„Наследство БГ” подпомага БНР да дигитализира Златния фонд

10.07.2018 /18:52 | Автор : Калоян Гуглев | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отначало фондът на БНР е бил съставен от колекция от грамофонни плочи

Златният фонд на БНР е уникален за страната ни звуков архив, в който се съдържат ценни записи от българската история, но твърде малко от тях са дигитализирани и голяма част от архива е все още недостъпен.

Процесът по дигитализация, започнат от радиото, ще бъде ускорен чрез новия проект на "Наследство БГ", чиято цел е да обедини на едно място културно-историческото богатство на България и да го направи достъпно чрез интернет.

170 000 часа звуков архив съдържа Златният фонд на БНР. За негово официално начало се счита датата 27 ноември 1957 г., когато е регистриран първият звуков документ в него.

Най-старият запис в архива е от 1897 г.

За да продължи процесът на дигитализация на архива, са необходими сериозни инвестиции и изграждане на специализирана лаборатория. Дияна Димитрова, ръководител отдел "Координация и проекти" в БНР допълва:

"За да се дигитализира Златният фонд е необходимо да бъде осигурена много скъпа апаратура, към която дейност радиото вече има завършен подход. Инвестирани са средства за закупуване на апаратурата, за софтуер".

Какво представлява вече закупената апаратура обяснява Андрей Петренко, ръководител на отдел "Информационни технологии" в БНР:

"Радиото в момента разполага със сървърното ядро, което е от 3 сървъра и сторидж, който би събрал цялата аудиопродукция на радиото. Също така разполага със софтуера, който формира базата данни. Разполага с 3 работни станции, които правят самата цифровизация. Остават да се закупят евентуално още няколко работни станции, за да стане по-бързо, защото иначе проектът в този си режим би отнел 10 години".

С какво ще бъде ускорен процесът, обяснява проф. Оля Харизанов, водещ координатор на "Наследство БГ":

"Разработихме технически спецификации, които да подпомогнат максимално лабораторията за дигитализация към БНР. По проекта ние оборудваме подобна лаборатория, с пълна технологична съвместимост, защото се оказа, че БНР има наистина съкровище".

"Наследство БГ" ще подпомогне Златния фонд с допълнителни работни станции, но проектът е в самото си начало и ще са необходими 2 години, за да заработи по същество.


 

Сподели в
 

Паметник на загиналите военни кореспонденти, на художници и фотографи, отразявали войните за национално освобождение, ще бъде изграден в градската градина в Пазарджик, съобщи пред медиите кметът Тодор Попов.

22.07.2018/09:07

Десетки хора, между които украински дипломати и чужденци, се събраха в Киев, за да отдадат почит на журналиста Павел Шеремет, 2 години след неразкритото му убийство в украинската столица, предаде АФП.

21.07.2018/12:16

Изложбата „Войните през погледа на военния кореспондент” е открита във Военния клуб в Русе. Тя е част от двудневната програма, с която в крайдунавския град се отбелязват 140 години от създаването на Българската армия.

20.07.2018/13:55

Оригинали на Димитър Карастоянов, един от майсторите на най-известната българска фотографска фамилия Карастоянови, са показани в Казанлък. В Музея на фотографията е открита изложбата „Върхове“.

19.07.2018/15:25

28 истории за футболната легенда на „Левски” и „Ботев” Георги Аспарухов – Гунди е събрала новата книга на четирима колеги спортни журналисти.

18.07.2018/14:24
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки