Начало
 
 

Самарското знаме ще се развее на Северния полюс

20.07.2018 /14:46 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отговорният секретар на Мурманската обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова носи на ледоразбивача Самарското знаме

Днес единствено сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току-що стартира и е с крайна цел… Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

Това стана с помощта на новия атомен ледоразбивач „50 години Победа“, съобщи за сайта на СБЖ журналистът Иля Виноградов, член на организационния комитет на мащабния културен проект „Славянски ход  Мурманск – Балканите“. Началото на паметния рейс на ледоразбивача беше сложено на 20 юли. Походът е посветен на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Самарското знаме ще бъде развято на Северния полюс от капитана на ледоразбивача Олег Шчепин и отговорния секретар на Мурманската обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова.  „Самарското знаме е символ на единението на славянските народи  - казва представителят на Славянския ход Марина Чистоногова. – Тази година отбелязваме 140-годишнината от Освобождението на България, за което Русия изигра главната роля, като навеки свърза нашите страни във възел на приятелството.“

За първи път Славянски ход беше организиран по маршрута Мурманск – Черна гора през 1997 г. и стана продължение на едно много важно събитие. По инициатива на мурмански писатели начело с Виталий Маслов се възроди отбелязването в Русия на Деня на славянската писменост и култура.  За първи път това се случи през 1986 г., а от 2001-ва се превърна в общодържавен празник. В тази връзка България подари на Мурманск специално изработено точно копие на паметника на Светите братя Кирил и Методий, който стои в София пред Националната библиотека, носеща тяхното име. Това беше първият монумент в Русия на двамата просветители.

През тази година Славянският ход ще се състои от 17 август до 7 септември и ще е по маршрут, който максимално повтаря този на първия. В него ще вземат участие руски писатели, обществени дейци, журналисти, като на автобуси те ще преминат по маршрута Мурманск, Велики Новгород, Москва, Минск, градове в Словакия, Сърбия, България, Черна гора. Участниците в хода ще се срещнат със свои съмишленици и ще участват в културно-патриотични акции.

В България участниците в Славянския ход ще са от 24 до 29 август и ще посетят София, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Ловеч, Варна, Пловдив. Целта на хода е да се установят приятелски и културни връзки, както и обединение на духовните и патриотични сили в Русия и другите славянски страни.

Организатори на Славянския ход 2018 са Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия съвместно с Мурманското областно отделение на Международния фонд на славянската писменост и култура с подкрепата на правителството на Мурманска област, властите на град Мурманск, Мурманското отделение на обществения фонд „Руски фонд на мира“ и компанията „Атомфлот“.

Първото копие на Самарското знаме става официално знаме на Славянския ход, който е организиран през 1997 г. с маршрут Мурманск – Черна гора. То е изработено от учениците на 46-то училище в Мурманск. Има и второ копие, което е знаме на сегашното издание на Славянския ход, и е изработено от художниците при Мурманския областен Дворец на културата и творчеството „С. М. Киров“.          

Снимки Иля Виноградов и архив

Сподели в
 

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

Европейският шампион по плуване за трансплантирани, журналистът Геоги Пеев, получи кристален плакет със символа на Хасково - статуята на Св. Богородица, в знак на уважение към спечелените на първенството 5 медала -2 златни и 3 сребърни.

06.12.2018/18:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 58 гости

Бързи връзки