Начало
 
 

Граф Игнатиев има особено място в нашата история и памет

04.07.2018 /09:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Граф Н. П. Игнатиев

„Без несполуки и изпитания твърде леко би било да се живее на земята, а ние сме пратени тук за борба и труд“ – това е написал граф Н. П. Игнатиев до своя приятел архимандрит Антонин на 3 февруари 1878 година. А на 3 юли отбелязахме 110 г. от кончината на руския рицар на Балканите и голям приятел на България. В пресклуб “Журналист“ в СБЖ се събраха всички, които тачат делото на граф Игнатиев, за да си припомнят за неговите дела, свързани с освобождението на страната ни от турско робство.

Като гостоприемен домакин, вечерта беше открита от Ивайло Диманов, който с типичната си поетичност сподели, че ако в българския календар има много дати, белязани с червено, за нас от всички тях най-свиден е 3март, а какво е той без граф Игнатиев. А председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че отбелязваме 110-годишнина от кончината на граф Игнатиев, който има особено място в нашата история.

За живота, делото и връзката с България на руския дипломат говори историкът проф. Румяна Михнева. Графът на българите работи през повечето време от живота си за независима и свободна България. Той е от активните и ревностни защитници и за независима българска църква. Проф. Михнева припомни казаното за граф Игнатиев от друг обичан и голям български учен, за съжаление отишъл си от нас преди дни, Божидар Димитров. „Граф Игнатиев е руският външен дипломат, който се смята за архитект на войната – е казал проф. Димитров. - Тоест той заставил руския император чрез солидна обработка да започне тази война. Война, при която руснаците дадоха много кръв по няколко причини, които се знаеха предварително. В тази война руснаците са убедени, че освобождават братя – роб. Поне тази дума използва Граф Игнатиев както в медиите, така и на срещи с императора.“

Румяна Михнева се спря и на друг един факт,  с който се спекулира много и това е, че граф Н. П. Игнатиев на своя глава пише текстовете на Санстефанския договор, за да успокои българите.

Че е много важно днес да знаем истинската дейност на Графа на българите за Освобождението на България, припомни Снежана Тодорова. Тя прочете писмо от бившия консул на Русия и настоящ почетен гражданин на Варна Анатолий Шчелкунов, чиято нова книга „Ангелът на милосърдието“ имаше и своята българска премиера в северната наша столица.Тя е посветена на живота и подвига на дъщерята на граф Игнатиев графиня Екатерина Игнатиева, която е отдала целия си живот на бойните полета, спасявайки руски воини и български опълченци по време на Руско-турската война 1877-1878 г. и след това във всички други войни, които са се водили. Загива по време на първата световна война. „За мен е чест и привилегия, че моята книга „Ангелът на милосърдието“ е привлякла вниманието на такава авторитетна организация като СБЖ – пише Шчелкунов. Иска ми се да се надявам, че в сърцето на благодарния български народ нейното милосърдие ще намери отклик и на сградата на бившия руски госпитал в Пловдив най-после ще се появи паметна плоча в памет на графиня Екатерина Игнатиева.“

С особен интерес беше посрещнат емоционалният разказ на журналистката Калина Канева, автор на единствения монументален изследователски труд, посветен на рицаря на Балканите – граф Игнатиев, за неговата дъщеря и за нейния така скромен, но пълен с изключително много героизъм и благородство живот. Тя показа за първи път уникални оригинални снимки на графиня Екатерина Игнатиева, които са й подарени от близки роднини на аристократичната фамилия. Калина Канева припомни как се е запознала с най-близките роднини на графа – внучката му и правнучките. Освен това тя каза, че най-сполучливия паралел е направил преди години вече покойният журналист и литературен критик Петко Тотев, между Санстефанска България и държавата на духа, като по този начин той е съчетал направеното от граф Игнатиев за нашата страна с неизбледняващите думи на акад. Дмитрий Лихачов.

В края на вечерта беше показан и документалният филм на режисьора Иван Ботушаров „От Сан Стефано до Берлин“.

И ми се ще да завърша разказа си за тази толкова емоционална и пълна с много вълнения и интересни разкази вечер, посветена на граф Н. П. Игнатиев отново с една негова мисъл:

„Народите правят историята, а не дипломатите!“  

Сподели в
 

„Давай, Ник, покажи им!” - написа президентът на САЩ в Туитър по повод жалба на гимназиста Никълъс Сендмън заради медийно отразяване на дискусионен епизод от януари, при който млади привърженици на шефа на Белия дом са се държали заплашително с индиански активист и ветеран. Искът е за 250 милиона долара и цели да разори 150-годишния вестник, който е критичен към Тръмп

21.02.2019/13:33

Обсъждането, в което ще вземат участие експерти, дипломати и журналисти, ще се състои в Пресклуба на БТА на 19 февруари 2019 г. от 11.00 до 13.00 ч.

17.02.2019/21:08

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки