Начало
 
 

Филм на Анатоли Великов припомня конезевода „Клементина”

07.07.2018 /16:24 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тук са отглеждали коне от английска, дунавска и плевенска породи

В салона на читалище ”Зора 1990 г.” в превенското с. Победа бе прожектиран филмът „Един ден в конезавод Клементина”. Художествено-документалната творба разказва за някогашния „царски” конезевод, от който днес са останали руини.

Той е създаден по идея на цар Фердинанд, но с избухването на демократичните промени имуществото му е разпродадено и разграбено.

Конезаводът е наречен на княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска (херцогиня Саксонска, родена принцеса д'Орлеан), майка на българския цар Фердинанд. Тя основава дава Българския червен кръст.

Филмът е създаден по идея на Анатоли Великов и със съдействието на читалището. Инициативата за създаването му се заражда преди 24 години у Великов заради голямата му любов към конете. Той е завършил Ветеринарномедицинския факултет в Тракийски университет в Стара Загора.

В с. Победа се намира и емблематичният Хиподрум  

Като млад специалист Великов започва работа в Племенен животновъден комплекс „Георги Димитров” в с. Победа, Община Долна Митрополия. Той сам организира заснемането на филма „Един ден в конезавод „Клементина”. За съжаление неговата констатация, че „този период е началото на края” (началото на 90-те години на миналия век) се сбъдва.

Тогава там се селектираха и отглеждаха наистина чистокръвни породисти коне. А самото с. Победа, най-младото в община Долна Митрополия, се създава през 50-те години на миналия век край племенното стопанство.

Публиката на филма от хора, работили в стопанството по това времеq с носталгия си спомняха за своя житейски и трудов пътq преминал в племенното животновъдство.

Присъстващите изказаха благодарност на Анатоли Великов, че макар и от години работещ извън пределите на България, милее за родното си място и увековечава в този прекрасен филм малка част от символите на конезавод „Клементина”. Тук са и емблематичната Кръгла конюшня, създадена навремето от италиански архитекти, някогашният Портал и дори специално създадения преди повече от век Хиподрум.


 

Сподели в
 

„Константинополският мирен договор и Балканите” беше темата на Международната конференция, посветена на неговата 140-годишнина. Тя събра известни политици, историци, учени и общественици в РКИЦ. Организатори на срещата бяха партия АБВ, Руското историческо дружество, БАН и представителството на Россотрудничество в България.

20.02.2019/16:19

Станалият познат на целия свят като най-известният и целуващ матрос, Джордж Мендоса е починал на преклонната 95-годишна възраст през уикенда в старчески дом в Роуд Айлънд, САЩ. Така няколко години след медицинската сестра, увековечена на снимката, всички герои, свързани с фотография, станала част от световната история, вече са в един по-добър свят

19.02.2019/17:59

Представителят на Хавана за Източна Европа по туризма Давид Лобайна разказа в София за аткарктивните възможности за отдих на Острова на свободата и изтъкна радостта си от повишения интерес към тази дестинация от страна на наши пътешестественици

18.02.2019/18:48

На името на бившия директор на Регионалния исторически музей в Плевен проф. Михаил Грънчаров да бъде наречена улица в града, предлагат негови колеги от националното сдружение „Български музеи” в писмо до ръководството на Плевен.

18.02.2019/18:08

Във връзка с държавния празник на Руската Федерация, Деня на Защитника на Отечеството, на 22 февруари в София ще се състои ритуал по поднасяне на цветя на знакови мемориали.

18.02.2019/17:42

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки