Журналистката Наделина Анева няма незададени въпроси

23.07.2018 /12:00 | Автор : Боян Стойчев | Източник: Аз Буки/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наделина Анева харесва колежката Здравка Евтимова

Концепцията на предаването, чийто автор е журналистката Наделина Анева, е далеч от критичната публицистика. В него се излъчват интервюта с известни и успели хора, които са направили нещо за другите.

„Основната идея е, че в медиите рядко се показват хора, които могат да бъдат модел на поведение и да формират ценностна система, особено при по-младите – казва Наделина Анева. –  Това, което правя, ми дава възможност да изследвам обществото по свое­образен начин през успеха, а не през проблема.“

Наделина Анева завършва Факултета по журналистика. Още като ученичка иска да стане журналист.

„Имах някакво вътрешно усещане, че трябва да изследвам света“, признава тя. Има прекрасни учители, с особена топлота си спомня преподавателката по литература Виолета Атанасова. Именно тя я подкрепя в избора на професия.

Кариерата ѝ започва във в. „Континент“ 

В един момент отива в Нова телевизия, където е в новинарския екип. През 1997 г. прави първото политическо токшоу в частна медия. Това е огромно предизвикателство, тъй като дотогава има само едно подобно предаване –  „Панорама“.

„Нямах никакъв опит. Работех с екип от двама души, трима събеседници, публика от студенти, въпроси на зрители. Изключително сложен формат. Стъпих на опита си от вестниците „Стандарт“, „Сега“ и „Преса“. Дългата и сериозна практика ми помага да се подготвям детайлно за всеки разговор в предаването.

За срещите ми с големи личности – актьори, писатели, понякога трябва да прочета много книги, да изгледам постановки, които съм пропуснала.“ Освен предаването тя прави актуални политически интервюта в парламента. Не ѝ помага никой, но пък цени много свободата, която ѝ е дадена. Тя избира събеседника, темата, въпросите.

Всяко интервю е една история 

Чрез нея изследва прехода – от времето на социализма насам, а понякога хвърля поглед напред към бъдещето.

„Опитвам се да разширя интервюто максимално във времеви план. Винаги разчитам на емоцията на човека, за да се получи разговор – казва Наделина. – Важно е да спечеля доверието на своя събеседник, да намеря ключа към него. За това е решаваща предварителната ми среща с него.“

Отскоро водещата започва и нова поредица –  „Неочаквани срещи с политици“, в която слага акцент не върху тяхната дейност, а върху интересите и заниманията им извън работата. Готви се по всички възможни теми, защото не знае накъде ще тръгне разговорът.

Факт е, че пред себе си няма лист с въпроси. По-важно ѝ е да си изясни какво иска да покаже с всяко интервю. Оттам нататък всичко е въпрос на диалог и реакция на  момента.  

И събеседниците имат право да питат 

Изборът на събеседниците се прави много внимателно. Това са големи интервюта и човекът трябва да бъде достатъчно интересен, за да може да „носи“ разговор в рамките на 30 или 60 минути. Освен това събеседникът трябва да има желание да даде интервю – да се разкрие, да сподели.

Обикновено се снима в среда, естествена за събеседника – част от снимките се правят в дома му, за да се акцентира върху по-важ­ни неща от ежедневието, като картини, икони или пък китари. Важното е да има конкретни характеристики на мястото, където живее.

„Накрая винаги го моля да ми зададе последен въпрос – казва Анева. – В самото формулиране на въпроса се крие една особена власт, казвам го условно. Нека и моят събеседник върне поне един въпрос, който понякога може да е впечатляващ.“

Няма незададени въпроси, категорична е водещата. Никой досега не е създавал проблеми. Въпроси са отпадали само поради липса на време. Тя подчертава, че ѝ пишат доста хора, които ѝ предлагат теми и събеседници. Някои са подходящи, други – не. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Отдаваме почит на усилията и непоколебимостта на Дафне Каруана Галиция, Ян Куциак и много други журналисти, които в търсене на истината жертват всичко - понякога дори живота си.

17.10.2018/16:52

Между 6 ноември и 9 декември 2018 г.в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) ще бъдат изложени творби на един от най-влиятелните и известни фотографи в съвременната история - Арнолд Нюман.

13.10.2018/18:52

Седмичникът „Аз-буки” получи годишната награда за медийно партньорство на церемонията по връчване на наградите за принос в сектора за учене на възрастни.

12.10.2018/14:01

Кореспондентът трябва да притежава широка обществена култура, е мотото на Здравка Маслянкова – гласа на Националното радио за Велико Търново и региона.

07.10.2018/18:51

На 3 октомври се открива фотодокументална изложба „Стари истории в ново време“, чрез която се отбелязват годишнини от издаването на първите следосвобожденски вестници и списания в Стара Загора

03.10.2018/14:05

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки