Начало
 
 

Фотграфката Рената Вале показва в София „Морски бриз”

07.08.2018 /18:54 | Автор : Никол Панкова | Източник: podmosta.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С фотографиите на Рената Вале не са ни нужни думи

До 10 септември 2018 г. на бул. “Васил Левски” 57 в София имаме възможност да се докоснем до бразилския бряг благодарение на фотографката Рената Вале и нейната дебютна изложба.

“Морски бриз” е съвкупност от уникално уловени мигове от обектива насред морето. “Фотосинтезис Арт Център”, където са налични и фотографиите, ни пренася на брега по залез слънце, където вълните и хората са преходни.

Докато гледаш снимките, освен съмнението, че това всъщност са рисунки, се появяват и въпроси като “Коя камера и кой фотограф изобщо би успял да изобрази любимото синьо по такъв завладяващ начин?” 

Рената Вале е родена през 1977 г. във Форталеза, Бразилия. Работи за организация, която подпомага развитието на бразилски млади таланти, живеещи при неблагоприятни условия. Завършила е в Сао Паоло, а дебюта си като арт-фотограф бележи в София с изложбата озаглавена “Морски бриз”.

Разфокусираните образи са нейна запазена марка и техника, която е трудна за разкодиране. Замъгляването цели да отдалечи сетивата от очевидното, споделя фотографката. 

Винаги си личи, когато човек влага сърцето и себе си в своето изкуство. Фотографиите ни доказват, че така познатият ни морски пейзаж, погледнат през мъглите на чужд обектив, може и да е съвсем ново преживяване. Заглавията на снимките целят само да насочват, но не и да втълпяват или внушават.

Тръгваме си от “Фотосинтезис Арт Център” с носталгия по прохладата в кафето-галерия, но и “с усещане за хода на времето така, както усещаме полъха на морския бриз”, както и Рената Вале споделя в своето представяне.

Възползвайте се и хвърлете един поглед не само върху българските или гръцките брегове, но и върху бразилските. При това е и съвсем безплатно.  (Със съкращения)


 

Сподели в
 

На 24 април от 19,30 ч. в превърналото се в емблематично културно пространство Сити Марк Арт център(бившо кино „Левски“) е премиерата на комедията на „Том, Дик и Хари“ от Рей и Майкъл Куни. Ситуационната комедия получи приза Комедиен хит на сезона само преди месец на ежегодните Чудомирови празници в Казънлък.

22.04.2019/18:27

В Драматичния театър „Иван Димов“ в Хасково бе представен българско-руският двуезичен сборник със стихове на Ивайло Балабанов „Площад „Надежда”, отпечатан миналата година в Москва.

21.04.2019/21:47

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки