Начало
 
 

Граф Игнатиев има особено място в нашата история и памет

04.07.2018 /09:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Граф Н. П. Игнатиев

„Без несполуки и изпитания твърде леко би било да се живее на земята, а ние сме пратени тук за борба и труд“ – това е написал граф Н. П. Игнатиев до своя приятел архимандрит Антонин на 3 февруари 1878 година. А на 3 юли отбелязахме 110 г. от кончината на руския рицар на Балканите и голям приятел на България. В пресклуб “Журналист“ в СБЖ се събраха всички, които тачат делото на граф Игнатиев, за да си припомнят за неговите дела, свързани с освобождението на страната ни от турско робство.

Като гостоприемен домакин, вечерта беше открита от Ивайло Диманов, който с типичната си поетичност сподели, че ако в българския календар има много дати, белязани с червено, за нас от всички тях най-свиден е 3март, а какво е той без граф Игнатиев. А председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че отбелязваме 110-годишнина от кончината на граф Игнатиев, който има особено място в нашата история.

За живота, делото и връзката с България на руския дипломат говори историкът проф. Румяна Михнева. Графът на българите работи през повечето време от живота си за независима и свободна България. Той е от активните и ревностни защитници и за независима българска църква. Проф. Михнева припомни казаното за граф Игнатиев от друг обичан и голям български учен, за съжаление отишъл си от нас преди дни, Божидар Димитров. „Граф Игнатиев е руският външен дипломат, който се смята за архитект на войната – е казал проф. Димитров. - Тоест той заставил руския император чрез солидна обработка да започне тази война. Война, при която руснаците дадоха много кръв по няколко причини, които се знаеха предварително. В тази война руснаците са убедени, че освобождават братя – роб. Поне тази дума използва Граф Игнатиев както в медиите, така и на срещи с императора.“

Румяна Михнева се спря и на друг един факт,  с който се спекулира много и това е, че граф Н. П. Игнатиев на своя глава пише текстовете на Санстефанския договор, за да успокои българите.

Че е много важно днес да знаем истинската дейност на Графа на българите за Освобождението на България, припомни Снежана Тодорова. Тя прочете писмо от бившия консул на Русия и настоящ почетен гражданин на Варна Анатолий Шчелкунов, чиято нова книга „Ангелът на милосърдието“ имаше и своята българска премиера в северната наша столица.Тя е посветена на живота и подвига на дъщерята на граф Игнатиев графиня Екатерина Игнатиева, която е отдала целия си живот на бойните полета, спасявайки руски воини и български опълченци по време на Руско-турската война 1877-1878 г. и след това във всички други войни, които са се водили. Загива по време на първата световна война. „За мен е чест и привилегия, че моята книга „Ангелът на милосърдието“ е привлякла вниманието на такава авторитетна организация като СБЖ – пише Шчелкунов. Иска ми се да се надявам, че в сърцето на благодарния български народ нейното милосърдие ще намери отклик и на сградата на бившия руски госпитал в Пловдив най-после ще се появи паметна плоча в памет на графиня Екатерина Игнатиева.“

С особен интерес беше посрещнат емоционалният разказ на журналистката Калина Канева, автор на единствения монументален изследователски труд, посветен на рицаря на Балканите – граф Игнатиев, за неговата дъщеря и за нейния така скромен, но пълен с изключително много героизъм и благородство живот. Тя показа за първи път уникални оригинални снимки на графиня Екатерина Игнатиева, които са й подарени от близки роднини на аристократичната фамилия. Калина Канева припомни как се е запознала с най-близките роднини на графа – внучката му и правнучките. Освен това тя каза, че най-сполучливия паралел е направил преди години вече покойният журналист и литературен критик Петко Тотев, между Санстефанска България и държавата на духа, като по този начин той е съчетал направеното от граф Игнатиев за нашата страна с неизбледняващите думи на акад. Дмитрий Лихачов.

В края на вечерта беше показан и документалният филм на режисьора Иван Ботушаров „От Сан Стефано до Берлин“.

И ми се ще да завърша разказа си за тази толкова емоционална и пълна с много вълнения и интересни разкази вечер, посветена на граф Н. П. Игнатиев отново с една негова мисъл:

„Народите правят историята, а не дипломатите!“  

Сподели в
 

Днес единствено сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току-що стартира и е с крайна цел… Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

20.07.2018/14:46

Навършиха се 130 г от рождението и 50 г от кончината на Райчо Славов, когото Свиленград помни няма да забрави като голям писател и журналист.

20.07.2018/12:39

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки