Сбогувахме се с колежката Савелина Савова

02.08.2018 /09:04 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Савелина Савова бе член на СБЖ от 15 ноември 2017 г.

Изпратихме в последния ѝ път Савелина Савова - един от емблематичните гласове на "Хоризонт", в последните години редактор и водещ на предаването "Хоризонт до обед", съобщават от БНР:

Колегите ѝ завинаги ще помнят Савелина като чаровна, човечна и чудата.

"Савелина Савова чуваше всяка история, всяка тегоба, всяка приумица, всяка шега. Савелина осигуряваше въздух навсякъде около себе си с брилянтните ѝ фрази, смислените ѝ тези, проникващите въпроси. Савелина сякаш ни разбираше по добре, отколкото ние нея", спомни си кореспондентката на БНР Ива Антонова.

Журналистката и радиоводеща Таня Величкова я нарече: "Пример за това как човек може да минава през изключително сериозни изпитания - и професионални, и житейски, с доброта и благородство".

А звукорежисьорът Георги Бангиев определи Савелина Савова с три думи - "музика, поезия, душа човек". Тя е работила и за двете национални програми "Христо Ботев" и "Хоризонт". Последното ѝ предаване беше на 12 юли.

Професионалната биография на Савелина Савова съвпада с най-значимите години от доказването на Радиото като свободна медия.

През 2001 г., по време на кризата в БНР, тя беше сред уволнените от тогавашното ръководство протестиращи журналисти, които оспорваха легитимността на генералния директор.

През 2015 г. получава приза "Златният глас на радиото", която се присъжда в памет на журналистката Надежда Дженева- едно от знаковите имена на "Хоризонт". 

За 2014-а е носителка на почетното звание „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“. Има награда и от Столичната библиотека за популяризиране работата на библиотеката и насърчаването на четенето.

Поклонението е на 1-ви август от 13.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища. 

Свързани:   Савелина Савова и Теодора Димова приеха награди за БНР

Предаването на БНР "Хоризонт до обед" получи една от годишните награди на Столичната библиотека. Тя беше тържествено връчена на радиоводещата Савелина Савова:
Дата: 17.12.2016


 

Сподели в
 

Книгата си "Здравей, Книгария" ще представи журналистката Божидара Ангелова на 18 октомври от 17.30 часа в читалня "Изкуство" в Регионалната библиотека "Н. Й. Вапцаров" в Кърджали.

18.10.2018/09:04

Европейската комисия (ЕК) почете в Брюксел с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куцяк (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция.

17.10.2018/09:03

Германската журналистка от турски произход Мешале Толу, освободена от затвор в Турция през декември, след като прекара 8 месеца зад решетките, заяви пред ДПА, че се връща в Истанбул, за да изчисти името си.

16.10.2018/09:03

Преди дни випускниците от петия майсторски клас по журналистика на БНР получиха дипломите си. Обучението на колегите отне 5 месеца, а утвърдени професионалисти от БНР им показваха тънкостите от занаята в 10 дисциплини.

15.10.2018/16:50

Вече седмица цялата държава се вълнува от изключително тежък инцидент - млада жена си отиде по жесток начин в Русе. Бе убита нечия дъщеря, жена, майка, приятелка... Никой не заслужава подобна съдба!

15.10.2018/09:01

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки