Начало
 
 

Секретен доклад за потенциалната детска престъпност в ислямски семейства

07.08.2018 /17:50 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Службата за защита на конституцията в Германия (германското контраразузнаване)е разработила специален анализ за децата, които израстват в ислямска среда и семейства във федералната република.

Според анализа на експертите тези деца, които растат семейно в ислямска и извън дома в светска среда, представляват – макар и незначителен, но опасен потенциал от заплаха за демократичния и правов ред в държавата. До секретния документ са се добрали журналисти от известната медийна група „Функе“, която издава над сто регионални издания, 20 списания за жени и още толкова за програма на радио и телевизионните канали.

В анализа се казва още, че съществуват данни за „по-бързо и ранно възможно радикализиране на малолетни и подрастващи в такава семейна среда“.

Изданията, цитирали анализа, припомнят, че още през декември миналата година шефът на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен е предупредил от вероятността за подобни последствия при завърнали се в Германия съпруги и деца на бойци на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Тогава той предупреди също така, че по-голямата част от тези семейства се изпращат обратно в Германия съвсем целенасочено и се превръщат в

„спящи клетки“ на терористичните ислямистки организации. Сега обаче анализът допълва, че опасност има и от ислямски семейства, които не са пътували в регионите на военни действия. Все пак се уточнява, че обект на наблюдение и оценка са няколкостотин ислямистки семейства, които имат повече от две деца. Експертите признават, че социализирането на деца от семейства, изповядващи радикален ислям, е трудно и затова федералната Служба за защита на конституцията го приема като предизвикателство.

Според вестниците на медийната група „Функе“ най-многобройните „проблемни“ семейства са в две провинции – Бавария и Северен Рейн-Вестфалия. В Северен Рейн-Вестфалия, където са съсредоточени най-много турски и други малцинствени групи, изповядващи исляма, вероятно ще се приложат мерките, които вече са в сила в съседна Бавария. Там вече съществува законово регламентиране за наблюдение от властите на лица, навършили 14 години и които по един или друг начин представляват заплаха за обществения ред и спокойствие.

Според министъра на вътрешните работи в Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, провинциалното правителство прави всичко възможно, за да може със законови средства да извежда от семействата им травматизирани или потенциално опасни деца, ненавършили 14 години.

 

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки