Журналистката Наделина Анева няма незададени въпроси

23.07.2018 /12:00 | Автор : Боян Стойчев | Източник: Аз Буки/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наделина Анева харесва колежката Здравка Евтимова

Концепцията на предаването, чийто автор е журналистката Наделина Анева, е далеч от критичната публицистика. В него се излъчват интервюта с известни и успели хора, които са направили нещо за другите.

„Основната идея е, че в медиите рядко се показват хора, които могат да бъдат модел на поведение и да формират ценностна система, особено при по-младите – казва Наделина Анева. –  Това, което правя, ми дава възможност да изследвам обществото по свое­образен начин през успеха, а не през проблема.“

Наделина Анева завършва Факултета по журналистика. Още като ученичка иска да стане журналист.

„Имах някакво вътрешно усещане, че трябва да изследвам света“, признава тя. Има прекрасни учители, с особена топлота си спомня преподавателката по литература Виолета Атанасова. Именно тя я подкрепя в избора на професия.

Кариерата ѝ започва във в. „Континент“ 

В един момент отива в Нова телевизия, където е в новинарския екип. През 1997 г. прави първото политическо токшоу в частна медия. Това е огромно предизвикателство, тъй като дотогава има само едно подобно предаване –  „Панорама“.

„Нямах никакъв опит. Работех с екип от двама души, трима събеседници, публика от студенти, въпроси на зрители. Изключително сложен формат. Стъпих на опита си от вестниците „Стандарт“, „Сега“ и „Преса“. Дългата и сериозна практика ми помага да се подготвям детайлно за всеки разговор в предаването.

За срещите ми с големи личности – актьори, писатели, понякога трябва да прочета много книги, да изгледам постановки, които съм пропуснала.“ Освен предаването тя прави актуални политически интервюта в парламента. Не ѝ помага никой, но пък цени много свободата, която ѝ е дадена. Тя избира събеседника, темата, въпросите.

Всяко интервю е една история 

Чрез нея изследва прехода – от времето на социализма насам, а понякога хвърля поглед напред към бъдещето.

„Опитвам се да разширя интервюто максимално във времеви план. Винаги разчитам на емоцията на човека, за да се получи разговор – казва Наделина. – Важно е да спечеля доверието на своя събеседник, да намеря ключа към него. За това е решаваща предварителната ми среща с него.“

Отскоро водещата започва и нова поредица –  „Неочаквани срещи с политици“, в която слага акцент не върху тяхната дейност, а върху интересите и заниманията им извън работата. Готви се по всички възможни теми, защото не знае накъде ще тръгне разговорът.

Факт е, че пред себе си няма лист с въпроси. По-важно ѝ е да си изясни какво иска да покаже с всяко интервю. Оттам нататък всичко е въпрос на диалог и реакция на  момента.  

И събеседниците имат право да питат 

Изборът на събеседниците се прави много внимателно. Това са големи интервюта и човекът трябва да бъде достатъчно интересен, за да може да „носи“ разговор в рамките на 30 или 60 минути. Освен това събеседникът трябва да има желание да даде интервю – да се разкрие, да сподели.

Обикновено се снима в среда, естествена за събеседника – част от снимките се правят в дома му, за да се акцентира върху по-важ­ни неща от ежедневието, като картини, икони или пък китари. Важното е да има конкретни характеристики на мястото, където живее.

„Накрая винаги го моля да ми зададе последен въпрос – казва Анева. – В самото формулиране на въпроса се крие една особена власт, казвам го условно. Нека и моят събеседник върне поне един въпрос, който понякога може да е впечатляващ.“

Няма незададени въпроси, категорична е водещата. Никой досега не е създавал проблеми. Въпроси са отпадали само поради липса на време. Тя подчертава, че ѝ пишат доста хора, които ѝ предлагат теми и събеседници. Някои са подходящи, други – не. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

В началото на август младежка кинолаборатория отваря врати в Дъждовница в партньорство между Арт движение КРЪГ и Студио „МедиуМ” от 134. столично СУ „Димчо Дебелянов” с изучаване на иврит.

01.08.2018/16:48

Програмата Media4Regions 2018 прави конкурс за кратка статия или видеоклип за млади журналисти, съобщават организаторите, които канят на посещение в Брюксел.

24.07.2018/18:52

Концепцията на предаването, чийто автор е журналистката Наделина Анева, е далеч от критичната публицистика. В него се излъчват интервюта с известни и успели хора, които са направили нещо за другите.

23.07.2018/12:00

Българската платформа за международно развитие (БПМР) обявява конкурс „Журналистика за развитие" за журналисти с принос в обективното и компетентно отразяване на проблемите на развитието, с фокус върху Целите за устойчиво развитие (ЦУР) и Официалната политика за развитие (ОПР), както и ангажиментите на България.

12.07.2018/18:53

Национална пациентска организация (npo.bg) изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

30.06.2018/15:45

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки