Начало
 
 

Томас Флорес оглавява Испанското радио и телевизия

04.07.2018 /13:53 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Томас Флорес ръководи сега Радио 3 от групата на ИРТ

Социалистическото правителство на премиера Педро Санчес назначи за нов директор на общественото Испанско радио и телевизия (ИРТ) Томас Фернандо Флорес, след като сключи споразумение с крайнолявата партия "Подемос", предаде Ройтерс.

Повечето политически наблюдатели и партии от опозицията обаче смятат, че липсата на подкрепа в парламента ще затрудни прокарването на законопроекти от правителството на Санчес и в крайна сметка ще се стигне до предсрочен вот.

Назначаването на нов директор на ИРТ, където работят 6300 служители и което излъчва новинарски емисии и програми по 5 телевизионни канала и 6 радиостанции, бе приоритет за Санчес като част от опита му да спечели следващите парламентарни избори, а също така местните, регионалните и европейските, насрочени за 2019 г., отбелязва Ройтерс.

Предишните директори на обществената компания станаха обект на яростни критики от обществеността за предполагаемата им подкрепа за дясноцентристкото правителство на Мариано Рахой.

Смятат новия директор за независим   

Служителите на ИРТ няколко месеца водеха кампания срещу цензурата и в полза на политическата независимост. Те започнаха по-рано тази година да носят черни дрехи в петъчните дни като форма на протест срещу предходното ръководство.

Новият директор Томас Флорес е смятан за независим. Той е на работа в радиото и телевизията от 1984 г. - както по време на крайнолеви, така и по време на крайнодесни правителства.  

Неговото назначение все още трябва да прескочи няколко политически препятствия в испанския парламент, където Народната партия вероятно ще използва мнозинството си в горната камара, за да го отложи, докато на няколко малки партии тепърва им предстои да дадат благословията си в силно разделената долна камара.

Ако бъде одобрено, както се очаква, назначението на Флорес ще бъде първият случай, когато Социалистическата партия, "Подемос" и група регионални сили действат заедно в парламента, откакто свалиха Мариано Рахой с вот на недоверие в началото на юни. 


 

Сподели в
 

Медийния пейзаж в България е „катастрофален“ и неслучайно тази тема се появи в мониторинговия доклад на Еврокомисията (ЕК) в този си вид, коментира пред БНР журналистката Светла Петрова.

20.11.2018/16:50

Следователи са установили самоличността на "повече от двама" малтийски граждани, които са смятани за организатори на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, извършено преди 13 месеца, разкрива в. "Таймс ъв Малта", цитиран от Ройтерс.

19.11.2018/18:52

В интервю за телевизията на Дойче веле (ДВ) сръбската премиерка Ана Бърнабич беше бомбардирана с неудобни въпроси. Острата реакция в Сърбия се очакваше: в овладените от държавата медии просто няма критична журналистика.

19.11.2018/12:00

Изненадващо или не поредният мониторингов доклад от Европа този път обръща внимание не само на съдебната ни система и борбата с корупцията, но и на медийната среда.

18.11.2018/18:50

Политологът от изследователския център "Тренд" Димитър Ганев коментира за БТА, че фалшивите новини привличат внимание най-често със скандално заглавие, описващо събитие, което не всеки ден се случва:

17.11.2018/18:53

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки