Начало
 
 

Да си спомним за плевенския журналист Асен Лещов

28.07.2018 /21:41 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асен Лещов като студент в Бърно, Чехословакия, 1924 г.

Плевенският журналист и влиятелен земеделски деец Асен Георгиев Лещов е роден на 21 ноември 1900 г. в с. Сомовит, Плевенско, и почива през 1976 г. в град Левски.

Лещов обвързва съдбата си с Чехословакия. Той извоюва сам мястото си на кореспондент на най-влиятелния от 20-те и 30-те години на века всекидневник „Лидове новини”.

Започва да пише политически статии и информации, които се публикуват в най-големия чехословашкия ежедневник с главна редакция в Бърно.

Говори често по местното радио и така се издържа, което очевидно не е било лесно, предвид на това, че Лещов освен че подължава изпитите си в Политехническия институт в Бърно, отделно се записва като студент и в Агрономическия факултет.

1 година работи като учител 

В сборника си със статии от чехословашката преса Лещов описва тежката ситуация в която се намира България след 9 юни 1923 г. Убийства, нестабилност и хаос…

Майка му Симеона Енчева пътува с параход по Дунав, като по нейни сметки бебето й трябва да се роди след месец. Настъпват родилни болки и тя слиза от парахода в Сомовит, където се ражда малкият Асен. Оттам след 2 дни е откарана заедно с детето в с. Радиненец, днешното с. Обнова, Плевенско, където детето е записано.

В Плевен Асен Лещов завършва гимназия с отличен успех. След матурата се завръща отново в село Радининец като учител за 1 година в първоначалното училище. През 1922 г. заминава за Чехословакия, където записва “Електротехника” в Бърно.

В най-къс срок полага държавен изпит. Поради финансова невъзможност на бащата, който издържа освен него и другите си 5 деца, които също учат в чужбина, Асен сам поема издръжката си.

Асен Лещов събира и материали, свързани с убийството на д-р Райко Даскалов, в които свидетелства, че чехословашкото правителство е знаело, че се подготвя атентат срещу него.

При пристигането на Даскалов като пълномощен министър в Прага правителството е получило “строго поверителни, тайни информации”, че се подготвя атентат за убийството на Даскалов, защото Даскалов е бил “първият след Стамболийски” и е действал против правителството на Цанков. Същевременно са били взети мерки за охраната на българския министър. Сам става свидетел на атентата срещу Даскалов. Вследствие тежкото нараняване при атентата Даскалов починал..

8 години е политемигрант  

Като сдружен земеделец Лещов се обявява против властта, установена в България през 1923 г., и се поставя на разположение на ръководството на Задграничното представителство на БЗНС в Прага. По личното нареждане на д-р Райко Даскалов към края на юни 1923 г. се завръща в България, за да установи връзка за тайна шифрована кореспонденция.

Малко по-късно е заподозрян и разкрит от властите, но с помощта на приятели успява да избяга нелегално от България и се установява окончателно в Чехословакия. От задграничното представителство на БЗНС е натоварен да събере материали и написва книгата “Зверствата на българската реакция”, която се разпространява на чешки и на френски език.

Политически емигрант е от 1923 г. до 15 февруари 1931 г., когато се завръща в България, за да участва в изборната борба за сваляне на правителството на Андрей Ляпчев.

Асен Лещов работи като главен редактор на в. “Земеделско знаме”, а по-късно и като главен редактор на земеделския ежедневник “Време”. По същото време е кореспондент на чехословашкия ежедневник “Лидове новости”. Той работи за вестника до нахлуването на Германия в Чехословакия, при което всички чужди кореспонденти са уволнени.

Става управител на разсадник  

Завръща се в с. Обнова и става кмет на селото, какъвто е до есента на 1941 г. Работи и като отчетник в Трудово-кооперативното земеделско стопанство в селото. По време на култа към личността на Вълко Червенков от 1951 до есента на 1953 г. е въдворен в град Белене, Плевенско, в Трудово-възпитателно училище.

Завръщайки се в с. Обнова, е назначен за управител на местния декоративен разсадник, където работи до 1968 г., когато подава оставка и се пенсионира.

Превежда от чешки на български език творбите на писателите Карел Чапек “Първа смяна” и “За петте хляба”; на Франтишек Лангер “Деца и кинжал” и на Иван Олбрахт “Никола хайдутин”.

Съпругата му Емилия Карл Пилатова превежда от български на чешки език няколко пиеси на Ст. Л. Костов и от чешки детската книжка от Ондржей Секора “Мравките не се предават”.

Асен Лещов умира на 9 септември 1976 г. в гр. Левски. В “Държавен архив” – Плевен, има регистриран фонд на Асен Лещов и рода му, съдържащ документи от 1899 до 1981 г.

------
*Материалът е подготвен със съдействието на Илиян Цветанов, главен експерт в "Държавен архив" Плевен - бел. авт.


 

Сподели в
 

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021/13:02

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021/11:05

През януари т. г. се навършват 55 години от отпечатването на първия брой на списание „Родопи“. Това съобщиха от Държавния архив – Смолян, известява Агенция „Фокус”.

27.01.2021/17:53

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021/12:17

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021/16:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки