Националната библиотека спасява архива на БНР

06.07.2018 /09:05 | Източник: БНР/Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Националната библиотека съхранява огромни богатства

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" може да помогне на БНР за засегнатите от наводнения документи, заяви пред "Хоризонт" директорът на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова.

В края на миналия месец част от фонотеката на БНР беше наводнена и пострада заради обилните валежи.

Александрова предлага, след като документите от колекцията на БНР бъдат подсушени, от библиотеката да ги заредят в камерата си за аноксия, за да бъде предотвратена опасността от поява на микроогранизми, които могат да унищожат записите.

Доц. д-р Александрова обясни, че самият процес на изсушаване провокира възможността за поява на плесен и гъби, които се разпространяват много бързо, и това създава проблеми за целостта на самите документи дори след тяхното изсушаване.

Общият фонд на Националната библиотека надхвърля 8 млн. документа. На този етап са дигитализирани не е повече от 10 на сто, призна директорката и добави, че е необходимо процесът да се ускори.

„Планираме в края на септември да стартираме национална кампания за ускоряване на дейностите по дигитализация в Националната библиотека. Надявам се да имаме сериозна подкрепа. Един от най-сигурните начини за дългосрочно съхраняване на дигитални ресурси са микрофилмите“, каза доц. д-р Александрова.


 

Сподели в
 

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). 127 депутати подкрепиха закона. От БСП не участваха в дебатите.

21.02.2019/09:04

Турски апелативен съд потвърди присъдите затвор срещу 8 журналисти и представители на редакцията на опозиционния в."Джумхуриет", съобщи Ройтерс, като се позовава на информация на вестника.

20.02.2019/09:03

Националният съвет на БСП избра Ивелин Николов за главен редактор на "Дума". По-рано в зала бе предложено едномесечно удължаване на процедурата за ръководител на вестника, но мнозинството отхвърли подобен вариант.

19.02.2019/09:02

Ивелин Николов е избран за главен редактор на в. "Дума" на заседание (пленум) на Националния съвет на БСП, съобщават от пресцентъра на лявата партия.

18.02.2019/08:21

Специална покана от една от водещите телевизии в Малта да направи филм за него и работата му в рамките на тази година получи фото репортерът на в. „Старият мост“ Христо Русев, споделят колеги от изданието.

17.02.2019/09:07

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки