Начало
 
 

Виетнам награди Къдринка Къдринова за репортажите й от Да Нанг

05.07.2018 /17:02 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вицепремиерът и външен министър на Виетнам Фам Бин Мин връчва наградата на Къдринка Къдринова. Снимка: Любомир Николов

Вицепремиерът и външен министър на Виетнам Фам Бин Мин, който гостува у нас, връчи на отговорната редакторка на сайта на СБЖ присъдена й награда за нейното отразяване на годишната среща на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество, състояла се миналата есен във виетнамския град Да Нанг

Наградата е присъдена в конкурс, който се провежда ежегодно във Виетнам и отличава публикации на чуждестранни журналисти, посветени на страната. Къдринка Къдринова вече е била отличавана в него също така и през 2016 и 2017 г.

Тази година призът е за репортажите й от виетнамския град Да Нанг, който миналата есен домакинства на годишната среща на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество. По покана на виетнамското външно министерство, Къдринова бе специален пратеник там на сайта на СБЖ и на сайта „Барикада”. Отразяването на световното събитие намери място и в двете онлайн издания.

Наградата бе връчена на Къдринова на церемония във виетнамското посолство в София от гостувалия у нас вицепремиер и министър на външните работи на Виетнам Фам Бин Мин в присъствието на посланик Нгуен Тхи Хонг Оан и на много представители на виетнамската общност в България.

Отличената авторка благодари за високата оценка на нейния журналистически труд и увери, че и занапред ще продължи да спомага за развитие на традиционното приятелство между България и Виетнам.

Къдринка Къдринова е посещавала пет пъти Виетнам и е автор на книгата „Виетнам - феникс и дракон”, излязла през 2009 г. на български, а през 2010 г. - и на английски, в допълнена версия. За книгата си и за други свои журналистически публикации на виетнамски теми Къдринова бе удостоена през 2010 г. с виетнамския медал „Дружба”, който й бе връчен в София от тогавашната вицепрезидентка на страната Нгуен Тхи Зоан.

Сподели в
 

Комай и този път Атанас Тончев ни изненада – и на тази достолепна възраст, нейде към средата на 90-те – той остана верен на призванието на целия си живот и ни поднесе най-новото си заглавие от дългата поредица книги с името му – „Житейски истории – от минало и по-минало време”.

21.09.2018/12:16

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки