Начало
 
 

„Репутационните кризи онлайн” е книга не само за студенти

08.08.2018 /18:38 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корицата на Пламен Атанасов

От печат излезе дебютната книга на плевенския доктор по обществени комуникации и информационни науки Пламен Атанасов от СУ „Св. Климент Охридски”, наречена „Репутационните кризи онлайн”.

Макар и носеща всички белези на едно чисто научно четиво, тя е увлекателна и полезна не само за бъдещи журналисти и пиари, а за най-широк кръг читатели.

„Голямата мрежа е само катализатор на социалните процеси”, казва още в увода си авторът и добавя: „разширяването на днешното общуване води и до разширяване на потребността от информация, а информацията е реална и се управлява”.

Всички тези твърдения намират доказателства в близо 200-страничния труд, възприеман като компас в морето на новото уеб измерение.

Ето и малко числа от книгата, които пораждат трудни и нерадостни за съвременния човек въпроси: „…едва 4,99 на сто /от студентите от България, Румъния и Франция – участници в социологическото проучване на автора - не притежават регистрация в социалните онлайн мрежи, малко над 34 на сто имат повече от една.

И друг извод:  

„…При скандал, засягащ някоя компания, 61,09 процента търсят информация в интернет и само 33,94 на сто прибягват до традиционните електронни и печатни издания”.

„Репутацията преди всичко е морална категория. Тя се гради продължително и непрекъснато трябва да се доказва, за да не се загуби доверието на хората към съответната организация”, казва рецензентът на автора проф. д-р Чавдар Христов.

И пита риторично в предговора си: „Мрежата е идеален посредник, но умее ли да пази тайна?” След което сам подсказва очевидния отговор: „Ако беше така, едва ли през 2018-а Марк Зукърбърг щеше да се оправдава 5 часа пред американския Сенат. Особено след като дейността на „Кеймбридж Аналитика” е известна отпреди 3 години”.

Затова и звучи логично изводът, че репутацията на Зукърбърг и Фейскбук е под въпрос. Защото е нарушено моралното изискване да бъдат защитени личностните и неприкосновени споделянията в една от най-използваните социални платформи.

Именно този тънък разрез между социалните платформи и моралните категории тепърва трябва да се изучава и анализира. И е наистина отлично, че млад български учен се е заел с това далеч преди проблемът да слезе от челните заглавия на големите световни медии и да влезе в учебниците по журналистика. А бъдещите преподаватели по журналистика и обществени комуникации няма да имат нужда от превод.


 

Сподели в
 

Дългогодишната художествена директорка на Художествена галерия „Светлин Русев” Мария Мескин бе изпратена лично от кмета на Плевен Георг Спартански в пенсия с плакет на общината и огромен букет.

22.02.2019/17:30

„Константинополският мирен договор и Балканите” беше темата на Международната конференция, посветена на неговата 140-годишнина. Тя събра известни политици, историци, учени и общественици в РКИЦ. Организатори на срещата бяха партия АБВ, Руското историческо дружество, БАН и представителството на Россотрудничество в България.

20.02.2019/16:19

Станалият познат на целия свят като най-известният и целуващ матрос, Джордж Мендоса е починал на преклонната 95-годишна възраст през уикенда в старчески дом в Роуд Айлънд, САЩ. Така няколко години след медицинската сестра, увековечена на снимката, всички герои, свързани с фотография, станала част от световната история, вече са в един по-добър свят

19.02.2019/17:59

Представителят на Хавана за Източна Европа по туризма Давид Лобайна разказа в София за аткарктивните възможности за отдих на Острова на свободата и изтъкна радостта си от повишения интерес към тази дестинация от страна на наши пътешестественици

18.02.2019/18:48

На името на бившия директор на Регионалния исторически музей в Плевен проф. Михаил Грънчаров да бъде наречена улица в града, предлагат негови колеги от националното сдружение „Български музеи” в писмо до ръководството на Плевен.

18.02.2019/18:08

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки