Начало
 
 

Завършва фестивалът „Шарено петле”

08.07.2018 /15:18 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от плаката на "Петлето"

Фестивалът за Куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” завършва днес с огнено шоу от 21 часа. Преди това е последното представление "Свят/о", определяно, като „фантастична приказка за възрастни”.

"На заключителната вечер на „Шарено Петле" ще бъде представена пиесата за възрастни "Свят/о" на Столичния куклен театър. Неин автор е Дуда Пайва от Холандия.

Театралната критика пише за него: „Свят/о” е покана да се надникне в един много интимен свят и ако той изглежда на пръв поглед странен, то е точно защото е много истински и личен.

"Спектакълът се заиграва много сериозно с две класически за театралната меланхолия теми – остаряването и самотата, но го прави по много индивидуален начин и всмуква зрителя в ритъма на своите съноподобни картини...” ("Литературен вестник").

Сценография: Яка Иванч от Словения. Кукли: Дуда Пайва, Ателие и Джим Бърнард от Великобритания. Участват: актьорите Цветослава Симеонова, Ивет Лазарова, Мариета Петрова, Димитър Тодоров и Иван Райков. Костюми: Юлиян Табаков. Входът е свободен с безплатни покани от касата на театъра.

Във възстановения фестивал участваха както предстатвления за деца от 4- до 10-годишна възраст и бебета от 0 до 3 години, така и куклени пиеси за възрастни. Той се проведе с подкрепата на Община Плевен.

Свързани:   Фестивалът „Шарено петле” е от 5 до 8 юли в Плевен

От 5 до 8 юли Плевен ще е домакин на първото издание на Фестивала за куклен театър „Шарено петле”. Той продължава традициите на съществувалия през 80-те и 90-те години на ХХ век в града Фестивал „Хора и кукли”.
Дата: 26.06.2018


 

Сподели в
 

Похвална е идеята на бившия плевенски депутат акад. Венко Александров да учреди общински исторически музей в родния му град Пордим. Сам основателят на комитета „Цар Освободител Александър ІІ” Стоян Заимов, от свое име обявява Пордим за свято място на признателна България и го нарича „Царското село Пордим”.

22.07.2018/16:34

Стартира фотоконкурсът на хотел Даунтаун „Любимо място в София“. Фотоконкурсът е част от играта „Опознай столицата, за да я обикнеш” на хотел Даунтаун.

22.07.2018/14:35

Два документални филма, създадени с финансовата подкрепа на Плевенската община, ще продължат участието си в престижни международни форуми в чужбина, съобщиха пиарите на общината.

21.07.2018/20:14

Под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев издателство „Аз-буки“ очаква творбите за третото издание на Националния фотоконкурс „Моето училище е най-хубавото“, съобщават организаторите.

21.07.2018/18:53

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки