Начало
 
 

Секретен доклад за потенциалната детска престъпност в ислямски семейства

07.08.2018 /17:50 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Службата за защита на конституцията в Германия (германското контраразузнаване)е разработила специален анализ за децата, които израстват в ислямска среда и семейства във федералната република.

Според анализа на експертите тези деца, които растат семейно в ислямска и извън дома в светска среда, представляват – макар и незначителен, но опасен потенциал от заплаха за демократичния и правов ред в държавата. До секретния документ са се добрали журналисти от известната медийна група „Функе“, която издава над сто регионални издания, 20 списания за жени и още толкова за програма на радио и телевизионните канали.

В анализа се казва още, че съществуват данни за „по-бързо и ранно възможно радикализиране на малолетни и подрастващи в такава семейна среда“.

Изданията, цитирали анализа, припомнят, че още през декември миналата година шефът на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен е предупредил от вероятността за подобни последствия при завърнали се в Германия съпруги и деца на бойци на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Тогава той предупреди също така, че по-голямата част от тези семейства се изпращат обратно в Германия съвсем целенасочено и се превръщат в

„спящи клетки“ на терористичните ислямистки организации. Сега обаче анализът допълва, че опасност има и от ислямски семейства, които не са пътували в регионите на военни действия. Все пак се уточнява, че обект на наблюдение и оценка са няколкостотин ислямистки семейства, които имат повече от две деца. Експертите признават, че социализирането на деца от семейства, изповядващи радикален ислям, е трудно и затова федералната Служба за защита на конституцията го приема като предизвикателство.

Според вестниците на медийната група „Функе“ най-многобройните „проблемни“ семейства са в две провинции – Бавария и Северен Рейн-Вестфалия. В Северен Рейн-Вестфалия, където са съсредоточени най-много турски и други малцинствени групи, изповядващи исляма, вероятно ще се приложат мерките, които вече са в сила в съседна Бавария. Там вече съществува законово регламентиране за наблюдение от властите на лица, навършили 14 години и които по един или друг начин представляват заплаха за обществения ред и спокойствие.

Според министъра на вътрешните работи в Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, провинциалното правителство прави всичко възможно, за да може със законови средства да извежда от семействата им травматизирани или потенциално опасни деца, ненавършили 14 години.

 

Сподели в
 

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки