Начало
 
 

Граф Игнатиев има особено място в нашата история и памет

04.07.2018 /09:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Граф Н. П. Игнатиев

„Без несполуки и изпитания твърде леко би било да се живее на земята, а ние сме пратени тук за борба и труд“ – това е написал граф Н. П. Игнатиев до своя приятел архимандрит Антонин на 3 февруари 1878 година. А на 3 юли отбелязахме 110 г. от кончината на руския рицар на Балканите и голям приятел на България. В пресклуб “Журналист“ в СБЖ се събраха всички, които тачат делото на граф Игнатиев, за да си припомнят за неговите дела, свързани с освобождението на страната ни от турско робство.

Като гостоприемен домакин, вечерта беше открита от Ивайло Диманов, който с типичната си поетичност сподели, че ако в българския календар има много дати, белязани с червено, за нас от всички тях най-свиден е 3март, а какво е той без граф Игнатиев. А председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че отбелязваме 110-годишнина от кончината на граф Игнатиев, който има особено място в нашата история.

За живота, делото и връзката с България на руския дипломат говори историкът проф. Румяна Михнева. Графът на българите работи през повечето време от живота си за независима и свободна България. Той е от активните и ревностни защитници и за независима българска църква. Проф. Михнева припомни казаното за граф Игнатиев от друг обичан и голям български учен, за съжаление отишъл си от нас преди дни, Божидар Димитров. „Граф Игнатиев е руският външен дипломат, който се смята за архитект на войната – е казал проф. Димитров. - Тоест той заставил руския император чрез солидна обработка да започне тази война. Война, при която руснаците дадоха много кръв по няколко причини, които се знаеха предварително. В тази война руснаците са убедени, че освобождават братя – роб. Поне тази дума използва Граф Игнатиев както в медиите, така и на срещи с императора.“

Румяна Михнева се спря и на друг един факт,  с който се спекулира много и това е, че граф Н. П. Игнатиев на своя глава пише текстовете на Санстефанския договор, за да успокои българите.

Че е много важно днес да знаем истинската дейност на Графа на българите за Освобождението на България, припомни Снежана Тодорова. Тя прочете писмо от бившия консул на Русия и настоящ почетен гражданин на Варна Анатолий Шчелкунов, чиято нова книга „Ангелът на милосърдието“ имаше и своята българска премиера в северната наша столица.Тя е посветена на живота и подвига на дъщерята на граф Игнатиев графиня Екатерина Игнатиева, която е отдала целия си живот на бойните полета, спасявайки руски воини и български опълченци по време на Руско-турската война 1877-1878 г. и след това във всички други войни, които са се водили. Загива по време на първата световна война. „За мен е чест и привилегия, че моята книга „Ангелът на милосърдието“ е привлякла вниманието на такава авторитетна организация като СБЖ – пише Шчелкунов. Иска ми се да се надявам, че в сърцето на благодарния български народ нейното милосърдие ще намери отклик и на сградата на бившия руски госпитал в Пловдив най-после ще се появи паметна плоча в памет на графиня Екатерина Игнатиева.“

С особен интерес беше посрещнат емоционалният разказ на журналистката Калина Канева, автор на единствения монументален изследователски труд, посветен на рицаря на Балканите – граф Игнатиев, за неговата дъщеря и за нейния така скромен, но пълен с изключително много героизъм и благородство живот. Тя показа за първи път уникални оригинални снимки на графиня Екатерина Игнатиева, които са й подарени от близки роднини на аристократичната фамилия. Калина Канева припомни как се е запознала с най-близките роднини на графа – внучката му и правнучките. Освен това тя каза, че най-сполучливия паралел е направил преди години вече покойният журналист и литературен критик Петко Тотев, между Санстефанска България и държавата на духа, като по този начин той е съчетал направеното от граф Игнатиев за нашата страна с неизбледняващите думи на акад. Дмитрий Лихачов.

В края на вечерта беше показан и документалният филм на режисьора Иван Ботушаров „От Сан Стефано до Берлин“.

И ми се ще да завърша разказа си за тази толкова емоционална и пълна с много вълнения и интересни разкази вечер, посветена на граф Н. П. Игнатиев отново с една негова мисъл:

„Народите правят историята, а не дипломатите!“  

Сподели в
 

Комай и този път Атанас Тончев ни изненада – и на тази достолепна възраст, нейде към средата на 90-те – той остана верен на призванието на целия си живот и ни поднесе най-новото си заглавие от дългата поредица книги с името му – „Житейски истории – от минало и по-минало време”.

21.09.2018/12:16

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки