Начало
 
 

Фотграфката Рената Вале показва в София „Морски бриз”

07.08.2018 /18:54 | Автор : Никол Панкова | Източник: podmosta.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С фотографиите на Рената Вале не са ни нужни думи

До 10 септември 2018 г. на бул. “Васил Левски” 57 в София имаме възможност да се докоснем до бразилския бряг благодарение на фотографката Рената Вале и нейната дебютна изложба.

“Морски бриз” е съвкупност от уникално уловени мигове от обектива насред морето. “Фотосинтезис Арт Център”, където са налични и фотографиите, ни пренася на брега по залез слънце, където вълните и хората са преходни.

Докато гледаш снимките, освен съмнението, че това всъщност са рисунки, се появяват и въпроси като “Коя камера и кой фотограф изобщо би успял да изобрази любимото синьо по такъв завладяващ начин?” 

Рената Вале е родена през 1977 г. във Форталеза, Бразилия. Работи за организация, която подпомага развитието на бразилски млади таланти, живеещи при неблагоприятни условия. Завършила е в Сао Паоло, а дебюта си като арт-фотограф бележи в София с изложбата озаглавена “Морски бриз”.

Разфокусираните образи са нейна запазена марка и техника, която е трудна за разкодиране. Замъгляването цели да отдалечи сетивата от очевидното, споделя фотографката. 

Винаги си личи, когато човек влага сърцето и себе си в своето изкуство. Фотографиите ни доказват, че така познатият ни морски пейзаж, погледнат през мъглите на чужд обектив, може и да е съвсем ново преживяване. Заглавията на снимките целят само да насочват, но не и да втълпяват или внушават.

Тръгваме си от “Фотосинтезис Арт Център” с носталгия по прохладата в кафето-галерия, но и “с усещане за хода на времето така, както усещаме полъха на морския бриз”, както и Рената Вале споделя в своето представяне.

Възползвайте се и хвърлете един поглед не само върху българските или гръцките брегове, но и върху бразилските. При това е и съвсем безплатно.  (Със съкращения)


 

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки