Начало
 
 

Свиленград помни Райчо Славов - писателя и журналиста

20.07.2018 /12:39 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Райчо Славов остава в историята не само на Свиленград, но и на България

Навършиха се 130 г от рождението и 50 г от кончината на Райчо Славов, когото Свиленград помни няма да забрави като голям писател и журналист.

Роден в пловдивското село Зелениково, Р. Славов подпомага учението си в  Пловдив, като същевременно работи в печатница. Учи в Одеса и в Брюксел, но по финансови причини напуска студентската скамейка. 

Участва в Първата световна война като запасен подпоручик и е ранен на фронта. След войната  работи в БНБ ‒ клон Пловдив. Командирован  е в банкови клонове в различни градове, накрая се установява за постоянно в Свиленград.

От младини Р. Славов  пише стихове и импресии, в които изразява копнеж по живот  „без роби и царе„. Първите му публикации са във в. „Марица“. Успоредно с работата на банков служител през следващите няколко десетилетия  сътрудничи на редица периодични издания: вестниците „Литературен глас“, „Родно изкуство“, „Българска книга“, „Светлоструй“, списанията „Бисери“, „Гребец“, „Хиперион“ и др. Издава 3 стихосбирки: „Пролетни цветя“ (1907), „Копнеж“ (1908) и „Бели вечери“ (1923).

Дълги години е член на управителния съвет на читалище „Просвета“ в Свиленград. В продължение на десетки години активно сътрудничи на в. „Работническо дело“, хасковския  окръжен вестник „Родопска борба“, Радио София, Радио Стара Загора. “Той е будният журналист, написал хиляди информации и репортажи“, пише след години  за него в статия журналистът Георги Каракачанов.

Фактор сред тогавашната свиленградска интелегенция,  Райчо Славов остава в културния летопис на града. За дългогодишната си обществена и творческа работа  е награждаван с ордени и почетни значки.

Документи за неговия живот и дейност пази Държавният архив в Хасково. Те са дарение от роднини на Р. Славов. Личният фонд с неговото име съдържа 84 документа от периода 1905‒1988 г.: автобиографии, публицистични материали, ръкописи на  пиеси и  либрета на опери , статии  за него, снимки.


 

Сподели в
 

Започнах да чета, а сетне и да си купувам редовно вестници малко преди средата на 60-те. Сред най-търсените тогава бяха „Народен спорт”, „Стършел”, много се харчеше и единственият, излизащ подир обед – „Вечерни новини”...

18.08.2018/21:37

В нашия печат -- теоретиците от университетите да поправят –същински пионер в това поле като че ли бе появилото се преди 20-ина години сп. „Егоист”. Дебело, лъскаво, с дълги текстове, с пиперлив, че нерядко и „цапнат” език ,с помнещи се сравнения и автори със странновати имена...

17.08.2018/18:35

Изданието е „Български радио преглед”. Появявало се по вестникарските будки всеки петък, а редакцията му се помещавала в центъра на София – на улица „Кърниградска” 18.

16.08.2018/18:30

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки