Тихомир Безлов пред БНР: Проблем са парите и качествените журналисти

09.07.2018 /14:25 | Автор : Явор Стаматов | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тихомир Безлов (сн.: БНР)

Огромният проблем, който виждаме в България, в Източна Европа и в някои западни демокрации е счупването на стария модел на финансиране на печатните медии, заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията:

"След експлозията на интернет мрежата, на практика имате разрушен модел, през който може да финансирате този тип журналистически разследвания, и предаване на общественото мнение по простата причина, че не може да финансирате стария голям вестник.

Това можете да видите в САЩ - огромни градове са без печатни медии. В този смисъл темата за хартията е отживелица. Големият проблем е да имате качествени журналисти, които да могат да работят, финансирани от някакъв модел“.

Липсата на нормална медийна среда е проблем за България, коментира Безлов:

Печатните медии умират  

„Локалните медии практически в момента са мъртви. До 2009 г. вие можехте да намерите на локално ниво някакви журналистически разследвания, текстове. От кризата нататък виждате абсолютно отсъствие на такива анализи. Тези хора, които са работили някак си в медиите, ги няма вече.

На национално ниво също има драматично свиване на финансирането на печатните медии. На практика в България финансирането се концентрира в телевизиите. Въпреки че рекламният пазар расте, двете големи частни групи изсмукват около 90% от бюджета.

„Алтернативата, която се очертава, гледайки как се разпределят рекламните приходи, са новите медии. Google и Фейсбук изведнъж се оказаха много бързо растящи и продължават да отнемат рекламен бюджет от големите национални частни телевизии. Всъщност и за тях голямата заплаха са новите медии“.

Честно субсидиране на малки местни медии е единственият начин за създаване на инфраструктурата за смислени локални дискусии, смята Безлов.

Падането на качеството на хората, които произвеждат информация, също влияе, каза Безлов пред БНР.

Свързани:   Безлов: Държавата налива пари в медиите

Голямата част от медиите в България не могат да се издържат сами и в повечето случаи държавата се оказва пряк инвеститор в тях, заяви Тихомир Безлов.
Дата: 12.03.2015


 

Сподели в
 

Нов кабелен телевизионен канал, специализиран в програми за Северна Корея, ще бъде пуснат в началото на следващата година в Южна Корея, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

21.09.2018/16:53

Най-голямата опозиционна партия в южната ни съседка - „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис, инструктира членовете си да не дават изявления за Гръцкото държавното радио и телевизия ERT.

20.09.2018/15:22

Две години преди да закръгли 100-годишнината си, турският „Държавен вестник” спря да излиза, съобщават местните медии.

19.09.2018/16:45

Медийните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ продължават да очакват лауреати за 7-и път. В надпреварата, носеща името на покойната знакова журналистка от БНТ, могат да кандидатстват колеги от всички родни медии – те могат да се самономинират или да бъдат предложени от друг.

18.09.2018/15:25

Десетки мианмарци протестираха в столицата Янгон срещу осъждането на двама журналисти и против нарастващите ограничения срещу свободата на словото в страната въпреки идването на власт на правителство, съставено от цивилни, предаде АФП.

17.09.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки