Начало
 
 

Журналисти, роботи, капитали - кой превзема медиите?

01.07.2018 /21:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дискусията беше открита от доц. Георги Калагларски

„Медиите – виновни или не?“ Тази тема събра на кръгла маса във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ преподаватели и студенти от катедри по журналистика ,ръководители на регионални електронни медии,водещи на телевизионни и радиопредавания, журналисти от печатни медии и информационни сайтове.

Дискусията се организира от комисията за „Научно-практически изследвания и анализи на съвременните медии“ при  Съюза на българските журналисти и ВСУ „Черноризец Храбър“.

Дискусията беше открита от доц. Георги Калагларски, който направи анализ на най-значимите позитивни и негативни тенденци  в   развитието на съвременните медии. Сред тях се открояват все по-могъщата концентрация на медиите и мощното завладяване на редакциите от финансови и информационни гиганти –  „новите конници“ на деформациите в професията.

В  своя анализ проф.Маргарита Пешева акцентира върху динамичното навлизане на съвременните технологии при подготовката   и разпространението на медийни продукти. Тя поднесе поредица от данни за най-новата характеристика –използването на роботите,  които последователно изместват  „живата“  журналистика. 

Като апостроф на тази теза беше изградено изложението на проф. Илиана Павлова, която доказателствено оповести неизбежното и вечно присъствие на журналистите в информационните и  публицистичните предавания   и публикации.

Доц. Стефан Серезлиев потърси развитието на тезите чрез прилагане на интегрираните маркетингови комуникации, а доц. Иво Стамболийски припомни пророчеството на световни литературни класици за паралелното развитие на две цивилизации – човешката и на роботите.

Свои тези развиха и защитиха журналисти от електронни и печатни медии, от информационни агенции и сайтове. Журналистите от БНТ Добрина Чешмеджиева и Емил Розов анализираха конкретни практики, чрез които личният талант и откривателското търсене не могат да бъдат заменени дори от най-съвременните технически постижения.  

Студентите също очертаха свои аргументи за развитието на професията. В   следобедните часове кръглата маса продължи със студентски хепънинг с работното заглавие „Стани ТВ звезда за един ден“. Студентите получиха конкретни съвети и добиха умения за поведение пред телевизионна камера и в радиостудио, възползваха се от препоръките на Ася Стефанова, логопед в Радио Варна.

Професионалните срещи на студенти  и  журналисти ще продължат през новата учебна година.

Сподели в
 

Комай и този път Атанас Тончев ни изненада – и на тази достолепна възраст, нейде към средата на 90-те – той остана верен на призванието на целия си живот и ни поднесе най-новото си заглавие от дългата поредица книги с името му – „Житейски истории – от минало и по-минало време”.

21.09.2018/12:16

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки