Начало
 
 

Десет години ЗА-ЕДНО със Студентска телевизия „Алма матер“

30.07.2018 /14:12 | Автор : Камелия Петрова-Иванова, учредител ТВ „Алма матер“ | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И на празника - ЗА-ЕДНО.

Имаше някакво особено обаяние около всичко това. Като да бяхме част от нещо много специално, което се ражда, за да промени средата около себе си. Много романтични времена бяха. Никога няма да забравя запознанството си с доцент Светла Божилова – директор на АМТВ. Подписваше студентски книжки в кабинета си и беше повикала една групичка от 11 студенти, които се събирахме около бюрото й и чакахме да разберем защо сме там. Накрая тя каза: “Вие сте учредителите на първата национална студентска телевизия „Алма матер“, слагам си главата в устата на лъва и се подписвам за вас, вие решете как ще се отнесете към това.”

Как да се отнесем към това, като нито един от нас нямаше представа какво означава учредители на телевизия. Или лиценз за национален оператор. Но пък звучеше като голяма чест да ни е отдадена и голямо доверие да ни е гласувано. Получихме задачи по концепцията на програмата на АМТВ: да има едно дискусионно студио (за него доброволци много нямаше), да се работи по сатирично предаване – възраждане на “Ку-Ку” (готините отидоха там, опитах и аз да се вмъкна, не стана) и една линия “за изкуството и културата на младите”. Последната звучеше малко хем скучно, хем хлъзгаво, хем пък някак предизвикателно. Аз чух изкуство и толкова ми трябваше. Бях първи курс.

Повратната точка в работата ни беше една среща в 29 зала със студенти от най-различни факултети на СУ (доброволци) и студенти от партньора ни в това начинание – НАТФИЗ (актьори). Решено беше – ще се стартира с Ку-Ку стратегически.

 Отварям папка с име “Концепции”, вътре файлове с номера от 1 до 13, прилежно надписани с дати, и един от тях без номер и дата със заглавие “CONCEPT ATELIER final” – най-първата ни (от поне 50 за 10 години, но кой да знае!) оптимистична концепция с автори: журналист в първи курс Камелия Петрова, току-що завършил актьор Сава Драгунчев, студент в Музикалната академия Невена Проданова. Но тези няколко епизода на Ателие и пилотния епизод на „Ку-Ку“ бяха и единствените, излъчени по БНТ1 през 2008-2009 г. Въпреки многобройните си опити да останем в ефира на телевизията, към която смятахме, че по много естествен начин принадлежим, се оказа, че дори за БНТ 1 е много трудно да задържи предаване за изкуство в програмата си.

Важно е да кажа тук, че

доцент Божилова вложи всички свои усилия да намери място не просто на темата за младите хора, а на темите, реализирани от млади хора

в национален ефир. Усилията й бяха неуморни, но и препятствията се оказаха безброй. Тогава с колегите от “Ку-Ку”: Презареждане за първи път се сблъскахме и с истината, че и общественият оператор може да търпи натиск от рекламодатели за комерсиално съдържание. Точно тогава научихме първия суров и ценен урок за съдържанието на ТВ програмата. Тя не зависи съвсем от вкусовете и предпочитанията на зрителите. Не точно от качеството на продукцията. Не особено много от ръководството на телевизията. А най-вече от рекламодателите и от изкупилите за година напред рекламното време по всички гледани телевизии медиашопове. Така се оказа, че ако киселите млека и дамските превръзки не предпочитат да рекламират в предаване за изкуство, то вероятността то да бъде показвано не е голяма.

Скоро след този крах доцент Божилова успя да спечели проект на Младежта в действие, по който имахме не само финансиране, но и възможност да снимаме мултикултурни епизоди на Ателие и  Ку-Ку в Париж, както и да посрещнем гости от там, с които да снимаме заедно в София

 

Никога няма да се откажа от твърдението, че кино и телевизия се прави от приятели

съмишленици, хора, които имат еднаква ценностна система и вкусове. Всичко това личи на екрана, който уголемява като лупа всеки недостатък, но и енергията от терена. Зрителите като че ли винаги ще ни простят малките провали, някой-друг нескопосан кадър или недобре написан текст, но никога  няма да простят лъжата, изкуствените послания, празните теми и липсата на химия.

До момента има общо 140 епизода „Ателие“. Грубо сметнати (ние сме хора на изкуството, сметките не са ни силата) това са 70 часа документални кадри за изкуство и над 370 герои на поредицата. На екран сме от 2008 година, така че на 4 април 2018 година станахме на 10 години. Водя списък на епизодите отдавна и с удоволствие, защото периодично си припомням, че е много вероятно да сме най-богатата документална библиотека на съвременното, младо и нетрадиционно изкуство. Без претенцията да сме обзорни, обективни и всеобхватни - напротив - с ясно различим стил и определен вкус, което ни отличава и аз лично намирам за смело на фона на повечето всеядни лайфстайл сутрешни блокове. Отдавна в „Ателие“ се занимаваме със социални каузи, каузи на изкуството, благотворителни събития, разказваме истории на хора, които са избрали да бъдат в помощ на другите.

 Радвам се и съм благодарна, че бяхме заедно. Че сме ЗА-ЕДНО

                          

 

Сподели в
 

Ето че свалиха от ефир и предаването “Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия! Голям СРАМ за ръководителите на тази „независима и частна” телевизия, но и голяма ЗАГУБА за родната журналистика! Защо?

18.08.2018/23:46

На 16 август в Мурманск с тържествена церемония бе даден стартът на Международния православен Славянски ход 2018 с направление Мурманск – Балканите,съобщи за сайта на СБЖ Иля Виноградов. Тази година той е под знака на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, а негов символ е копие на Самарското знаме.

17.08.2018/18:02

Протестът ще е на 20 август, понеделник, от 12 ч. пред БНР. Той е заради неочакваното отстраняване на диригентката на Детския радиохор Венеция Караманова. Междувременно родители на деца от радиохора се оплакаха, че ръководството на БНР им извива ръцете с току-що отправено към тях предложение, разпространено във Фейсбук

17.08.2018/14:17

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки