Начало
 
 

Завършва фестивалът „Шарено петле”

08.07.2018 /15:18 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от плаката на "Петлето"

Фестивалът за Куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” завършва днес с огнено шоу от 21 часа. Преди това е последното представление "Свят/о", определяно, като „фантастична приказка за възрастни”.

"На заключителната вечер на „Шарено Петле" ще бъде представена пиесата за възрастни "Свят/о" на Столичния куклен театър. Неин автор е Дуда Пайва от Холандия.

Театралната критика пише за него: „Свят/о” е покана да се надникне в един много интимен свят и ако той изглежда на пръв поглед странен, то е точно защото е много истински и личен.

"Спектакълът се заиграва много сериозно с две класически за театралната меланхолия теми – остаряването и самотата, но го прави по много индивидуален начин и всмуква зрителя в ритъма на своите съноподобни картини...” ("Литературен вестник").

Сценография: Яка Иванч от Словения. Кукли: Дуда Пайва, Ателие и Джим Бърнард от Великобритания. Участват: актьорите Цветослава Симеонова, Ивет Лазарова, Мариета Петрова, Димитър Тодоров и Иван Райков. Костюми: Юлиян Табаков. Входът е свободен с безплатни покани от касата на театъра.

Във възстановения фестивал участваха както предстатвления за деца от 4- до 10-годишна възраст и бебета от 0 до 3 години, така и куклени пиеси за възрастни. Той се проведе с подкрепата на Община Плевен.

Свързани:   Фестивалът „Шарено петле” е от 5 до 8 юли в Плевен

От 5 до 8 юли Плевен ще е домакин на първото издание на Фестивала за куклен театър „Шарено петле”. Той продължава традициите на съществувалия през 80-те и 90-те години на ХХ век в града Фестивал „Хора и кукли”.
Дата: 26.06.2018


 

Сподели в
 

„Константинополският мирен договор и Балканите” беше темата на Международната конференция, посветена на неговата 140-годишнина. Тя събра известни политици, историци, учени и общественици в РКИЦ. Организатори на срещата бяха партия АБВ, Руското историческо дружество, БАН и представителството на Россотрудничество в България.

20.02.2019/16:19

Станалият познат на целия свят като най-известният и целуващ матрос, Джордж Мендоса е починал на преклонната 95-годишна възраст през уикенда в старчески дом в Роуд Айлънд, САЩ. Така няколко години след медицинската сестра, увековечена на снимката, всички герои, свързани с фотография, станала част от световната история, вече са в един по-добър свят

19.02.2019/17:59

Представителят на Хавана за Източна Европа по туризма Давид Лобайна разказа в София за аткарктивните възможности за отдих на Острова на свободата и изтъкна радостта си от повишения интерес към тази дестинация от страна на наши пътешестественици

18.02.2019/18:48

На името на бившия директор на Регионалния исторически музей в Плевен проф. Михаил Грънчаров да бъде наречена улица в града, предлагат негови колеги от националното сдружение „Български музеи” в писмо до ръководството на Плевен.

18.02.2019/18:08

Във връзка с държавния празник на Руската Федерация, Деня на Защитника на Отечеството, на 22 февруари в София ще се състои ритуал по поднасяне на цветя на знакови мемориали.

18.02.2019/17:42

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки