Начало
 
 

Томас Флорес оглавява Испанското радио и телевизия

04.07.2018 /13:53 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Томас Флорес ръководи сега Радио 3 от групата на ИРТ

Социалистическото правителство на премиера Педро Санчес назначи за нов директор на общественото Испанско радио и телевизия (ИРТ) Томас Фернандо Флорес, след като сключи споразумение с крайнолявата партия "Подемос", предаде Ройтерс.

Повечето политически наблюдатели и партии от опозицията обаче смятат, че липсата на подкрепа в парламента ще затрудни прокарването на законопроекти от правителството на Санчес и в крайна сметка ще се стигне до предсрочен вот.

Назначаването на нов директор на ИРТ, където работят 6300 служители и което излъчва новинарски емисии и програми по 5 телевизионни канала и 6 радиостанции, бе приоритет за Санчес като част от опита му да спечели следващите парламентарни избори, а също така местните, регионалните и европейските, насрочени за 2019 г., отбелязва Ройтерс.

Предишните директори на обществената компания станаха обект на яростни критики от обществеността за предполагаемата им подкрепа за дясноцентристкото правителство на Мариано Рахой.

Смятат новия директор за независим   

Служителите на ИРТ няколко месеца водеха кампания срещу цензурата и в полза на политическата независимост. Те започнаха по-рано тази година да носят черни дрехи в петъчните дни като форма на протест срещу предходното ръководство.

Новият директор Томас Флорес е смятан за независим. Той е на работа в радиото и телевизията от 1984 г. - както по време на крайнолеви, така и по време на крайнодесни правителства.  

Неговото назначение все още трябва да прескочи няколко политически препятствия в испанския парламент, където Народната партия вероятно ще използва мнозинството си в горната камара, за да го отложи, докато на няколко малки партии тепърва им предстои да дадат благословията си в силно разделената долна камара.

Ако бъде одобрено, както се очаква, назначението на Флорес ще бъде първият случай, когато Социалистическата партия, "Подемос" и група регионални сили действат заедно в парламента, откакто свалиха Мариано Рахой с вот на недоверие в началото на юни. 


 

Сподели в
 

Асоциацията на европейските журналисти в България отбелязва с недоумение решението на в. “Труд” да постави като челно заглавие на броя си от 16 юли псевдонаучно твърдение, което насажда омраза.

22.07.2018/17:15

Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание в рамките на широкомащабно проучване за некоректни публикации.

21.07.2018/17:15

В ход е журналистически конкурс, който трябва да акцентира върху целите на ООН за развитие. Нарича се „Журналистика за развитие“ и се осъществява в рамките на проект „Граждански диалог“.

20.07.2018/15:29

С 2 решения, които напълно обръщат досегашната практика и противоречат на здравата логика, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря сделките за "Нова телевизия" и българските активи на ЧЕЗ.

19.07.2018/15:42

С равносметка от 11 убити журналисти, от които 9 само при едно нападение на групировката "Ислямска държава" (ИД), първите 6 месеца на 2018 г. бяха "най-кървавият период на отразяване" за журналистите в раздирания от война Афганистан.

19.07.2018/12:00
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки