Начало
 
 

Да си спомним за плевенския журналист Асен Лещов

28.07.2018 /21:41 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асен Лещов като студент в Бърно, Чехословакия, 1924 г.

Плевенският журналист и влиятелен земеделски деец Асен Георгиев Лещов е роден на 21 ноември 1900 г. в с. Сомовит, Плевенско, и почива през 1976 г. в град Левски.

Лещов обвързва съдбата си с Чехословакия. Той извоюва сам мястото си на кореспондент на най-влиятелния от 20-те и 30-те години на века всекидневник „Лидове новини”.

Започва да пише политически статии и информации, които се публикуват в най-големия чехословашкия ежедневник с главна редакция в Бърно.

Говори често по местното радио и така се издържа, което очевидно не е било лесно, предвид на това, че Лещов освен че подължава изпитите си в Политехническия институт в Бърно, отделно се записва като студент и в Агрономическия факултет.

1 година работи като учител 

В сборника си със статии от чехословашката преса Лещов описва тежката ситуация в която се намира България след 9 юни 1923 г. Убийства, нестабилност и хаос…

Майка му Симеона Енчева пътува с параход по Дунав, като по нейни сметки бебето й трябва да се роди след месец. Настъпват родилни болки и тя слиза от парахода в Сомовит, където се ражда малкият Асен. Оттам след 2 дни е откарана заедно с детето в с. Радиненец, днешното с. Обнова, Плевенско, където детето е записано.

В Плевен Асен Лещов завършва гимназия с отличен успех. След матурата се завръща отново в село Радининец като учител за 1 година в първоначалното училище. През 1922 г. заминава за Чехословакия, където записва “Електротехника” в Бърно.

В най-къс срок полага държавен изпит. Поради финансова невъзможност на бащата, който издържа освен него и другите си 5 деца, които също учат в чужбина, Асен сам поема издръжката си.

Асен Лещов събира и материали, свързани с убийството на д-р Райко Даскалов, в които свидетелства, че чехословашкото правителство е знаело, че се подготвя атентат срещу него.

При пристигането на Даскалов като пълномощен министър в Прага правителството е получило “строго поверителни, тайни информации”, че се подготвя атентат за убийството на Даскалов, защото Даскалов е бил “първият след Стамболийски” и е действал против правителството на Цанков. Същевременно са били взети мерки за охраната на българския министър. Сам става свидетел на атентата срещу Даскалов. Вследствие тежкото нараняване при атентата Даскалов починал..

8 години е политемигрант  

Като сдружен земеделец Лещов се обявява против властта, установена в България през 1923 г., и се поставя на разположение на ръководството на Задграничното представителство на БЗНС в Прага. По личното нареждане на д-р Райко Даскалов към края на юни 1923 г. се завръща в България, за да установи връзка за тайна шифрована кореспонденция.

Малко по-късно е заподозрян и разкрит от властите, но с помощта на приятели успява да избяга нелегално от България и се установява окончателно в Чехословакия. От задграничното представителство на БЗНС е натоварен да събере материали и написва книгата “Зверствата на българската реакция”, която се разпространява на чешки и на френски език.

Политически емигрант е от 1923 г. до 15 февруари 1931 г., когато се завръща в България, за да участва в изборната борба за сваляне на правителството на Андрей Ляпчев.

Асен Лещов работи като главен редактор на в. “Земеделско знаме”, а по-късно и като главен редактор на земеделския ежедневник “Време”. По същото време е кореспондент на чехословашкия ежедневник “Лидове новости”. Той работи за вестника до нахлуването на Германия в Чехословакия, при което всички чужди кореспонденти са уволнени.

Става управител на разсадник  

Завръща се в с. Обнова и става кмет на селото, какъвто е до есента на 1941 г. Работи и като отчетник в Трудово-кооперативното земеделско стопанство в селото. По време на култа към личността на Вълко Червенков от 1951 до есента на 1953 г. е въдворен в град Белене, Плевенско, в Трудово-възпитателно училище.

Завръщайки се в с. Обнова, е назначен за управител на местния декоративен разсадник, където работи до 1968 г., когато подава оставка и се пенсионира.

Превежда от чешки на български език творбите на писателите Карел Чапек “Първа смяна” и “За петте хляба”; на Франтишек Лангер “Деца и кинжал” и на Иван Олбрахт “Никола хайдутин”.

Съпругата му Емилия Карл Пилатова превежда от български на чешки език няколко пиеси на Ст. Л. Костов и от чешки детската книжка от Ондржей Секора “Мравките не се предават”.

Асен Лещов умира на 9 септември 1976 г. в гр. Левски. В “Държавен архив” – Плевен, има регистриран фонд на Асен Лещов и рода му, съдържащ документи от 1899 до 1981 г.

------
*Материалът е подготвен със съдействието на Илиян Цветанов, главен експерт в "Държавен архив" Плевен - бел. авт.


 

Сподели в
 

Започнах да чета, а сетне и да си купувам редовно вестници малко преди средата на 60-те. Сред най-търсените тогава бяха „Народен спорт”, „Стършел”, много се харчеше и единственият, излизащ подир обед – „Вечерни новини”...

18.08.2018/21:37

В нашия печат -- теоретиците от университетите да поправят –същински пионер в това поле като че ли бе появилото се преди 20-ина години сп. „Егоист”. Дебело, лъскаво, с дълги текстове, с пиперлив, че нерядко и „цапнат” език ,с помнещи се сравнения и автори със странновати имена...

17.08.2018/18:35

Изданието е „Български радио преглед”. Появявало се по вестникарските будки всеки петък, а редакцията му се помещавала в центъра на София – на улица „Кърниградска” 18.

16.08.2018/18:30

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки