Андрей Иванов от Нюз.Ру: Трудно е да се каже в днешно време кой е прав и кой е виновен

09.08.2018 /20:57 | Автор : Оля Ал-Ахмед | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Андрей Иванов

„Днес състезанието не е между различните медии, а между новинарските търсачки, които насочват хората какво да четат,” казва руският журналист в интервю за БТА, взето от Оля Ал-Ахмед

Андрей Иванов е анализатор в руския независим сайт Нюз.Ру. Журналист е от 16 години.

Според него днес журналистиката в Русия работи изключително активно и на едно добро ниво. Твърди, че Нюз.Ру се радва на висока редакционна независимост. Забранени теми има, но те не са свързани с редакционната политика, а със законодателството на Руската федерация.

„Например, ние нямаме право да пропагандираме  расови различия, да разпалваме междунационални и междурелигиозни конфликти или да заемаме определена страна в тях. И както е предначертано от руското аконодателство, не може да се пропагандират средствата на соросоидите – хората на Джордж Сорос, не може да се пропагандира тероризмът, не можем да пропагандираме и да оправдаваме екстремизма”.

Андрей Иванов смята, че не е правилно да се смята за цензура указанията на началството една тема да бъде поднесена по определен начин, защото това не касае идеологията, а формата на поднасяне. „Дори съм благодарен на съветите на началството”, казва журналистът.

Допълва: „Бих могъл да кажа, че ние като медия се стараем да бъдем политически коректни. Ако трябва да се изразя по-образно, имам предвид, че се придържаме към един принцип, характерен за масоните – когато хората не спорят един с друг, а всеки по ред, последователно си казва мнението. Трудно е да се каже в днешно време кой е прав и кой е виновен”.

За фалшивите новини Андрей Иванов смята, че те са специфичен жанр, който се е утвърдил вече като стил в журналистиката. Този жанр налага на обществеността да се замисли за абсурдите, но от друга страна „фейк нюз” се създават с цел да манипулират общественото съзнание, а това е пагубно.

„Това, което според мен, наистина представлява истинска заплаха за професионалната журналистика, е целенасочено следване на съвременните технически платформи. Днес състезанието не е между различните медии, а между новинарските търсачки, които насочват хората какво да четат,” казва Андрей Иванов.

Журналистът от Нюз.Ру е оптимист: „Аз не само вярвам в бъдещето на нашата професия, но съм убеден, че журналистиката ще пребъде. Вярвам в нормалното и светло бъдеще на нашата прекрасна професия”.

Сподели в
 

Американците вече са по-склонни да се информират от социалните мрежи, отколкото от вестниците, показва проучване на общественото мнение, цитирано от АП.

11.12.2018/12:16

Евакуираха централата на конгломерата "Уорнър медия" в центъра на Ню Йорк, където се намира редакцията на CNN, в четвъртък вечерта във връзка с анонимна заплаха за поставена бомба, съобщават световните агенции. Репортаж от евакуацията излъчи и самата телевизия.

07.12.2018/11:02

Собствениците на около 500 унгарски национални и регионални медии миналата седмица, при координирана акция, подариха своите компании на бившия депутат от управляващата партия Фидес Габор Лискай. Всички тези "подарени медии" ще бъдат управлявани от фондацията на Лискай "Централноевропейска фондация за печат и медии".

06.12.2018/11:04

Европейската комисия(ЕК) представи план за борба с дезинформацията онлайн. В плана се предвижда създаването на система за ранно предупреждение, както и мониторинг на прилагането на Кодекса за добри практики за борба с разпространението на дезинформация онлайн.

05.12.2018/19:32

Арестуваният в Турция австрийски журналист Макс Цирнгаст написа статия за „Вашингтон пост” със заглавие „Защо Ердоган толкова се страхува?” Макс Цирнгаст, който е с леви убеждения, е в ареста от септември насам.

04.12.2018/18:32

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 59 гости

Бързи връзки