Начало
 
 

БНТ среща българските зрители с един от най-успешните корейски сериали

08.08.2018 /10:42 | Източник: БНТ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едни от най-любимите корейски актьори И Йонг-е и Чи Джин-и влизат в образите на Великата Чан-гъм и на нейния любим

В летните жеги, когато телевизиите се надпреварват да излъчват стари и омръзнали ни до втръсване филми от рода на „Роки“ 1-5, поредицата „Умирай трудно“ и още много такива, то БНТ1 в праймтайма си поднася нещо свежо, красиво и непознато, а именно хитовия корейски сериал „Съкровище в двореца“, известен в много страни като „Перла в двореца“ или“Удивителната история на Великата Чан- гъм“. Дворцови интриги, женска ревност и държавни заговори в удивителната история на първата жена лекар в Корея Чан-гъм. Това е една от най-успешните корейски телевизионни продукции, вече излъчвана в над 90 държави по цял свят: от Австралия, Канада, Гърция, Румъния, Унгария, Испания, Франция, САЩ, Русия до Зимбабве, Афганистан, Шри Ланка и др.

Лентата разказва удивителната история на Великата Чан-гъм – първата жена в корейската история, издигнала се до изключително престижна позиция в йерархията на кралския двор. Действието в сериала се развива през ХVІ в., когато корейското кралство се нарича Чосон. Филмът пресъздава епохата, в която патриархалните конфуциански нрави поставят жените в подчинено положение: те нямат право да ходят на училище, да влизат в библиотеки или да заемат правителствени постове. Историческият контекст на сюжета прави историята за общественото израстване на Чан-гъм още по-интригуваща. Героинята преминава през редица препятствия, дворцови интриги, женска ревност и държавни заговори. Позицията ѝ на придворна дама я обрича на непорочност – единственият мъж, на когото придворните дами могат да принадлежат, е кралят. Сериалът представя по интригуващ начин културата, нравите и традициите на средновековното корейско общество и внася деликатна доза екзотика за българските зрители с детайли за корейската кухня, медицина и начин на живот.

При първото си излъчване в Република Корея сериалът „Съкровище в двореца“ предизвиква истински фурор и събира пред малкия екран аудитория от всички възрастови групи. На филмовата поредица се приписва и заслугата за възраждане на интереса към традиционната корейска кухня.

Българските зрители ще се срещнат с едни от филмовите звезди на Азия. На огромна популярност се радва актрисата, която влиза в ролята на Чан-гъм – И Йонг-е. На почитателите на арт киното тя е позната от филма „Съчувствие за лейди Мъст“ (Sympathy for Lady Vengeance) на големия корейски режисьор Пак Чан-ук. Носител е на редица награди, в това число и за превъплъщението си в „Съкровище в двореца“. Другата звезда в сериала е Чи Джин-и – един от най-популярните актьори в Корея, който изпълнява в сериала ролята на Мин Чон-хо – любимият на главната героиня.

„Съкровище в двореца“ е една от филмовите продукции, които стоят в основата на т. нар. корейска вълна (K-Wave), която през последните години превръща корейската поп култура във феномен не само в Азия, но и по целия свят.

За режисьорката Яна Лекарска, която е завършила кинорежисура в Сеул, Южна Корея, „известното е това, което очакваме от един сериал - да има любов, интриги, заговори, ревност - всичко, което обичаме да гледаме. В същото време тези неща се развиват на фона на изключително красиви корейски кралски дворци... Този сериал ще разкрие тайните от кралската кухня в корейския кралски дворец. Действието се развива през 16 век. Интересното е, че когато този сериал се излъчва за първи път в Корея, предизвиква обновяване на интереса към традиционната кухня". . Според Лекарска този филм е феномен в южнокорейската филмова индустрия - суперпродукция, исторически сериал, който комбинира известното и неизвестното.

Едни от най-любимите корейски актьори И Йонг-е и Чи Джин-и влизат в образите на Великата Чан-гъм и на нейния любим в сериала

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки