Начало
 
 

Пред очите на света Самарското знаме се вя на полюса

31.07.2018 /20:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На най-северната точка на планетата знамето беше развято от капитана на атомния ледоразбивач Олег Шчапин и Марина Чистоногова

За първи път в историята на Северния полюс на него беше развято копие на една от светините на България – Самарското знаме, което е флаг на тазгодишния Международен славянски ход, започнал от Мурманск. За това съобщи специално за сайта на СБЖ журналистът и поет Иля Виноградов. Преди десетина дни онлайн изданието на Съюза първо съобщи за началото на мисията, както и сега първо съобщава подробности от мястото на събитието.

На най-северната точка на планетата знамето беше развято от капитана на атомния ледоразбивач „50 години победа“ Олег Шчапин, на борда на който светинята достигна до там, и от отговорния секретар на Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова.  

На 31 юли атомният ледоразбивач се завърна от историческия рейс в града герой Мурманск. „За първи път в историята на Северния полюс се случва подобно събитие - достигането до него на копие на свята реликва, каквато е Самарското знаме, изработено в Мурманск“ – съобщиха от компанията ФГУП „Атомфлот“.

Свидетели на церемонията на полюса бяха 120 туристи от различни страни, пристигнали на атомния ледоразбивач „50 години победа“ с мисията да покорят ледения връх на планетата. „Туристи от цял свят наблюдаваха церемонията – каза Марина Чистоногова. – Радостни сме, че хора от Китай, Америка, Белгия, Германия вече знаят какво е Самарското знаме, какво е Освобождението на Балканите. Знаят за нашето мурманско областно отделение на Съюза на писателите на Русия.“

А в този исторически акт, както и в проекта Международен славянски ход 2018, председателят на Областния комитет за култура и изкуство в Мурманск Ирина Лисова съзря символ, който бележи 80-годишнината от създаването на Мурманска област. Тя подчерта, че областта е изиграла значителна роля в развитието на съвременните приятелски връзки с България, и най-вече в това, че именно тук през 1997 година е сложено началото да бъде отбелязван Денят на славянската писменост и култура.

След като беше развято на Северния полюс, Самарското знаме

ще оглави Славянския ход Мурманск – Балканите с дължина 12 хиляди километра

Началото на проекта е на 17 август и участниците ще преминат през Петрозаводск, Велики Новгород, Минск, градове в Словакия, Сърбия, България, Черна гора, след което ще се завърнат на 7 септември в Мурманск. Тазгодишното издание е от особено значение, тъй като е посветено на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, за което Русия изигра главната роля. В България участниците в хода ще пристигнат от Белград в София на 24 август. След среща с представители на българските медии и столичани те ще продължат за връх Шипка, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Ловеч, Варна, Пловдив и ще продължат към крайната си цел Черна гора.

Първият Международен славянски ход по маршрута Мурманск – Черна гора, състоял се през 1997 г., беше продължение на важно историческо събитие. По инициатива на мурманските писатели и най-вече на ветерана от атомния ледоразбивачен флот Виталий Маслов беше сложено началото на празнуването на деня на славянската писменост и култура. За първи път празникът се е състоял в Мурманск през 1986 година. В знак на благодарност за възраждането на светлия ден България дари  северния град с копие на паметника на равноапостолните свети братя Кирил и Методий,издигнат пред Народната библиотека в София, чийто автор е скулпторът Владимир Гиновски. Това е първият монумент на Славянските просветители в Русия.

Главната цел на тазгодишния ход е установяване на приятелски отношения и културни връзки със славянските страни, през които ще преминат участниците.

Организатори на Славянския ход 2018 са Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия съвместно с Мурманското областно отделение на Международния фонд на славянската писменост и култура, с подкрепата на правителството на Мурманска област, властите на град Мурманск, Мурманското отделение на обществения фонд „Руски фонд на мира“ и компанията „Атомфлот“.

Още по темата:

https://drive.google.com/open?id=1tVUU9eeUXs0ETIUcaIrLSwF0HbwKYNhV

Руските колеги предоставиха за сайта на СБЖ видео запис от уникалното пристигане на Самарското знаме на Северния полюс

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=39940

Единствен сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току що стартира и е с крайна цел…Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

 

Снимките са от архива на Славянски ход и са предоставени на сайта на СБЖ от Иля Виноградов

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

22.10.2018/18:47

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

22.10.2018/18:08

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

Защита на разследващите репортери ще прокарва доклад, внасян днес в комисията по свободите на Европейския парламент. Инициативата съвпада с годишнината от атентата, в който загина малтийката Каруана Галиция, но във фокуса е и убийството на българката Виктория Маринова, на което не се гледа само като на криминално престъпление

15.10.2018/12:35

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки