Начало
 
 

„Репутационните кризи онлайн” е книга не само за студенти

08.08.2018 /18:38 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корицата на Пламен Атанасов

От печат излезе дебютната книга на плевенския доктор по обществени комуникации и информационни науки Пламен Атанасов от СУ „Св. Климент Охридски”, наречена „Репутационните кризи онлайн”.

Макар и носеща всички белези на едно чисто научно четиво, тя е увлекателна и полезна не само за бъдещи журналисти и пиари, а за най-широк кръг читатели.

„Голямата мрежа е само катализатор на социалните процеси”, казва още в увода си авторът и добавя: „разширяването на днешното общуване води и до разширяване на потребността от информация, а информацията е реална и се управлява”.

Всички тези твърдения намират доказателства в близо 200-страничния труд, възприеман като компас в морето на новото уеб измерение.

Ето и малко числа от книгата, които пораждат трудни и нерадостни за съвременния човек въпроси: „…едва 4,99 на сто /от студентите от България, Румъния и Франция – участници в социологическото проучване на автора - не притежават регистрация в социалните онлайн мрежи, малко над 34 на сто имат повече от една.

И друг извод:  

„…При скандал, засягащ някоя компания, 61,09 процента търсят информация в интернет и само 33,94 на сто прибягват до традиционните електронни и печатни издания”.

„Репутацията преди всичко е морална категория. Тя се гради продължително и непрекъснато трябва да се доказва, за да не се загуби доверието на хората към съответната организация”, казва рецензентът на автора проф. д-р Чавдар Христов.

И пита риторично в предговора си: „Мрежата е идеален посредник, но умее ли да пази тайна?” След което сам подсказва очевидния отговор: „Ако беше така, едва ли през 2018-а Марк Зукърбърг щеше да се оправдава 5 часа пред американския Сенат. Особено след като дейността на „Кеймбридж Аналитика” е известна отпреди 3 години”.

Затова и звучи логично изводът, че репутацията на Зукърбърг и Фейскбук е под въпрос. Защото е нарушено моралното изискване да бъдат защитени личностните и неприкосновени споделянията в една от най-използваните социални платформи.

Именно този тънък разрез между социалните платформи и моралните категории тепърва трябва да се изучава и анализира. И е наистина отлично, че млад български учен се е заел с това далеч преди проблемът да слезе от челните заглавия на големите световни медии и да влезе в учебниците по журналистика. А бъдещите преподаватели по журналистика и обществени комуникации няма да имат нужда от превод.


 

Сподели в
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представя утре в парламента макета на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Представянето е от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание.

17.07.2019/21:40

Спектакълът е организиран от посолството на КНР в София и ще пресъздаде древни традиции и съвременни изпълнения, непознати за българската публика.

16.07.2019/21:38

Нова пощенска марка беше валидирана днес в Община Плевен съвместно с побратимения руски град Ростов на Дон.

15.07.2019/21:37

На една от външните стени на въздигнатата в Двора на Кирилицата „Крепост на Кирилицата“ са поставени барелефи на писатели,творили с кирилските букви. Сред тях намери своето достойно място и този на сладкодумната разказвачка на приказки Севда Севан, първия посланик на Армения в България.

14.07.2019/12:14

Участниците в ХХVІІ народен събор, посветен на 182 години от рождението на Васил Левски, ще отбележат тази година и 25-годишнината на едноименния национален поход, основан от плевенчани.

13.07.2019/15:46
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки