Начало
 
 

Филм на Анатоли Великов припомня конезевода „Клементина”

07.07.2018 /16:24 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тук са отглеждали коне от английска, дунавска и плевенска породи

В салона на читалище ”Зора 1990 г.” в превенското с. Победа бе прожектиран филмът „Един ден в конезавод Клементина”. Художествено-документалната творба разказва за някогашния „царски” конезевод, от който днес са останали руини.

Той е създаден по идея на цар Фердинанд, но с избухването на демократичните промени имуществото му е разпродадено и разграбено.

Конезаводът е наречен на княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска (херцогиня Саксонска, родена принцеса д'Орлеан), майка на българския цар Фердинанд. Тя основава дава Българския червен кръст.

Филмът е създаден по идея на Анатоли Великов и със съдействието на читалището. Инициативата за създаването му се заражда преди 24 години у Великов заради голямата му любов към конете. Той е завършил Ветеринарномедицинския факултет в Тракийски университет в Стара Загора.

В с. Победа се намира и емблематичният Хиподрум  

Като млад специалист Великов започва работа в Племенен животновъден комплекс „Георги Димитров” в с. Победа, Община Долна Митрополия. Той сам организира заснемането на филма „Един ден в конезавод „Клементина”. За съжаление неговата констатация, че „този период е началото на края” (началото на 90-те години на миналия век) се сбъдва.

Тогава там се селектираха и отглеждаха наистина чистокръвни породисти коне. А самото с. Победа, най-младото в община Долна Митрополия, се създава през 50-те години на миналия век край племенното стопанство.

Публиката на филма от хора, работили в стопанството по това времеq с носталгия си спомняха за своя житейски и трудов пътq преминал в племенното животновъдство.

Присъстващите изказаха благодарност на Анатоли Великов, че макар и от години работещ извън пределите на България, милее за родното си място и увековечава в този прекрасен филм малка част от символите на конезавод „Клементина”. Тук са и емблематичната Кръгла конюшня, създадена навремето от италиански архитекти, някогашният Портал и дори специално създадения преди повече от век Хиподрум.


 

Сподели в
 

Похвална е идеята на бившия плевенски депутат акад. Венко Александров да учреди общински исторически музей в родния му град Пордим. Сам основателят на комитета „Цар Освободител Александър ІІ” Стоян Заимов, от свое име обявява Пордим за свято място на признателна България и го нарича „Царското село Пордим”.

22.07.2018/16:34

Стартира фотоконкурсът на хотел Даунтаун „Любимо място в София“. Фотоконкурсът е част от играта „Опознай столицата, за да я обикнеш” на хотел Даунтаун.

22.07.2018/14:35

Два документални филма, създадени с финансовата подкрепа на Плевенската община, ще продължат участието си в престижни международни форуми в чужбина, съобщиха пиарите на общината.

21.07.2018/20:14

Под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев издателство „Аз-буки“ очаква творбите за третото издание на Националния фотоконкурс „Моето училище е най-хубавото“, съобщават организаторите.

21.07.2018/18:53

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки