Читател опровергава в. „Ретро” за пораженията в Свищов от труса във Вранча

09.08.2018 /18:53 | Източник: Дума/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Ретро” залага на гръмките заглавия (архив: 2013 г.)

Отварям страниците на в. "Ретро", спирам се на рубриката "Спомени от соца" и се зачитам за стореното по дати в разни епохи, споделя в читателската рубрика на в. "Дума" Хисто Цеков и продължава:

"4 март 1977 г. в Свищов, по време на най-унищожителното в Югоизточна Европа земетресение - Вранчанското (с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер и над 1600 жертви), са разрушени две сгради. Загиват 121 души. Властта в България запазва в тайна тази трагедия"” 

Едва ли може да се измисли по-опашата лъжа. От първата минута на трагедията е създадена такава организация, при която всеки гражданин бе съпричастен в ликвидиране на последствията.

Начело на правителствената комисия бяха адмирал Орманов, Сава Дълбоков, генерали, офицери и войници от гарнизона в Свищов и Белене. Наистина две сгради паднаха, но се знаеше в коя сграда кой следващ щеше да изваждаме изпод руините. В сградата до казармения район бяха няколко десетки повече от тази на Химкомбината.

Ежечасно се знаеше къде колко и точно кой е спасен или загинал и веднага информацията ставаше достояние на обществеността чрез БНР. Цяла България живееше с тъгата за загиналите, а доживяхме да четем, че "Властта в България запазва в тайна тази трагедия". Гнусна 40-годишна лъжа. Как да ви вярвам на другите писания по какъвто и да е проблем?

О.з. полк. Христо ЦЕКОВ,
жив свидетел на събитието  


 

Сподели в
 

След като няколко дни народът тръпнеше дали слуховете за евентуалното оттегляне на БНТ от "Евровизия" ще се окажат верни, вече се знае със сигурност: обществената медия официално се отказа догодина да участва в най-мащабното музикално събитие на Стария континент.

18.10.2018/14:45

Организацията "Репортери без граници" поиска от малтийските власти независимо публично разследване на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, убита преди една година, предаде АФП.

17.10.2018/14:33

Легендата в спортната журналистика Александър Манов днес навършва достолепните 90 години. Дълги години той бе шеф на спортната редакция на в. ”Българска армия”.

16.10.2018/19:41

Една година по-късно убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция продължава да има отзвук навсякъде в Малта. Все още обаче не е ясно кой е искал да я накара да замълчи.

16.10.2018/12:00

Великобритания и САЩ обмислят да бойкотират голяма международна конференция в Саудитска Арабия след изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, съобщава Би Би Си.

15.10.2018/14:01

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки