Здравко Менчев увековечава през обектива изкуството

04.07.2018 /15:25 | Автор : Уляна Кьосева | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Здравко Менчев владее езика на изображенията

Красота и разруха в едно пресъздават фотографските импресии с участието на балетните артисти от трупата на Старозагорската опера Франческо Бориело (Италия) и Нанако Имаи (Япония).

Снимките са направени в рушащото се читалище "Светлина-1861" в град Шипка. Автор на фотосите е Здравко Менчев, абитуриент в Гимназията с преподаване на чуждестранни езици "Ромен Ролан" в Стара Загора.

За кандидатстудентските изпити в НАТФИЗ, специалност филмово и телевизионно операторство, той трябва да подготви като част от своето портфолио 10 кадъра с определена тема.

Младежът вече има идея с фотосесията в читалището, а и лично познава талантливите балетни артисти, които са в състава на Държавна опера - Стара Загора вече повече от година и имат и своите впечатляващи солови изяви.

"Кадрите са част от мой по-голям проект. В него снимам, най-общо казано, изкуството в изоставени и груби места. Искам да покажа каква сила има изкуството и как може то да възражда, да вдъхва нов живот в хора и места", споделя авторът.

Известният старозагорски фотограф Радостин (Рад) Димитров, който снима и всички спектали на Операта, коментира кадрите на Здравко Менчев така:

"От фотосите лъха естетика и копнеж за летене. Рушащите се елементи на архитектурата са като разбито всекидневие, от което двойката танцьори отлита. А кой не иска да лети?! По друг начин казано, в тези фотоси има мистерия, движенията повеждат зрителя към романтично приключение, което всъщност е отражение на неговия вътрешен свят", допълва фотографът Рад Димитров.


 

Сподели в
 

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). 127 депутати подкрепиха закона. От БСП не участваха в дебатите.

21.02.2019/09:04

Турски апелативен съд потвърди присъдите затвор срещу 8 журналисти и представители на редакцията на опозиционния в."Джумхуриет", съобщи Ройтерс, като се позовава на информация на вестника.

20.02.2019/09:03

Националният съвет на БСП избра Ивелин Николов за главен редактор на "Дума". По-рано в зала бе предложено едномесечно удължаване на процедурата за ръководител на вестника, но мнозинството отхвърли подобен вариант.

19.02.2019/09:02

Ивелин Николов е избран за главен редактор на в. "Дума" на заседание (пленум) на Националния съвет на БСП, съобщават от пресцентъра на лявата партия.

18.02.2019/08:21

Специална покана от една от водещите телевизии в Малта да направи филм за него и работата му в рамките на тази година получи фото репортерът на в. „Старият мост“ Христо Русев, споделят колеги от изданието.

17.02.2019/09:07

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки