Начало
 
 

Самарското знаме ще се развее на Северния полюс

20.07.2018 /14:46 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отговорният секретар на Мурманската обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова носи на ледоразбивача Самарското знаме

Днес единствено сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току-що стартира и е с крайна цел… Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

Това стана с помощта на новия атомен ледоразбивач „50 години Победа“, съобщи за сайта на СБЖ журналистът Иля Виноградов, член на организационния комитет на мащабния културен проект „Славянски ход  Мурманск – Балканите“. Началото на паметния рейс на ледоразбивача беше сложено на 20 юли. Походът е посветен на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Самарското знаме ще бъде развято на Северния полюс от капитана на ледоразбивача Олег Шчепин и отговорния секретар на Мурманската обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова.  „Самарското знаме е символ на единението на славянските народи  - казва представителят на Славянския ход Марина Чистоногова. – Тази година отбелязваме 140-годишнината от Освобождението на България, за което Русия изигра главната роля, като навеки свърза нашите страни във възел на приятелството.“

За първи път Славянски ход беше организиран по маршрута Мурманск – Черна гора през 1997 г. и стана продължение на едно много важно събитие. По инициатива на мурмански писатели начело с Виталий Маслов се възроди отбелязването в Русия на Деня на славянската писменост и култура.  За първи път това се случи през 1986 г., а от 2001-ва се превърна в общодържавен празник. В тази връзка България подари на Мурманск специално изработено точно копие на паметника на Светите братя Кирил и Методий, който стои в София пред Националната библиотека, носеща тяхното име. Това беше първият монумент в Русия на двамата просветители.

През тази година Славянският ход ще се състои от 17 август до 7 септември и ще е по маршрут, който максимално повтаря този на първия. В него ще вземат участие руски писатели, обществени дейци, журналисти, като на автобуси те ще преминат по маршрута Мурманск, Велики Новгород, Москва, Минск, градове в Словакия, Сърбия, България, Черна гора. Участниците в хода ще се срещнат със свои съмишленици и ще участват в културно-патриотични акции.

В България участниците в Славянския ход ще са от 24 до 29 август и ще посетят София, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Ловеч, Варна, Пловдив. Целта на хода е да се установят приятелски и културни връзки, както и обединение на духовните и патриотични сили в Русия и другите славянски страни.

Организатори на Славянския ход 2018 са Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия съвместно с Мурманското областно отделение на Международния фонд на славянската писменост и култура с подкрепата на правителството на Мурманска област, властите на град Мурманск, Мурманското отделение на обществения фонд „Руски фонд на мира“ и компанията „Атомфлот“.

Първото копие на Самарското знаме става официално знаме на Славянския ход, който е организиран през 1997 г. с маршрут Мурманск – Черна гора. То е изработено от учениците на 46-то училище в Мурманск. Има и второ копие, което е знаме на сегашното издание на Славянския ход, и е изработено от художниците при Мурманския областен Дворец на културата и творчеството „С. М. Киров“.          

Снимки Иля Виноградов и архив

Сподели в
 

Ето че свалиха от ефир и предаването “Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия! Голям СРАМ за ръководителите на тази „независима и частна” телевизия, но и голяма ЗАГУБА за родната журналистика! Защо?

18.08.2018/23:46

На 16 август в Мурманск с тържествена церемония бе даден стартът на Международния православен Славянски ход 2018 с направление Мурманск – Балканите,съобщи за сайта на СБЖ Иля Виноградов. Тази година той е под знака на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, а негов символ е копие на Самарското знаме.

17.08.2018/18:02

Протестът ще е на 20 август, понеделник, от 12 ч. пред БНР. Той е заради неочакваното отстраняване на диригентката на Детския радиохор Венеция Караманова. Междувременно родители на деца от радиохора се оплакаха, че ръководството на БНР им извива ръцете с току-що отправено към тях предложение, разпространено във Фейсбук

17.08.2018/14:17

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки