Начало
 
 

Секретен доклад за потенциалната детска престъпност в ислямски семейства

07.08.2018 /17:50 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Службата за защита на конституцията в Германия (германското контраразузнаване)е разработила специален анализ за децата, които израстват в ислямска среда и семейства във федералната република.

Според анализа на експертите тези деца, които растат семейно в ислямска и извън дома в светска среда, представляват – макар и незначителен, но опасен потенциал от заплаха за демократичния и правов ред в държавата. До секретния документ са се добрали журналисти от известната медийна група „Функе“, която издава над сто регионални издания, 20 списания за жени и още толкова за програма на радио и телевизионните канали.

В анализа се казва още, че съществуват данни за „по-бързо и ранно възможно радикализиране на малолетни и подрастващи в такава семейна среда“.

Изданията, цитирали анализа, припомнят, че още през декември миналата година шефът на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен е предупредил от вероятността за подобни последствия при завърнали се в Германия съпруги и деца на бойци на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Тогава той предупреди също така, че по-голямата част от тези семейства се изпращат обратно в Германия съвсем целенасочено и се превръщат в

„спящи клетки“ на терористичните ислямистки организации. Сега обаче анализът допълва, че опасност има и от ислямски семейства, които не са пътували в регионите на военни действия. Все пак се уточнява, че обект на наблюдение и оценка са няколкостотин ислямистки семейства, които имат повече от две деца. Експертите признават, че социализирането на деца от семейства, изповядващи радикален ислям, е трудно и затова федералната Служба за защита на конституцията го приема като предизвикателство.

Според вестниците на медийната група „Функе“ най-многобройните „проблемни“ семейства са в две провинции – Бавария и Северен Рейн-Вестфалия. В Северен Рейн-Вестфалия, където са съсредоточени най-много турски и други малцинствени групи, изповядващи исляма, вероятно ще се приложат мерките, които вече са в сила в съседна Бавария. Там вече съществува законово регламентиране за наблюдение от властите на лица, навършили 14 години и които по един или друг начин представляват заплаха за обществения ред и спокойствие.

Според министъра на вътрешните работи в Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, провинциалното правителство прави всичко възможно, за да може със законови средства да извежда от семействата им травматизирани или потенциално опасни деца, ненавършили 14 години.

 

Сподели в
 

Литературният историк Йордан Нанчев извади от забрава стар ръкопис, който издаде със заглавие „Хасковци от миналото“. В книгата са събрани неизвестни спомени за известни хора.

12.12.2018/18:16

Снимки от „Context“ - втората фото-книга на Маргарита Русева и Раймондо Варсано - ще бъдат представени от 19 декември в столичната галерия “Аросита”, пише в. "Стандарт" на сайта си:

11.12.2018/18:53

Среща с живата легенда, рицаря на хумора Здравко Попов ще имат хасковлии на 12 декември. Поканата е отправена от община Хасково, Регионалната билиотека " Христо Смирненски" и Сдружението за култура "Хасково 2015".

11.12.2018/18:26

Умалената реплика на Гутенберговата преса е вече на своето място в зала "История на книгата" в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София.

11.12.2018/18:19

Празникът на Плевен 10 декември по традиция започна с панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници.

10.12.2018/18:41

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 60 гости

Бързи връзки