Журналистката Наделина Анева няма незададени въпроси

23.07.2018 /12:00 | Автор : Боян Стойчев | Източник: Аз Буки/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наделина Анева харесва колежката Здравка Евтимова

Концепцията на предаването, чийто автор е журналистката Наделина Анева, е далеч от критичната публицистика. В него се излъчват интервюта с известни и успели хора, които са направили нещо за другите.

„Основната идея е, че в медиите рядко се показват хора, които могат да бъдат модел на поведение и да формират ценностна система, особено при по-младите – казва Наделина Анева. –  Това, което правя, ми дава възможност да изследвам обществото по свое­образен начин през успеха, а не през проблема.“

Наделина Анева завършва Факултета по журналистика. Още като ученичка иска да стане журналист.

„Имах някакво вътрешно усещане, че трябва да изследвам света“, признава тя. Има прекрасни учители, с особена топлота си спомня преподавателката по литература Виолета Атанасова. Именно тя я подкрепя в избора на професия.

Кариерата ѝ започва във в. „Континент“ 

В един момент отива в Нова телевизия, където е в новинарския екип. През 1997 г. прави първото политическо токшоу в частна медия. Това е огромно предизвикателство, тъй като дотогава има само едно подобно предаване –  „Панорама“.

„Нямах никакъв опит. Работех с екип от двама души, трима събеседници, публика от студенти, въпроси на зрители. Изключително сложен формат. Стъпих на опита си от вестниците „Стандарт“, „Сега“ и „Преса“. Дългата и сериозна практика ми помага да се подготвям детайлно за всеки разговор в предаването.

За срещите ми с големи личности – актьори, писатели, понякога трябва да прочета много книги, да изгледам постановки, които съм пропуснала.“ Освен предаването тя прави актуални политически интервюта в парламента. Не ѝ помага никой, но пък цени много свободата, която ѝ е дадена. Тя избира събеседника, темата, въпросите.

Всяко интервю е една история 

Чрез нея изследва прехода – от времето на социализма насам, а понякога хвърля поглед напред към бъдещето.

„Опитвам се да разширя интервюто максимално във времеви план. Винаги разчитам на емоцията на човека, за да се получи разговор – казва Наделина. – Важно е да спечеля доверието на своя събеседник, да намеря ключа към него. За това е решаваща предварителната ми среща с него.“

Отскоро водещата започва и нова поредица –  „Неочаквани срещи с политици“, в която слага акцент не върху тяхната дейност, а върху интересите и заниманията им извън работата. Готви се по всички възможни теми, защото не знае накъде ще тръгне разговорът.

Факт е, че пред себе си няма лист с въпроси. По-важно ѝ е да си изясни какво иска да покаже с всяко интервю. Оттам нататък всичко е въпрос на диалог и реакция на  момента.  

И събеседниците имат право да питат 

Изборът на събеседниците се прави много внимателно. Това са големи интервюта и човекът трябва да бъде достатъчно интересен, за да може да „носи“ разговор в рамките на 30 или 60 минути. Освен това събеседникът трябва да има желание да даде интервю – да се разкрие, да сподели.

Обикновено се снима в среда, естествена за събеседника – част от снимките се правят в дома му, за да се акцентира върху по-важ­ни неща от ежедневието, като картини, икони или пък китари. Важното е да има конкретни характеристики на мястото, където живее.

„Накрая винаги го моля да ми зададе последен въпрос – казва Анева. – В самото формулиране на въпроса се крие една особена власт, казвам го условно. Нека и моят събеседник върне поне един въпрос, който понякога може да е впечатляващ.“

Няма незададени въпроси, категорична е водещата. Никой досега не е създавал проблеми. Въпроси са отпадали само поради липса на време. Тя подчертава, че ѝ пишат доста хора, които ѝ предлагат теми и събеседници. Някои са подходящи, други – не. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

"Нашият ден" – сутрешният блок на програма "Христо Ботев" на БНР, отправя коледно предизвикателство към слушателите си, съобщават за СБЖ от медията:

27.11.2018/18:38

На 14 ноември в Чешкия център в София ще излъчат филм на режисьора Господин Неделчев за големия и малко познат приятел на България – журналиста и писателя, чеха Владимир Сис.

14.11.2018/14:03

Ръководствата на Народно читалище „Юмер Лютви”, Книжарници „Хеликон” и Сдружение „Балкански форум за мир Кърджали” организират представяне на книгата „Мостът” на журналиста Георги Кулов в превод на турски език.

13.11.2018/14:04

„Чехопис” се списва на чешки език от студентите бохемисти в Софийския университет вече повече от 10 години. Премиерата на деветия брой на списанието ще се състои в Чешкия център в София на 15 ноември от 18.30 часа.

10.11.2018/17:15

Номинирани са 61 журналисти със 132 материала в 7-ото поредно издание на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

09.11.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки