Начало
 
 

Първият вестник „Поглед" тръгва в Плевен през 1928 г.

24.07.2018 /21:53 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Архивен брой от плевенския независим вестник „Поглед”

Многострадалният софийски вестник „Поглед”, по едно време седмичник на СБЖ, всъщност не е единственото и първо издание с това име.

Първият „Поглед” започва да излиза още през 1928 г. като седмичник на издателя и собственик на печатница Илия Бърдаров. Т.е. 2 години преди смятаното досега за първо издание на Димитър Найденов.

Скромното му 4-странично издание е всъщност е един вид дайджест на всичко интересно, излязло през седмицата.

Вестникът на Бърдаров се отваря с политичеко антрефиле, в което се обсъжда актуалната политическа обстановка с коментари на борбите между управляващи и опозиция. Хубаво е, че издателят обръща основно внимание на теми от областта на културата.

За това свидетелства рецензия за филм, прожектиран в салон на „Славянска беседа” в София, също отпечатана на първа страница, наречена ”Славянска мелодия”.

Бърдаров смята за най-важно събитие в Плевен през седмицата гастрола на Софийския кооперативен театър в Плевен, който изнесъл 7 оперетни представления, 5 от които при препълнен салон. Не липсват и теми, близки до най-многобройната прослойка на интелигенцията – учителството.

Всъщност седмичникът „Поглед”, с който асоциираме най-четения тогава вестник у нас, започва да излиза едва през януари 1966 г., възобновен като издание на Съюза на българските журналисти с първи главен редактор Лалю Димитров. Спира в края на юни 1996 г. По своя инициатива колеги правят опит за възстановяването му с няколко броя през 1988 г.

Редовното му периодично издаване като седмичник на Съюза на българските журналисти започва отново през декември 2006 г, по инициатива на Петьо Блъсков, но отново се задържа не задълго.

Така че е хубаво да помним, че не всичко започва и не завършва с нас.


 

Сподели в
 

Започнах да чета, а сетне и да си купувам редовно вестници малко преди средата на 60-те. Сред най-търсените тогава бяха „Народен спорт”, „Стършел”, много се харчеше и единственият, излизащ подир обед – „Вечерни новини”...

18.08.2018/21:37

В нашия печат -- теоретиците от университетите да поправят –същински пионер в това поле като че ли бе появилото се преди 20-ина години сп. „Егоист”. Дебело, лъскаво, с дълги текстове, с пиперлив, че нерядко и „цапнат” език ,с помнещи се сравнения и автори със странновати имена...

17.08.2018/18:35

Изданието е „Български радио преглед”. Появявало се по вестникарските будки всеки петък, а редакцията му се помещавала в центъра на София – на улица „Кърниградска” 18.

16.08.2018/18:30

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки