Начало
 
 

Музикантите на БНР огласиха протеста си и на заключителния концерт на европредседателството

30.06.2018 /18:14 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 € на месец” - такъв лозунг разпънаха във фоайето на НДК музикалните състави на БНР, които от месеци протестират срещу унизителното си заплащане.

БНТ снощи излъчи запис на грандиозния симфоничен концерт в НДК, с който България предаде щафетата на своето европредседателство на следваща страна, която поема тази ротационна позиция в ЕС - Австрия.

Под диригентството на маестро Емил Табаков над 400 музиканти от България, както и изпълнители от Австрия, се събраха на сцената на Зала 1 на НДК, за да изпълнят Симфония номер 8 на австрийския композитор Густав Малер, известна още като „Симфония на хилядата”.

От българска страна в концерта участваха Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на БНР, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Австрийското участие бе с 8 солисти.

Тържествени слова бяха изречени от бългапските министри Лиляна Павлова и Боил Банов, както и от австрийския културен министър Каролине Едщадлер.

Празничната атмосфера обаче носеше и сериозна доза горчилка за музикалните състави на БНР, които имаха своето внушително участие в концерта. Както е известно, те от месеци протестират и настояват да бъде коригирано унизително ниското им заплащане, което по никакъв начин не отговаря на техния висок професионализъм. Професионализъм, очевидно доказан за пореден път и с избора им те да са гръбнакът на грандиозния концерт в НДК.

По инициатива на Радиосдружение „Подкрепа” музикантите от БНР бяха замислили по време на изпълнението си да разгърнат от сцената следния плакат на английски и на български: „Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва300 €  на месец”.

След като научил за плановете им, генералният директор на БНР Александър Велев се опитал да осуети протеста. Имало е и натиск от организаторите на концерта с внушение към музикантите, че по техния проблем вече се преговаряло активно. В крайна сметка им било директно забранено да разпъват лозунга си от сцената.

Те обаче го го разпъват във фоайето на НДК. Така присъствалите на разтъсващия концерт можеха да видят този вопъл на внушителна част от изпълнителите, сътворили тази музикална магия - музикалните състави на БНР:

„Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 € на месец”.

Александър Велев бил много ядосан, твърдят свидетели. Ако той пристъпи към наказания, музикантите и журналистите, които ги подкрепят, са готови да отстояват правото си на протест.

Сподели в
 

Комай и този път Атанас Тончев ни изненада – и на тази достолепна възраст, нейде към средата на 90-те – той остана верен на призванието на целия си живот и ни поднесе най-новото си заглавие от дългата поредица книги с името му – „Житейски истории – от минало и по-минало време”.

21.09.2018/12:16

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки