Начало
 
 

Да си спомним за плевенския журналист Асен Лещов

28.07.2018 /21:41 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асен Лещов като студент в Бърно, Чехословакия, 1924 г.

Плевенският журналист и влиятелен земеделски деец Асен Георгиев Лещов е роден на 21 ноември 1900 г. в с. Сомовит, Плевенско, и почива през 1976 г. в град Левски.

Лещов обвързва съдбата си с Чехословакия. Той извоюва сам мястото си на кореспондент на най-влиятелния от 20-те и 30-те години на века всекидневник „Лидове новини”.

Започва да пише политически статии и информации, които се публикуват в най-големия чехословашкия ежедневник с главна редакция в Бърно.

Говори често по местното радио и така се издържа, което очевидно не е било лесно, предвид на това, че Лещов освен че подължава изпитите си в Политехническия институт в Бърно, отделно се записва като студент и в Агрономическия факултет.

1 година работи като учител 

В сборника си със статии от чехословашката преса Лещов описва тежката ситуация в която се намира България след 9 юни 1923 г. Убийства, нестабилност и хаос…

Майка му Симеона Енчева пътува с параход по Дунав, като по нейни сметки бебето й трябва да се роди след месец. Настъпват родилни болки и тя слиза от парахода в Сомовит, където се ражда малкият Асен. Оттам след 2 дни е откарана заедно с детето в с. Радиненец, днешното с. Обнова, Плевенско, където детето е записано.

В Плевен Асен Лещов завършва гимназия с отличен успех. След матурата се завръща отново в село Радининец като учител за 1 година в първоначалното училище. През 1922 г. заминава за Чехословакия, където записва “Електротехника” в Бърно.

В най-къс срок полага държавен изпит. Поради финансова невъзможност на бащата, който издържа освен него и другите си 5 деца, които също учат в чужбина, Асен сам поема издръжката си.

Асен Лещов събира и материали, свързани с убийството на д-р Райко Даскалов, в които свидетелства, че чехословашкото правителство е знаело, че се подготвя атентат срещу него.

При пристигането на Даскалов като пълномощен министър в Прага правителството е получило “строго поверителни, тайни информации”, че се подготвя атентат за убийството на Даскалов, защото Даскалов е бил “първият след Стамболийски” и е действал против правителството на Цанков. Същевременно са били взети мерки за охраната на българския министър. Сам става свидетел на атентата срещу Даскалов. Вследствие тежкото нараняване при атентата Даскалов починал..

8 години е политемигрант  

Като сдружен земеделец Лещов се обявява против властта, установена в България през 1923 г., и се поставя на разположение на ръководството на Задграничното представителство на БЗНС в Прага. По личното нареждане на д-р Райко Даскалов към края на юни 1923 г. се завръща в България, за да установи връзка за тайна шифрована кореспонденция.

Малко по-късно е заподозрян и разкрит от властите, но с помощта на приятели успява да избяга нелегално от България и се установява окончателно в Чехословакия. От задграничното представителство на БЗНС е натоварен да събере материали и написва книгата “Зверствата на българската реакция”, която се разпространява на чешки и на френски език.

Политически емигрант е от 1923 г. до 15 февруари 1931 г., когато се завръща в България, за да участва в изборната борба за сваляне на правителството на Андрей Ляпчев.

Асен Лещов работи като главен редактор на в. “Земеделско знаме”, а по-късно и като главен редактор на земеделския ежедневник “Време”. По същото време е кореспондент на чехословашкия ежедневник “Лидове новости”. Той работи за вестника до нахлуването на Германия в Чехословакия, при което всички чужди кореспонденти са уволнени.

Става управител на разсадник  

Завръща се в с. Обнова и става кмет на селото, какъвто е до есента на 1941 г. Работи и като отчетник в Трудово-кооперативното земеделско стопанство в селото. По време на култа към личността на Вълко Червенков от 1951 до есента на 1953 г. е въдворен в град Белене, Плевенско, в Трудово-възпитателно училище.

Завръщайки се в с. Обнова, е назначен за управител на местния декоративен разсадник, където работи до 1968 г., когато подава оставка и се пенсионира.

Превежда от чешки на български език творбите на писателите Карел Чапек “Първа смяна” и “За петте хляба”; на Франтишек Лангер “Деца и кинжал” и на Иван Олбрахт “Никола хайдутин”.

Съпругата му Емилия Карл Пилатова превежда от български на чешки език няколко пиеси на Ст. Л. Костов и от чешки детската книжка от Ондржей Секора “Мравките не се предават”.

Асен Лещов умира на 9 септември 1976 г. в гр. Левски. В “Държавен архив” – Плевен, има регистриран фонд на Асен Лещов и рода му, съдържащ документи от 1899 до 1981 г.

------
*Материалът е подготвен със съдействието на Илиян Цветанов, главен експерт в "Държавен архив" Плевен - бел. авт.


 

Сподели в
 

В навечерието на Коледа изложбата „Енотека и библиотека” (…за виното от летописите на времето), включваща следосвобожденска периодика, гостува в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково.

07.12.2018/11:09

След десетилетия на разруха и немара най-сетне две от сградите – паметници на културата в Плевен, свързани пряко с журналистиката, ще бъдат спасени, съобщи кметът Георг Спартански.

25.10.2018/18:40

Знае се приказката: „По-добре късно, отколкото никога.” Слаба утеха, но все пак – утеха... Та и в тоя случай. Хиляди пъти – както хиляди други – съм изписвал името Раковски.

29.09.2018/20:43

Който помни, ще се съгласи. През 1990-а вестникарският пазар у нас бе вече много променен в сравнение с почти 5-те десетилетия преди това.

17.09.2018/14:50

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

16.09.2018/11:49

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки