Тихомир Безлов пред БНР: Проблем са парите и качествените журналисти

09.07.2018 /14:25 | Автор : Явор Стаматов | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тихомир Безлов (сн.: БНР)

Огромният проблем, който виждаме в България, в Източна Европа и в някои западни демокрации е счупването на стария модел на финансиране на печатните медии, заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията:

"След експлозията на интернет мрежата, на практика имате разрушен модел, през който може да финансирате този тип журналистически разследвания, и предаване на общественото мнение по простата причина, че не може да финансирате стария голям вестник.

Това можете да видите в САЩ - огромни градове са без печатни медии. В този смисъл темата за хартията е отживелица. Големият проблем е да имате качествени журналисти, които да могат да работят, финансирани от някакъв модел“.

Липсата на нормална медийна среда е проблем за България, коментира Безлов:

Печатните медии умират  

„Локалните медии практически в момента са мъртви. До 2009 г. вие можехте да намерите на локално ниво някакви журналистически разследвания, текстове. От кризата нататък виждате абсолютно отсъствие на такива анализи. Тези хора, които са работили някак си в медиите, ги няма вече.

На национално ниво също има драматично свиване на финансирането на печатните медии. На практика в България финансирането се концентрира в телевизиите. Въпреки че рекламният пазар расте, двете големи частни групи изсмукват около 90% от бюджета.

„Алтернативата, която се очертава, гледайки как се разпределят рекламните приходи, са новите медии. Google и Фейсбук изведнъж се оказаха много бързо растящи и продължават да отнемат рекламен бюджет от големите национални частни телевизии. Всъщност и за тях голямата заплаха са новите медии“.

Честно субсидиране на малки местни медии е единственият начин за създаване на инфраструктурата за смислени локални дискусии, смята Безлов.

Падането на качеството на хората, които произвеждат информация, също влияе, каза Безлов пред БНР.

Свързани:   Безлов: Държавата налива пари в медиите

Голямата част от медиите в България не могат да се издържат сами и в повечето случаи държавата се оказва пряк инвеститор в тях, заяви Тихомир Безлов.
Дата: 12.03.2015


 

Сподели в
 

Приключи най-мащабното издание на инициативата „Журналисти в училище“. Топ репортерите на bTV Новините - Мария Свакова и Росен Цветков, се срещнаха с ученици от Карлово, Търговище, Попово и Златица.

22.07.2018/12:17

Българската телеграфна агенция (БТА) и сдружение „ГЛАС” в Босилеград, Сърбия, организират кръгла маса на тема:"Ролята на медиите на българското малцинство и на медиите като цяло за опазване на българската общност в Сърбия - проблеми и перспективи".

21.07.2018/14:35

Сръбският разследващ журналист Стефан Цветкович заяви, че неизвестни лица са стреляли по автомобила, който той карал, съобщава белградската агенция Бета.

20.07.2018/12:00

Комунистическа Куба започна да предлага интернет за мобилните телефони на определени потребители, като цели да пусне услугата за цялата страна до края на годината, което е още една стъпка към отваряне на една от най-слабо свързаните страни в Западното полукълбо.

19.07.2018/16:50

Федералният конституционен съд на Германия обяви за конституционосъобразен размера на общата абонаментна такса за обществените радио и телевизия, която се плаща от всяко германско домакинство, предаде ДПА.

19.07.2018/14:06
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки