В Мианма започва процес срещу двама журналисти на Ройтерс

10.07.2018 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полицаи извеждат в белезници Куав Сое О от съда в Янгон (снимка.: reuters.com)

В съда в Мианма двама местни репортери, работещи за Ройтерс, пледираха невинни по обвиненията за придобиване на секретни документи, а съдията постанови след 6 месеца предварителни слушания да започне срещу тях съдебен процес, предаде ДПА от Янгон.

Двамата бяха арестувани в икономическата столица Янгон през декември 2017 г. с документи, предполагаемо принадлежащи на щата Ракхайн, откъдето около 700 000 мюсюлмани рохинги избягаха от кампанията на армията преди година.

Миналата седмица адвокатите от защитата поискаха съдията да отхвърли делото с мотива, че документите са били връчени на репортерите от полицаи минути преди задържането им и че обвинението не е успяло да представи убедителни доказателства в подкрепа на обвинителния акт.

Според съдията обаче 32-годишният Ва Лон и 28-годишният Куав Сое О са събирали и записвали официални държавни тайни с намерение да навредят на държавата и правителството и да помогнат на противници на правителството, съобщи адвокатът на единия от подсъдимите пред журналистите, събрали се пред сградата на съда.

Застрашават ги 14 години затвор  

Адвокатът потвърди също, че двамата обвинями журналисти ще се явят пред съда отново на 16 и 17 юли и да дадат свидетелски показания в следващия етап от процеса.

Двамата са застрашени да бъдат осъдени на 14 години затвор по член от закон за държавната тайна, датиращ от колониално време.

"Трябва да разкрием истината. Не сме извършили никакво престъпление и няма да се предадем. Не сме уплашени от скалъпените обвинения, невинни сме", каза Ва Лон пред репортерите пред съда, докато го отвеждаха към затвора.

"Дълбоко сме разочаровани, че съдът отказа да прекрати тази проточила се и неоснователна процедура", заяви президентът и главен редактор на Ройтерс Стивън Адлър в декларация.. Според него сегашното решение хвърля сериозна сянка на съмнение дали Мианма зачита свободата на пресата и върховенството на закона.

Свързани:   Мианма отказва да пусне от ареста репортерите на Ройтерс

Правосъдието в Мианма отхвърли молбата за освобождаване под гаранция на двамата задържани журналисти от Ройтерс, обвинени в престъпление срещу закона за държавната тайна след разследване по повод кризата с рохингите, предаде АФП от Янгон.
Дата: 02.02.2018


 

Сподели в
 

Феновете на „Евровизия 2019” отсега трябва да започнат да пестят, ако искат да си закупят билет за телевизионния песенен конкурс, предава ДПА.

20.02.2019/13:50

Журналистът Петко Бочаров да бъде предложен за почетен гражданин на София, посмъртно, и да бъде поставена паметна плоча на дома, в който живя.

19.02.2019/20:55

Германските власти са започнали разследване на журналист от британския в. "Файненшъл таймс" заради публикациите за сериозни проблеми в компанията за обработка на плащания Уайъркард (Wirecard), съобщава ДПА.

19.02.2019/18:51

Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен подготвя киновечер, посветена на 100-годишнината от рождението на журналиста Петко Бочаров, съобщи за БТА Вили Томова от културния институт.

19.02.2019/13:59

Журналистката Илияна Захариева е шеф на пиара на българския телеком А1, а наскоро оглави и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).

18.02.2019/15:27

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки