Начало
 
 

Граф Игнатиев има особено място в нашата история и памет

04.07.2018 /09:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Граф Н. П. Игнатиев

„Без несполуки и изпитания твърде леко би било да се живее на земята, а ние сме пратени тук за борба и труд“ – това е написал граф Н. П. Игнатиев до своя приятел архимандрит Антонин на 3 февруари 1878 година. А на 3 юли отбелязахме 110 г. от кончината на руския рицар на Балканите и голям приятел на България. В пресклуб “Журналист“ в СБЖ се събраха всички, които тачат делото на граф Игнатиев, за да си припомнят за неговите дела, свързани с освобождението на страната ни от турско робство.

Като гостоприемен домакин, вечерта беше открита от Ивайло Диманов, който с типичната си поетичност сподели, че ако в българския календар има много дати, белязани с червено, за нас от всички тях най-свиден е 3март, а какво е той без граф Игнатиев. А председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че отбелязваме 110-годишнина от кончината на граф Игнатиев, който има особено място в нашата история.

За живота, делото и връзката с България на руския дипломат говори историкът проф. Румяна Михнева. Графът на българите работи през повечето време от живота си за независима и свободна България. Той е от активните и ревностни защитници и за независима българска църква. Проф. Михнева припомни казаното за граф Игнатиев от друг обичан и голям български учен, за съжаление отишъл си от нас преди дни, Божидар Димитров. „Граф Игнатиев е руският външен дипломат, който се смята за архитект на войната – е казал проф. Димитров. - Тоест той заставил руския император чрез солидна обработка да започне тази война. Война, при която руснаците дадоха много кръв по няколко причини, които се знаеха предварително. В тази война руснаците са убедени, че освобождават братя – роб. Поне тази дума използва Граф Игнатиев както в медиите, така и на срещи с императора.“

Румяна Михнева се спря и на друг един факт,  с който се спекулира много и това е, че граф Н. П. Игнатиев на своя глава пише текстовете на Санстефанския договор, за да успокои българите.

Че е много важно днес да знаем истинската дейност на Графа на българите за Освобождението на България, припомни Снежана Тодорова. Тя прочете писмо от бившия консул на Русия и настоящ почетен гражданин на Варна Анатолий Шчелкунов, чиято нова книга „Ангелът на милосърдието“ имаше и своята българска премиера в северната наша столица.Тя е посветена на живота и подвига на дъщерята на граф Игнатиев графиня Екатерина Игнатиева, която е отдала целия си живот на бойните полета, спасявайки руски воини и български опълченци по време на Руско-турската война 1877-1878 г. и след това във всички други войни, които са се водили. Загива по време на първата световна война. „За мен е чест и привилегия, че моята книга „Ангелът на милосърдието“ е привлякла вниманието на такава авторитетна организация като СБЖ – пише Шчелкунов. Иска ми се да се надявам, че в сърцето на благодарния български народ нейното милосърдие ще намери отклик и на сградата на бившия руски госпитал в Пловдив най-после ще се появи паметна плоча в памет на графиня Екатерина Игнатиева.“

С особен интерес беше посрещнат емоционалният разказ на журналистката Калина Канева, автор на единствения монументален изследователски труд, посветен на рицаря на Балканите – граф Игнатиев, за неговата дъщеря и за нейния така скромен, но пълен с изключително много героизъм и благородство живот. Тя показа за първи път уникални оригинални снимки на графиня Екатерина Игнатиева, които са й подарени от близки роднини на аристократичната фамилия. Калина Канева припомни как се е запознала с най-близките роднини на графа – внучката му и правнучките. Освен това тя каза, че най-сполучливия паралел е направил преди години вече покойният журналист и литературен критик Петко Тотев, между Санстефанска България и държавата на духа, като по този начин той е съчетал направеното от граф Игнатиев за нашата страна с неизбледняващите думи на акад. Дмитрий Лихачов.

В края на вечерта беше показан и документалният филм на режисьора Иван Ботушаров „От Сан Стефано до Берлин“.

И ми се ще да завърша разказа си за тази толкова емоционална и пълна с много вълнения и интересни разкази вечер, посветена на граф Н. П. Игнатиев отново с една негова мисъл:

„Народите правят историята, а не дипломатите!“  

Сподели в
 

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки