Начало
 
 

Филм на Анатоли Великов припомня конезевода „Клементина”

07.07.2018 /16:24 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тук са отглеждали коне от английска, дунавска и плевенска породи

В салона на читалище ”Зора 1990 г.” в превенското с. Победа бе прожектиран филмът „Един ден в конезавод Клементина”. Художествено-документалната творба разказва за някогашния „царски” конезевод, от който днес са останали руини.

Той е създаден по идея на цар Фердинанд, но с избухването на демократичните промени имуществото му е разпродадено и разграбено.

Конезаводът е наречен на княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска (херцогиня Саксонска, родена принцеса д'Орлеан), майка на българския цар Фердинанд. Тя основава дава Българския червен кръст.

Филмът е създаден по идея на Анатоли Великов и със съдействието на читалището. Инициативата за създаването му се заражда преди 24 години у Великов заради голямата му любов към конете. Той е завършил Ветеринарномедицинския факултет в Тракийски университет в Стара Загора.

В с. Победа се намира и емблематичният Хиподрум  

Като млад специалист Великов започва работа в Племенен животновъден комплекс „Георги Димитров” в с. Победа, Община Долна Митрополия. Той сам организира заснемането на филма „Един ден в конезавод „Клементина”. За съжаление неговата констатация, че „този период е началото на края” (началото на 90-те години на миналия век) се сбъдва.

Тогава там се селектираха и отглеждаха наистина чистокръвни породисти коне. А самото с. Победа, най-младото в община Долна Митрополия, се създава през 50-те години на миналия век край племенното стопанство.

Публиката на филма от хора, работили в стопанството по това времеq с носталгия си спомняха за своя житейски и трудов пътq преминал в племенното животновъдство.

Присъстващите изказаха благодарност на Анатоли Великов, че макар и от години работещ извън пределите на България, милее за родното си място и увековечава в този прекрасен филм малка част от символите на конезавод „Клементина”. Тук са и емблематичната Кръгла конюшня, създадена навремето от италиански архитекти, някогашният Портал и дори специално създадения преди повече от век Хиподрум.


 

Сподели в
 

Празничният 22 септември ще бъде отбелязан в Плевен пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” на площад „Стефан Стамболов”.

21.09.2018/19:12

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки