Журналистката Наделина Анева няма незададени въпроси

23.07.2018 /12:00 | Автор : Боян Стойчев | Източник: Аз Буки/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наделина Анева харесва колежката Здравка Евтимова

Концепцията на предаването, чийто автор е журналистката Наделина Анева, е далеч от критичната публицистика. В него се излъчват интервюта с известни и успели хора, които са направили нещо за другите.

„Основната идея е, че в медиите рядко се показват хора, които могат да бъдат модел на поведение и да формират ценностна система, особено при по-младите – казва Наделина Анева. –  Това, което правя, ми дава възможност да изследвам обществото по свое­образен начин през успеха, а не през проблема.“

Наделина Анева завършва Факултета по журналистика. Още като ученичка иска да стане журналист.

„Имах някакво вътрешно усещане, че трябва да изследвам света“, признава тя. Има прекрасни учители, с особена топлота си спомня преподавателката по литература Виолета Атанасова. Именно тя я подкрепя в избора на професия.

Кариерата ѝ започва във в. „Континент“ 

В един момент отива в Нова телевизия, където е в новинарския екип. През 1997 г. прави първото политическо токшоу в частна медия. Това е огромно предизвикателство, тъй като дотогава има само едно подобно предаване –  „Панорама“.

„Нямах никакъв опит. Работех с екип от двама души, трима събеседници, публика от студенти, въпроси на зрители. Изключително сложен формат. Стъпих на опита си от вестниците „Стандарт“, „Сега“ и „Преса“. Дългата и сериозна практика ми помага да се подготвям детайлно за всеки разговор в предаването.

За срещите ми с големи личности – актьори, писатели, понякога трябва да прочета много книги, да изгледам постановки, които съм пропуснала.“ Освен предаването тя прави актуални политически интервюта в парламента. Не ѝ помага никой, но пък цени много свободата, която ѝ е дадена. Тя избира събеседника, темата, въпросите.

Всяко интервю е една история 

Чрез нея изследва прехода – от времето на социализма насам, а понякога хвърля поглед напред към бъдещето.

„Опитвам се да разширя интервюто максимално във времеви план. Винаги разчитам на емоцията на човека, за да се получи разговор – казва Наделина. – Важно е да спечеля доверието на своя събеседник, да намеря ключа към него. За това е решаваща предварителната ми среща с него.“

Отскоро водещата започва и нова поредица –  „Неочаквани срещи с политици“, в която слага акцент не върху тяхната дейност, а върху интересите и заниманията им извън работата. Готви се по всички възможни теми, защото не знае накъде ще тръгне разговорът.

Факт е, че пред себе си няма лист с въпроси. По-важно ѝ е да си изясни какво иска да покаже с всяко интервю. Оттам нататък всичко е въпрос на диалог и реакция на  момента.  

И събеседниците имат право да питат 

Изборът на събеседниците се прави много внимателно. Това са големи интервюта и човекът трябва да бъде достатъчно интересен, за да може да „носи“ разговор в рамките на 30 или 60 минути. Освен това събеседникът трябва да има желание да даде интервю – да се разкрие, да сподели.

Обикновено се снима в среда, естествена за събеседника – част от снимките се правят в дома му, за да се акцентира върху по-важ­ни неща от ежедневието, като картини, икони или пък китари. Важното е да има конкретни характеристики на мястото, където живее.

„Накрая винаги го моля да ми зададе последен въпрос – казва Анева. – В самото формулиране на въпроса се крие една особена власт, казвам го условно. Нека и моят събеседник върне поне един въпрос, който понякога може да е впечатляващ.“

Няма незададени въпроси, категорична е водещата. Никой досега не е създавал проблеми. Въпроси са отпадали само поради липса на време. Тя подчертава, че ѝ пишат доста хора, които ѝ предлагат теми и събеседници. Някои са подходящи, други – не. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Поради големия интерес към изложбата “В нейните ръце”, посетена до момента от над 13 000 души, тя ще бъде удължена с 2 седмици. Всички, които все още не са я посетили, имат възможност да го направят до 16 юни, неделя, съобщават за СБЖ.

30.05.2019/16:53

Елина Алипиева - ученичка в ПЕГ „Йоан Екзарх”, Враца, изпревари с 1 точка своята първа подгласничка Павела Костова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”, Благоевград, и грабна титлата „Репортер на EspressoNews“ в 4-то издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“.

21.05.2019/15:25

На 18 май, събота, от 13:00 ч. в Градска концертна зала във Враца ще се състои церемония по награждаване на ученици, участници в конкурса обучение на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“, който се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел.

15.05.2019/18:51

Известният журналист Калин Донков ще представи на 9 април от 19 часа в Клуб „Петното на Роршах“, на ул. "Йоаким Груев" 36, в Пловдив новата си книга „Отпечатък от никого“, съобщават за СБЖ от издателство "Жанет 45".

09.04.2019/13:58

Този нов, динамичен уебсайт съдържа всички резултати от минали европейски избори и е вече достъпен на всички официални езици на ЕС, съобщават за СБЖ от институцията.

07.04.2019/18:53
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки