Начало
 
 

БНТ среща българските зрители с един от най-успешните корейски сериали

08.08.2018 /10:42 | Източник: БНТ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едни от най-любимите корейски актьори И Йонг-е и Чи Джин-и влизат в образите на Великата Чан-гъм и на нейния любим

В летните жеги, когато телевизиите се надпреварват да излъчват стари и омръзнали ни до втръсване филми от рода на „Роки“ 1-5, поредицата „Умирай трудно“ и още много такива, то БНТ1 в праймтайма си поднася нещо свежо, красиво и непознато, а именно хитовия корейски сериал „Съкровище в двореца“, известен в много страни като „Перла в двореца“ или“Удивителната история на Великата Чан- гъм“. Дворцови интриги, женска ревност и държавни заговори в удивителната история на първата жена лекар в Корея Чан-гъм. Това е една от най-успешните корейски телевизионни продукции, вече излъчвана в над 90 държави по цял свят: от Австралия, Канада, Гърция, Румъния, Унгария, Испания, Франция, САЩ, Русия до Зимбабве, Афганистан, Шри Ланка и др.

Лентата разказва удивителната история на Великата Чан-гъм – първата жена в корейската история, издигнала се до изключително престижна позиция в йерархията на кралския двор. Действието в сериала се развива през ХVІ в., когато корейското кралство се нарича Чосон. Филмът пресъздава епохата, в която патриархалните конфуциански нрави поставят жените в подчинено положение: те нямат право да ходят на училище, да влизат в библиотеки или да заемат правителствени постове. Историческият контекст на сюжета прави историята за общественото израстване на Чан-гъм още по-интригуваща. Героинята преминава през редица препятствия, дворцови интриги, женска ревност и държавни заговори. Позицията ѝ на придворна дама я обрича на непорочност – единственият мъж, на когото придворните дами могат да принадлежат, е кралят. Сериалът представя по интригуващ начин културата, нравите и традициите на средновековното корейско общество и внася деликатна доза екзотика за българските зрители с детайли за корейската кухня, медицина и начин на живот.

При първото си излъчване в Република Корея сериалът „Съкровище в двореца“ предизвиква истински фурор и събира пред малкия екран аудитория от всички възрастови групи. На филмовата поредица се приписва и заслугата за възраждане на интереса към традиционната корейска кухня.

Българските зрители ще се срещнат с едни от филмовите звезди на Азия. На огромна популярност се радва актрисата, която влиза в ролята на Чан-гъм – И Йонг-е. На почитателите на арт киното тя е позната от филма „Съчувствие за лейди Мъст“ (Sympathy for Lady Vengeance) на големия корейски режисьор Пак Чан-ук. Носител е на редица награди, в това число и за превъплъщението си в „Съкровище в двореца“. Другата звезда в сериала е Чи Джин-и – един от най-популярните актьори в Корея, който изпълнява в сериала ролята на Мин Чон-хо – любимият на главната героиня.

„Съкровище в двореца“ е една от филмовите продукции, които стоят в основата на т. нар. корейска вълна (K-Wave), която през последните години превръща корейската поп култура във феномен не само в Азия, но и по целия свят.

За режисьорката Яна Лекарска, която е завършила кинорежисура в Сеул, Южна Корея, „известното е това, което очакваме от един сериал - да има любов, интриги, заговори, ревност - всичко, което обичаме да гледаме. В същото време тези неща се развиват на фона на изключително красиви корейски кралски дворци... Този сериал ще разкрие тайните от кралската кухня в корейския кралски дворец. Действието се развива през 16 век. Интересното е, че когато този сериал се излъчва за първи път в Корея, предизвиква обновяване на интереса към традиционната кухня". . Според Лекарска този филм е феномен в южнокорейската филмова индустрия - суперпродукция, исторически сериал, който комбинира известното и неизвестното.

Едни от най-любимите корейски актьори И Йонг-е и Чи Джин-и влизат в образите на Великата Чан-гъм и на нейния любим в сериала

Сподели в
 

Литературният историк Йордан Нанчев извади от забрава стар ръкопис, който издаде със заглавие „Хасковци от миналото“. В книгата са събрани неизвестни спомени за известни хора.

12.12.2018/18:16

Снимки от „Context“ - втората фото-книга на Маргарита Русева и Раймондо Варсано - ще бъдат представени от 19 декември в столичната галерия “Аросита”, пише в. "Стандарт" на сайта си:

11.12.2018/18:53

Среща с живата легенда, рицаря на хумора Здравко Попов ще имат хасковлии на 12 декември. Поканата е отправена от община Хасково, Регионалната билиотека " Христо Смирненски" и Сдружението за култура "Хасково 2015".

11.12.2018/18:26

Умалената реплика на Гутенберговата преса е вече на своето място в зала "История на книгата" в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София.

11.12.2018/18:19

Празникът на Плевен 10 декември по традиция започна с панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници.

10.12.2018/18:41

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 54 гости

Бързи връзки