Проф. Гъ Джъцян: Сърдечно благодаря на СБЖ за съвместната ни работа

25.07.2018 /19:26 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на СБЖ Снежана Тодорова награждава в СБЖ проф. Гъ Джъцян

Директорът на Институт „Конфуций“ в София проф. Гъ Джъцян получи 2 награди по повод приключване на мандата му и окончателното му отпътуване от България.

Първата награда е „Златен плакет на СБЖ” с Грамота за приноса му в укрепване отношенията между български и китайски журналисти.

Другата е Почетен знак на ректора на Софийския университет за изключителни заслуги при разпространение на  китайски език и култура.

Наградите  бяха официално връчени на проф. Гъ  на церемония в централата на СБЖ в София.

„Трогнат съм от вниманието и изразявам най-искрените си благодарности за изключително доброто и ползотворно сътрудничество, което осъществихме със Съюза на българските журналисти през целия ми мандат като директор на Институт „Конфуций”в България - от юни 2014 до юни 2018 г., както и със  Софийския  университет“, каза проф. Гъ при получаване на наградите. 

„Без  Вашето съдействие нямаше да може да се случи всичко онова, което успях да направя по време на мандата ми. Всичко извършено се дължи на нашите общи усилия“, добави още директорът на китайския институт и изказа специалните си благодарности към председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова за оказаната помощ в разширяването на контактите между българските и китайските журналисти.

Той  обърна внимание  върху няколко акцента в работата на Института под негово ръководство: 

Създаването на  т.нар. „класни стаи“ в 3 български университета – Софийския, Русенския и Пловдивския, които подготвят специалисти по китайски език и литература, култура и традиции, както и в 3 училища – две в столицата и едно в Стара Загора.

„Освен специализираното изучаване на китайски език се осъществява постоянен обмен на преподаватели, студенти и ученици с техни китайски колеги – и в Китай, и в България. Има и още 12 училища в различни български градове, с отделни китайски паралелки”, сподели директорът.

Друга важна насока в дейността на Институт „Конфуций“ е ежегодното провеждане на семинари и срещи между български и китайски представители по различни актуални за двете страни теми, обяснява още проф. Гъ: 

„След официалната церемония по откриването на новата сграда на Института в София – през септември 2015 г. - активността ни нарасна значително, като освен учебната част стартирахме и доста културни и образователни инициативи – Седмица на китайската култура в София, Седмица на китайското кино в България, Световен ден на Институт „Конфуций“, ежегодни конференции на тема „Пътят на коприната“ и много други“ подчертава проф. Гъ с гордост.

Директорът на института от българска страна Аксиния Колева добавя, че Институт „Конфуций“ в България има вече 2 световни отличия: Награда за Модел за дейност на институцията „Конфуций“ (в света има общо 530 такива института, като само 14 от тях са отличени като Модел за дейност, сред които е и българският) и Награда за 2017 г. за най-добър Институт „Конфуций“ по време на конкурс в китайския град Сиян. 

Проф. Гъ Джъцян представи и новата директорка на Институт „Конфуций” в България, която си поставя нелеката задача  не само да продължи започнатото от проф. Гъ, но и да развие и включи нови проекти за разпространение на китайски език в България и да инициира нови  дейности за укрепване на отношенията между  двете страни.

При връчване на наградата „Златен плакет на СБЖ", изработена от известния български художник Борис Ангелушев, председателят на  УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта голямата заслуга на проф. Гъ Джъцян за перфектните отношения между СБЖ и китайските им колеги и пожела „на добър път!” на новия директор.

От своя страна проф. дфн Александър Федотов – директор на Центъра  за източни езици и култура в СУ „Климент  Охридски” - изказа личните благодарности на ректора на най-голямото  висше учебно заведение у нас към директора на Институт „Конфуций” за изключителните му заслуги.


 

Сподели в
 

Директорът на Институт „Конфуций“ в София проф. Гъ Джъцян получи 2 награди по повод приключване на мандата му и окончателното му отпътуване от България.

25.07.2018/19:26

Роденият през 1961 година в Берлин като син на германка и гамбиец Черно Жобатай е един от най-популярните водещи на телевизионни предавания в Германия по ZDF. Негова запазена марка са спортните кецове към официален костюм, с които води сутрешните предавания в продължение на години.

25.07.2018/19:11

За него журналисти и политици единодушно са на мнение,че познава журналистиката до най-малките и най-непопулярните й страни, като при това е обединяваща фигура и най-подходяща да е начело на Съюза на журналистите на Русия (СЖР). И може би поради това Владимир Соловьов беше единодушно избран в края на миналата година за председател на организацията.

18.07.2018/20:55

Тези дни стана известно,че две години след като беше уволнена от Националното радио като директор на програма „Хоризонт“, Лили Маринкова беше върната на работа по решение на Висшия касационен съд. Макар и по-голямата част от журналистическата гилдия да се зарадва на новината, се разбра, че след възстановяването й на поста е освободена заради… придобито право на пенсия.

12.07.2018/21:40

В дните, когато всички говорят за визитата на китайския премиер в България и участието му в срещата „16+1“, в СБЖ гостува наш колега от Поднебесната. Това е зам.-главният редактор на Българската редакция в Радио Китай за чужбина Дин Хао, който обаче се оказа,че носи и името… Павел.

05.07.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки