журналисти, ще се състои в Пресклуба на БТА на 19 февруари 2019 г. от 11.00 до 13.00 ч.

17.02.2019/21:08

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки