Андрей Иванов от Нюз.Ру: Трудно е да се каже в днешно време кой е прав и кой е виновен

09.08.2018 /20:57 | Автор : Оля Ал-Ахмед | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Андрей Иванов

„Днес състезанието не е между различните медии, а между новинарските търсачки, които насочват хората какво да четат,” казва руският журналист в интервю за БТА, взето от Оля Ал-Ахмед

Андрей Иванов е анализатор в руския независим сайт Нюз.Ру. Журналист е от 16 години.

Според него днес журналистиката в Русия работи изключително активно и на едно добро ниво. Твърди, че Нюз.Ру се радва на висока редакционна независимост. Забранени теми има, но те не са свързани с редакционната политика, а със законодателството на Руската федерация.

„Например, ние нямаме право да пропагандираме  расови различия, да разпалваме междунационални и междурелигиозни конфликти или да заемаме определена страна в тях. И както е предначертано от руското аконодателство, не може да се пропагандират средствата на соросоидите – хората на Джордж Сорос, не може да се пропагандира тероризмът, не можем да пропагандираме и да оправдаваме екстремизма”.

Андрей Иванов смята, че не е правилно да се смята за цензура указанията на началството една тема да бъде поднесена по определен начин, защото това не касае идеологията, а формата на поднасяне. „Дори съм благодарен на съветите на началството”, казва журналистът.

Допълва: „Бих могъл да кажа, че ние като медия се стараем да бъдем политически коректни. Ако трябва да се изразя по-образно, имам предвид, че се придържаме към един принцип, характерен за масоните – когато хората не спорят един с друг, а всеки по ред, последователно си казва мнението. Трудно е да се каже в днешно време кой е прав и кой е виновен”.

За фалшивите новини Андрей Иванов смята, че те са специфичен жанр, който се е утвърдил вече като стил в журналистиката. Този жанр налага на обществеността да се замисли за абсурдите, но от друга страна „фейк нюз” се създават с цел да манипулират общественото съзнание, а това е пагубно.

„Това, което според мен, наистина представлява истинска заплаха за професионалната журналистика, е целенасочено следване на съвременните технически платформи. Днес състезанието не е между различните медии, а между новинарските търсачки, които насочват хората какво да четат,” казва Андрей Иванов.

Журналистът от Нюз.Ру е оптимист: „Аз не само вярвам в бъдещето на нашата професия, но съм убеден, че журналистиката ще пребъде. Вярвам в нормалното и светло бъдеще на нашата прекрасна професия”.

Сподели в
 

Писателската организация и застъпник за свободата на словото PEN America заведе дело срещу американския държавен глава във федералния съд в Ню Йорк, съобщава Publishers Weekly. Целта е „да се попречи на президента Тръмп да използва правителствената машина за саморазправа или за да заплашва с репресии журналисти и медии заради отразяване, което не му е по вкуса“.

17.10.2018/18:30

Мисля, че процесът ще протече така, че да получа осъдителна ефективна присъда, заяви в интервю за радио rbb германската журналистка от турски произход Месале Толу.

16.10.2018/14:20

ZDF връща на екран едно от култовите си в миналото предаване – „Внимание, капан!“. В продължение на 45 минути зрителите ще бъдат предупреждавани и информирани за възможните измами, на които биха могли да попаднат.

12.10.2018/11:50

Украинските депутати Алексей Гончаренко и Владимир Ариев от „Блока на Петро Порошенко“, зам.-спикерът на Върховната рада Ирина Герашченко и техният колега Борислав Береза проявиха своите таланти като хорови изпълнители. По време на парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) те решиха да „атакуват“ журналистиката на руския тв канал „Россия1“(РТР)Олга Скабеева и да попречат на нейния репортаж, изпълнявайки химна на Украйна.

11.10.2018/19:29

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, водеща и административен директор на местния телевизионен канал ТВН, се казва в декларация, цитирана от АФП.

08.10.2018/10:11

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки