Начало
 
 

Той живееше с българската история

02.07.2018 /21:20 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Професорът показа за първи път ценен артефакт специално за сайта на СБЖ - бронзова лампа, открита при проучването на неизвестен до момента средновековен град край днешния Черноморец

На 1 юли преди пет години седяхме в кабинета на проф. Божидар Димитров и си говорехме за история, журналистика, патриотизъм и за още важни неща от живота. Познавах го още от студентството и винаги ми е било интересно да седна на приказка с него, защото той не беше от онези учени сухари, които могат да те засипят с наукообразни разсъждения и като си тръгнеш, да не помниш нищо или пък да си объркан.

И сега, когато отива в земята на родния си край, който обичаше до последен дъх заради хилядолетната му история и тайни, които разкриваше с истинска изследователска страст, медиите са пълни с оценки и спомени за него. Макар и бегли и епизодични, срещите е него оставиха незабравим отпечатък и у мен…

Божидар Димитров умееше къде с рязък тон, къде с оригинални свои разсъждения да ти обясни епизоди от българската история, но така,че да се съгласиш с него, че и да запомниш изреченото. Винаги съм казвала, че е един Сладкодумец Храбър и голям българолюбец.   

Но да се върнем на тази наша среща с патриота историк. Както си говорихме с него, той прекъсна интервюто и ми каза,че аз съм първата, която ще види една много ценна археологическа находка. Оказа се, че това е бронзова лампа, открита при проучването на неизвестен до момента средновековен град край днешния Черноморец. Дори се съгласи да го снимаме със скъпоценния артефакт, който той държеше с щастлива усмивка на дете и внимателно, сякаш се боеше, че при едно невнимателно движение може да я счупи.

Но друго ме впечатли и развълнува много повече,макар че като археолог сърцето ми трепна при вида на находката. Божидар ми връчи една книга с думите,че аз съм една от първите, която получава току-що излязлото през юни от печат фототипно издание на… беловата на Паисиевата История славянобългарска. Изданието беше с пореден номер 24 и се появи на бял свят в чест на 250-годишнината от написването й от монаха Паисий Хилендарски.

Може би думите са безсилни да споделя как изглеждаше професорът, когато говореше за тази изстрадана от него, а и от хилядите българи, история около Паисиевата книжица. Той ми разказваше как приятели му помогнали тя да се появи на бял свят и сякаш лицето му беше огряно от някаква светлина. Очите му блестяха, а всяка втора негова дума беше, че има патриоти в тази наша страна и че нищо не е загубено.

Едва ли ще е пресилено ако кажа, че професорът живееше с българската история. За него тя беше Светая светих и неуморно търсеше все нови и нови доказателства, за да подреди разбъркания от много векове и опити на някои историци да я „вкарат в пътя“ пъзел на историята на България. „Историята ни е достатъчно велика и стига само да се разказва на хората, за да предизвикваме родолюбиви чувства и патриотизъм“ – каза тогава Божидар Димитров. - Българинът винаги се е интересувал от историята. Неслучайно първите ни възрожденци и първите актове на Възраждането започват с история – „История славянобългарска”, „История” на Петър Богдан... Днес тя е освен познание на миналото, но и аргумент за права. Винаги, когато имаме някакви претенции, ние се обръщаме към нея.“

На него не му пукаше, че някои се отнасяха с насмешка към теориите му, към откритията му, към това, което правеше, защото знаеше, че е по-важно обикновените българи да се вслушат и да знаят откъде са дошли и как да съхраняват паметта българска.   

При него имаше много успешно съчетание между историк и журналист. Историкът се допълваше от журналиста и обратното. И въпреки, че твърдеше, че няма пълна свобода дори и в демократичния свят, и в двете посоки, той свободно изказваше и държеше на своето мнение. Професорът беше убеден, че историята има място в журналистиката и че трябва журналистите винаги да намират място в медиите за нея, а не само когато се открие някой артефакт, да напишат 20-30 реда за него и отново учителката на живота да потъне в забвение до следващата находка.

Божидар Димитров се оказа любимец на младите хора. Сподели ми, че те винаги го търсели след всяко издание на неговото предаване „Памет българска“, което водеше по БНТ.  И това вероятно се дължеше на неговата най-голяма любов в живота – българската история, с която той живееше в хармония, любов и преклонение.

„Историята може да се разказва, както казваше един мой приятел, вкусно“ – ми казваше проф. Божидар Димитров. И той наистина го правеше несамо вкусно, но и завладяващо и убедително.

Една оригинална, неповторима личност, която дълго ще ни липсва като талантлив учен и активен, вечно заангажиран общественик, но и като отзивчив и всеотдаен човек.

Снимки Иван Василев  

Сподели в
 

Дебатите, в които взеха участие дипломати, университетски преподаватели и журналисти, бяха организирани от СБЖ, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), Българското дипломатическо дружество и Асоциацията за приятелство „България-Венецуела”. Бе повдигната и темата за обективното и пълноценно отразяване на темата в медиите

21.02.2019/14:18

„Давай, Ник, покажи им!” - написа президентът на САЩ в Туитър по повод жалба на гимназиста Никълъс Сендмън заради медийно отразяване на дискусионен епизод от януари, при който млади привърженици на шефа на Белия дом са се държали заплашително с индиански активист и ветеран. Искът е за 250 милиона долара и цели да разори 150-годишния вестник, който е критичен към Тръмп

21.02.2019/13:33

Обсъждането, в което ще вземат участие експерти, дипломати и журналисти, ще се състои в Пресклуба на БТА на 19 февруари 2019 г. от 11.00 до 13.00 ч.

17.02.2019/21:08

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки