Тихомир Безлов пред БНР: Проблем са парите и качествените журналисти

09.07.2018 /14:25 | Автор : Явор Стаматов | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тихомир Безлов (сн.: БНР)

Огромният проблем, който виждаме в България, в Източна Европа и в някои западни демокрации е счупването на стария модел на финансиране на печатните медии, заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията:

"След експлозията на интернет мрежата, на практика имате разрушен модел, през който може да финансирате този тип журналистически разследвания, и предаване на общественото мнение по простата причина, че не може да финансирате стария голям вестник.

Това можете да видите в САЩ - огромни градове са без печатни медии. В този смисъл темата за хартията е отживелица. Големият проблем е да имате качествени журналисти, които да могат да работят, финансирани от някакъв модел“.

Липсата на нормална медийна среда е проблем за България, коментира Безлов:

Печатните медии умират  

„Локалните медии практически в момента са мъртви. До 2009 г. вие можехте да намерите на локално ниво някакви журналистически разследвания, текстове. От кризата нататък виждате абсолютно отсъствие на такива анализи. Тези хора, които са работили някак си в медиите, ги няма вече.

На национално ниво също има драматично свиване на финансирането на печатните медии. На практика в България финансирането се концентрира в телевизиите. Въпреки че рекламният пазар расте, двете големи частни групи изсмукват около 90% от бюджета.

„Алтернативата, която се очертава, гледайки как се разпределят рекламните приходи, са новите медии. Google и Фейсбук изведнъж се оказаха много бързо растящи и продължават да отнемат рекламен бюджет от големите национални частни телевизии. Всъщност и за тях голямата заплаха са новите медии“.

Честно субсидиране на малки местни медии е единственият начин за създаване на инфраструктурата за смислени локални дискусии, смята Безлов.

Падането на качеството на хората, които произвеждат информация, също влияе, каза Безлов пред БНР.

Свързани:   Безлов: Държавата налива пари в медиите

Голямата част от медиите в България не могат да се издържат сами и в повечето случаи държавата се оказва пряк инвеститор в тях, заяви Тихомир Безлов.
Дата: 12.03.2015


 

Сподели в
 

Феновете на „Евровизия 2019” отсега трябва да започнат да пестят, ако искат да си закупят билет за телевизионния песенен конкурс, предава ДПА.

20.02.2019/13:50

Журналистът Петко Бочаров да бъде предложен за почетен гражданин на София, посмъртно, и да бъде поставена паметна плоча на дома, в който живя.

19.02.2019/20:55

Германските власти са започнали разследване на журналист от британския в. "Файненшъл таймс" заради публикациите за сериозни проблеми в компанията за обработка на плащания Уайъркард (Wirecard), съобщава ДПА.

19.02.2019/18:51

Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен подготвя киновечер, посветена на 100-годишнината от рождението на журналиста Петко Бочаров, съобщи за БТА Вили Томова от културния институт.

19.02.2019/13:59

Журналистката Илияна Захариева е шеф на пиара на българския телеком А1, а наскоро оглави и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).

18.02.2019/15:27

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки