Начало
 
 

Журналисти, роботи, капитали - кой превзема медиите?

01.07.2018 /21:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дискусията беше открита от доц. Георги Калагларски

„Медиите – виновни или не?“ Тази тема събра на кръгла маса във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ преподаватели и студенти от катедри по журналистика ,ръководители на регионални електронни медии,водещи на телевизионни и радиопредавания, журналисти от печатни медии и информационни сайтове.

Дискусията се организира от комисията за „Научно-практически изследвания и анализи на съвременните медии“ при  Съюза на българските журналисти и ВСУ „Черноризец Храбър“.

Дискусията беше открита от доц. Георги Калагларски, който направи анализ на най-значимите позитивни и негативни тенденци  в   развитието на съвременните медии. Сред тях се открояват все по-могъщата концентрация на медиите и мощното завладяване на редакциите от финансови и информационни гиганти –  „новите конници“ на деформациите в професията.

В  своя анализ проф.Маргарита Пешева акцентира върху динамичното навлизане на съвременните технологии при подготовката   и разпространението на медийни продукти. Тя поднесе поредица от данни за най-новата характеристика –използването на роботите,  които последователно изместват  „живата“  журналистика. 

Като апостроф на тази теза беше изградено изложението на проф. Илиана Павлова, която доказателствено оповести неизбежното и вечно присъствие на журналистите в информационните и  публицистичните предавания   и публикации.

Доц. Стефан Серезлиев потърси развитието на тезите чрез прилагане на интегрираните маркетингови комуникации, а доц. Иво Стамболийски припомни пророчеството на световни литературни класици за паралелното развитие на две цивилизации – човешката и на роботите.

Свои тези развиха и защитиха журналисти от електронни и печатни медии, от информационни агенции и сайтове. Журналистите от БНТ Добрина Чешмеджиева и Емил Розов анализираха конкретни практики, чрез които личният талант и откривателското търсене не могат да бъдат заменени дори от най-съвременните технически постижения.  

Студентите също очертаха свои аргументи за развитието на професията. В   следобедните часове кръглата маса продължи със студентски хепънинг с работното заглавие „Стани ТВ звезда за един ден“. Студентите получиха конкретни съвети и добиха умения за поведение пред телевизионна камера и в радиостудио, възползваха се от препоръките на Ася Стефанова, логопед в Радио Варна.

Професионалните срещи на студенти  и  журналисти ще продължат през новата учебна година.

Сподели в
 

Дебатите, в които взеха участие дипломати, университетски преподаватели и журналисти, бяха организирани от СБЖ, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), Българското дипломатическо дружество и Асоциацията за приятелство „България-Венецуела”. Бе повдигната и темата за обективното и пълноценно отразяване на темата в медиите

21.02.2019/14:18

„Давай, Ник, покажи им!” - написа президентът на САЩ в Туитър по повод жалба на гимназиста Никълъс Сендмън заради медийно отразяване на дискусионен епизод от януари, при който млади привърженици на шефа на Белия дом са се държали заплашително с индиански активист и ветеран. Искът е за 250 милиона долара и цели да разори 150-годишния вестник, който е критичен към Тръмп

21.02.2019/13:33

Обсъждането, в което ще вземат участие експерти, дипломати и журналисти, ще се състои в Пресклуба на БТА на 19 февруари 2019 г. от 11.00 до 13.00 ч.

17.02.2019/21:08

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки