Андрей Иванов от Нюз.Ру: Трудно е да се каже в днешно време кой е прав и кой е виновен

09.08.2018 /20:57 | Автор : Оля Ал-Ахмед | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Андрей Иванов

„Днес състезанието не е между различните медии, а между новинарските търсачки, които насочват хората какво да четат,” казва руският журналист в интервю за БТА, взето от Оля Ал-Ахмед

Андрей Иванов е анализатор в руския независим сайт Нюз.Ру. Журналист е от 16 години.

Според него днес журналистиката в Русия работи изключително активно и на едно добро ниво. Твърди, че Нюз.Ру се радва на висока редакционна независимост. Забранени теми има, но те не са свързани с редакционната политика, а със законодателството на Руската федерация.

„Например, ние нямаме право да пропагандираме  расови различия, да разпалваме междунационални и междурелигиозни конфликти или да заемаме определена страна в тях. И както е предначертано от руското аконодателство, не може да се пропагандират средствата на соросоидите – хората на Джордж Сорос, не може да се пропагандира тероризмът, не можем да пропагандираме и да оправдаваме екстремизма”.

Андрей Иванов смята, че не е правилно да се смята за цензура указанията на началството една тема да бъде поднесена по определен начин, защото това не касае идеологията, а формата на поднасяне. „Дори съм благодарен на съветите на началството”, казва журналистът.

Допълва: „Бих могъл да кажа, че ние като медия се стараем да бъдем политически коректни. Ако трябва да се изразя по-образно, имам предвид, че се придържаме към един принцип, характерен за масоните – когато хората не спорят един с друг, а всеки по ред, последователно си казва мнението. Трудно е да се каже в днешно време кой е прав и кой е виновен”.

За фалшивите новини Андрей Иванов смята, че те са специфичен жанр, който се е утвърдил вече като стил в журналистиката. Този жанр налага на обществеността да се замисли за абсурдите, но от друга страна „фейк нюз” се създават с цел да манипулират общественото съзнание, а това е пагубно.

„Това, което според мен, наистина представлява истинска заплаха за професионалната журналистика, е целенасочено следване на съвременните технически платформи. Днес състезанието не е между различните медии, а между новинарските търсачки, които насочват хората какво да четат,” казва Андрей Иванов.

Журналистът от Нюз.Ру е оптимист: „Аз не само вярвам в бъдещето на нашата професия, но съм убеден, че журналистиката ще пребъде. Вярвам в нормалното и светло бъдеще на нашата прекрасна професия”.

Сподели в
 

Тримата руски журналисти, които в края на юли бяха убити в Централноафриканската Република (ЦАР), са станали жертва на засада.Това обяви на интернет страницата си медийната група МКВ Медия, цитирана от почти всички медии в Германия.

17.08.2018/15:13

Клюкарските рубрики на германските медии не пропуснаха да отбележат гафа, направен от екипа на лятното предаване „Телевизионна градина“ на ZDF в последното му издание.

16.08.2018/13:22

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън".

16.08.2018/09:40

По-малко от две седмици бяха необходими на генералния директор на групата Financial Times да се съобрази с протеста на част от журналистите в авторитетното издание, за да обяви, че ще върне част от заплащането си за 2017 г. В писмо до всички в редакцията, цитирано в сряда от FT, Джон Ридинг заявява, че ще върне 510 000 фунта, колкото е увеличението на доходите му спрямо предходната 2016 г., когато заплатата му бе 2.04 млн. паунда.

15.08.2018/17:44

Решението за създаването на Justice for Journalists е подтикнато от неотдавнашното убийство на трима руски журналисти в разбунената от гражданска война Централноафриканска република. Те бяха изпратени там да правят филм от друга структура на бившия руски олигарх - Центъра за управление на разследванията

15.08.2018/12:54

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки