Националната библиотека спасява архива на БНР

06.07.2018 /09:05 | Източник: БНР/Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Националната библиотека съхранява огромни богатства

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" може да помогне на БНР за засегнатите от наводнения документи, заяви пред "Хоризонт" директорът на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова.

В края на миналия месец част от фонотеката на БНР беше наводнена и пострада заради обилните валежи.

Александрова предлага, след като документите от колекцията на БНР бъдат подсушени, от библиотеката да ги заредят в камерата си за аноксия, за да бъде предотвратена опасността от поява на микроогранизми, които могат да унищожат записите.

Доц. д-р Александрова обясни, че самият процес на изсушаване провокира възможността за поява на плесен и гъби, които се разпространяват много бързо, и това създава проблеми за целостта на самите документи дори след тяхното изсушаване.

Общият фонд на Националната библиотека надхвърля 8 млн. документа. На този етап са дигитализирани не е повече от 10 на сто, призна директорката и добави, че е необходимо процесът да се ускори.

„Планираме в края на септември да стартираме национална кампания за ускоряване на дейностите по дигитализация в Националната библиотека. Надявам се да имаме сериозна подкрепа. Един от най-сигурните начини за дългосрочно съхраняване на дигитални ресурси са микрофилмите“, каза доц. д-р Александрова.


 

Сподели в
 

Приключенската фотоакадемия в с. Камен бряг събира търсачи на силни усещания и ловци на фотокадри в дните между 21-26 юли, съобщават от община Каварна за 10-ото издание на форума.

21.07.2018/09:06

Библиотеката при Народно читалище „Развитие 1893 г.” в Балчик организира среща с журналиста от БНР Румен Стоичков. На нея той представи най-новата си книга „Сърце на длан”.

20.07.2018/18:52

Турски съд осъди журналистка от опозиционния в. „Джумхуриет” на над 2 години затвор по обвинения, че чрез публикациите си е превърнала хора в потенциални жертви на войнствени групировки, предаде Ройтерс.

20.07.2018/09:05

С откриването на изложбата „Войните през погледа на военния кореспондент" днес ще бъде поставено началото на честванията в Русе по повод на 140 години от създаването на Българската армия. Това съобщиха от областната управа в града.

19.07.2018/09:04

След срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител, обобщава британският "Гардиън".

18.07.2018/09:03
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки