Начало
 
 

Музикантите на БНР огласиха протеста си и на заключителния концерт на европредседателството

30.06.2018 /18:14 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 € на месец” - такъв лозунг разпънаха във фоайето на НДК музикалните състави на БНР, които от месеци протестират срещу унизителното си заплащане.

БНТ снощи излъчи запис на грандиозния симфоничен концерт в НДК, с който България предаде щафетата на своето европредседателство на следваща страна, която поема тази ротационна позиция в ЕС - Австрия.

Под диригентството на маестро Емил Табаков над 400 музиканти от България, както и изпълнители от Австрия, се събраха на сцената на Зала 1 на НДК, за да изпълнят Симфония номер 8 на австрийския композитор Густав Малер, известна още като „Симфония на хилядата”.

От българска страна в концерта участваха Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на БНР, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Австрийското участие бе с 8 солисти.

Тържествени слова бяха изречени от бългапските министри Лиляна Павлова и Боил Банов, както и от австрийския културен министър Каролине Едщадлер.

Празничната атмосфера обаче носеше и сериозна доза горчилка за музикалните състави на БНР, които имаха своето внушително участие в концерта. Както е известно, те от месеци протестират и настояват да бъде коригирано унизително ниското им заплащане, което по никакъв начин не отговаря на техния висок професионализъм. Професионализъм, очевидно доказан за пореден път и с избора им те да са гръбнакът на грандиозния концерт в НДК.

По инициатива на Радиосдружение „Подкрепа” музикантите от БНР бяха замислили по време на изпълнението си да разгърнат от сцената следния плакат на английски и на български: „Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва300 €  на месец”.

След като научил за плановете им, генералният директор на БНР Александър Велев се опитал да осуети протеста. Имало е и натиск от организаторите на концерта с внушение към музикантите, че по техния проблем вече се преговаряло активно. В крайна сметка им било директно забранено да разпъват лозунга си от сцената.

Те обаче го го разпъват във фоайето на НДК. Така присъствалите на разтъсващия концерт можеха да видят този вопъл на внушителна част от изпълнителите, сътворили тази музикална магия - музикалните състави на БНР:

„Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 € на месец”.

Александър Велев бил много ядосан, твърдят свидетели. Ако той пристъпи към наказания, музикантите и журналистите, които ги подкрепят, са готови да отстояват правото си на протест.

Сподели в
 

Днес единствено сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току-що стартира и е с крайна цел… Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

20.07.2018/14:46

Навършиха се 130 г от рождението и 50 г от кончината на Райчо Славов, когото Свиленград помни няма да забрави като голям писател и журналист.

20.07.2018/12:39

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки