Начало
 
 

Виолин Неделчев: Децата са най-чистите души!

06.08.2018 /13:01 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Виолин Неделчев. Снимка: БНР

Преподавателят по изобразително изкуство, който вече два пъти - през 2015 и 2018 г. - бе обявяван за учител на годината, смята, че доверието е най-важното в симбиозата учител-ученик.

Виолин Неделчев е носител на почетното  отличие „Неофит Рилски“ за иновации в изобразителното изкуство. Обяваван е за учител на годината два пъти - през 2015-а и 2018-а.

Роден е на 21 май 1965 г. в София. Завършва Художествената гимназия „Проф. Илия Петров“ и Художествената академия - пространствено оформление  при проф. Георги Петров и Димитър Тасев. От 1994 г.  преподава изобразително изкуство. В момента е учител в 143 ОУ „Г. Бенковски” и в Националната търговско-банкова гимназия. Смятат го за учител от ново поколение.

Убеден е, че журналистиката е много важна, но смята, че някои от медиите у нас работят не в полза на хората, а за политическата система, за отделни кръгове и лобита. Има и други - смели и професионални, честни журналисти, които защитават каузата си и отразяват събитията достоверно. Апелира към тях да пишат и показват не само лошите новини, а и доброто, което става в живота.

Виолин Неделчев е женен, има син Алек на 29 години, който е републикански шампион по спортна стрелба.

- Вече два пъти сте обявяван за учител на годината. Как приемате това признание?

- Мотивира ме и ме амбицира. Кара ме да работя все повече и повече и да се усъвършенствам. Да работя и за децата, и за себе си. Ние с тях сме в тясна връзка, в симбиоза. Всичко при нас е взаимно. Когато те се изявяват, то и аз се доказвам. Всички деца искат да бъдат чути и видени.

Наградата „Учител на годината“ ме окуражава да вървя все по-нагоре, и по-нагоре. Ръководството на училището ми вярва, директорката дава пари за хубави, качествени материали – бои, картони, 3 D писалки и принтер. Това също мотивира децата да се стараят, да са по-добри.

Признанието за мен е и добра предпоставка училището и децата да се популяризират. Имаме изложби в Народното събрание, в БНР, във Военно-историческия музей, в радио „Витоша“, работим с главния архитект на София арх. Здравко Здравков.

- Какво е най-важното, за да си учител и то добър?

- За да си добър учител, преди всичко трябва да си добър човек и много да обичаш децата. Трябва да имаш правилен подход към тях, който се постига с много търпение и постоянство. Трябва да общуваш на равна нога с тях. Твоето сърце и твоята душа да се слеят с техните и дори да се вдетиниш, ако трябва. Да се впишеш в тяхното мислене и отношение към нещата, да ги накараш и те да те заобичат.

Така и поднасям материала си на преподаване – със закачка, лек виц, да има и едно обгрижване не само като учител, но и като родител. Не бива да се забравя, че всички деца са различни. И към сърцето на всяко трябва да се намери подход и пътека. А това става с много търпение - всички поравно да бъдат обгрижвани и щастливи и да показват всичко, на което са способни.

Уча ги, че не само резултата е важен, а и старанието. Повтарям им, че в изкуството има 99 процента труд и един процент талант. Да се усъвършенстват с труд и постоянство. Личният пример също е много важен. Затова трябва да имаш добър авторитет.

Много е важно и доверието – те ми вярват, и аз им вярвам. Взаимно се допълваме.

Гледам да разнообразявам предметите, вкарвам история на изкуството, музика, история, физика, математика, за да им е интересно и за да имат по-богата обща култура. Да вмъкваш различни факти по темата на предмета, да не е стереотипно и ординерно. Опитвам се да преподавам по-съвременно  и по-модерно.

- На какво учите децата освен да рисуват добре?

- На етика и естетика. Да не гледат само материалното, а и духовното. Да се вглеждат в сърцето и душата на хората, да помагат на другите и на по-слабите. Да се учат на приятелство! Да са хора! Да подават ръка на другите.

- А на какво ви учат вашите ученици?

- Да съхранявам в себе си детското. Да усещам, че още съм полезен и не остарявам. Зареждат ме с енергия, дават ми стимул за работа и живот, идеи за работа - така  се усъвършенствам. Благодарение на тях аз се развивам.

Питат ме защо не правя аз авторски изложби, за да се изявявам лично. Отговарям им, че аз достатъчно се показвам чрез учениците си. Моите идеи се претворяват в техните картини. Нали казват: „Какъвто учителят, такива и учениците“…

- Като преподавател по изобразително изкуство какво мислите за мястото на културата в нашия живот?

- Има една тенденция към опростачване на нацията. Слуша се чалга, ценностите са размити, младите предпочитат пушенето и пиенето пред кино, театър, концерт. За това е виновна системата. Като че ли някой има интерес това общество да е необразовано и некултурно.

Но и семейството е виновно. Институциите не се интересуват особено, не отделят внимание на културата и образованието. Вижте бюджеа за тях колко е… Трябва да се инвестира в изкуството, културата, образователната система. Иначе има опасност да се затрием.

- Вие правите не малко благотворителни изложби. Как приобщавате към каузата си малки и големи?

- Най-важното е да разберат, че идеята ми е деца да творят за деца. Първата ми благотворителна изложба беше през 2010 г. във Военно-историческия музей. Това беше Коледна благотворителна изложба. Този празник провокира добрина и сърцатост.

След успеха ни тогава решихме и на други места да правим благотворителност. Правили сме изложби в Българското национално радио, в Ларгото, в Народното събрание, в Столична община, в община „Подуене“, в радио „Витоша“.

Приобщавам децата и възрастните с идеята да няма лишени от любов, от здравеопазване, от родителски грижи. Всички пари, колкото и да са те, отиват за децата, които са в неравностойно положение.

Децата са най-чистите души! Затова е много важно да знаят, че са полезни. Стремим се с любов и красота, с картините на моите ученици да приобщаваме и малки, и големи към състрадателност, доброта и пожертвователност. Колкото можем и с доколкото можем.

- Вашата работа е достатъчно популяризирана. Не оставяте извън светлината на прожекторите. Какво мислите за мястото и значението на медиите в обществения живот у нас?

- Журналистиката е много важна професия . Но има различни медии у нас. Едни работят в полза на хората, отразяват правдиво реалността, популяризират доброто. Има и други медии, те работят в полза на определени кръгове и лобита, в полза на политическата система. Има тенденция да се отразяват повече лошите новини, търси се  сензацията. Но в живота у нас се случват и хубави неща. Отразяват се, но все по-малко и по-малко.

Медиите трябва да учат и подрастващите на правилна ценностна система. Журналистите не трябва да служат на политическия елит, а на хората, особено на младите.

 

Сподели в
 

Литературният историк Йордан Нанчев извади от забрава стар ръкопис, който издаде със заглавие „Хасковци от миналото“. В книгата са събрани неизвестни спомени за известни хора.

12.12.2018/18:16

Снимки от „Context“ - втората фото-книга на Маргарита Русева и Раймондо Варсано - ще бъдат представени от 19 декември в столичната галерия “Аросита”, пише в. "Стандарт" на сайта си:

11.12.2018/18:53

Среща с живата легенда, рицаря на хумора Здравко Попов ще имат хасковлии на 12 декември. Поканата е отправена от община Хасково, Регионалната билиотека " Христо Смирненски" и Сдружението за култура "Хасково 2015".

11.12.2018/18:26

Умалената реплика на Гутенберговата преса е вече на своето място в зала "История на книгата" в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София.

11.12.2018/18:19

Празникът на Плевен 10 декември по традиция започна с панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници.

10.12.2018/18:41

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 71 гости

Бързи връзки