Начало
 
 

Снежана Тодорова: Атаката срещу Светослав Иванов е атака срещу свободата на словото и всички ни

25.07.2018 /22:20 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светослав Иванов

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

По повод недопустимите призиви, отправени от изданията „Монитор” и „Телеграф” за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути” Светослав Иванов председателят УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

Свидетели сме на поредното възмутително посегателство срещу свободата на словото и основните права на журналистите. От изданията на всеизвестния Делян Пеевски „Монитор” и „Телеграф” бе отправен скандалния призив за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути” Светослав Иванов - само защото той „посмял” да зададе „неудобен” въпрос на изпълнителния директор на „Ню Бояна Филмс” Ярив Лернер.

Да припомним - преди няколко месеца бе съобщено, че фирма от групата на „Ню Бояна“ - „Ню имидж България“, е сключила предварителен договор за покупката на 50% от „Телеграф медиа“, притежавана от „Интръст“ ЕАД, която пък е еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Фирмата „Телеграф медиа“ издава вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач“ и „Борба“, а тяхното съдържание се тиражира едно към едно от интернет сайтове, чиято собственост Пеевски отрича.

И ето, че Светослав Иванов - уважаван колега, носител на отличието „Златно перо” на СБЖ, пита в своето предаване поканения Ярив Лернер дали се притеснява от това, че „някои от тези издания са натоварени с доста негативи през годините, подозирани са в доста политически зависимости, в това, че са служели за средство за саморазправа с много неудобни и политически, и икономически опоненти“. Светослав допълва, че „това е нещо, което е констатирано от големи международни организации, а пък и от българското общество“.

Гостът отговаря с „Да“, изглежда притеснен, съобщава, че все още върви предпроектно проучване, „няма да бъде финализирана сделката скоро, имаме още много работа“.

И после следва призивът на медиите на Пеевски за „прочистване” от журналисти като Светослав Иванов...

Смятам подобни брутални нападки за скандални и абсолютно недопустими в демократична, правова държава, членка на ЕС, която претендира да спазва свободата на словото! В тази атака се съдържа недвусмислена закана пряко към колегата Светослав Иванов, чийто професионализъм отдавна е оценен и от милионите зрители, и от колегията, и от СБЖ, връчил му отличието „Златно перо”. Но тук съзираме и удар по свободното слово, по правата на журналистите, по всички нас, по цялото общество, по устоите на демокрацията!

УС на СБЖ вече излезе със своя ясна декларация по повод нетърпимата ситуация около посегателставта срещу българската журналистика и около отровната медийна среда, в която наред с гоненията срещу колеги станахме свидетели и на скоропостижното приемане още на първо четене на прословутия медиен закон „Пеевски”. И то във време, в което от повече от година в парламентарната комисия по културата и медиите „отлежават” без движение законодателните инициативи на СБЖ в защита на правата на журналистите и на прозрачното медийно финансиране и собственост.

Подмяната е скандална! Недвусмислено озаглавихме декларацията си „Спрете гаврата с българската журналистика!”. Проведохме на 12 юли и дискусия по тези наболели теми, в която се включиха много авторитетни колеги.

Но ето, че гаврите не спират. Възмутени сме от сегашната атака срещу Светослав Иванов и отново настояваме за спешно придвижване на нашите закондателни инициативи, които наистина да послужат за защита на правата на журналистите и на свободното слово!

Сподели в
 

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018/06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018/22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018/12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018/00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018/12:58

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки