„Наследство БГ” подпомага БНР да дигитализира Златния фонд

10.07.2018 /18:52 | Автор : Калоян Гуглев | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отначало фондът на БНР е бил съставен от колекция от грамофонни плочи

Златният фонд на БНР е уникален за страната ни звуков архив, в който се съдържат ценни записи от българската история, но твърде малко от тях са дигитализирани и голяма част от архива е все още недостъпен.

Процесът по дигитализация, започнат от радиото, ще бъде ускорен чрез новия проект на "Наследство БГ", чиято цел е да обедини на едно място културно-историческото богатство на България и да го направи достъпно чрез интернет.

170 000 часа звуков архив съдържа Златният фонд на БНР. За негово официално начало се счита датата 27 ноември 1957 г., когато е регистриран първият звуков документ в него.

Най-старият запис в архива е от 1897 г.

За да продължи процесът на дигитализация на архива, са необходими сериозни инвестиции и изграждане на специализирана лаборатория. Дияна Димитрова, ръководител отдел "Координация и проекти" в БНР допълва:

"За да се дигитализира Златният фонд е необходимо да бъде осигурена много скъпа апаратура, към която дейност радиото вече има завършен подход. Инвестирани са средства за закупуване на апаратурата, за софтуер".

Какво представлява вече закупената апаратура обяснява Андрей Петренко, ръководител на отдел "Информационни технологии" в БНР:

"Радиото в момента разполага със сървърното ядро, което е от 3 сървъра и сторидж, който би събрал цялата аудиопродукция на радиото. Също така разполага със софтуера, който формира базата данни. Разполага с 3 работни станции, които правят самата цифровизация. Остават да се закупят евентуално още няколко работни станции, за да стане по-бързо, защото иначе проектът в този си режим би отнел 10 години".

С какво ще бъде ускорен процесът, обяснява проф. Оля Харизанов, водещ координатор на "Наследство БГ":

"Разработихме технически спецификации, които да подпомогнат максимално лабораторията за дигитализация към БНР. По проекта ние оборудваме подобна лаборатория, с пълна технологична съвместимост, защото се оказа, че БНР има наистина съкровище".

"Наследство БГ" ще подпомогне Златния фонд с допълнителни работни станции, но проектът е в самото си начало и ще са необходими 2 години, за да заработи по същество.


 

Сподели в
 

През 2018 г. за втори пореден път Фондация „Глобални библиотеки – България“ ще връчи годишните си награди в София - на 7-9 ноември 2018 г.

21.09.2018/12:00

Германският журналист от турски произход Дениз Юджел критикува предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Германия, предаде от Потсдам ДПА.

20.09.2018/16:52

За трета поредна година град Солун е домакин на Mediamixx и неговото 24-то издание, но за първи път събитието се състои през септември. Официалното откриване на фестивала е на 20 септември.

20.09.2018/13:49

Юлия Кошаревска живее в Бристол, Великобритания, от 6 години. Там е завършила “Журналистика”, в момента следва магистър “Публични политики”.

19.09.2018/12:00

През лятото Елеонора Гигова отива на среща с генералния директор на БНТ Константин Каменаров и с Уляна Пръмова - шефа на дирекция “Информация” в телевизията.

16.09.2018/17:15

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки