Начало
 
 

Той живееше с българската история

02.07.2018 /21:20 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Професорът показа за първи път ценен артефакт специално за сайта на СБЖ - бронзова лампа, открита при проучването на неизвестен до момента средновековен град край днешния Черноморец

На 1 юли преди пет години седяхме в кабинета на проф. Божидар Димитров и си говорехме за история, журналистика, патриотизъм и за още важни неща от живота. Познавах го още от студентството и винаги ми е било интересно да седна на приказка с него, защото той не беше от онези учени сухари, които могат да те засипят с наукообразни разсъждения и като си тръгнеш, да не помниш нищо или пък да си объркан.

И сега, когато отива в земята на родния си край, който обичаше до последен дъх заради хилядолетната му история и тайни, които разкриваше с истинска изследователска страст, медиите са пълни с оценки и спомени за него. Макар и бегли и епизодични, срещите е него оставиха незабравим отпечатък и у мен…

Божидар Димитров умееше къде с рязък тон, къде с оригинални свои разсъждения да ти обясни епизоди от българската история, но така,че да се съгласиш с него, че и да запомниш изреченото. Винаги съм казвала, че е един Сладкодумец Храбър и голям българолюбец.   

Но да се върнем на тази наша среща с патриота историк. Както си говорихме с него, той прекъсна интервюто и ми каза,че аз съм първата, която ще види една много ценна археологическа находка. Оказа се, че това е бронзова лампа, открита при проучването на неизвестен до момента средновековен град край днешния Черноморец. Дори се съгласи да го снимаме със скъпоценния артефакт, който той държеше с щастлива усмивка на дете и внимателно, сякаш се боеше, че при едно невнимателно движение може да я счупи.

Но друго ме впечатли и развълнува много повече,макар че като археолог сърцето ми трепна при вида на находката. Божидар ми връчи една книга с думите,че аз съм една от първите, която получава току-що излязлото през юни от печат фототипно издание на… беловата на Паисиевата История славянобългарска. Изданието беше с пореден номер 24 и се появи на бял свят в чест на 250-годишнината от написването й от монаха Паисий Хилендарски.

Може би думите са безсилни да споделя как изглеждаше професорът, когато говореше за тази изстрадана от него, а и от хилядите българи, история около Паисиевата книжица. Той ми разказваше как приятели му помогнали тя да се появи на бял свят и сякаш лицето му беше огряно от някаква светлина. Очите му блестяха, а всяка втора негова дума беше, че има патриоти в тази наша страна и че нищо не е загубено.

Едва ли ще е пресилено ако кажа, че професорът живееше с българската история. За него тя беше Светая светих и неуморно търсеше все нови и нови доказателства, за да подреди разбъркания от много векове и опити на някои историци да я „вкарат в пътя“ пъзел на историята на България. „Историята ни е достатъчно велика и стига само да се разказва на хората, за да предизвикваме родолюбиви чувства и патриотизъм“ – каза тогава Божидар Димитров. - Българинът винаги се е интересувал от историята. Неслучайно първите ни възрожденци и първите актове на Възраждането започват с история – „История славянобългарска”, „История” на Петър Богдан... Днес тя е освен познание на миналото, но и аргумент за права. Винаги, когато имаме някакви претенции, ние се обръщаме към нея.“

На него не му пукаше, че някои се отнасяха с насмешка към теориите му, към откритията му, към това, което правеше, защото знаеше, че е по-важно обикновените българи да се вслушат и да знаят откъде са дошли и как да съхраняват паметта българска.   

При него имаше много успешно съчетание между историк и журналист. Историкът се допълваше от журналиста и обратното. И въпреки, че твърдеше, че няма пълна свобода дори и в демократичния свят, и в двете посоки, той свободно изказваше и държеше на своето мнение. Професорът беше убеден, че историята има място в журналистиката и че трябва журналистите винаги да намират място в медиите за нея, а не само когато се открие някой артефакт, да напишат 20-30 реда за него и отново учителката на живота да потъне в забвение до следващата находка.

Божидар Димитров се оказа любимец на младите хора. Сподели ми, че те винаги го търсели след всяко издание на неговото предаване „Памет българска“, което водеше по БНТ.  И това вероятно се дължеше на неговата най-голяма любов в живота – българската история, с която той живееше в хармония, любов и преклонение.

„Историята може да се разказва, както казваше един мой приятел, вкусно“ – ми казваше проф. Божидар Димитров. И той наистина го правеше несамо вкусно, но и завладяващо и убедително.

Една оригинална, неповторима личност, която дълго ще ни липсва като талантлив учен и активен, вечно заангажиран общественик, но и като отзивчив и всеотдаен човек.

Снимки Иван Василев  

Сподели в
 

Днес единствено сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току-що стартира и е с крайна цел… Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

20.07.2018/14:46

Навършиха се 130 г от рождението и 50 г от кончината на Райчо Славов, когото Свиленград помни няма да забрави като голям писател и журналист.

20.07.2018/12:39

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки