„Наследство БГ” подпомага БНР да дигитализира Златния фонд

10.07.2018 /18:52 | Автор : Калоян Гуглев | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отначало фондът на БНР е бил съставен от колекция от грамофонни плочи

Златният фонд на БНР е уникален за страната ни звуков архив, в който се съдържат ценни записи от българската история, но твърде малко от тях са дигитализирани и голяма част от архива е все още недостъпен.

Процесът по дигитализация, започнат от радиото, ще бъде ускорен чрез новия проект на "Наследство БГ", чиято цел е да обедини на едно място културно-историческото богатство на България и да го направи достъпно чрез интернет.

170 000 часа звуков архив съдържа Златният фонд на БНР. За негово официално начало се счита датата 27 ноември 1957 г., когато е регистриран първият звуков документ в него.

Най-старият запис в архива е от 1897 г.

За да продължи процесът на дигитализация на архива, са необходими сериозни инвестиции и изграждане на специализирана лаборатория. Дияна Димитрова, ръководител отдел "Координация и проекти" в БНР допълва:

"За да се дигитализира Златният фонд е необходимо да бъде осигурена много скъпа апаратура, към която дейност радиото вече има завършен подход. Инвестирани са средства за закупуване на апаратурата, за софтуер".

Какво представлява вече закупената апаратура обяснява Андрей Петренко, ръководител на отдел "Информационни технологии" в БНР:

"Радиото в момента разполага със сървърното ядро, което е от 3 сървъра и сторидж, който би събрал цялата аудиопродукция на радиото. Също така разполага със софтуера, който формира базата данни. Разполага с 3 работни станции, които правят самата цифровизация. Остават да се закупят евентуално още няколко работни станции, за да стане по-бързо, защото иначе проектът в този си режим би отнел 10 години".

С какво ще бъде ускорен процесът, обяснява проф. Оля Харизанов, водещ координатор на "Наследство БГ":

"Разработихме технически спецификации, които да подпомогнат максимално лабораторията за дигитализация към БНР. По проекта ние оборудваме подобна лаборатория, с пълна технологична съвместимост, защото се оказа, че БНР има наистина съкровище".

"Наследство БГ" ще подпомогне Златния фонд с допълнителни работни станции, но проектът е в самото си начало и ще са необходими 2 години, за да заработи по същество.


 

Сподели в
 

Появата на всяка негова статия имаше гръмотевично въздействие. Гласът на читателите, разтворили вестника сутрин, ечеше като парола: "Има статия от Велко Вълканов!" И невидими вълни разнасяха ехото.

20.11.2018/12:00

Колегата Петър Волгин няма нужда от пространно представяне. Известен е като журналист суперпрофесионалист. Води предаването "12+3" на БНР. Освен с гласа си омайва и с книгите, които пише.

19.11.2018/15:26

Представители на ЦРУ са разкрили, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста Джамал Хашоги, заяви американски официален представител, цитиран от АП.

18.11.2018/14:57

Анкара разполага с още доказателства, които противоречат на версията на Саудитска Арабия за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, включително втори аудиозапис, съобщава АФП.

17.11.2018/14:35

Австриецът Рене Бенко стана милиардер в бизнеса с недвижими имоти. Сега той купува дялове от австрийските вестници „Курир” и „Кронен цайтунг” и навлиза в издателското поприще.

16.11.2018/15:26

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки