Начало
 
 

Първият вестник „Поглед" тръгва в Плевен през 1928 г.

24.07.2018 /21:53 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Архивен брой от плевенския независим вестник „Поглед”

Многострадалният софийски вестник „Поглед”, по едно време седмичник на СБЖ, всъщност не е единственото и първо издание с това име.

Първият „Поглед” започва да излиза още през 1928 г. като седмичник на издателя и собственик на печатница Илия Бърдаров. Т.е. 2 години преди смятаното досега за първо издание на Димитър Найденов.

Скромното му 4-странично издание е всъщност е един вид дайджест на всичко интересно, излязло през седмицата.

Вестникът на Бърдаров се отваря с политичеко антрефиле, в което се обсъжда актуалната политическа обстановка с коментари на борбите между управляващи и опозиция. Хубаво е, че издателят обръща основно внимание на теми от областта на културата.

За това свидетелства рецензия за филм, прожектиран в салон на „Славянска беседа” в София, също отпечатана на първа страница, наречена ”Славянска мелодия”.

Бърдаров смята за най-важно събитие в Плевен през седмицата гастрола на Софийския кооперативен театър в Плевен, който изнесъл 7 оперетни представления, 5 от които при препълнен салон. Не липсват и теми, близки до най-многобройната прослойка на интелигенцията – учителството.

Всъщност седмичникът „Поглед”, с който асоциираме най-четения тогава вестник у нас, започва да излиза едва през януари 1966 г., възобновен като издание на Съюза на българските журналисти с първи главен редактор Лалю Димитров. Спира в края на юни 1996 г. По своя инициатива колеги правят опит за възстановяването му с няколко броя през 1988 г.

Редовното му периодично издаване като седмичник на Съюза на българските журналисти започва отново през декември 2006 г, по инициатива на Петьо Блъсков, но отново се задържа не задълго.

Така че е хубаво да помним, че не всичко започва и не завършва с нас.


 

Сподели в
 

Знае се приказката: „По-добре късно, отколкото никога.” Слаба утеха, но все пак – утеха... Та и в тоя случай. Хиляди пъти – както хиляди други – съм изписвал името Раковски.

29.09.2018/20:43

Който помни, ще се съгласи. През 1990-а вестникарският пазар у нас бе вече много променен в сравнение с почти 5-те десетилетия преди това.

17.09.2018/14:50

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

16.09.2018/11:49

„Е, в шеги, игри и закачки мина и тоя ден...” Това бе любим лаф на Евгений Станчев, когато привечер отиваше да „се качи” на колата си и да поеме към дома си – досами Южния парк, до „Колелото” на трамваите при пазарчето „Иван Вазов” и някогашната софийска Околовръстна жп линия.

12.09.2018/00:10

Всяка редакция, както всяко предприятие или служба, винаги е имала своите пиячи и любовчии. По-страстни, по-умерени, по-потайни и по-явни. Тъй бе и в „ПОГЛЕД. През 80-те...

07.09.2018/10:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки