Начало
 
 

Завършва фестивалът „Шарено петле”

08.07.2018 /15:18 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от плаката на "Петлето"

Фестивалът за Куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” завършва днес с огнено шоу от 21 часа. Преди това е последното представление "Свят/о", определяно, като „фантастична приказка за възрастни”.

"На заключителната вечер на „Шарено Петле" ще бъде представена пиесата за възрастни "Свят/о" на Столичния куклен театър. Неин автор е Дуда Пайва от Холандия.

Театралната критика пише за него: „Свят/о” е покана да се надникне в един много интимен свят и ако той изглежда на пръв поглед странен, то е точно защото е много истински и личен.

"Спектакълът се заиграва много сериозно с две класически за театралната меланхолия теми – остаряването и самотата, но го прави по много индивидуален начин и всмуква зрителя в ритъма на своите съноподобни картини...” ("Литературен вестник").

Сценография: Яка Иванч от Словения. Кукли: Дуда Пайва, Ателие и Джим Бърнард от Великобритания. Участват: актьорите Цветослава Симеонова, Ивет Лазарова, Мариета Петрова, Димитър Тодоров и Иван Райков. Костюми: Юлиян Табаков. Входът е свободен с безплатни покани от касата на театъра.

Във възстановения фестивал участваха както предстатвления за деца от 4- до 10-годишна възраст и бебета от 0 до 3 години, така и куклени пиеси за възрастни. Той се проведе с подкрепата на Община Плевен.

Свързани:   Фестивалът „Шарено петле” е от 5 до 8 юли в Плевен

От 5 до 8 юли Плевен ще е домакин на първото издание на Фестивала за куклен театър „Шарено петле”. Той продължава традициите на съществувалия през 80-те и 90-те години на ХХ век в града Фестивал „Хора и кукли”.
Дата: 26.06.2018


 

Сподели в
 

Празничният 22 септември ще бъде отбелязан в Плевен пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” на площад „Стефан Стамболов”.

21.09.2018/19:12

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки