Начало
 
 

Журналисти, роботи, капитали - кой превзема медиите?

01.07.2018 /21:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дискусията беше открита от доц. Георги Калагларски

„Медиите – виновни или не?“ Тази тема събра на кръгла маса във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ преподаватели и студенти от катедри по журналистика ,ръководители на регионални електронни медии,водещи на телевизионни и радиопредавания, журналисти от печатни медии и информационни сайтове.

Дискусията се организира от комисията за „Научно-практически изследвания и анализи на съвременните медии“ при  Съюза на българските журналисти и ВСУ „Черноризец Храбър“.

Дискусията беше открита от доц. Георги Калагларски, който направи анализ на най-значимите позитивни и негативни тенденци  в   развитието на съвременните медии. Сред тях се открояват все по-могъщата концентрация на медиите и мощното завладяване на редакциите от финансови и информационни гиганти –  „новите конници“ на деформациите в професията.

В  своя анализ проф.Маргарита Пешева акцентира върху динамичното навлизане на съвременните технологии при подготовката   и разпространението на медийни продукти. Тя поднесе поредица от данни за най-новата характеристика –използването на роботите,  които последователно изместват  „живата“  журналистика. 

Като апостроф на тази теза беше изградено изложението на проф. Илиана Павлова, която доказателствено оповести неизбежното и вечно присъствие на журналистите в информационните и  публицистичните предавания   и публикации.

Доц. Стефан Серезлиев потърси развитието на тезите чрез прилагане на интегрираните маркетингови комуникации, а доц. Иво Стамболийски припомни пророчеството на световни литературни класици за паралелното развитие на две цивилизации – човешката и на роботите.

Свои тези развиха и защитиха журналисти от електронни и печатни медии, от информационни агенции и сайтове. Журналистите от БНТ Добрина Чешмеджиева и Емил Розов анализираха конкретни практики, чрез които личният талант и откривателското търсене не могат да бъдат заменени дори от най-съвременните технически постижения.  

Студентите също очертаха свои аргументи за развитието на професията. В   следобедните часове кръглата маса продължи със студентски хепънинг с работното заглавие „Стани ТВ звезда за един ден“. Студентите получиха конкретни съвети и добиха умения за поведение пред телевизионна камера и в радиостудио, възползваха се от препоръките на Ася Стефанова, логопед в Радио Варна.

Професионалните срещи на студенти  и  журналисти ще продължат през новата учебна година.

Сподели в
 

Днес единствено сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току-що стартира и е с крайна цел… Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

20.07.2018/14:46

Навършиха се 130 г от рождението и 50 г от кончината на Райчо Славов, когото Свиленград помни няма да забрави като голям писател и журналист.

20.07.2018/12:39

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки