В Мианма започва процес срещу двама журналисти на Ройтерс

10.07.2018 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полицаи извеждат в белезници Куав Сое О от съда в Янгон (снимка.: reuters.com)

В съда в Мианма двама местни репортери, работещи за Ройтерс, пледираха невинни по обвиненията за придобиване на секретни документи, а съдията постанови след 6 месеца предварителни слушания да започне срещу тях съдебен процес, предаде ДПА от Янгон.

Двамата бяха арестувани в икономическата столица Янгон през декември 2017 г. с документи, предполагаемо принадлежащи на щата Ракхайн, откъдето около 700 000 мюсюлмани рохинги избягаха от кампанията на армията преди година.

Миналата седмица адвокатите от защитата поискаха съдията да отхвърли делото с мотива, че документите са били връчени на репортерите от полицаи минути преди задържането им и че обвинението не е успяло да представи убедителни доказателства в подкрепа на обвинителния акт.

Според съдията обаче 32-годишният Ва Лон и 28-годишният Куав Сое О са събирали и записвали официални държавни тайни с намерение да навредят на държавата и правителството и да помогнат на противници на правителството, съобщи адвокатът на единия от подсъдимите пред журналистите, събрали се пред сградата на съда.

Застрашават ги 14 години затвор  

Адвокатът потвърди също, че двамата обвинями журналисти ще се явят пред съда отново на 16 и 17 юли и да дадат свидетелски показания в следващия етап от процеса.

Двамата са застрашени да бъдат осъдени на 14 години затвор по член от закон за държавната тайна, датиращ от колониално време.

"Трябва да разкрием истината. Не сме извършили никакво престъпление и няма да се предадем. Не сме уплашени от скалъпените обвинения, невинни сме", каза Ва Лон пред репортерите пред съда, докато го отвеждаха към затвора.

"Дълбоко сме разочаровани, че съдът отказа да прекрати тази проточила се и неоснователна процедура", заяви президентът и главен редактор на Ройтерс Стивън Адлър в декларация.. Според него сегашното решение хвърля сериозна сянка на съмнение дали Мианма зачита свободата на пресата и върховенството на закона.

Свързани:   Мианма отказва да пусне от ареста репортерите на Ройтерс

Правосъдието в Мианма отхвърли молбата за освобождаване под гаранция на двамата задържани журналисти от Ройтерс, обвинени в престъпление срещу закона за държавната тайна след разследване по повод кризата с рохингите, предаде АФП от Янгон.
Дата: 02.02.2018


 

Сподели в
 

Нов кабелен телевизионен канал, специализиран в програми за Северна Корея, ще бъде пуснат в началото на следващата година в Южна Корея, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

21.09.2018/16:53

Най-голямата опозиционна партия в южната ни съседка - „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис, инструктира членовете си да не дават изявления за Гръцкото държавното радио и телевизия ERT.

20.09.2018/15:22

Две години преди да закръгли 100-годишнината си, турският „Държавен вестник” спря да излиза, съобщават местните медии.

19.09.2018/16:45

Медийните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ продължават да очакват лауреати за 7-и път. В надпреварата, носеща името на покойната знакова журналистка от БНТ, могат да кандидатстват колеги от всички родни медии – те могат да се самономинират или да бъдат предложени от друг.

18.09.2018/15:25

Десетки мианмарци протестираха в столицата Янгон срещу осъждането на двама журналисти и против нарастващите ограничения срещу свободата на словото в страната въпреки идването на власт на правителство, съставено от цивилни, предаде АФП.

17.09.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки