Начало
 
 

Фотграфката Рената Вале показва в София „Морски бриз”

07.08.2018 /18:54 | Автор : Никол Панкова | Източник: podmosta.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С фотографиите на Рената Вале не са ни нужни думи

До 10 септември 2018 г. на бул. “Васил Левски” 57 в София имаме възможност да се докоснем до бразилския бряг благодарение на фотографката Рената Вале и нейната дебютна изложба.

“Морски бриз” е съвкупност от уникално уловени мигове от обектива насред морето. “Фотосинтезис Арт Център”, където са налични и фотографиите, ни пренася на брега по залез слънце, където вълните и хората са преходни.

Докато гледаш снимките, освен съмнението, че това всъщност са рисунки, се появяват и въпроси като “Коя камера и кой фотограф изобщо би успял да изобрази любимото синьо по такъв завладяващ начин?” 

Рената Вале е родена през 1977 г. във Форталеза, Бразилия. Работи за организация, която подпомага развитието на бразилски млади таланти, живеещи при неблагоприятни условия. Завършила е в Сао Паоло, а дебюта си като арт-фотограф бележи в София с изложбата озаглавена “Морски бриз”.

Разфокусираните образи са нейна запазена марка и техника, която е трудна за разкодиране. Замъгляването цели да отдалечи сетивата от очевидното, споделя фотографката. 

Винаги си личи, когато човек влага сърцето и себе си в своето изкуство. Фотографиите ни доказват, че така познатият ни морски пейзаж, погледнат през мъглите на чужд обектив, може и да е съвсем ново преживяване. Заглавията на снимките целят само да насочват, но не и да втълпяват или внушават.

Тръгваме си от “Фотосинтезис Арт Център” с носталгия по прохладата в кафето-галерия, но и “с усещане за хода на времето така, както усещаме полъха на морския бриз”, както и Рената Вале споделя в своето представяне.

Възползвайте се и хвърлете един поглед не само върху българските или гръцките брегове, но и върху бразилските. При това е и съвсем безплатно.  (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки