Тихомир Безлов пред БНР: Проблем са парите и качествените журналисти

09.07.2018 /14:25 | Автор : Явор Стаматов | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тихомир Безлов (сн.: БНР)

Огромният проблем, който виждаме в България, в Източна Европа и в някои западни демокрации е счупването на стария модел на финансиране на печатните медии, заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията:

"След експлозията на интернет мрежата, на практика имате разрушен модел, през който може да финансирате този тип журналистически разследвания, и предаване на общественото мнение по простата причина, че не може да финансирате стария голям вестник.

Това можете да видите в САЩ - огромни градове са без печатни медии. В този смисъл темата за хартията е отживелица. Големият проблем е да имате качествени журналисти, които да могат да работят, финансирани от някакъв модел“.

Липсата на нормална медийна среда е проблем за България, коментира Безлов:

Печатните медии умират  

„Локалните медии практически в момента са мъртви. До 2009 г. вие можехте да намерите на локално ниво някакви журналистически разследвания, текстове. От кризата нататък виждате абсолютно отсъствие на такива анализи. Тези хора, които са работили някак си в медиите, ги няма вече.

На национално ниво също има драматично свиване на финансирането на печатните медии. На практика в България финансирането се концентрира в телевизиите. Въпреки че рекламният пазар расте, двете големи частни групи изсмукват около 90% от бюджета.

„Алтернативата, която се очертава, гледайки как се разпределят рекламните приходи, са новите медии. Google и Фейсбук изведнъж се оказаха много бързо растящи и продължават да отнемат рекламен бюджет от големите национални частни телевизии. Всъщност и за тях голямата заплаха са новите медии“.

Честно субсидиране на малки местни медии е единственият начин за създаване на инфраструктурата за смислени локални дискусии, смята Безлов.

Падането на качеството на хората, които произвеждат информация, също влияе, каза Безлов пред БНР.

Свързани:   Безлов: Държавата налива пари в медиите

Голямата част от медиите в България не могат да се издържат сами и в повечето случаи държавата се оказва пряк инвеститор в тях, заяви Тихомир Безлов.
Дата: 12.03.2015


 

Сподели в
 

В първата си голяма реч след убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти саудитският крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд изрази подкрепа за сина си, престолонаследника Мохамед бин Салман, и изобщо не спомена обвиненията, че принцът е наредил убийството, предаде АП от Рияд.

20.11.2018/14:25

Американският президент Доналд Тръмп обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги всеки момент, предаде ДПА.

19.11.2018/16:51

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде АФП.

18.11.2018/21:17

Британската информационна агенция Reuters обяви, че започва вътрешна реорганизация на европейските си редакции, която ще се изрази в съкращаване на десетки работни места.

18.11.2018/12:27

Откриването на начин за оценка на комуникациите от известно време провокира, събира и разделя позициите на журналисти, PR и маркетинг експерти, представители на бизнеса и изследователи на комуникационните науки.

17.11.2018/15:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки