Журналистката Наделина Анева няма незададени въпроси

23.07.2018 /12:00 | Автор : Боян Стойчев | Източник: Аз Буки/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наделина Анева харесва колежката Здравка Евтимова

Концепцията на предаването, чийто автор е журналистката Наделина Анева, е далеч от критичната публицистика. В него се излъчват интервюта с известни и успели хора, които са направили нещо за другите.

„Основната идея е, че в медиите рядко се показват хора, които могат да бъдат модел на поведение и да формират ценностна система, особено при по-младите – казва Наделина Анева. –  Това, което правя, ми дава възможност да изследвам обществото по свое­образен начин през успеха, а не през проблема.“

Наделина Анева завършва Факултета по журналистика. Още като ученичка иска да стане журналист.

„Имах някакво вътрешно усещане, че трябва да изследвам света“, признава тя. Има прекрасни учители, с особена топлота си спомня преподавателката по литература Виолета Атанасова. Именно тя я подкрепя в избора на професия.

Кариерата ѝ започва във в. „Континент“ 

В един момент отива в Нова телевизия, където е в новинарския екип. През 1997 г. прави първото политическо токшоу в частна медия. Това е огромно предизвикателство, тъй като дотогава има само едно подобно предаване –  „Панорама“.

„Нямах никакъв опит. Работех с екип от двама души, трима събеседници, публика от студенти, въпроси на зрители. Изключително сложен формат. Стъпих на опита си от вестниците „Стандарт“, „Сега“ и „Преса“. Дългата и сериозна практика ми помага да се подготвям детайлно за всеки разговор в предаването.

За срещите ми с големи личности – актьори, писатели, понякога трябва да прочета много книги, да изгледам постановки, които съм пропуснала.“ Освен предаването тя прави актуални политически интервюта в парламента. Не ѝ помага никой, но пък цени много свободата, която ѝ е дадена. Тя избира събеседника, темата, въпросите.

Всяко интервю е една история 

Чрез нея изследва прехода – от времето на социализма насам, а понякога хвърля поглед напред към бъдещето.

„Опитвам се да разширя интервюто максимално във времеви план. Винаги разчитам на емоцията на човека, за да се получи разговор – казва Наделина. – Важно е да спечеля доверието на своя събеседник, да намеря ключа към него. За това е решаваща предварителната ми среща с него.“

Отскоро водещата започва и нова поредица –  „Неочаквани срещи с политици“, в която слага акцент не върху тяхната дейност, а върху интересите и заниманията им извън работата. Готви се по всички възможни теми, защото не знае накъде ще тръгне разговорът.

Факт е, че пред себе си няма лист с въпроси. По-важно ѝ е да си изясни какво иска да покаже с всяко интервю. Оттам нататък всичко е въпрос на диалог и реакция на  момента.  

И събеседниците имат право да питат 

Изборът на събеседниците се прави много внимателно. Това са големи интервюта и човекът трябва да бъде достатъчно интересен, за да може да „носи“ разговор в рамките на 30 или 60 минути. Освен това събеседникът трябва да има желание да даде интервю – да се разкрие, да сподели.

Обикновено се снима в среда, естествена за събеседника – част от снимките се правят в дома му, за да се акцентира върху по-важ­ни неща от ежедневието, като картини, икони или пък китари. Важното е да има конкретни характеристики на мястото, където живее.

„Накрая винаги го моля да ми зададе последен въпрос – казва Анева. – В самото формулиране на въпроса се крие една особена власт, казвам го условно. Нека и моят събеседник върне поне един въпрос, който понякога може да е впечатляващ.“

Няма незададени въпроси, категорична е водещата. Никой досега не е създавал проблеми. Въпроси са отпадали само поради липса на време. Тя подчертава, че ѝ пишат доста хора, които ѝ предлагат теми и събеседници. Някои са подходящи, други – не. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Деканът на Филологическия факултет от Великотърновския университет (ВТУ) проф. д-р Ценка Иванова (на снимката) откри представителната годишна изложба на студенти от специалност „Журналистика“.

22.02.2019/16:50

Европейският парламент (ЕП), Съветът на ЕС и Европейската комисия постигнаха споразумение за осъвременяване правилата за авторското право във времената на цифровите технологии, съобщава за СБЖ мисията на ЕК в София.

15.02.2019/14:02

Излезе от печат монографията „Студентска искра. 60 години приемственост" с автори Анелия Манукова, Мира Душкова, Цветелина Харакчийска и Живодар Душков.

06.02.2019/13:55

Снимки на Дяволския мост, Орловите скали край Ардино и отдалечено рушащо се село близо до Кърджали влязоха в колекция от фотоси, направени от новозеландския фотограф Амос Чапъл.

05.02.2019/14:05

Фотографска агенция „Булфото” в партньорство с OFFNews организират популярния вече курс-семинар за фоторепортери. Целта е да се помогне на желаещите да се занимават с репортерска фотография, съобщават организаторите:

04.02.2019/16:52

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки