Начало
 
 

Свиленград помни Райчо Славов - писателя и журналиста

20.07.2018 /12:39 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Райчо Славов остава в историята не само на Свиленград, но и на България

Навършиха се 130 г от рождението и 50 г от кончината на Райчо Славов, когото Свиленград помни няма да забрави като голям писател и журналист.

Роден в пловдивското село Зелениково, Р. Славов подпомага учението си в  Пловдив, като същевременно работи в печатница. Учи в Одеса и в Брюксел, но по финансови причини напуска студентската скамейка. 

Участва в Първата световна война като запасен подпоручик и е ранен на фронта. След войната  работи в БНБ ‒ клон Пловдив. Командирован  е в банкови клонове в различни градове, накрая се установява за постоянно в Свиленград.

От младини Р. Славов  пише стихове и импресии, в които изразява копнеж по живот  „без роби и царе„. Първите му публикации са във в. „Марица“. Успоредно с работата на банков служител през следващите няколко десетилетия  сътрудничи на редица периодични издания: вестниците „Литературен глас“, „Родно изкуство“, „Българска книга“, „Светлоструй“, списанията „Бисери“, „Гребец“, „Хиперион“ и др. Издава 3 стихосбирки: „Пролетни цветя“ (1907), „Копнеж“ (1908) и „Бели вечери“ (1923).

Дълги години е член на управителния съвет на читалище „Просвета“ в Свиленград. В продължение на десетки години активно сътрудничи на в. „Работническо дело“, хасковския  окръжен вестник „Родопска борба“, Радио София, Радио Стара Загора. “Той е будният журналист, написал хиляди информации и репортажи“, пише след години  за него в статия журналистът Георги Каракачанов.

Фактор сред тогавашната свиленградска интелегенция,  Райчо Славов остава в културния летопис на града. За дългогодишната си обществена и творческа работа  е награждаван с ордени и почетни значки.

Документи за неговия живот и дейност пази Държавният архив в Хасково. Те са дарение от роднини на Р. Славов. Личният фонд с неговото име съдържа 84 документа от периода 1905‒1988 г.: автобиографии, публицистични материали, ръкописи на  пиеси и  либрета на опери , статии  за него, снимки.


 

Сподели в
 

Знае се приказката: „По-добре късно, отколкото никога.” Слаба утеха, но все пак – утеха... Та и в тоя случай. Хиляди пъти – както хиляди други – съм изписвал името Раковски.

29.09.2018/20:43

Който помни, ще се съгласи. През 1990-а вестникарският пазар у нас бе вече много променен в сравнение с почти 5-те десетилетия преди това.

17.09.2018/14:50

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

16.09.2018/11:49

„Е, в шеги, игри и закачки мина и тоя ден...” Това бе любим лаф на Евгений Станчев, когато привечер отиваше да „се качи” на колата си и да поеме към дома си – досами Южния парк, до „Колелото” на трамваите при пазарчето „Иван Вазов” и някогашната софийска Околовръстна жп линия.

12.09.2018/00:10

Всяка редакция, както всяко предприятие или служба, винаги е имала своите пиячи и любовчии. По-страстни, по-умерени, по-потайни и по-явни. Тъй бе и в „ПОГЛЕД. През 80-те...

07.09.2018/10:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки