„Наследство БГ” подпомага БНР да дигитализира Златния фонд

10.07.2018 /18:52 | Автор : Калоян Гуглев | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отначало фондът на БНР е бил съставен от колекция от грамофонни плочи

Златният фонд на БНР е уникален за страната ни звуков архив, в който се съдържат ценни записи от българската история, но твърде малко от тях са дигитализирани и голяма част от архива е все още недостъпен.

Процесът по дигитализация, започнат от радиото, ще бъде ускорен чрез новия проект на "Наследство БГ", чиято цел е да обедини на едно място културно-историческото богатство на България и да го направи достъпно чрез интернет.

170 000 часа звуков архив съдържа Златният фонд на БНР. За негово официално начало се счита датата 27 ноември 1957 г., когато е регистриран първият звуков документ в него.

Най-старият запис в архива е от 1897 г.

За да продължи процесът на дигитализация на архива, са необходими сериозни инвестиции и изграждане на специализирана лаборатория. Дияна Димитрова, ръководител отдел "Координация и проекти" в БНР допълва:

"За да се дигитализира Златният фонд е необходимо да бъде осигурена много скъпа апаратура, към която дейност радиото вече има завършен подход. Инвестирани са средства за закупуване на апаратурата, за софтуер".

Какво представлява вече закупената апаратура обяснява Андрей Петренко, ръководител на отдел "Информационни технологии" в БНР:

"Радиото в момента разполага със сървърното ядро, което е от 3 сървъра и сторидж, който би събрал цялата аудиопродукция на радиото. Също така разполага със софтуера, който формира базата данни. Разполага с 3 работни станции, които правят самата цифровизация. Остават да се закупят евентуално още няколко работни станции, за да стане по-бързо, защото иначе проектът в този си режим би отнел 10 години".

С какво ще бъде ускорен процесът, обяснява проф. Оля Харизанов, водещ координатор на "Наследство БГ":

"Разработихме технически спецификации, които да подпомогнат максимално лабораторията за дигитализация към БНР. По проекта ние оборудваме подобна лаборатория, с пълна технологична съвместимост, защото се оказа, че БНР има наистина съкровище".

"Наследство БГ" ще подпомогне Златния фонд с допълнителни работни станции, но проектът е в самото си начало и ще са необходими 2 години, за да заработи по същество.


 

Сподели в
 

В. "Ню йорк таймс" съобщи, че египетските власти са отказали влизане в страната на неговия кореспондент Дейвид Къркпатрик и са го върнали в Лондон, след като са го задържали в продължение на няколко часа, предаде ДПА.

21.02.2019/12:00

Фотографската агенция „Булфото” в партньорство с OFFNews организират отново курс-семинар за фоторепортери. Целта е да се помогне на желаещите да се занимават с репортерска фотография, съобщават организаторите:

20.02.2019/18:48

На 19 февруари се навършиха 100 години от рождението на емблематичния журналист, преводач и писател Петко Бочаров. Последното видео интервю, което той даде за БТА, бе на 16.февруари 2015 г.

20.02.2019/12:00

Известната журналистка Виза Недялкова е завършила класическа филология в СУ "Св. Климент Охридски". От 1978 г. работи в Българското национално радио.

19.02.2019/12:00

На 19 февруари 2019 г. журналистът Петко Бочаров щеше да навърши 100! Не му стигнаха по-малко от 4 години. Почти “до последен дъх” той седеше пред телевизора.

18.02.2019/18:55

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки