Начало
 
 

Журналисти, роботи, капитали - кой превзема медиите?

01.07.2018 /21:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дискусията беше открита от доц. Георги Калагларски

„Медиите – виновни или не?“ Тази тема събра на кръгла маса във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ преподаватели и студенти от катедри по журналистика ,ръководители на регионални електронни медии,водещи на телевизионни и радиопредавания, журналисти от печатни медии и информационни сайтове.

Дискусията се организира от комисията за „Научно-практически изследвания и анализи на съвременните медии“ при  Съюза на българските журналисти и ВСУ „Черноризец Храбър“.

Дискусията беше открита от доц. Георги Калагларски, който направи анализ на най-значимите позитивни и негативни тенденци  в   развитието на съвременните медии. Сред тях се открояват все по-могъщата концентрация на медиите и мощното завладяване на редакциите от финансови и информационни гиганти –  „новите конници“ на деформациите в професията.

В  своя анализ проф.Маргарита Пешева акцентира върху динамичното навлизане на съвременните технологии при подготовката   и разпространението на медийни продукти. Тя поднесе поредица от данни за най-новата характеристика –използването на роботите,  които последователно изместват  „живата“  журналистика. 

Като апостроф на тази теза беше изградено изложението на проф. Илиана Павлова, която доказателствено оповести неизбежното и вечно присъствие на журналистите в информационните и  публицистичните предавания   и публикации.

Доц. Стефан Серезлиев потърси развитието на тезите чрез прилагане на интегрираните маркетингови комуникации, а доц. Иво Стамболийски припомни пророчеството на световни литературни класици за паралелното развитие на две цивилизации – човешката и на роботите.

Свои тези развиха и защитиха журналисти от електронни и печатни медии, от информационни агенции и сайтове. Журналистите от БНТ Добрина Чешмеджиева и Емил Розов анализираха конкретни практики, чрез които личният талант и откривателското търсене не могат да бъдат заменени дори от най-съвременните технически постижения.  

Студентите също очертаха свои аргументи за развитието на професията. В   следобедните часове кръглата маса продължи със студентски хепънинг с работното заглавие „Стани ТВ звезда за един ден“. Студентите получиха конкретни съвети и добиха умения за поведение пред телевизионна камера и в радиостудио, възползваха се от препоръките на Ася Стефанова, логопед в Радио Варна.

Професионалните срещи на студенти  и  журналисти ще продължат през новата учебна година.

Сподели в
 

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки