Проф. Гъ Джъцян: Сърдечно благодаря на СБЖ за съвместната ни работа

25.07.2018 /19:26 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на СБЖ Снежана Тодорова награждава в СБЖ проф. Гъ Джъцян

Директорът на Институт „Конфуций“ в София проф. Гъ Джъцян получи 2 награди по повод приключване на мандата му и окончателното му отпътуване от България.

Първата награда е „Златен плакет на СБЖ” с Грамота за приноса му в укрепване отношенията между български и китайски журналисти.

Другата е Почетен знак на ректора на Софийския университет за изключителни заслуги при разпространение на  китайски език и култура.

Наградите  бяха официално връчени на проф. Гъ  на церемония в централата на СБЖ в София.

„Трогнат съм от вниманието и изразявам най-искрените си благодарности за изключително доброто и ползотворно сътрудничество, което осъществихме със Съюза на българските журналисти през целия ми мандат като директор на Институт „Конфуций”в България - от юни 2014 до юни 2018 г., както и със  Софийския  университет“, каза проф. Гъ при получаване на наградите. 

„Без  Вашето съдействие нямаше да може да се случи всичко онова, което успях да направя по време на мандата ми. Всичко извършено се дължи на нашите общи усилия“, добави още директорът на китайския институт и изказа специалните си благодарности към председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова за оказаната помощ в разширяването на контактите между българските и китайските журналисти.

Той  обърна внимание  върху няколко акцента в работата на Института под негово ръководство: 

Създаването на  т.нар. „класни стаи“ в 3 български университета – Софийския, Русенския и Пловдивския, които подготвят специалисти по китайски език и литература, култура и традиции, както и в 3 училища – две в столицата и едно в Стара Загора.

„Освен специализираното изучаване на китайски език се осъществява постоянен обмен на преподаватели, студенти и ученици с техни китайски колеги – и в Китай, и в България. Има и още 12 училища в различни български градове, с отделни китайски паралелки”, сподели директорът.

Друга важна насока в дейността на Институт „Конфуций“ е ежегодното провеждане на семинари и срещи между български и китайски представители по различни актуални за двете страни теми, обяснява още проф. Гъ: 

„След официалната церемония по откриването на новата сграда на Института в София – през септември 2015 г. - активността ни нарасна значително, като освен учебната част стартирахме и доста културни и образователни инициативи – Седмица на китайската култура в София, Седмица на китайското кино в България, Световен ден на Институт „Конфуций“, ежегодни конференции на тема „Пътят на коприната“ и много други“ подчертава проф. Гъ с гордост.

Директорът на института от българска страна Аксиния Колева добавя, че Институт „Конфуций“ в България има вече 2 световни отличия: Награда за Модел за дейност на институцията „Конфуций“ (в света има общо 530 такива института, като само 14 от тях са отличени като Модел за дейност, сред които е и българският) и Награда за 2017 г. за най-добър Институт „Конфуций“ по време на конкурс в китайския град Сиян. 

Проф. Гъ Джъцян представи и новата директорка на Институт „Конфуций” в България, която си поставя нелеката задача  не само да продължи започнатото от проф. Гъ, но и да развие и включи нови проекти за разпространение на китайски език в България и да инициира нови  дейности за укрепване на отношенията между  двете страни.

При връчване на наградата „Златен плакет на СБЖ", изработена от известния български художник Борис Ангелушев, председателят на  УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта голямата заслуга на проф. Гъ Джъцян за перфектните отношения между СБЖ и китайските им колеги и пожела „на добър път!” на новия директор.

От своя страна проф. дфн Александър Федотов – директор на Центъра  за източни езици и култура в СУ „Климент  Охридски” - изказа личните благодарности на ректора на най-голямото  висше учебно заведение у нас към директора на Институт „Конфуций” за изключителните му заслуги.


 

Сподели в
 

Проблемите идват от липсата на адекватна политика на държавата в подкрепа на образованието и културата, защото именно те променят душите и съзнанието на хората, смята диригентът на Биг-бенда на БНР

14.12.2018/11:12

Когато се докоснеш до една легенда, чувството е за цял живот, и то се пренася върху всички, които са били близки и свързани с нея. Личности като Петър Увалиев завинаги остават с сърцата. И то е така по право несамо защото са хора на духа, а и за това,че са заели достойно място в олтара на будителите. Тези дни се навършват 20 години откакто майсторът на изящното българско слово не е между нас.

11.12.2018/08:05

Преди двайсет години на 11 декември ни напусна майсторът на изящното българска реч Петър Увалиев, който ни показа със слово и обич как се гради имидж на една държава, за да има тя величие и достолепие.Ще припомня какво ми каза за него през декември 2014 г. тогавашният вицепрезидент на страната Маргарита Попова: "Личност, която прави магистрали не от бетон, а магистрали за мислене и духовност, за архитектурата на света. Увалиев е от личностите, които помагат да се изведе светът на такова стъпало, където ценностите са от друг порядък – не дневен и материален.“

11.12.2018/08:00

Известната журналистка и депутатка стартира подписка за проверка на сигурността на пътищата и не спира битките си за изсветляване на тъмните страни в управлението на България

17.11.2018/17:36

Романът на дългогодишната и известна радиожурналистка, писателка и поетеса е своеобразна фамилна сага с център на действието БНР

17.11.2018/14:28

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 82 гости

Бързи връзки