Черно Жобатай: Добрите времена в журналистиката свършиха, идват по-добрите!

25.07.2018 /19:11 | Източник: сайт на Съюза на германските журналисти Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Черно Жобатай

Роденият през 1961 година в Берлин като син на германка и гамбиец Черно Жобатай е един от най-популярните водещи на телевизионни предавания в Германия по ZDF. Негова запазена марка са спортните кецове към официален костюм, с които води сутрешните предавания в продължение на години.

Има собствена рубрика „По пътя с…“, в която представя различни политици и техните виждания за ежедневните проблеми на хората. Издател и главен редактор е на Huffington Post за Германия. Преподава като гост-лектор по журналистика в различни университети из страната.

Черно Жобатай е един от новите членове на Съюза на германските журналисти в берлинското дружество. Наскоро браншовата организация на германските журналисти отбеляза своята 70-годишнина с уикенд - празник за колеги и приятели.

Предлагаме ви интервю с немския топ журналист, дадено за сайта на Съюза на германските журналисти, в превод на журналистката Елена Трифонова.

- Радваме се, че от скоро сте член на нашия съюз (Съюза на германските журналисти – б.пр.) и на дружеството ни в Берлин. Какви мотиви Ви доведоха при нас?

- Толкова много бяха предпоставките след разговори с колеги и усещането за журналистика, че тук съм си у дома…. Медиите се променят, променя се и медийният бизнес като цяло, журналистиката се променя. Затова ние не трябва да водим дебати за противопоставяне на млади и стари, на частни и обществени медии, на класически и електронни медии.Всичко се променя. И журналистиката трябва да се променя – сега имаме нужда от това повече от всякога. Никога досега въвеждането на ред в журналистиката не е било толкова важно, както днес. Журналистиката днес има шанса да е по-добра от всякога. Само с един телефонен разговор можеш да постигнеш много – кратките жанрове, дългите форми в текста, в аудио или визуалната журналистика. Забелязвате, че аз съм един истински оптимист – добрите времена отминаха, идват по-добрите! За професионалистите в бранша, естествено.

- Познаваме Ви от ZDF. Как успявате да направите всичко по правилата на професията?

- Повече от двадесет години си плащам данъците на „момчетата от Майнц“ (има предвид ръководството на тв канала, централата на който се намира в Майнц и откъдето се излъчват новинарските емисии. – б. пр.). С поредицата, която правя от известно време „По пътя с….“ кръстосвам Германия надлъж и шир. Силните и важните на деня имат възможност да видят отблизо фокусът на политиката в ежедневието на хората, в личния им живот. Също така съм издател на HuffPost – Германия. А освен това съм вероятно най-възрастният в Германия фен на YouTube, защото всъщност исках да комуникирам, да общувам по проблемите на политиката в едни съвършено различни групи – по-млади, по-неангажирани обществено и публично….Гости на последните ми предавания бяха Роберт Хабек, Йенс Шпан, Катарина Барли. Също така с удоволствие преподавам в университети, за да предавам познанията си на по-младите и на тези, които сега тръгват по пътя на журналистиката….

- Бихме ли се надявали да сте също така и активен в работата си в нашия съюз?

- Да, естествено. Макар и след толкова много години, журналистиката си остава моята професия-мечта. Искам да предам малко от моя оптимизъм на Съюза на журналистите, да събудя апетита ви към дигиталните медии, да покажа, че прагът за влизането в новия свят не е никак висок….

 

Сподели в
 

Животът му е толкова интересен, че дори и най-талантливият сценарист би се смутил, ако трябва да сътвори герой с такава съдба. Преминал през черните и трагични страни на живота, той стига до световно признание, става една от най-търсените личности в областта на изкуството. Бога ми, наистина по живота на княз Никита Лобанов-Ростовски би бил създаден филм бестселър. И този човек съдбата го е свързала с нашата страна, защото тук, в София той поема своята първа глътка живот. Неговите предци бягат през 1917 г. от Русия и не избират нито Франция, нито Англия или друга европейска страна, а пристигат в България, която става техен дом.

16.07.2019/09:37

Различните гледни точки, истината и безпристрастността са като Библия за достойния журналист, убедена е популярната водеща от БНТ

25.06.2019/17:48

Юни донесе на обруления и забравен от Бога Северозапад и нещо много красиво и стойностно, което за сетен път доказа, че „Не се гаси туй, що не гасне“. В дунавския град Лом, пазещ още очарованието от миналото, бяха обявени резултатите от първия национален поетичен конкурс „Огърлица от разЛОМени слова“, а общинската художествена галерия „Поломие” събра ценителите на мерената реч. Участваха 93-ма автора от цяла България и с 271 свои творби. Конкурсът се организира от Съюза на българските писатели, Агенцията за хората с увреждания в България,община Лом и дружество „Будители“ в област Монтана.

23.06.2019/16:46

На снимката е и Хорхе Масети, основател на информационната агенция Пренса Латина, която току-що навърши 60 години. Навръх юбилея нейните представители Мойсес Перес Мок и Фаусто Триана Пруна бяха в България като участници в 6-ия световен конгрес на агенциите, организиран от БТА. А снимката я донесе Роберто Молина, кореспондент на Пренса Латина у нас от 1970 до 1973 г.

19.06.2019/11:56

Известната актриса от Централния куклен театър се вдъхновява от срещите си с малките зрители. Всяко лято с група други творци работи за деца в неравностойно положение, събрани на Юндола

13.06.2019/20:36
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки