Начало
 
 

Музикантите на БНР огласиха протеста си и на заключителния концерт на европредседателството

30.06.2018 /18:14 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 € на месец” - такъв лозунг разпънаха във фоайето на НДК музикалните състави на БНР, които от месеци протестират срещу унизителното си заплащане.

БНТ снощи излъчи запис на грандиозния симфоничен концерт в НДК, с който България предаде щафетата на своето европредседателство на следваща страна, която поема тази ротационна позиция в ЕС - Австрия.

Под диригентството на маестро Емил Табаков над 400 музиканти от България, както и изпълнители от Австрия, се събраха на сцената на Зала 1 на НДК, за да изпълнят Симфония номер 8 на австрийския композитор Густав Малер, известна още като „Симфония на хилядата”.

От българска страна в концерта участваха Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на БНР, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Австрийското участие бе с 8 солисти.

Тържествени слова бяха изречени от бългапските министри Лиляна Павлова и Боил Банов, както и от австрийския културен министър Каролине Едщадлер.

Празничната атмосфера обаче носеше и сериозна доза горчилка за музикалните състави на БНР, които имаха своето внушително участие в концерта. Както е известно, те от месеци протестират и настояват да бъде коригирано унизително ниското им заплащане, което по никакъв начин не отговаря на техния висок професионализъм. Професионализъм, очевидно доказан за пореден път и с избора им те да са гръбнакът на грандиозния концерт в НДК.

По инициатива на Радиосдружение „Подкрепа” музикантите от БНР бяха замислили по време на изпълнението си да разгърнат от сцената следния плакат на английски и на български: „Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва300 €  на месец”.

След като научил за плановете им, генералният директор на БНР Александър Велев се опитал да осуети протеста. Имало е и натиск от организаторите на концерта с внушение към музикантите, че по техния проблем вече се преговаряло активно. В крайна сметка им било директно забранено да разпъват лозунга си от сцената.

Те обаче го го разпъват във фоайето на НДК. Така присъствалите на разтъсващия концерт можеха да видят този вопъл на внушителна част от изпълнителите, сътворили тази музикална магия - музикалните състави на БНР:

„Our Life devoted to music costs 300 € per month. Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 € на месец”.

Александър Велев бил много ядосан, твърдят свидетели. Ако той пристъпи към наказания, музикантите и журналистите, които ги подкрепят, са готови да отстояват правото си на протест.

Сподели в
 

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки