Начало
 
 

Виолин Неделчев: Децата са най-чистите души!

06.08.2018 /13:01 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Виолин Неделчев. Снимка: БНР

Преподавателят по изобразително изкуство, който вече два пъти - през 2015 и 2018 г. - бе обявяван за учител на годината, смята, че доверието е най-важното в симбиозата учител-ученик.

Виолин Неделчев е носител на почетното  отличие „Неофит Рилски“ за иновации в изобразителното изкуство. Обяваван е за учител на годината два пъти - през 2015-а и 2018-а.

Роден е на 21 май 1965 г. в София. Завършва Художествената гимназия „Проф. Илия Петров“ и Художествената академия - пространствено оформление  при проф. Георги Петров и Димитър Тасев. От 1994 г.  преподава изобразително изкуство. В момента е учител в 143 ОУ „Г. Бенковски” и в Националната търговско-банкова гимназия. Смятат го за учител от ново поколение.

Убеден е, че журналистиката е много важна, но смята, че някои от медиите у нас работят не в полза на хората, а за политическата система, за отделни кръгове и лобита. Има и други - смели и професионални, честни журналисти, които защитават каузата си и отразяват събитията достоверно. Апелира към тях да пишат и показват не само лошите новини, а и доброто, което става в живота.

Виолин Неделчев е женен, има син Алек на 29 години, който е републикански шампион по спортна стрелба.

- Вече два пъти сте обявяван за учител на годината. Как приемате това признание?

- Мотивира ме и ме амбицира. Кара ме да работя все повече и повече и да се усъвършенствам. Да работя и за децата, и за себе си. Ние с тях сме в тясна връзка, в симбиоза. Всичко при нас е взаимно. Когато те се изявяват, то и аз се доказвам. Всички деца искат да бъдат чути и видени.

Наградата „Учител на годината“ ме окуражава да вървя все по-нагоре, и по-нагоре. Ръководството на училището ми вярва, директорката дава пари за хубави, качествени материали – бои, картони, 3 D писалки и принтер. Това също мотивира децата да се стараят, да са по-добри.

Признанието за мен е и добра предпоставка училището и децата да се популяризират. Имаме изложби в Народното събрание, в БНР, във Военно-историческия музей, в радио „Витоша“, работим с главния архитект на София арх. Здравко Здравков.

- Какво е най-важното, за да си учител и то добър?

- За да си добър учител, преди всичко трябва да си добър човек и много да обичаш децата. Трябва да имаш правилен подход към тях, който се постига с много търпение и постоянство. Трябва да общуваш на равна нога с тях. Твоето сърце и твоята душа да се слеят с техните и дори да се вдетиниш, ако трябва. Да се впишеш в тяхното мислене и отношение към нещата, да ги накараш и те да те заобичат.

Така и поднасям материала си на преподаване – със закачка, лек виц, да има и едно обгрижване не само като учител, но и като родител. Не бива да се забравя, че всички деца са различни. И към сърцето на всяко трябва да се намери подход и пътека. А това става с много търпение - всички поравно да бъдат обгрижвани и щастливи и да показват всичко, на което са способни.

Уча ги, че не само резултата е важен, а и старанието. Повтарям им, че в изкуството има 99 процента труд и един процент талант. Да се усъвършенстват с труд и постоянство. Личният пример също е много важен. Затова трябва да имаш добър авторитет.

Много е важно и доверието – те ми вярват, и аз им вярвам. Взаимно се допълваме.

Гледам да разнообразявам предметите, вкарвам история на изкуството, музика, история, физика, математика, за да им е интересно и за да имат по-богата обща култура. Да вмъкваш различни факти по темата на предмета, да не е стереотипно и ординерно. Опитвам се да преподавам по-съвременно  и по-модерно.

- На какво учите децата освен да рисуват добре?

- На етика и естетика. Да не гледат само материалното, а и духовното. Да се вглеждат в сърцето и душата на хората, да помагат на другите и на по-слабите. Да се учат на приятелство! Да са хора! Да подават ръка на другите.

- А на какво ви учат вашите ученици?

- Да съхранявам в себе си детското. Да усещам, че още съм полезен и не остарявам. Зареждат ме с енергия, дават ми стимул за работа и живот, идеи за работа - така  се усъвършенствам. Благодарение на тях аз се развивам.

Питат ме защо не правя аз авторски изложби, за да се изявявам лично. Отговарям им, че аз достатъчно се показвам чрез учениците си. Моите идеи се претворяват в техните картини. Нали казват: „Какъвто учителят, такива и учениците“…

- Като преподавател по изобразително изкуство какво мислите за мястото на културата в нашия живот?

- Има една тенденция към опростачване на нацията. Слуша се чалга, ценностите са размити, младите предпочитат пушенето и пиенето пред кино, театър, концерт. За това е виновна системата. Като че ли някой има интерес това общество да е необразовано и некултурно.

Но и семейството е виновно. Институциите не се интересуват особено, не отделят внимание на културата и образованието. Вижте бюджеа за тях колко е… Трябва да се инвестира в изкуството, културата, образователната система. Иначе има опасност да се затрием.

- Вие правите не малко благотворителни изложби. Как приобщавате към каузата си малки и големи?

- Най-важното е да разберат, че идеята ми е деца да творят за деца. Първата ми благотворителна изложба беше през 2010 г. във Военно-историческия музей. Това беше Коледна благотворителна изложба. Този празник провокира добрина и сърцатост.

След успеха ни тогава решихме и на други места да правим благотворителност. Правили сме изложби в Българското национално радио, в Ларгото, в Народното събрание, в Столична община, в община „Подуене“, в радио „Витоша“.

Приобщавам децата и възрастните с идеята да няма лишени от любов, от здравеопазване, от родителски грижи. Всички пари, колкото и да са те, отиват за децата, които са в неравностойно положение.

Децата са най-чистите души! Затова е много важно да знаят, че са полезни. Стремим се с любов и красота, с картините на моите ученици да приобщаваме и малки, и големи към състрадателност, доброта и пожертвователност. Колкото можем и с доколкото можем.

- Вашата работа е достатъчно популяризирана. Не оставяте извън светлината на прожекторите. Какво мислите за мястото и значението на медиите в обществения живот у нас?

- Журналистиката е много важна професия . Но има различни медии у нас. Едни работят в полза на хората, отразяват правдиво реалността, популяризират доброто. Има и други медии, те работят в полза на определени кръгове и лобита, в полза на политическата система. Има тенденция да се отразяват повече лошите новини, търси се  сензацията. Но в живота у нас се случват и хубави неща. Отразяват се, но все по-малко и по-малко.

Медиите трябва да учат и подрастващите на правилна ценностна система. Журналистите не трябва да служат на политическия елит, а на хората, особено на младите.

 

Сподели в
 

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки