Начало
 
 

Томас Флорес оглавява Испанското радио и телевизия

04.07.2018 /13:53 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Томас Флорес ръководи сега Радио 3 от групата на ИРТ

Социалистическото правителство на премиера Педро Санчес назначи за нов директор на общественото Испанско радио и телевизия (ИРТ) Томас Фернандо Флорес, след като сключи споразумение с крайнолявата партия "Подемос", предаде Ройтерс.

Повечето политически наблюдатели и партии от опозицията обаче смятат, че липсата на подкрепа в парламента ще затрудни прокарването на законопроекти от правителството на Санчес и в крайна сметка ще се стигне до предсрочен вот.

Назначаването на нов директор на ИРТ, където работят 6300 служители и което излъчва новинарски емисии и програми по 5 телевизионни канала и 6 радиостанции, бе приоритет за Санчес като част от опита му да спечели следващите парламентарни избори, а също така местните, регионалните и европейските, насрочени за 2019 г., отбелязва Ройтерс.

Предишните директори на обществената компания станаха обект на яростни критики от обществеността за предполагаемата им подкрепа за дясноцентристкото правителство на Мариано Рахой.

Смятат новия директор за независим   

Служителите на ИРТ няколко месеца водеха кампания срещу цензурата и в полза на политическата независимост. Те започнаха по-рано тази година да носят черни дрехи в петъчните дни като форма на протест срещу предходното ръководство.

Новият директор Томас Флорес е смятан за независим. Той е на работа в радиото и телевизията от 1984 г. - както по време на крайнолеви, така и по време на крайнодесни правителства.  

Неговото назначение все още трябва да прескочи няколко политически препятствия в испанския парламент, където Народната партия вероятно ще използва мнозинството си в горната камара, за да го отложи, докато на няколко малки партии тепърва им предстои да дадат благословията си в силно разделената долна камара.

Ако бъде одобрено, както се очаква, назначението на Флорес ще бъде първият случай, когато Социалистическата партия, "Подемос" и група регионални сили действат заедно в парламента, откакто свалиха Мариано Рахой с вот на недоверие в началото на юни. 


 

Сподели в
 

Бивш политически коментатор бе осъден в Янгон, столицата на Мианма, на 7 години затвор за критики срещу лидерката Аун Сан Су Чжи, отправени във Фейсбук, предаде АФП.

21.09.2018/14:29

Управляващата в Италия коалиция на Движение "5 звезди" и партия "Лигата" няма да се съобразява с медийната империя на бившия премиер Силвио Берлускони, заяви Барбара Леци, министър от квотата на "5 звезди", цитирана от Ройтерс.

20.09.2018/12:00

Знае се. В началото бе словото. Та и затова реших да проверя този стих от глава първа от Евангелието на Йоана, да поразмишлявам за разумния свят, за контрастите и противоположностите в нашата Вселена на Прехода.

19.09.2018/14:35

"Вестниците вече всеки ден замърсяват обществената дискусия и което е по-лошо: правят го с обществени пари", заяви във Фейсбук лидерът на антисистемното италианско Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо:

18.09.2018/12:00

Със специално събитие се отбелязва днес 10-годишният юбилей на специализираното предаване за театър “Без маски” на университетското радио “Алма матер”.

16.09.2018/12:17

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки