В Мианма започва процес срещу двама журналисти на Ройтерс

10.07.2018 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полицаи извеждат в белезници Куав Сое О от съда в Янгон (снимка.: reuters.com)

В съда в Мианма двама местни репортери, работещи за Ройтерс, пледираха невинни по обвиненията за придобиване на секретни документи, а съдията постанови след 6 месеца предварителни слушания да започне срещу тях съдебен процес, предаде ДПА от Янгон.

Двамата бяха арестувани в икономическата столица Янгон през декември 2017 г. с документи, предполагаемо принадлежащи на щата Ракхайн, откъдето около 700 000 мюсюлмани рохинги избягаха от кампанията на армията преди година.

Миналата седмица адвокатите от защитата поискаха съдията да отхвърли делото с мотива, че документите са били връчени на репортерите от полицаи минути преди задържането им и че обвинението не е успяло да представи убедителни доказателства в подкрепа на обвинителния акт.

Според съдията обаче 32-годишният Ва Лон и 28-годишният Куав Сое О са събирали и записвали официални държавни тайни с намерение да навредят на държавата и правителството и да помогнат на противници на правителството, съобщи адвокатът на единия от подсъдимите пред журналистите, събрали се пред сградата на съда.

Застрашават ги 14 години затвор  

Адвокатът потвърди също, че двамата обвинями журналисти ще се явят пред съда отново на 16 и 17 юли и да дадат свидетелски показания в следващия етап от процеса.

Двамата са застрашени да бъдат осъдени на 14 години затвор по член от закон за държавната тайна, датиращ от колониално време.

"Трябва да разкрием истината. Не сме извършили никакво престъпление и няма да се предадем. Не сме уплашени от скалъпените обвинения, невинни сме", каза Ва Лон пред репортерите пред съда, докато го отвеждаха към затвора.

"Дълбоко сме разочаровани, че съдът отказа да прекрати тази проточила се и неоснователна процедура", заяви президентът и главен редактор на Ройтерс Стивън Адлър в декларация.. Според него сегашното решение хвърля сериозна сянка на съмнение дали Мианма зачита свободата на пресата и върховенството на закона.

Свързани:   Мианма отказва да пусне от ареста репортерите на Ройтерс

Правосъдието в Мианма отхвърли молбата за освобождаване под гаранция на двамата задържани журналисти от Ройтерс, обвинени в престъпление срещу закона за държавната тайна след разследване по повод кризата с рохингите, предаде АФП от Янгон.
Дата: 02.02.2018


 

Сподели в
 

Приключи най-мащабното издание на инициативата „Журналисти в училище“. Топ репортерите на bTV Новините - Мария Свакова и Росен Цветков, се срещнаха с ученици от Карлово, Търговище, Попово и Златица.

22.07.2018/12:17

Българската телеграфна агенция (БТА) и сдружение „ГЛАС” в Босилеград, Сърбия, организират кръгла маса на тема:"Ролята на медиите на българското малцинство и на медиите като цяло за опазване на българската общност в Сърбия - проблеми и перспективи".

21.07.2018/14:35

Сръбският разследващ журналист Стефан Цветкович заяви, че неизвестни лица са стреляли по автомобила, който той карал, съобщава белградската агенция Бета.

20.07.2018/12:00

Комунистическа Куба започна да предлага интернет за мобилните телефони на определени потребители, като цели да пусне услугата за цялата страна до края на годината, което е още една стъпка към отваряне на една от най-слабо свързаните страни в Западното полукълбо.

19.07.2018/16:50

Федералният конституционен съд на Германия обяви за конституционосъобразен размера на общата абонаментна такса за обществените радио и телевизия, която се плаща от всяко германско домакинство, предаде ДПА.

19.07.2018/14:06
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки