Начало
 
 

... И топката профуча високо над вратата

10.07.2018 /14:55 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Уви, не всичко свършва на 15 юли

Световното първенство по футбол е към края си. В неделя вече ще знаем шампиона и кои три отбора, в какъв ред, ще застанат след него...

У нас – както и по цял свят – се изсипа порой от коментари. Преди всичко по БНТ, която предава всеки двубой. След оттичането на думите остава утайка. От 12-те коментатори, показвани в многократно излъчвания кадър, кръстен „Те разбират играта – месецът на футбола по БНТ”.

Избрах няколко мострички за това как го разбират. Поне някои от тях. Разчитайки на паметта на стенографските си записки...

Швеция – Швейцария, осминафинал:

„...През годините швейцарците успяха да отпаднат...” За такъв „успех” какво друго да речем, освен – „Браво!” 

Англия – Колумбия, Петър Иванов – коментатор:

„Двадесет и втората минута на второто полувреме. Не смея да дам прогноза колко са реалните игрални минути...” Оплитане на времена, на съгласуването им, оплитане на прогноза с вече отминали епизоди – само патета, казват, се оплитали тъй в кълчища... 

„Сега Англия ще се опита да опровергае хода на историята.” Хубаво нещо е амбицията, но тая прелита всякакви разумни граници.

Уругвай – Франция, Стефан Георгиев – коментатор:

„ Х. ще опитат да нанесат завършващия изстрел...” Нанася се удар. А изстрел – според военните – се произвежда. Нелепо и недогледано. Откъдето и да се погледне... 

Същият Стефан Георгиев – в предварително обявяване (анонс) за предстоящ мач на следващия ден:

- „ Футболната орис чака да бъде сътворена”. Това опитайте да го разберете вие. Аз – признавам – не мога.

Англия – Швеция, четвъртфинал, Георги Славчев – коментатор:

„Единственото, което има значение, е резултатът”. А УЕФА и ФИФА вече години наред призовават за борба с расизма, за честна игра, за борба с хулиганството по стадионите... Излиза, че за други – друго е най-важното...

„Успяха да овладеят притежанието англичаните.” Овладява се топката, а притежанието се измерва – за статистиката – в проценти. 

За край – пак Стефан Георгиев:

„Там – на полуфиналите, играта загрубява окончателно.” Защо тъй, господин Георгиев? Нали тъкмо там чакаме най-доброто от най-добрите? Не чакам отговор.

Защото топката на мисълта – за пореден път – профуча високо над вратата.

Не храня и илюзии. Недомислиците няма да секнат с края на Световното първенство в Русия. Непосредствено след него започва първенството на България. И поредните словесни странности ще ни заливат като дъжда в това тъй влажно лято. Където и да сме. Те, оказва се, са неизтребими.

И, за жалост, геранът им дъно няма.


 

Сподели в
 

Похвална е идеята на бившия плевенски депутат акад. Венко Александров да учреди общински исторически музей в родния му град Пордим. Сам основателят на комитета „Цар Освободител Александър ІІ” Стоян Заимов, от свое име обявява Пордим за свято място на признателна България и го нарича „Царското село Пордим”.

22.07.2018/16:34

Стартира фотоконкурсът на хотел Даунтаун „Любимо място в София“. Фотоконкурсът е част от играта „Опознай столицата, за да я обикнеш” на хотел Даунтаун.

22.07.2018/14:35

Два документални филма, създадени с финансовата подкрепа на Плевенската община, ще продължат участието си в престижни международни форуми в чужбина, съобщиха пиарите на общината.

21.07.2018/20:14

Под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев издателство „Аз-буки“ очаква творбите за третото издание на Националния фотоконкурс „Моето училище е най-хубавото“, съобщават организаторите.

21.07.2018/18:53

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки