Начало
 
 

Изложбата „Шок и ужас“ е поглед към модерните медии

08.07.2018 /18:54 | Автор : Мариана Ганчева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от творбата на Мартина Вачева и Мич Брезунек

Днес повече от всякога фактите като че ли изгубиха своята стойност, всяка лъжа може да бъде припозната като истина, ако съвпада с настроението ни или пък ако захранва гнева ни и дълбоко заровените ни тъмни страсти.

Говорим, разбира се, за медийната среда, в която скандалът е непреходна ценност, дори да е напълно измислен.

Именно с тази тема се захващат група млади визуални артисти, които създават изложбата „Шок и ужас“, която може да бъде разгледана в Гьоте институт в София.

„Най-трудното нещо на света е да се въздържиш от коментар“ – това изречение художникът Антон Терзиев превръща в поанта на една от своите работи, визирайки ненаситността на социалните мрежи. Рисунка на Явор Костадинов пък посреща още на входа с образа на телевизионен водещ, който с наслада обявява, че предстои да видим още страдание.

В изложбата, с куратор Стефка Цанева, участват още Мартина Вачева и Мич Брезунек, които за първи път се обединяват, за да представят съвместна работа.

Още едно интересно младо присъствие, макар и не толкова добре познато в София, колкото в Берлин, е Венета Андрова, която представя специално създадена за проекта видео работа.

За най-голяма изненада се смята участието на Вера Млечевска, добре позната като един от утвърдените български куратори, занимаващи се със съвременно изкуство. Тя представя пърформанса „Културните новини“ с участието на други куратори и художници.

Свързани:   В Гьоте институт откриват медийната изложба „Шок и ужас“

На 3 юли в Гьоте институт ще бъде открита изложбата „Шок и ужас“ с мото „Медии, сензации, изкуство“. Куратор на изложбата е Стефка Цанева.
Дата: 03.07.2018


 

Сподели в
 

„Константинополският мирен договор и Балканите” беше темата на Международната конференция, посветена на неговата 140-годишнина. Тя събра известни политици, историци, учени и общественици в РКИЦ. Организатори на срещата бяха партия АБВ, Руското историческо дружество, БАН и представителството на Россотрудничество в България.

20.02.2019/16:19

Станалият познат на целия свят като най-известният и целуващ матрос, Джордж Мендоса е починал на преклонната 95-годишна възраст през уикенда в старчески дом в Роуд Айлънд, САЩ. Така няколко години след медицинската сестра, увековечена на снимката, всички герои, свързани с фотография, станала част от световната история, вече са в един по-добър свят

19.02.2019/17:59

Представителят на Хавана за Източна Европа по туризма Давид Лобайна разказа в София за аткарктивните възможности за отдих на Острова на свободата и изтъкна радостта си от повишения интерес към тази дестинация от страна на наши пътешестественици

18.02.2019/18:48

На името на бившия директор на Регионалния исторически музей в Плевен проф. Михаил Грънчаров да бъде наречена улица в града, предлагат негови колеги от националното сдружение „Български музеи” в писмо до ръководството на Плевен.

18.02.2019/18:08

Във връзка с държавния празник на Руската Федерация, Деня на Защитника на Отечеството, на 22 февруари в София ще се състои ритуал по поднасяне на цветя на знакови мемориали.

18.02.2019/17:42

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки