Начало
 
 

Да си спомним за плевенския журналист Асен Лещов

28.07.2018 /21:41 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асен Лещов като студент в Бърно, Чехословакия, 1924 г.

Плевенският журналист и влиятелен земеделски деец Асен Георгиев Лещов е роден на 21 ноември 1900 г. в с. Сомовит, Плевенско, и почива през 1976 г. в град Левски.

Лещов обвързва съдбата си с Чехословакия. Той извоюва сам мястото си на кореспондент на най-влиятелния от 20-те и 30-те години на века всекидневник „Лидове новини”.

Започва да пише политически статии и информации, които се публикуват в най-големия чехословашкия ежедневник с главна редакция в Бърно.

Говори често по местното радио и така се издържа, което очевидно не е било лесно, предвид на това, че Лещов освен че подължава изпитите си в Политехническия институт в Бърно, отделно се записва като студент и в Агрономическия факултет.

1 година работи като учител 

В сборника си със статии от чехословашката преса Лещов описва тежката ситуация в която се намира България след 9 юни 1923 г. Убийства, нестабилност и хаос…

Майка му Симеона Енчева пътува с параход по Дунав, като по нейни сметки бебето й трябва да се роди след месец. Настъпват родилни болки и тя слиза от парахода в Сомовит, където се ражда малкият Асен. Оттам след 2 дни е откарана заедно с детето в с. Радиненец, днешното с. Обнова, Плевенско, където детето е записано.

В Плевен Асен Лещов завършва гимназия с отличен успех. След матурата се завръща отново в село Радининец като учител за 1 година в първоначалното училище. През 1922 г. заминава за Чехословакия, където записва “Електротехника” в Бърно.

В най-къс срок полага държавен изпит. Поради финансова невъзможност на бащата, който издържа освен него и другите си 5 деца, които също учат в чужбина, Асен сам поема издръжката си.

Асен Лещов събира и материали, свързани с убийството на д-р Райко Даскалов, в които свидетелства, че чехословашкото правителство е знаело, че се подготвя атентат срещу него.

При пристигането на Даскалов като пълномощен министър в Прага правителството е получило “строго поверителни, тайни информации”, че се подготвя атентат за убийството на Даскалов, защото Даскалов е бил “първият след Стамболийски” и е действал против правителството на Цанков. Същевременно са били взети мерки за охраната на българския министър. Сам става свидетел на атентата срещу Даскалов. Вследствие тежкото нараняване при атентата Даскалов починал..

8 години е политемигрант  

Като сдружен земеделец Лещов се обявява против властта, установена в България през 1923 г., и се поставя на разположение на ръководството на Задграничното представителство на БЗНС в Прага. По личното нареждане на д-р Райко Даскалов към края на юни 1923 г. се завръща в България, за да установи връзка за тайна шифрована кореспонденция.

Малко по-късно е заподозрян и разкрит от властите, но с помощта на приятели успява да избяга нелегално от България и се установява окончателно в Чехословакия. От задграничното представителство на БЗНС е натоварен да събере материали и написва книгата “Зверствата на българската реакция”, която се разпространява на чешки и на френски език.

Политически емигрант е от 1923 г. до 15 февруари 1931 г., когато се завръща в България, за да участва в изборната борба за сваляне на правителството на Андрей Ляпчев.

Асен Лещов работи като главен редактор на в. “Земеделско знаме”, а по-късно и като главен редактор на земеделския ежедневник “Време”. По същото време е кореспондент на чехословашкия ежедневник “Лидове новости”. Той работи за вестника до нахлуването на Германия в Чехословакия, при което всички чужди кореспонденти са уволнени.

Става управител на разсадник  

Завръща се в с. Обнова и става кмет на селото, какъвто е до есента на 1941 г. Работи и като отчетник в Трудово-кооперативното земеделско стопанство в селото. По време на култа към личността на Вълко Червенков от 1951 до есента на 1953 г. е въдворен в град Белене, Плевенско, в Трудово-възпитателно училище.

Завръщайки се в с. Обнова, е назначен за управител на местния декоративен разсадник, където работи до 1968 г., когато подава оставка и се пенсионира.

Превежда от чешки на български език творбите на писателите Карел Чапек “Първа смяна” и “За петте хляба”; на Франтишек Лангер “Деца и кинжал” и на Иван Олбрахт “Никола хайдутин”.

Съпругата му Емилия Карл Пилатова превежда от български на чешки език няколко пиеси на Ст. Л. Костов и от чешки детската книжка от Ондржей Секора “Мравките не се предават”.

Асен Лещов умира на 9 септември 1976 г. в гр. Левски. В “Държавен архив” – Плевен, има регистриран фонд на Асен Лещов и рода му, съдържащ документи от 1899 до 1981 г.

------
*Материалът е подготвен със съдействието на Илиян Цветанов, главен експерт в "Държавен архив" Плевен - бел. авт.


 

Сподели в
 

Знае се приказката: „По-добре късно, отколкото никога.” Слаба утеха, но все пак – утеха... Та и в тоя случай. Хиляди пъти – както хиляди други – съм изписвал името Раковски.

29.09.2018/20:43

Който помни, ще се съгласи. През 1990-а вестникарският пазар у нас бе вече много променен в сравнение с почти 5-те десетилетия преди това.

17.09.2018/14:50

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

16.09.2018/11:49

„Е, в шеги, игри и закачки мина и тоя ден...” Това бе любим лаф на Евгений Станчев, когато привечер отиваше да „се качи” на колата си и да поеме към дома си – досами Южния парк, до „Колелото” на трамваите при пазарчето „Иван Вазов” и някогашната софийска Околовръстна жп линия.

12.09.2018/00:10

Всяка редакция, както всяко предприятие или служба, винаги е имала своите пиячи и любовчии. По-страстни, по-умерени, по-потайни и по-явни. Тъй бе и в „ПОГЛЕД. През 80-те...

07.09.2018/10:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки