Начало
 
 

Пред очите на света Самарското знаме се вя на полюса

31.07.2018 /20:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На най-северната точка на планетата знамето беше развято от капитана на атомния ледоразбивач Олег Шчапин и Марина Чистоногова

За първи път в историята на Северния полюс на него беше развято копие на една от светините на България – Самарското знаме, което е флаг на тазгодишния Международен славянски ход, започнал от Мурманск. За това съобщи специално за сайта на СБЖ журналистът и поет Иля Виноградов. Преди десетина дни онлайн изданието на Съюза първо съобщи за началото на мисията, както и сега първо съобщава подробности от мястото на събитието.

На най-северната точка на планетата знамето беше развято от капитана на атомния ледоразбивач „50 години победа“ Олег Шчапин, на борда на който светинята достигна до там, и от отговорния секретар на Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова.  

На 31 юли атомният ледоразбивач се завърна от историческия рейс в града герой Мурманск. „За първи път в историята на Северния полюс се случва подобно събитие - достигането до него на копие на свята реликва, каквато е Самарското знаме, изработено в Мурманск“ – съобщиха от компанията ФГУП „Атомфлот“.

Свидетели на церемонията на полюса бяха 120 туристи от различни страни, пристигнали на атомния ледоразбивач „50 години победа“ с мисията да покорят ледения връх на планетата. „Туристи от цял свят наблюдаваха церемонията – каза Марина Чистоногова. – Радостни сме, че хора от Китай, Америка, Белгия, Германия вече знаят какво е Самарското знаме, какво е Освобождението на Балканите. Знаят за нашето мурманско областно отделение на Съюза на писателите на Русия.“

А в този исторически акт, както и в проекта Международен славянски ход 2018, председателят на Областния комитет за култура и изкуство в Мурманск Ирина Лисова съзря символ, който бележи 80-годишнината от създаването на Мурманска област. Тя подчерта, че областта е изиграла значителна роля в развитието на съвременните приятелски връзки с България, и най-вече в това, че именно тук през 1997 година е сложено началото да бъде отбелязван Денят на славянската писменост и култура.

След като беше развято на Северния полюс, Самарското знаме

ще оглави Славянския ход Мурманск – Балканите с дължина 12 хиляди километра

Началото на проекта е на 17 август и участниците ще преминат през Петрозаводск, Велики Новгород, Минск, градове в Словакия, Сърбия, България, Черна гора, след което ще се завърнат на 7 септември в Мурманск. Тазгодишното издание е от особено значение, тъй като е посветено на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, за което Русия изигра главната роля. В България участниците в хода ще пристигнат от Белград в София на 24 август. След среща с представители на българските медии и столичани те ще продължат за връх Шипка, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Ловеч, Варна, Пловдив и ще продължат към крайната си цел Черна гора.

Първият Международен славянски ход по маршрута Мурманск – Черна гора, състоял се през 1997 г., беше продължение на важно историческо събитие. По инициатива на мурманските писатели и най-вече на ветерана от атомния ледоразбивачен флот Виталий Маслов беше сложено началото на празнуването на деня на славянската писменост и култура. За първи път празникът се е състоял в Мурманск през 1986 година. В знак на благодарност за възраждането на светлия ден България дари  северния град с копие на паметника на равноапостолните свети братя Кирил и Методий,издигнат пред Народната библиотека в София, чийто автор е скулпторът Владимир Гиновски. Това е първият монумент на Славянските просветители в Русия.

Главната цел на тазгодишния ход е установяване на приятелски отношения и културни връзки със славянските страни, през които ще преминат участниците.

Организатори на Славянския ход 2018 са Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия съвместно с Мурманското областно отделение на Международния фонд на славянската писменост и култура, с подкрепата на правителството на Мурманска област, властите на град Мурманск, Мурманското отделение на обществения фонд „Руски фонд на мира“ и компанията „Атомфлот“.

Още по темата:

https://drive.google.com/open?id=1tVUU9eeUXs0ETIUcaIrLSwF0HbwKYNhV

Руските колеги предоставиха за сайта на СБЖ видео запис от уникалното пристигане на Самарското знаме на Северния полюс

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=39940

Единствен сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току що стартира и е с крайна цел…Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

 

Снимките са от архива на Славянски ход и са предоставени на сайта на СБЖ от Иля Виноградов

Сподели в
 

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

Европейският шампион по плуване за трансплантирани, журналистът Геоги Пеев, получи кристален плакет със символа на Хасково - статуята на Св. Богородица, в знак на уважение към спечелените на първенството 5 медала -2 златни и 3 сребърни.

06.12.2018/18:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 82 гости

Бързи връзки