В Мианма започва процес срещу двама журналисти на Ройтерс

10.07.2018 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полицаи извеждат в белезници Куав Сое О от съда в Янгон (снимка.: reuters.com)

В съда в Мианма двама местни репортери, работещи за Ройтерс, пледираха невинни по обвиненията за придобиване на секретни документи, а съдията постанови след 6 месеца предварителни слушания да започне срещу тях съдебен процес, предаде ДПА от Янгон.

Двамата бяха арестувани в икономическата столица Янгон през декември 2017 г. с документи, предполагаемо принадлежащи на щата Ракхайн, откъдето около 700 000 мюсюлмани рохинги избягаха от кампанията на армията преди година.

Миналата седмица адвокатите от защитата поискаха съдията да отхвърли делото с мотива, че документите са били връчени на репортерите от полицаи минути преди задържането им и че обвинението не е успяло да представи убедителни доказателства в подкрепа на обвинителния акт.

Според съдията обаче 32-годишният Ва Лон и 28-годишният Куав Сое О са събирали и записвали официални държавни тайни с намерение да навредят на държавата и правителството и да помогнат на противници на правителството, съобщи адвокатът на единия от подсъдимите пред журналистите, събрали се пред сградата на съда.

Застрашават ги 14 години затвор  

Адвокатът потвърди също, че двамата обвинями журналисти ще се явят пред съда отново на 16 и 17 юли и да дадат свидетелски показания в следващия етап от процеса.

Двамата са застрашени да бъдат осъдени на 14 години затвор по член от закон за държавната тайна, датиращ от колониално време.

"Трябва да разкрием истината. Не сме извършили никакво престъпление и няма да се предадем. Не сме уплашени от скалъпените обвинения, невинни сме", каза Ва Лон пред репортерите пред съда, докато го отвеждаха към затвора.

"Дълбоко сме разочаровани, че съдът отказа да прекрати тази проточила се и неоснователна процедура", заяви президентът и главен редактор на Ройтерс Стивън Адлър в декларация.. Според него сегашното решение хвърля сериозна сянка на съмнение дали Мианма зачита свободата на пресата и върховенството на закона.

Свързани:   Мианма отказва да пусне от ареста репортерите на Ройтерс

Правосъдието в Мианма отхвърли молбата за освобождаване под гаранция на двамата задържани журналисти от Ройтерс, обвинени в престъпление срещу закона за държавната тайна след разследване по повод кризата с рохингите, предаде АФП от Янгон.
Дата: 02.02.2018


 

Сподели в
 

В първата си голяма реч след убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти саудитският крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд изрази подкрепа за сина си, престолонаследника Мохамед бин Салман, и изобщо не спомена обвиненията, че принцът е наредил убийството, предаде АП от Рияд.

20.11.2018/14:25

Американският президент Доналд Тръмп обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги всеки момент, предаде ДПА.

19.11.2018/16:51

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде АФП.

18.11.2018/21:17

Британската информационна агенция Reuters обяви, че започва вътрешна реорганизация на европейските си редакции, която ще се изрази в съкращаване на десетки работни места.

18.11.2018/12:27

Откриването на начин за оценка на комуникациите от известно време провокира, събира и разделя позициите на журналисти, PR и маркетинг експерти, представители на бизнеса и изследователи на комуникационните науки.

17.11.2018/15:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки