Проф. Гъ Джъцян: Сърдечно благодаря на СБЖ за съвместната ни работа

25.07.2018 /19:26 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на СБЖ Снежана Тодорова награждава в СБЖ проф. Гъ Джъцян

Директорът на Институт „Конфуций“ в София проф. Гъ Джъцян получи 2 награди по повод приключване на мандата му и окончателното му отпътуване от България.

Първата награда е „Златен плакет на СБЖ” с Грамота за приноса му в укрепване отношенията между български и китайски журналисти.

Другата е Почетен знак на ректора на Софийския университет за изключителни заслуги при разпространение на  китайски език и култура.

Наградите  бяха официално връчени на проф. Гъ  на церемония в централата на СБЖ в София.

„Трогнат съм от вниманието и изразявам най-искрените си благодарности за изключително доброто и ползотворно сътрудничество, което осъществихме със Съюза на българските журналисти през целия ми мандат като директор на Институт „Конфуций”в България - от юни 2014 до юни 2018 г., както и със  Софийския  университет“, каза проф. Гъ при получаване на наградите. 

„Без  Вашето съдействие нямаше да може да се случи всичко онова, което успях да направя по време на мандата ми. Всичко извършено се дължи на нашите общи усилия“, добави още директорът на китайския институт и изказа специалните си благодарности към председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова за оказаната помощ в разширяването на контактите между българските и китайските журналисти.

Той  обърна внимание  върху няколко акцента в работата на Института под негово ръководство: 

Създаването на  т.нар. „класни стаи“ в 3 български университета – Софийския, Русенския и Пловдивския, които подготвят специалисти по китайски език и литература, култура и традиции, както и в 3 училища – две в столицата и едно в Стара Загора.

„Освен специализираното изучаване на китайски език се осъществява постоянен обмен на преподаватели, студенти и ученици с техни китайски колеги – и в Китай, и в България. Има и още 12 училища в различни български градове, с отделни китайски паралелки”, сподели директорът.

Друга важна насока в дейността на Институт „Конфуций“ е ежегодното провеждане на семинари и срещи между български и китайски представители по различни актуални за двете страни теми, обяснява още проф. Гъ: 

„След официалната церемония по откриването на новата сграда на Института в София – през септември 2015 г. - активността ни нарасна значително, като освен учебната част стартирахме и доста културни и образователни инициативи – Седмица на китайската култура в София, Седмица на китайското кино в България, Световен ден на Институт „Конфуций“, ежегодни конференции на тема „Пътят на коприната“ и много други“ подчертава проф. Гъ с гордост.

Директорът на института от българска страна Аксиния Колева добавя, че Институт „Конфуций“ в България има вече 2 световни отличия: Награда за Модел за дейност на институцията „Конфуций“ (в света има общо 530 такива института, като само 14 от тях са отличени като Модел за дейност, сред които е и българският) и Награда за 2017 г. за най-добър Институт „Конфуций“ по време на конкурс в китайския град Сиян. 

Проф. Гъ Джъцян представи и новата директорка на Институт „Конфуций” в България, която си поставя нелеката задача  не само да продължи започнатото от проф. Гъ, но и да развие и включи нови проекти за разпространение на китайски език в България и да инициира нови  дейности за укрепване на отношенията между  двете страни.

При връчване на наградата „Златен плакет на СБЖ", изработена от известния български художник Борис Ангелушев, председателят на  УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта голямата заслуга на проф. Гъ Джъцян за перфектните отношения между СБЖ и китайските им колеги и пожела „на добър път!” на новия директор.

От своя страна проф. дфн Александър Федотов – директор на Центъра  за източни езици и култура в СУ „Климент  Охридски” - изказа личните благодарности на ректора на най-голямото  висше учебно заведение у нас към директора на Институт „Конфуций” за изключителните му заслуги.


 

Сподели в
 

Преди по-малко от месец отбелязахме годишнината от създаването на едно от авторитетните български списания - „Пламък“. Вече 95 лета то продължава да е търсено и обичано от читателите, макар и да има зад гърба си достолепна и респектираща история. Драматичните събития не успяха да угасят неговата светлина и днес то продължава да оставя неизбеляваща диря в българската литература и сред нейните почитатели и следовници.

21.10.2018/16:24

Многостранни са талантите на директорката по реклама и връзки с обществеността в списание „Осем”, която е известна актриса. Моноспектакълът й „Приятно ми е, Ива!” е едно от театралните събития на годината

20.10.2018/09:58

По повод 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България в Държавната агенция на архивите бе представена книгата на доктора на историческите науки и дипломат проф. Петър Куцаров „Независимостта на България и Русия“. Това е втората част от поредицата му „България в руските секретни архиви“. Първата беше посветена на Съединението.

10.10.2018/15:40

В заглавията на много от книгите му присъства думата „война“. Автор е на книги, в които разкрива жестокото й лице по време на събитията в Северна и Южна Корея, Виетнам, Лаос, Камбоджа. Пет са книгите му за войните в Азия през ХХ век. Сред тях са „Мълчаливата война“, „Войната в Южен Виетнам, както я видях“, „Студената война в Германия“… Такъв бе и животът на талантливия австралийски журналист Уилфред Бърчет - преминал в сложни и опасни времена.

09.10.2018/09:33

Ирина Вакуловска е известен журналист. Била е водеща на предавания в тв каналите РТР, СТС, НТВ и радиоводеща. за своята работа тя е лауреат в категорията „Авторски програми“на престижната награда „ТЕФИ“, която наричат „Оскар“ на руската журналистика.

05.10.2018/15:55

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки