Начало
 
 

„Репутационните кризи онлайн” е книга не само за студенти

08.08.2018 /18:38 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корицата на Пламен Атанасов

От печат излезе дебютната книга на плевенския доктор по обществени комуникации и информационни науки Пламен Атанасов от СУ „Св. Климент Охридски”, наречена „Репутационните кризи онлайн”.

Макар и носеща всички белези на едно чисто научно четиво, тя е увлекателна и полезна не само за бъдещи журналисти и пиари, а за най-широк кръг читатели.

„Голямата мрежа е само катализатор на социалните процеси”, казва още в увода си авторът и добавя: „разширяването на днешното общуване води и до разширяване на потребността от информация, а информацията е реална и се управлява”.

Всички тези твърдения намират доказателства в близо 200-страничния труд, възприеман като компас в морето на новото уеб измерение.

Ето и малко числа от книгата, които пораждат трудни и нерадостни за съвременния човек въпроси: „…едва 4,99 на сто /от студентите от България, Румъния и Франция – участници в социологическото проучване на автора - не притежават регистрация в социалните онлайн мрежи, малко над 34 на сто имат повече от една.

И друг извод:  

„…При скандал, засягащ някоя компания, 61,09 процента търсят информация в интернет и само 33,94 на сто прибягват до традиционните електронни и печатни издания”.

„Репутацията преди всичко е морална категория. Тя се гради продължително и непрекъснато трябва да се доказва, за да не се загуби доверието на хората към съответната организация”, казва рецензентът на автора проф. д-р Чавдар Христов.

И пита риторично в предговора си: „Мрежата е идеален посредник, но умее ли да пази тайна?” След което сам подсказва очевидния отговор: „Ако беше така, едва ли през 2018-а Марк Зукърбърг щеше да се оправдава 5 часа пред американския Сенат. Особено след като дейността на „Кеймбридж Аналитика” е известна отпреди 3 години”.

Затова и звучи логично изводът, че репутацията на Зукърбърг и Фейскбук е под въпрос. Защото е нарушено моралното изискване да бъдат защитени личностните и неприкосновени споделянията в една от най-използваните социални платформи.

Именно този тънък разрез между социалните платформи и моралните категории тепърва трябва да се изучава и анализира. И е наистина отлично, че млад български учен се е заел с това далеч преди проблемът да слезе от челните заглавия на големите световни медии и да влезе в учебниците по журналистика. А бъдещите преподаватели по журналистика и обществени комуникации няма да имат нужда от превод.


 

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки