Проф. Гъ Джъцян: Сърдечно благодаря на СБЖ за съвместната ни работа

25.07.2018 /19:26 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на СБЖ Снежана Тодорова награждава в СБЖ проф. Гъ Джъцян

Директорът на Институт „Конфуций“ в София проф. Гъ Джъцян получи 2 награди по повод приключване на мандата му и окончателното му отпътуване от България.

Първата награда е „Златен плакет на СБЖ” с Грамота за приноса му в укрепване отношенията между български и китайски журналисти.

Другата е Почетен знак на ректора на Софийския университет за изключителни заслуги при разпространение на  китайски език и култура.

Наградите  бяха официално връчени на проф. Гъ  на церемония в централата на СБЖ в София.

„Трогнат съм от вниманието и изразявам най-искрените си благодарности за изключително доброто и ползотворно сътрудничество, което осъществихме със Съюза на българските журналисти през целия ми мандат като директор на Институт „Конфуций”в България - от юни 2014 до юни 2018 г., както и със  Софийския  университет“, каза проф. Гъ при получаване на наградите. 

„Без  Вашето съдействие нямаше да може да се случи всичко онова, което успях да направя по време на мандата ми. Всичко извършено се дължи на нашите общи усилия“, добави още директорът на китайския институт и изказа специалните си благодарности към председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова за оказаната помощ в разширяването на контактите между българските и китайските журналисти.

Той  обърна внимание  върху няколко акцента в работата на Института под негово ръководство: 

Създаването на  т.нар. „класни стаи“ в 3 български университета – Софийския, Русенския и Пловдивския, които подготвят специалисти по китайски език и литература, култура и традиции, както и в 3 училища – две в столицата и едно в Стара Загора.

„Освен специализираното изучаване на китайски език се осъществява постоянен обмен на преподаватели, студенти и ученици с техни китайски колеги – и в Китай, и в България. Има и още 12 училища в различни български градове, с отделни китайски паралелки”, сподели директорът.

Друга важна насока в дейността на Институт „Конфуций“ е ежегодното провеждане на семинари и срещи между български и китайски представители по различни актуални за двете страни теми, обяснява още проф. Гъ: 

„След официалната церемония по откриването на новата сграда на Института в София – през септември 2015 г. - активността ни нарасна значително, като освен учебната част стартирахме и доста културни и образователни инициативи – Седмица на китайската култура в София, Седмица на китайското кино в България, Световен ден на Институт „Конфуций“, ежегодни конференции на тема „Пътят на коприната“ и много други“ подчертава проф. Гъ с гордост.

Директорът на института от българска страна Аксиния Колева добавя, че Институт „Конфуций“ в България има вече 2 световни отличия: Награда за Модел за дейност на институцията „Конфуций“ (в света има общо 530 такива института, като само 14 от тях са отличени като Модел за дейност, сред които е и българският) и Награда за 2017 г. за най-добър Институт „Конфуций“ по време на конкурс в китайския град Сиян. 

Проф. Гъ Джъцян представи и новата директорка на Институт „Конфуций” в България, която си поставя нелеката задача  не само да продължи започнатото от проф. Гъ, но и да развие и включи нови проекти за разпространение на китайски език в България и да инициира нови  дейности за укрепване на отношенията между  двете страни.

При връчване на наградата „Златен плакет на СБЖ", изработена от известния български художник Борис Ангелушев, председателят на  УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта голямата заслуга на проф. Гъ Джъцян за перфектните отношения между СБЖ и китайските им колеги и пожела „на добър път!” на новия директор.

От своя страна проф. дфн Александър Федотов – директор на Центъра  за източни езици и култура в СУ „Климент  Охридски” - изказа личните благодарности на ректора на най-голямото  висше учебно заведение у нас към директора на Институт „Конфуций” за изключителните му заслуги.


 

Сподели в
 

На 3 март изтича срокът за събиране на необходимите 250 000 лв. за ремонт и технически преглед на кораба-светиня „Радецки“. Дарителската кампания вече тече, като в подклепа на родолюбивата мисия се включи и СБЖ. Александър Николов, председател на сдружението „Енергийно бъдеще за България“, е един от моторите на тази благородна инициатива.

20.02.2019/18:07

Водещата на късните новини по БНТ смята за важен плюс репортерския си опит. Работила е и в радио, и във вестник

04.02.2019/08:53

На 8 февруари „Квадрат 500“ ще отвори врати за една бих казала уникална фотоизложба, която ни връща като с машина на времето в едни далечни години на България.

20.01.2019/13:06

Със сръбската журналистка Милияна Балетич се срещнах по време на Международната журналистическа конференция за истината срещу фалшификациите и за ролята на журналистите в събитията по света, която се състоя в СБЖ.

18.12.2018/13:55

Къде можете единствено да видите стълб за осветление насред улица, или пък как да се пречистим като използваме древната техника да си наливаме в носа солена вода, или пък дете, израснало по сметищата, да тръгва на училище с мерак. Ами да, сетихте се веднага – в „Пълен абсурд“ на сутрешния блок „Здравей, България”на Нова тв, която рубрика се води от Румен Бахов.

17.12.2018/14:52

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки