Черно Жобатай: Добрите времена в журналистиката свършиха, идват по-добрите!

25.07.2018 /19:11 | Източник: сайт на Съюза на германските журналисти Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Черно Жобатай

Роденият през 1961 година в Берлин като син на германка и гамбиец Черно Жобатай е един от най-популярните водещи на телевизионни предавания в Германия по ZDF. Негова запазена марка са спортните кецове към официален костюм, с които води сутрешните предавания в продължение на години.

Има собствена рубрика „По пътя с…“, в която представя различни политици и техните виждания за ежедневните проблеми на хората. Издател и главен редактор е на Huffington Post за Германия. Преподава като гост-лектор по журналистика в различни университети из страната.

Черно Жобатай е един от новите членове на Съюза на германските журналисти в берлинското дружество. Наскоро браншовата организация на германските журналисти отбеляза своята 70-годишнина с уикенд - празник за колеги и приятели.

Предлагаме ви интервю с немския топ журналист, дадено за сайта на Съюза на германските журналисти, в превод на журналистката Елена Трифонова.

- Радваме се, че от скоро сте член на нашия съюз (Съюза на германските журналисти – б.пр.) и на дружеството ни в Берлин. Какви мотиви Ви доведоха при нас?

- Толкова много бяха предпоставките след разговори с колеги и усещането за журналистика, че тук съм си у дома…. Медиите се променят, променя се и медийният бизнес като цяло, журналистиката се променя. Затова ние не трябва да водим дебати за противопоставяне на млади и стари, на частни и обществени медии, на класически и електронни медии.Всичко се променя. И журналистиката трябва да се променя – сега имаме нужда от това повече от всякога. Никога досега въвеждането на ред в журналистиката не е било толкова важно, както днес. Журналистиката днес има шанса да е по-добра от всякога. Само с един телефонен разговор можеш да постигнеш много – кратките жанрове, дългите форми в текста, в аудио или визуалната журналистика. Забелязвате, че аз съм един истински оптимист – добрите времена отминаха, идват по-добрите! За професионалистите в бранша, естествено.

- Познаваме Ви от ZDF. Как успявате да направите всичко по правилата на професията?

- Повече от двадесет години си плащам данъците на „момчетата от Майнц“ (има предвид ръководството на тв канала, централата на който се намира в Майнц и откъдето се излъчват новинарските емисии. – б. пр.). С поредицата, която правя от известно време „По пътя с….“ кръстосвам Германия надлъж и шир. Силните и важните на деня имат възможност да видят отблизо фокусът на политиката в ежедневието на хората, в личния им живот. Също така съм издател на HuffPost – Германия. А освен това съм вероятно най-възрастният в Германия фен на YouTube, защото всъщност исках да комуникирам, да общувам по проблемите на политиката в едни съвършено различни групи – по-млади, по-неангажирани обществено и публично….Гости на последните ми предавания бяха Роберт Хабек, Йенс Шпан, Катарина Барли. Също така с удоволствие преподавам в университети, за да предавам познанията си на по-младите и на тези, които сега тръгват по пътя на журналистиката….

- Бихме ли се надявали да сте също така и активен в работата си в нашия съюз?

- Да, естествено. Макар и след толкова много години, журналистиката си остава моята професия-мечта. Искам да предам малко от моя оптимизъм на Съюза на журналистите, да събудя апетита ви към дигиталните медии, да покажа, че прагът за влизането в новия свят не е никак висок….

 

Сподели в
 

На 3 март изтича срокът за събиране на необходимите 250 000 лв. за ремонт и технически преглед на кораба-светиня „Радецки“. Дарителската кампания вече тече, като в подклепа на родолюбивата мисия се включи и СБЖ. Александър Николов, председател на сдружението „Енергийно бъдеще за България“, е един от моторите на тази благородна инициатива.

20.02.2019/18:07

Водещата на късните новини по БНТ смята за важен плюс репортерския си опит. Работила е и в радио, и във вестник

04.02.2019/08:53

На 8 февруари „Квадрат 500“ ще отвори врати за една бих казала уникална фотоизложба, която ни връща като с машина на времето в едни далечни години на България.

20.01.2019/13:06

Със сръбската журналистка Милияна Балетич се срещнах по време на Международната журналистическа конференция за истината срещу фалшификациите и за ролята на журналистите в събитията по света, която се състоя в СБЖ.

18.12.2018/13:55

Къде можете единствено да видите стълб за осветление насред улица, или пък как да се пречистим като използваме древната техника да си наливаме в носа солена вода, или пък дете, израснало по сметищата, да тръгва на училище с мерак. Ами да, сетихте се веднага – в „Пълен абсурд“ на сутрешния блок „Здравей, България”на Нова тв, която рубрика се води от Румен Бахов.

17.12.2018/14:52

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки