Черно Жобатай: Добрите времена в журналистиката свършиха, идват по-добрите!

25.07.2018 /19:11 | Източник: сайт на Съюза на германските журналисти Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Черно Жобатай

Роденият през 1961 година в Берлин като син на германка и гамбиец Черно Жобатай е един от най-популярните водещи на телевизионни предавания в Германия по ZDF. Негова запазена марка са спортните кецове към официален костюм, с които води сутрешните предавания в продължение на години.

Има собствена рубрика „По пътя с…“, в която представя различни политици и техните виждания за ежедневните проблеми на хората. Издател и главен редактор е на Huffington Post за Германия. Преподава като гост-лектор по журналистика в различни университети из страната.

Черно Жобатай е един от новите членове на Съюза на германските журналисти в берлинското дружество. Наскоро браншовата организация на германските журналисти отбеляза своята 70-годишнина с уикенд - празник за колеги и приятели.

Предлагаме ви интервю с немския топ журналист, дадено за сайта на Съюза на германските журналисти, в превод на журналистката Елена Трифонова.

- Радваме се, че от скоро сте член на нашия съюз (Съюза на германските журналисти – б.пр.) и на дружеството ни в Берлин. Какви мотиви Ви доведоха при нас?

- Толкова много бяха предпоставките след разговори с колеги и усещането за журналистика, че тук съм си у дома…. Медиите се променят, променя се и медийният бизнес като цяло, журналистиката се променя. Затова ние не трябва да водим дебати за противопоставяне на млади и стари, на частни и обществени медии, на класически и електронни медии.Всичко се променя. И журналистиката трябва да се променя – сега имаме нужда от това повече от всякога. Никога досега въвеждането на ред в журналистиката не е било толкова важно, както днес. Журналистиката днес има шанса да е по-добра от всякога. Само с един телефонен разговор можеш да постигнеш много – кратките жанрове, дългите форми в текста, в аудио или визуалната журналистика. Забелязвате, че аз съм един истински оптимист – добрите времена отминаха, идват по-добрите! За професионалистите в бранша, естествено.

- Познаваме Ви от ZDF. Как успявате да направите всичко по правилата на професията?

- Повече от двадесет години си плащам данъците на „момчетата от Майнц“ (има предвид ръководството на тв канала, централата на който се намира в Майнц и откъдето се излъчват новинарските емисии. – б. пр.). С поредицата, която правя от известно време „По пътя с….“ кръстосвам Германия надлъж и шир. Силните и важните на деня имат възможност да видят отблизо фокусът на политиката в ежедневието на хората, в личния им живот. Също така съм издател на HuffPost – Германия. А освен това съм вероятно най-възрастният в Германия фен на YouTube, защото всъщност исках да комуникирам, да общувам по проблемите на политиката в едни съвършено различни групи – по-млади, по-неангажирани обществено и публично….Гости на последните ми предавания бяха Роберт Хабек, Йенс Шпан, Катарина Барли. Също така с удоволствие преподавам в университети, за да предавам познанията си на по-младите и на тези, които сега тръгват по пътя на журналистиката….

- Бихме ли се надявали да сте също така и активен в работата си в нашия съюз?

- Да, естествено. Макар и след толкова много години, журналистиката си остава моята професия-мечта. Искам да предам малко от моя оптимизъм на Съюза на журналистите, да събудя апетита ви към дигиталните медии, да покажа, че прагът за влизането в новия свят не е никак висок….

 

Сподели в
 

Проблемите идват от липсата на адекватна политика на държавата в подкрепа на образованието и културата, защото именно те променят душите и съзнанието на хората, смята диригентът на Биг-бенда на БНР

14.12.2018/11:12

Когато се докоснеш до една легенда, чувството е за цял живот, и то се пренася върху всички, които са били близки и свързани с нея. Личности като Петър Увалиев завинаги остават с сърцата. И то е така по право несамо защото са хора на духа, а и за това,че са заели достойно място в олтара на будителите. Тези дни се навършват 20 години откакто майсторът на изящното българско слово не е между нас.

11.12.2018/08:05

Преди двайсет години на 11 декември ни напусна майсторът на изящното българска реч Петър Увалиев, който ни показа със слово и обич как се гради имидж на една държава, за да има тя величие и достолепие.Ще припомня какво ми каза за него през декември 2014 г. тогавашният вицепрезидент на страната Маргарита Попова: "Личност, която прави магистрали не от бетон, а магистрали за мислене и духовност, за архитектурата на света. Увалиев е от личностите, които помагат да се изведе светът на такова стъпало, където ценностите са от друг порядък – не дневен и материален.“

11.12.2018/08:00

Известната журналистка и депутатка стартира подписка за проверка на сигурността на пътищата и не спира битките си за изсветляване на тъмните страни в управлението на България

17.11.2018/17:36

Романът на дългогодишната и известна радиожурналистка, писателка и поетеса е своеобразна фамилна сага с център на действието БНР

17.11.2018/14:28

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 89 гости

Бързи връзки