Начало
 
 

БНТ среща българските зрители с един от най-успешните корейски сериали

08.08.2018 /10:42 | Източник: БНТ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едни от най-любимите корейски актьори И Йонг-е и Чи Джин-и влизат в образите на Великата Чан-гъм и на нейния любим

В летните жеги, когато телевизиите се надпреварват да излъчват стари и омръзнали ни до втръсване филми от рода на „Роки“ 1-5, поредицата „Умирай трудно“ и още много такива, то БНТ1 в праймтайма си поднася нещо свежо, красиво и непознато, а именно хитовия корейски сериал „Съкровище в двореца“, известен в много страни като „Перла в двореца“ или“Удивителната история на Великата Чан- гъм“. Дворцови интриги, женска ревност и държавни заговори в удивителната история на първата жена лекар в Корея Чан-гъм. Това е една от най-успешните корейски телевизионни продукции, вече излъчвана в над 90 държави по цял свят: от Австралия, Канада, Гърция, Румъния, Унгария, Испания, Франция, САЩ, Русия до Зимбабве, Афганистан, Шри Ланка и др.

Лентата разказва удивителната история на Великата Чан-гъм – първата жена в корейската история, издигнала се до изключително престижна позиция в йерархията на кралския двор. Действието в сериала се развива през ХVІ в., когато корейското кралство се нарича Чосон. Филмът пресъздава епохата, в която патриархалните конфуциански нрави поставят жените в подчинено положение: те нямат право да ходят на училище, да влизат в библиотеки или да заемат правителствени постове. Историческият контекст на сюжета прави историята за общественото израстване на Чан-гъм още по-интригуваща. Героинята преминава през редица препятствия, дворцови интриги, женска ревност и държавни заговори. Позицията ѝ на придворна дама я обрича на непорочност – единственият мъж, на когото придворните дами могат да принадлежат, е кралят. Сериалът представя по интригуващ начин културата, нравите и традициите на средновековното корейско общество и внася деликатна доза екзотика за българските зрители с детайли за корейската кухня, медицина и начин на живот.

При първото си излъчване в Република Корея сериалът „Съкровище в двореца“ предизвиква истински фурор и събира пред малкия екран аудитория от всички възрастови групи. На филмовата поредица се приписва и заслугата за възраждане на интереса към традиционната корейска кухня.

Българските зрители ще се срещнат с едни от филмовите звезди на Азия. На огромна популярност се радва актрисата, която влиза в ролята на Чан-гъм – И Йонг-е. На почитателите на арт киното тя е позната от филма „Съчувствие за лейди Мъст“ (Sympathy for Lady Vengeance) на големия корейски режисьор Пак Чан-ук. Носител е на редица награди, в това число и за превъплъщението си в „Съкровище в двореца“. Другата звезда в сериала е Чи Джин-и – един от най-популярните актьори в Корея, който изпълнява в сериала ролята на Мин Чон-хо – любимият на главната героиня.

„Съкровище в двореца“ е една от филмовите продукции, които стоят в основата на т. нар. корейска вълна (K-Wave), която през последните години превръща корейската поп култура във феномен не само в Азия, но и по целия свят.

За режисьорката Яна Лекарска, която е завършила кинорежисура в Сеул, Южна Корея, „известното е това, което очакваме от един сериал - да има любов, интриги, заговори, ревност - всичко, което обичаме да гледаме. В същото време тези неща се развиват на фона на изключително красиви корейски кралски дворци... Този сериал ще разкрие тайните от кралската кухня в корейския кралски дворец. Действието се развива през 16 век. Интересното е, че когато този сериал се излъчва за първи път в Корея, предизвиква обновяване на интереса към традиционната кухня". . Според Лекарска този филм е феномен в южнокорейската филмова индустрия - суперпродукция, исторически сериал, който комбинира известното и неизвестното.

Едни от най-любимите корейски актьори И Йонг-е и Чи Джин-и влизат в образите на Великата Чан-гъм и на нейния любим в сериала

Сподели в
 

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки